Te gândești să-ți schimbi cursul profesional? Optează pentru o cariera în IT

PENTRU MAMI

La sfârșitul anului 2017, am fost pe neașteptate invitată să vorbesc în calitate de speaker în cadrul Forumului „Girls Go IT” 2017 găzduit de Ellationa Moldova – o inițiativă dedicată atragerii, susținerii și promovării femeilor în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și creării condițiilor pentru participarea deplină a acestora în cea mai dinamică și profitabilă industrie a prezentului și viitorului.

Inițial, nu puteam înțelege ce legătură aș avea eu cu femeile din IT, însă abia atunci am înțeles că, de fapt, sunt și eu IT GIRL, doar că la început de cale. În cadrul forumului, am avut misiunea să vorbesc despre experiența unui blogger în Moldova, despre câte beneficii poți aduna în urma acestei activități digitale și cum acest domeniu te poate pregăti pentru o eventuală carieră în IT.

Emoțiile au fost peste măsură, mai ales fiind alături de femeile leader în domeniul IT de la noi și de peste hotare. 

Urmăream privirile curioase ale tinerelor fete și doamne care au venit să participe la acest forum pentru a prinde curaj să opteze pentru jobul pe care și-l doresc, fără să intre în discuție depășirea unor limite impuse de societate. S-a discutat mult despre problema femeilor din domeniul IT, unde bărbații predomină. Cu acest scop, forumul și-a propus să promoveze femeile de succes care au obținut performanțe în industria tehnologiei, pentru a motiva femeile să înceapă o carieră în IT.

Pe lângă faptul că scriu pe blog, asta fiind activitatea mea de bază, am învățat de una singură să creez un site cap-coadă, neavând careva studii de profil. Am creat o pagină și am lansat-o în Internet pentru ca lumea să o vadă. Am început să înțeleg cum totul funcționează în „backstage”, cum simple coduri pot genera structura care ți-o dorești și soluții pe care le cauți și am înțeles că nu e chiar atât de greu. Totul se învață, indiferent de vârstă sau diploma pe care o deții, atâta timp cât începi cu pași mici, cu mici ghidări și multă dorință și un scop bine determinat. Nu e niciodată târziu să descoperi un domeniu nou și să-l însușești până la nivelul care poate să-ți aducă beneficii și satisfacție.

Femeile au loc în sectorul IT în plină ascensiune

Nicio profesie nu trebuie să fie împărțită pe sexe, atâta timp cât nu presupune forță fizică, ci pune la bătaie intelectul și aptitudinile. Sectorul IT, având o creștere substanțială din an în an poate propune bune șanse, iar femeile au loc suficient pentru a se manifesta și profita de această evoluție. Prezența masivă a bărbaților în acest sector nu ar trebuie să fie un factor ce descurajează sau impiedică femeile să beneficieze de avantajele ce le poate oferi IT-ul.

Photo Credit: Christin Hume (unsplash.com)

Computerul a devenit o parte indispensabilă a vieții noastre, astfel cariera în IT a devenit tot mai căutată. Un job care are o cerere stabilă și este important în diverse industrii, deodată a devenit foarte atrăgător, mai ales în situația în care îți oferă și o stabilitate financiară.

Să devii un specialist IT nu întotdeauna necesită să fii absolvent al unei facultăți de profil. Este real să însușești abilitățile soft mai repede decât îți poți imagina pentru a beneficia de avantajele pe care le asigură acest domeniu și să fii plătită bine. Sunt multe poziții ce pot fi învățate urmând cursuri specializate (putem vorbi, de exemplu, de web design, testare, programare) în care orice înveți teoretic are aplicabilitate practică imediată. În ultimii ani au început să apară tot mai multe școli IT destinate copiilor, studenților și adulților, de o potrivă, și  fetele/femeile au început tot mai mult să completeze sălile de studiu.

Niciodată nu e târziu să te „reconvertești” profesional 

Indiferent dacă ai 20, 30 sau 40 de ani, dacă simți că ai nevoia să-ți redirecționezi cariera și ești gata să însușești o meserie nouă ce implică coduri, cariera în IT este pentru tine! Precum unele femei decid să urmeze cariera în contabilitate după 35 ani pentru a profita de beneficiile profesionale și financiare pe care ți le asigură acest domeniu, de ce să nu te autodepășești și să mergi pe calea tehnologiilor informaționale pentru a căpăta flexibilitate și siguranță financiară?

Cariera în IT este mai tangibilă decât îți imaginezi. Cu numeroase cursuri online sau școli IT, este mult mai simplu să capeți abilități și competențe necesare pentru a te integra în domeniul tehnologiilor, chiar și având diplomă în alt domeniu. Noi avem nevoie de mai multe femei integrate în sectorul IT pentru că este un domeniu ce oferă joburi bine plătite și care are nevoie de creativitatea femenină.

Foto: www.unsplash.com

De unde să încep?

Este o întrebare firească atunci când te gândești la o eventuală carieră în IT. Ar fi cazul să obțin certificare în IT? Oare e cazul să studiez limbajul programării? Vei primi o multitudine de răspunsuri anume din motiv că IT este un sector atât de vast, cu numeroase căi de a te specializa.

Probabil te gândești că e nevoie de ani de facultate pentru a-ți asigura o carieră în IT și că este doar pentru fete tinere, însă țin să te încurajez că multe specialități IT nu necesită universitate, ci o bună pregătire în cadrul școlilor de IT care încep să apară tot mai multe în ultima perioadă. Industria IT apreciază în primul rând abilitățile și experiența.

E nevoie doar să găsești un mentor care te va ghida in direcția potrivită și iți va arăta lucrurile cu adevărat importante care trebuie învățate. Ține minte: IT nu înseamnă doar programare – nu contează ce alegi, dar cât de bun o să devii.

În Republica Moldova aș menționa câteva școli ce oferă instruire pas cu pas, chiar și pentru cei care nu cunosc nimic din domeniul IT. Cursurile sunt singura investiție care îți va aduce profit pentru tot restul vieții. Dar nu uita și de importanța cunoașterii limbii engleze, așa că ar fi nevoie și aici de investiție. În Chișinău poți apela la diverse școli IT: STEP IT ACADEMY, Academy+, Tekwill.

Totodată, găsești numeroase cursuri online gratuite care oferă pregătire în domeniu, în caz că ești persoana care învață ușor.

Unele abilități necesită timp mai îndelungat pentru a fi însușite, așa că nu îți pierde răbdarea. Dacă e o schimbare în care crezi, atunci merită toate eforturile.

Participă la forumuri în IT

Dacă ți-am stârnit curizitatea câtuși de puțin (atât pentru tine sau pentru fiica ta liceană), însă ai o groază de întrebări sau dubii, poți începe prin a participa la diverse meet-ups sau forumuri unde se adună toți cei care au interes în sectorul IT și specialiști IT de o potrivă care sunt gata să ofere informații, suport și motivație.

Platforma GirlsGoIT organizează și alte întruniri pentru a motiva femeile și fetele să urmeze o carieră în IT fără frică sau careva dubii, pentru a-și asigura viitorul.

Pe 26 aprilie, la Chișinău va avea loc „Girls in ICT Day”, – un forum ce-și are scopul de a întruni femei și fete care lucrează în sectorul creativ în companii de IT, care studiază la facultăți în domeniul STEM (Științe, Tehnologii, Inginerie și Matematică) sau femei și fete care sunt în proces de dezvoltare al unui start-up. La eveniment, participantele vor avea ocazia să afle de la specialiștii în IT care sunt competențele necesare joburilor viitorului și vor fi încurajate de a intra în domeniului IT indiferent dacă e vorba de studente sau doamne care activează în alt domeniu și vor o schimbare profesională.

În cadrul întrunirii, vei putea găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Îmi doresc o carieră în companie de IT, dar nu știu dacă este o decizie bună pentru viitorul meu.
  2. Îmi doresc să îmi fac studiile în domeniul STEM la universitate, colegiu sau școală profesională, dar nu știu sigur dacă e o decizie bună pentru viitorul meu.
  3. Îmi doresc să devin antreprenor/antreprenoare, vreau să am o afacere proprie. Nu știu de ce instrumente am nevoie, nu știu dacă am nevoie de un mentor și nu sunt sigur/sigură dacă e o decizie bună pentru viitorul meu.

Sunt invitate tinere care urmează să aleagă facultatea și iau în considerare STEM, cât și doamnele care vor să schimbe cursul profesional și caută un domeniu flexibil și bine plătit.

Pe lângă evenimente în domeniul tech, Ellation Moldova organizează și evenimente legate de dezvoltarea abilităților de comunicare, HR meetups, Project Management meetups, Anime Nights și totodată susțin organizarea evenimentelor de alte organizații. Totodată, Ellation Moldova oferă și cursuri pentru dezvoltarea abilităților tech în rândul copiilor Coder Dojo. Pentru a fi la curent cu evenimentele organizate, îi puteți urmări pe pagina de Facebook Ellation Moldova sau pe Instagram @ellationmd.

***

„Nu vă fie frică să încercați să învățați ceva și să aplicați aceste cunoștințe în practică. Uitați de cuvintele – Nu pot, nu este pentru mine și nu voi reuși. Aceste cuvinte vă vor împiedica să vă cunoașteți și să cunoașteți de ce sunteți capabile. Poate domeniul de programare nu este pentru voi, dar dacă veți testa, veți ști cu siguranță ce presupune. Nu ratați șansa să descoperiți lumea IT-ului” {Corina Sclifos}

Cu Drag, Natalia

2 thoughts on “Te gândești să-ți schimbi cursul profesional? Optează pentru o cariera în IT”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *