Experiența concertului de muzică clasică #descOPERĂ într-un decor rustic

PENTRU MAMI

Weekend-ul trecut a adus un eveniment cu totul special – un concert de muzică clasică și un recital de operă în aer liber pe malul râului Răut și la poalele „versanților” de Moldova. Complexul Butuceni  s-a transformat într-un adevărat teatru în aer liber.

Festivalul de muzică clasică în aer liber DescOPERĂ a fost la a doua ediție și a adunat numeroși spectatori dornici de muzică de calitate și o experiență de neuitat.

Deși în prima zi a festivalului la Chișinău ploua neîntrerupt timp de 20 de ore, la Orhei nu se văzuse nici un strop de ploaie și era vreme perfectă pentru un concert în aer liber.

Înainte de concert, am avut o plăcere deosebită să-l cunosc personal pe dirijor Maestru Friedrich Pfeiffer (Austria), dar și pe Anatol Botnaru (organizator al Festivalulu) la un offline cu bloggerii la Butuceni. Ne-au povestit istoria ce stă în spatele acestui festival și a povestit diverse întâmplări interesante condimentate cu un umor deosebit din partea Maestrului și, astfel, eram mult mai dornică să merg la aceste concerte.

Pentru că m-am alimentat cu mult entuziasm după offline, am vorbit destul de des pe pagina de Facebook despre festival și am încercat să vă îndemn să mergeți chiar și cu copiii, și, cu ocazia aceasta, am organizat și un concurs pentru a oferi în dar o invitație dublă la o seară de concert. Norocoasa a fost cititoarea fidelă Doina care a mers la concert împreună cu soțul și băiatul lor de 2 ani. Îndată după ce a revenit acasă după recitalul celebrei operă Carmen, Doina a venit și cu impresiile sale abia călduțe:

A fost ceva feeric! Nu demult am intrat în casă și impresiile sunt proaspete. E o atmosferă minunată, mulți oameni frumoși; chiar m-am bucurat să văd cum oamenii noștri iubesc arta, iubesc frumosul. Artiști și cântareți talentați – aveam „piele de găină” ascultându-i și urmărindu-i. Chiar și acele broscuțe care se întreceau în citat cu artiștii, erau tare drăgălașe. Mirosul de fân proaspăt cosit m-a facut să-mi aduc aminte de copilărie și adolescență. Băiețelul meu de 2 ani a primit o plăcere imensă placere jucându-se prin fânul uscat și mirositor, privind broscuțele și alergând pe iarbă verde!

Doina a avut un mare noroc să nimerească în ziua când se interpreta celebra suita Carmen. Atât de multe impresii am auzit după concert, toți au rămas absolut încântatți de interpretare și atmosferă. Îmi pare atât de rău că nu am ajuns să o văd și eu; îmi doream mult, însă am mers la nunta verișoarei mele și am apucat doar s-o ascult pe youtube 🙂

Eu am ajuns în ultima zi a Festivalului, atunci când a fost un concert frumos de vals de Johann Strauss. Când am ajuns pe loc, sincer să zic, îmi părea atât de rău că nu-mi luasem copiii aici (erau în vacanță la bunica la sat). Atât de mult spațiu de alergat și explorat, mulți băieței mai mari încercau să se aventureze urcând stâncile, alții se jucau în paie, unele fetițe dansau ca balerine pe ritmul de vals (cu siguranță erau de la o școală de balet sau dansuri), unii se urcau într-o căruță care servea drept un decor rustic pe durata festivalului, iar alții mângâiau măgărușii și ieduții. Bebelușii au avut parte de un somn dulce acompaniat de muzică clasică în cărucioarele sale, iar unii bebeluși au fost purtați pe ritm de vals de brațele calde ale mamelor.

Căruța era locul cel mai solicitat pentru telespectatori aventuroși 🙂

Am ales un loc mai îndepărtat, pentru că venisem exact înainte de începere și toate locurile pe baloții de paie erau ocupate. Am stat pe iarbă pe o pătură sprijiniți de baleți de paie. Era frumos să vezi toată scena și spectatorii de pe un dealușor. Deși, cu siguranță, data viitoare prind un loc cât mai aproape de scenă pentru că este absolut important pentru mine să văd emoțiile artiștilor prin mimici și mișcări atunci când interpretează muzica simfonică.

Datorită stâncilor, muzica răsuna cu un ecou puternic care îmi alimenta chiar și neuronii cu energie pozitivă. Copiii și oamenii alergau și se plimbau de-a lungul râului. Scena era amplasată nemijlocit deasupra râului – iar acest tablou a fost absolut inedit.

Un moment absolut spectaculos a fost cântarea broaștelor! Era sărbătoarea lor  – se întreceau între ele și chiar uneori încercau să oacăie mai tare decât orchestra.

Cu timpul au început să apară și câțiva măgăruși care erau încântați să fie mângâiați și hrăniți. O surpriză plăcută pentru mine e să simt cum în spatele meu căuta paie un ieduți deloc rușinos, care a venit și pe pătura noastră în căutarea a ceva de-ale gurii.

Iată această idee de fapt promovează acest festival – o experiență rustică acompaniată de notele simfonice. A fost timpul doar al meu când am avut parte de o relaxare totală în cadrul unui decor natural. Nu știu daca aș fi primit mai mare plăcere de a un astfel concert daca avea să fie într-o sală, fără notele din natură.

La ediția aceasta, special pentru copii au fost organizate activități care s-au desfășurat sâmbătă și duminică cu câteva ore înainte de concert. Copiii au avut ocazia să ia lecții de olărit și pictură, au avut parte de un show de pantomimă, iar câțiva animatori le făceau chef.

Sursa: Moldova: Discover the Routes of Life

Festivalul dat este destinat nu doar consumatorilor de muzică clasică sau operă, dar și tuturor celor care vor să aibă parte de o experiență culturală acompaniată de notele simfonice într-un cadru rural. Întregul program al concertului simfonic de la Butuceni a fost un prilej de sărbătoare muzicală pentru public.

Sursa: Moldova: Discover the Routes of Life

Mai jos las câteva poze. Ne vedem la ediția III!

 

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *