7 Activități de familie de {Ziua Dragostei}

CAMERA DE JOACĂ

Este bine știut că ziua Sfântului Valentin se asociază doar cu celebrarea dragostei de cuplu. Însă, odată ce devii părinte, mai puțin există posibilitatea să sărbătoriți această zi în doi, dar mai ales departe de casă și de copii. Respectiv, mulți nici măcar nu iau în seamă această sărbătoare.

Noi, de exemplu, sărbătorim această zi împreună cu copiii, de regulă, la o cafenea pentru că e și ziua numelui soțului meu 🙂 Deci, inevitabil a devenit și o sărbătoare de familie.

Însă, întrucât ziua Sfântului Valentin sau Dragobete înseamnă dragoste, este o ocazie ideală de a crea mai multă dragoste în familie.

Și ce ziceți dacă am transforma un pic conceptul acestei sărbători și am folosi-o pentru a celebra DRAGOSTEA în general, și anume, dragostea între copil-părinte și între frați? Sau să fie o oportunitate să-i învățăm pe copii să-și exprime sentimentele față de părinți/frați și să identifice trăsăturile pe care le adoră și le apreciază? Și dacă e luna dragostei, atunci o putem sărbători nu doar pe 14 sau 24 Februarie, ci toată luna. Și apoi, noi toți avem necesitatea înnăscută de a fi iubiți și apreciați, iar ziua aceasta ne reamintește să transmitem mesaje celor dragi precum că suntem binecuvântați că-i avem alături.

Am răscolit Pinterest-ul pentru mai multe idei de a celebra dragostea și sunt atât de frumoase. Unele le-am testat deja cu alte ocazii, dar altele neapărat le vom implimenta de ziua Sfântului Valentin (și nu doar). Așadar, vă invit să cunoașteți câteva idei de activități, jocuri sau tradiții pe care le puteți încerca anul acesta pentru a pune accent pe dragoste și sentimente. Mai mult decât atât, aceste activități le puteți organiza oricând, indiferent de sezon.

Dar, probabil vă întrebați: „dar cum fără cină romantică, în doi?”. În primul rând, în această zi, toate localurile sunt aglomerate. Iar în al doilea rând – aveți restul 364 de zile pentru a organiza o cină romantică în doi…pentru asta nu e nevoie de ocazii 😉

7 ACTIVITĂȚI PENTRU A CELEBRA DRAGOSTEA

 1. ASALT DE INIMIOARE

În dimineața zilei de 14/24 februarie, fă-le o surpriză copiilor și scoate în evidență toate calitățile lor minunate. Pentru aceasta vei avea nevoie de foițe colorate (sau notițe lipicioase), cariocă și scoci. A, da, și muuultă dragoste! Decupează multe inimioare și pe fiecare scrie motivele pentru care îți iubești și apreciezi copilul (lucrurile/calitățile/abilitățile/acțiunile) și de ce ei sunt minunați. Încearcă să găsești măcar 30 pentru fiecare copil (uneori nu e atât de ușor). Dar neapărat să fie implicați ambii părinți. Și fiți foarte specifici și găsiți multe detalii interesante.

După care, toate inimioarele lipește-le cu scoci pe dulapul său, pe geam, pe ușă sau prin toată casa (după ce copilul a adormit). Iar dimineața, copilul va avea o adevărată surpriză să afle atâtea lucruri frumoase pe care le apreciați și se va simți și mai mult iubit. Probabil este cel mai frumos dar pentru un copil să primeasca atâtea detalii despre dragostea ce i-o poartă părinții.

Sau poți oferi inimioarele într-o cutie mică, iar copilul o va deschide la micul dejun (sau cină) și veți citi împreună „bilețelele de dragoste”.

Acest proiect nu costă absolut nimic, însă are efect de lungă durată. Deși ne pare că arătăm zilnic dragoste copiilor noștri, însă din cauza vieților noastre haotice uităm să venim cu detalii și să accentuăm lucrurile pe care le apreciem. Acest lucru le transmite copiilor mesajul precum că sunt prețuiți, iubiți, le ajută să capete încredere în sine și e și un motiv pentru a avea o zi pozitivă.

 2. MIC-DEJUN ROMANTIC

Pentru că e o zi specială, treziți-vă cu toții un pic mai devreme și serviți un mic-dejun sub forma unor inimioare. Pentru asta vei avea nevoie de cuțite pentru aluat sub formă de inimioare. Ați putea găti următoarele: clătite americane, tartine cu cașcaval, ochiuri, copturi, fructe sau fursecuri – toate sub forma inimioarelor. În orice caz, băzați-vă pe creativitate (dar și pe timpul pe care-l dispuneți). La urma urmei, puteți găsi multe gustoșenii sub formă de inimă și la patiserii.

Totodată, la micul dejun puteți citi acele bilețele cu mesaje de dragoste.

 3. BILEȚELE DE DRAGOSTE ASCUNSE

Reamintește-i copilului tău că îl iubești pe parcursul zilei întregi. Pentru aceasta, ascunde diverse bilețele de dragoste în ghiozdan, geantă de sport, în caserola cu prânzul, în caiete sau cărți sau în buzunare pentru a fi descoperite pe parcursul zilei. Ai putea scrie „Ador zâmbetul tău…Îmi place când discutăm despre jocurile tale…Ai un păr ca din poveste…Ești un copil creativ…Te iubesc…Să ai o zi minunată…etc„. Începe să scrii bilețelele cu câteva zile înainte, pentru că nu este o sarcină atât de ușoară.

4. GHIRLANDĂ DIN INIMIOARE

De regulă, confecționăm ghirlade doar de Crăciun. Dar ce zici de o ghirlandă în luna Dragostei? Aceasta se confecționează foarte ușor și poate fi atârnată oriunde în casă: la intrare în cameră, pe geam, pe dulap. Noi am atârnat-o deasupra mesei din sufragerie, legând-o de lustră.

Este foarte simplu să o confecționați și neapărat implicați și copilul. Decupați inimioare din hârtie roșie și lipiți-le de un fir lung cu scoci pe mijloc. Evident, puteți face mai multe ghirlande. Casa va deveni mai festivă.

5. INIMIOARE-ȘTAMPILE 

Despre această activitate am vorbit în articolul precedent și anume – confecționarea ștampilei sub formă de inimă dintr-un tub de la hârtie igienică (sau prosop de hârtie). La această activitate pot participa și cei mici. Dar, ca o altă idee, puteți desena muuuulte inimioare pe geam cu ajutorul acestei ștampile. Totodată, puteți desena și o inimă mare cu guașe. Astfel, toți trecătorii vor vedea că în casa aceasta predomină dragostea.

6. VÂNĂTOARE DE INIMIOARE

Copiii care încă nu pot citi se pot aventura într-o vânătoare de inimioare. Lipește cu scoci inimioarele peste tot în casă: pe podea, pe dulap, perete, de draperii, mai jos, mai sus. Apoi dă-i o cutiuță sau un coșuleț și dă startul vânătoarei. Copilul va trebui să implice gândire strategică pentru a colecta anumite inimi care nu pot fi ajunse. Totodată, e un joc activ și distractiv.

Similar, pentru copiii mai mari, poți organiza o vânătoare asemănătoare, însă va trebuie să le ascunzi împreună cu bilețele cu indici care să-i ducă spre următorul bilețel de dragoste.

7. EXERCIȚIU DE GRATITUDINE

La cină (acasă sau în oraș), începeți o discuție în familie: pe rând, fiecare va spune ce lucruri apreciază cel mai mult la mama, tata, soră, frate din ultima perioadă. De exemplu „Apreciz că tata m-a ajutat să fac LEGO/Puzzle…Apreciez că mama mi-a copt tortul meu preferat…Apreciez că sora m-a ajutat cu temele…etc„. Această activitate consolidează și mai profund relația în familie și-i invață pe copii (dar și pe părinți) să aprecieze cele mai mici, dar plăcute detalii.

Eu deja m-am apucat să pregătesc bilețelele și aștept cu mari emoții ziua în care le vor citi copiii.

Dar indiferent cum veți sărbători această zi, vă doresc ca-n viața (și inima) voastră să intre cât mai multă dragoste.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *