Construim Sistemul Solar în miniatură

CAMERA DE JOACĂ

Copiii sunt fascinați de stelele de pe cer, de Luna pe care o descoperă în fiecare seară, de planetele îndepărtate cu posibilii extraterești și de infinitul Universului. Este chiar mai impresionant decât o poveste. Și, decât să tot răsfoiți cărțile despre planete și Soare, de ce să nu creați Sistemul Solar asemănător celui adevărat, doar că în miniatură?!

IMG_5014

Încă un an în urmă, fiul meu (7 ani) a devenit foarte pasionat de astronomie. Anul acesta m-a impresionat chiar faptul că a cerut de la Moș Crăciun o carte despre spațiu. Acum a ajuns să o citească aproape în fiecare seară sau cere ca eu să-i citesc în locul poveștilor, a zis că vrea să devină astronaut (deși înainte vroia să fie jurnalist și fotograf) și chiar își dorește un telescop adevărat. Tare îmi pare rău că nu avem un observator în țară sau un muzeu aerospațial. Dar sper să ajungem cât de curând pe la munte în Brașov și neapărat vizităm observatorul.

Planetele Sistemului Solar

De curând el a început să studieze mai detaliat Sistemul Solar și deja cunoaște toate planetele și unde este situată fiecare. Acest lucru m-a inspirat să dau căutare la diverse activități practice pentru a-l introduce și mai adânc în universul spațiului și al astronauticii. Totuși, copiii asimilează mult mai bine informația din activitățile practice decât din cărți. Tare m-aș bucura să se folosească mai des astfel de metode de predare la grădiniță și școală, pentru că sunt mult mai distractive și mai interesante decât doar studierea imaginior.

Am încercat să construim un model al Sistem nostru Solar cu ajutorul plastilinei pentru a învăța planetele și să ne imaginăm cum sunt ele poziționate față de Soare, dar să vedem și cât de apropiate și îndepărtate sunt ele față de planeta Pământ. A fost curios să descoperim în practică, totuși, cât e de mică planeta Pământ față de Soare și de alte planete.

Construim Sistemul Solar în miniatură {pas cu pas}

Sistem solar

Materiale de care veți avea nevoie:

  • Plastilină (diverse culori)
  • O mandarină sau portocală (sau depinde de imaginația voastră)
  • Scobitoare și țepușe
  • Autocolante

Sistemul nostru Solar

Primul pas este modelarea planetelor din plastilină. Am găsit imagini reale ale planetelor în internet (dă click AICI) pentru a combina culorile mai aproape de cele adevărate.

Se modelează 7 bile care să aibă mărimi diferite una în raport cu alta (la fel, folosind imaginea din internet).

Am fost impresionată să aud de la fiul meu că deja planeta Pluto nu se mai consideră a fi planetă, ci o stea care poate fi văzută pe cer la 2 ore după asfințitul Soarelui. Învățăm și lucruri noi de la copii 🙂

IMG_5000

În continuare, se pregătesc 7 țepușe pe care le tăiem după dimensiuni diferite. Apoi se atașează planetele pe țepușe în formă crescătoare, după cum urmează:

MERCUR – VENUS – PĂMÂNT – MARTE – JUPITER – SATURN  – URANUS – NEPTUN

În final, aliniem planetele introducând țepușele în mandarină (sau portocală) în funcție de distanța pe care o au fiecare față de Soare. În caz că „Soarele” are tendința să se rostogolească, se taie un pic la bază pentru a fi stabilă.

Proiectul nostru încă nu s-a terminat aici. Am așezat Sistemul Solar pe masa noastră (care e aproape neagră) și am adăugat multe semințe de susan care ne-au servit drept stele.

IMG_5003

Astfel, am putut crea un adevărat Sistem Solar.

Ca alternativă (asta în caz că nu aveți masă neagră), puteți folosi o foaie neagră, iar copilul să picteze multe puncte (adică stele) cu ajutorul guașului alb.

IMG_5018

Pentru a fi memorizate mai bine, puteți lipi de fiecare țepușă autocolante pe care sunt menționate denumirea planetelor, așa cum am făcut noi.

IMG_5137

Pe lângă faptul că este educativă, această activitate ajută și la dezvoltarea motricității fine, deoarece copilul este încurajat să modeleze planetele din plastilină. Evident, copiii mai mici vor avea nevoie de ajutor din partea adultului, dar copiii mai mari se pot descurca și singuri la crearea planetelor cât mai apropiate de aspectul lor adevărat, după culoare și formă.

Este chiar o activitate distractivă și, în același timp, practică atât pentru copiii de școală, cât și pentru grupele pregătitoare de la grădiniță.

IMG_5006

Îmi place să-l ajut la unele proiecte, pentru că, pe lângă faptul că încurajez copilul să descopere lucruri noi într-un mod practic, mai e și o modalitate frumoasă de a petrece timpul împreună, astfel, consolidând relația noastră.

Iată stau acum și mă gândesc, poate să adăugăm și Planeta Mami?! 🙂

Și nu uita să dai o vizită „planetei” noastre și pe Facebook  pentru alte idei distractive și educative pentru copii. Și nu numai! 

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *