Purtarea bebelușilor și modul în care mi-a simplificat maternitatea

PENTRU MAMI

Suntem în Săptămâna Internațională a Purtării Bebelușilor și e o ocazie mai mult decât oportună pentru a vă împărtăși frumoasa noastră experiență în babywearing, dar mai cu seamă – despre cum sistemele de purtat bebe m-au ajutat în primul an de viață al copilului și mi-au simplificat maternitatea. Eu chiar simt nostalgie după acea etapă din viața mea, mi-i dor să mă joc cu degețelele pufoase de la picioare și să-i miros dormind ore în șir.

Purtarea bebelușilor este în primul rând o soluție practică. Nu este doar sigură și accesibilă, dar reprezintă și un instrument de conectare cu bebelușul. Purtarea celor mici într-o eșarfă sau în sisteme ergonomice îți eliberează mâinile, te ajută să-ți calmezi copilul, să te joci cu copilul mai mare și să faci față activităților cotidiene. Dar cel mai important – capeți independență și flexibilitate! Astfel, nu mai ești legată de casă și nu depinzi de orele de somn al bebelușului și nici de infrastructura orașului (care de multe ori este un obstacol pentru cărucioare).

Și pentru că sărbătorim Purtarea Bebelușilor în această săptămână, iar eu sunt pasionată de babywearing, vin cu o listă de beneficii care mi-a adus sistemul de purtat.

Povestea mea despre purtarea bebelușilor

Despre slingul cu inele am aflat pur întâmplător, încă 9 ani în urmă, perioada în care port-bebe-urile încă se întâlneau foarte rar și privite straniu de către societate.

Într-o seară, luam cina într-un restaurant și am observat o doamnă de la masa vecină cu un bebe dormind liniștit în sling. Abia atunci aflasem de existența acestui sistem și m-a intrigat foarte mult, fără să mă aștept ce va urma odată cu nașterea copilului.

Și iată că l-am născut pe Daniel care tot timpul plângea, avea colici îndelungate și nu-l puteam lăsa din brațe. Primele săptămâni au fost extrem de stresante; nici nu apucam să-mi gătesc ceva de mâncare – mâinile îmi erau ocupate… Și iată atunci mi-am amintit de acel sling care-l văzusem. Am fugit la magazinul unde știam că acestea sunt aduse de Geta Rasciuc și exact în acea zi am și prins-o pe acolo, oferindu-mi niște îndrumări, avându-l pe Daniel cu mine.

Slingul cu inele a fost dragostea la prima vedere!

Dani avea deja 3 săptămâni și abia atunci am simțit că am mâini și pentru altceva 🙂 Ziua în care mi-am purtat nou-născutul pentru prima oară – a fost cea mai fericită zi! Eram în stare să-mi pregătesc gustări, să fac ordine prin casă, să spăl vasele și să pregătesc cina. Ufff, am putut merge și la toaletă! 🙂

De atunci, nu m-am despărțit de ideea de a-mi purta copiii aproape de mine și nici nu-mi imaginam la cât de mult urma să-mi simplifice maternitatea.

Sistemele de purtat mi-au oferit ocazia să fac atâtea lucruri pe care nici nu le intuiam înainte să devin mamă. Iar dacă nu mă credeți, vă împărtășesc lista cu beneficiile pe care mi le-a oferit babywearingul.

Cum purtarea bebelușului mi-a simplificat maternitatea

1. Perioada postnatală/adaptarea

În perioada colicilor, slingul cu inele a fost o adevărată salvare pentru mine – mâinile mele nu mai ajungeau în starea de tremur și crampe musculare. Char dacă îți pare că bebe e ușor, să zicem de 4-6 kg, oricum, să-l ții în brațe timp de 1-2 ore nu e deloc fun – ai dureri insuportabile în mâini și chiar le simți cum tremură de atâta greutate. În al doilea rând, în slingul cu inele bebe e poziționat astfel încât burtica lui e lipită de tine, iar tu ești caldă – ceea ce reduce colicile. Și apoi, dacă simți că nu mai știi cum să-ți liniștești bebeul, ați ieșit îndată afară, iar în mișcare continuă, fiind în brațele mamei (sau la tati), bebeul se liniștește.

2. Menaj

Curățenia, de regulă, o facem când bebelușii dorm. Ferice de cei ai căror bebelușii dorm ore în șir! Dar mamele bebelușii cărora dorm doar câte 45 min, au o perioadă dificilă să-și organizeze case. Iar atunci când ai de făcut treabă, dar în același timp să-ți consolezi nou-născutul, te salvează slingul! Îl securizez bine în sling și te apuci de spălat vase, să dai cu aspiratorul, să speli podele, să calci, să gătești etc.

Iar ora în care copilul doarme atât de dulce ți-o rezervezi pentru activitățile care-ți aduc plăcere 🙂

3. Plimbările pe orice timp

Chiar și acum țin minte eșecul meu de a ieși la plimbare pe ploaie cu căruciorul – câtă frustrare! E un adevărat chin să ții umbrela într-o mână și cu alta să te chinui să urci/cobori bordurile cu căruciorul. Dar cât de comod să-îmi era să-mi port copilul călduț lipit de mine ascuns sub umbrelă.

Și apoi, pe timp de iarnă, pe ger sau zăpadă, atunci când plimbările sunt de scurtă durată și e dificil să scoți căruțul – apelezi la ergo-rucsac! Astfel, vă încălziți unul de celălalt, iar pimbările pot fi și de scurtă durată, fără a-ți crea incomodități.

Mai mult decât atât, cunosc prea multe situații în care bebelușii refuză categoric să stea în căruț perioade lungi de timp și deseori se ajunge la situația în care într-o mână duci copilul, iar cu alta împingi căruciorul (sună cunoscut?). Am pățit-o și eu de nenumărate ori (refuzau căruciorul până la 8-9 luni) și de aceea, la orice plimbare mai lungă prin parc și departe de casă, îmi luam slingul.

Evident, căruciorul este comod în multe situații, însă pentru mine slingul și ergo-rucsacul mi-au oferit multă flexibilitate și m-au ajutat să evit multe frustrări.

4. Somnul bebelușilor este mai lung atunci când e purtat în sisteme ergonomice

Bebelușii dorm mai mult atunci când sunt purtați, mai ales dacă purtătorul este în mișcare (chiar dacă copilul e în poziție verticală).

Era chiar un paradox pentre mine: în pătuț dormeau doar 30-45 minute, pe când în sling ajungeau să doarmă peste 2 ore. Dar un fapt curios – nu erau deloc sensibili la sunete și zgomot atunci când erau purtați. Astfel, puteam vizita diverse evenimente sau târguri, iar bebelușul dormea liniștit lipit de mine.

În plus, programul zilei nu se rotea doar în jurul somnului copilului, pentru că îl puteam pune în sling pentru ora de somn oriunde mă aflam.

5. Când copilul este bolnav

Atunci când copilul este răcit sau se simte rău, dorește să stea în brațe cât e ziua de lungă, iar frustrările mamei sporesc din motiv că nu poate face nimic altceva decât să-și țină puiul bolnav în brațe, iar la sfârșitul zile apare și o epuizare fizică. Slingul/rucsacul în schimb m-a ajutat de nenumărate ori în a-mi consola copiii în timp ce-mi făceam treburile sau mergeam la supermarket/farmacie.

6. La cumpărături

Mi-aduc aminte cum o doamnă în vârstă, văzându-mă purtând copilul și cu sacoșe cu produse în ambele mâini, mi-a zis „Ce noroc aveți de așa invenție! Dar noi caram copilul în brațe și sacoșele grele. A fost tare greu!”. Da, întâmpinam și admirație din partea doamnelor de generația a treia 🙂

Este mult mai ușor să împingi căruciorul pentru cumpărături având bebe-ul în sling, decât să împingi ambele cărucioare printre cărările înguste din supermarketuri.

7. La aeroport și în călătorii

Purtarea bebelușilor îți oferă libertatea să stai la cozi lungi, să faci check-in și să te plimbi prin aeroport având un bebe liniștit, mai ales atunci când ești în întârziere. Și apoi, în avion ai posibilitatea să-ți ții bebelușul în sling/rucsac pe toata durata zborului, avându sânul disponibil oricând, mai ales pentru a evita durerile de urechi și neliniștea bebelușului.

Ergo-rucsacul a fost o soluție perfectă în călătoriile noastre, în special în orașele unde drumurile sunt pavate cu piatră și este dificil să împingi căruciorul. Asta am simțit-o la Roma, acolo unde căruciorul nostru mic nu făcea față. Și apoi, ne salva în momentele de maximă frustrare a copulului care era plictisit să stea doar în cărucior distanțe lungi.

8. Alăptarea devine mai simplă

Alăptarea într-un sling sau în alte sisteme de purtat devine mult mai discretă și armonioasă. Întotdeauna vei avea la îndemână un colț de stofă care poate acoperi capul copilul pentru a-i oferi intimitate în timp ce se alintă cu pieptul mamei.

9. Atunci când ai mai mulți copii

Atunci când trebuie să alergi după un copil mai mare la joacă având un bebeluș așezat pe un șold și sprijinit cu o mână, răsar frustrări atât din partea mamei, cât și din partea frățiorului mai mare care nu primește atenție suficientă. În plus, experimentezi și dureri de spate și în umeri.

Purtarea m-a ajutat mult în orele de joacă cu copilul mai mare, atât afară, cât și în casă. Purtarea chiar te ajută să eviți epuizare psihică atunci când apare al doilea copil în viața ta.

10. Îl poate adormi și tati

Recunosc, copiii mei depindeau de piept pentru a adormi, chiar și după ce au împlinit 1 an. În mare parte, îmi era comod această metodă de adormire, însă apăreau multe situații când sânul meu nu era accesibil pentru somn, fie eram epuizată (sau iritată). Iar soțul, care a îmbrățișat ideea purtării, prelua sarcina să-i adoarmă și cel mai rapid mod era în timpul purtării (fie prin casă sau afară).

Apropo, am avut o situație când și bunica a purtat-o pe Adelina de 4 luni în sling atunci când eram la o nuntă 🙂

11. Am cunoscut multe mame

Datorită acestei bucate de pânză, am cunoscut multe mame care erau pe aceeași undă cu mine și cu care păstrăm legătură chiar și acum, când copiii noștri au crescut: am organizat șezătoare, ateliere și chiar am dansat cu copiii lipiți de noi în cadrul proiectului MamaLiga, care a devenit o adevărată comunitate de mame purtătoare ce sunt libere să danseze cu copiii lipiți de ele.

Află care sunt și beneficiile științifice și practice ale babywearing-ului pe care le-a descris perfect Diana Ivanov, care are doi copii mici, și pe blogul ei twicemomat22.com.

Acum, privind în urmă, regret că nu am făcut mai multe poze purtându-mi copiii, dar și faptul că nu am încercat sistemul de purtat în spate care este ideal atunci când greutatea copilului depășește 10kg. Dar o să-i sugerez fiicei mele, când va veni momentul, deoarece cu siguranță va fi o mamă purtătoare 🙂

Dacă cumva simți dorința să permiți acestei bucate de pânză să-ți simplifice sau chiar să-ți schimbe viața și nu știi de unde s-o apuci, am găsit AICI un mini ghid despre sistemele de purtat ergonomice (că există unele care pot dăuna) sau poți oricând apela la mămici purtătore în grupul Babywearing in Moldova (sunt sigură că sunt multe și în România) unde vei primi sfaturi, îndrumări sau chiar ți se vor oferi slinguri, wrap-uri sau rucsacuri spre testare.

Dar în orice caz, sunt oricând disponibilă să-ți ofer și eu îndrumare sau, dacă apar multe doritoare interesate de sisteme de purtat, aș putea organiza chiar și un atelier unde ai putea învăța cum să-ți porți corect bebelușul și care sistem vi se potrivește. Doar anunță-mă 😉

Ești o mămică purtătoare? Cum ți-a simplificat maternitatea ta această bucată de pânză?

*Pentru a nu scăpa articole noi publicate pe blog, nu uita să te abonezi la newsletter lăsând adresa ta de email.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *