56 activități zilnice pentru copii cu vârsta 2-3 ani

CAMERA DE JOACĂ

Iată că am încheiat și al treilea an din viața fetei mele în februarie și mi-am propus să fac o listă lungă cu activitățile pe care le-am practicat de-a lungul anului – activitățile care ne-au ajutatat să scăpăm de plictiseală și monotonie, ne-au umplut zilele și au dezvoltat sau consolidat diverse abilități.

Eu am avut mare noroc de faptul că ea se juca și singură și nu solicita să fiu permanent implicată în jocul ei. Era suficient s-o ghidez spre o anumită activitate sau joacă, după care o lăsam independent. Însă, dacă ești un părinte al unui copil care te solicită să te joci permanent cu el/ea, să știi că te înțeleg perfect – primul copil era exact la fel. De la el și pornise interesul în a căuta diverse idei de a-mi ocupa copiii, astfel ca să mă simt și eu bine și neplictisită de una și aceeași joacă.

Dacă să vorbim despre etapele de dezvoltare, perioada de la 2 la 3 ani este cea mai bogată din punct de vedere al activităților care pot fi organizate. Copilul deja a căpătat multe abilități noi, devine mai atent la detalii, este mai curios și dornic să descopere și este deja pregătit pentru diverse activități ce implică motorica fină – ceea ce înseamnă o varietate mare de activități și jocuri.

Eu, pur și simplu, am savurat această etapă din viața fetei mele, am experimentat și testat diverse idei, am jucat împreună cu ea, am asistat și la frustrări și reușite și i-am creat un mediu în care ea să descopere și să însușească abilități noi.

Multe dintre aceste activități sunt potrivite atât pentru copii mai mari, cât și mai mici, însă cu mici ajustări. Este foarte important să cunoști care sunt abilitățile copilului tău. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său: un copil de 3 ani se pricepe deja să tragă apa cu o seringă, dar altul însușește această sarcină abia pe la 4 ani. Și, nu în ultimul rând, nu-ți fie frică să experimentezi.

>>Curs-Online pentru mame „Cum să capăt mai multă răbdare cu copilul meu. Nu vreau să mai țip!” începe din 25 mai. Află mai multe detalii despre calea spre o mamă mai calmă AICI.

Activitățile din această listă pot fi organizate destul de repede și nu necesită mari cheltuieli sau pregătiri. Am folosit (și continuu să folosesc) multe obiecte simple ce pot fi găsite prin gospodărie.  

56 de activități zilnice pentru copiii de 2 ani

*Selectați activitățile ce sunt sigure și potrivite copilului dvs și neapărați supravegheați copiii mai mici pe toată durata activității

1. Joaca cu făină de porumb: caută nasturii sau toarnă cu lingura în diverse vase sau forme pentru brioșe.

2. Sunați buneii.

3. Bobițe din plastilină – se pregătesc multe bobițe colorate din plastilină tare (clasică) și o foaie albă. Cu carioca se trasează câteva cercuri colorate, iar copilul va strivi bobițele în cercurile corespunzătoare.

4. Ceremonia de ceai – pretinde că savurezi ceaiul servit, cere să ți se pună și niște miere – intră în rol! Puteți așeza câteva animale pe scăunel (sau pe pervaz) și serviți ceai tuturor.

5. Dansăm, facem sport, alergăm – pornește muzica și distrează-te activ alături de copilul tău.

6. Plastilină moale – e jocul ei preferat. Se modelează o „pâinică” lungă și copilul va felia cu un cuțitaș de plastic.

7. Aruncă bănuții în pușculiță (noi folosim bănuți de jucat de plastic, dar și adevărați).

8. Desenează cu creta pe tablă (vezi în articol).

9. Îmbrăcăm elastice mari pe gura unui borcan cu gât îngust – dezvoltă foarte bine motricitatea fină.

10Instrumente muzicale – fie jucării sau improvizate (de exemplu – toba din diverse oale).

11. Cartonașe cu imagini: culori, animale, obiecte din casă, litere, fructe/legume (le găsești în librării).

12. Joaca cu păpușile/animale de pluș: le hrănim, plimbăm, adormim, băim etc.

13. Pomponuri – cu ajutorul cleștelor de bucătărie sau cu mâna va sorta pomponurile după culoare.

14. Ștampiluțe – modelăm tubul de la hârtia igienică sub formă de inimă (cu ajutorul unui elastic), cufundăm în vopsea și facem ștampile (vezi detalii).

15. De-a doctorul: dacă nu ai trusă de jucat, creează una din tifon, seringi fără ac, tetroscop, spray-uri golite, bețișoare cu vată, discuri de vată, bețișoare de lemn, pansamente, mască medicinală etc. Acum puteți începe să tratați animalele/păpușile.

16. Confecționăm brățări din sârmă flaușată și paiuri tăiate.

17. Răsfoim albume foto de familie împreună.

18. Curățenie – oferă-i copilului câteva sarcini și lasă-i la dispoziție câteva „instrumente”: cu o lavetă umedă va șterge praful, podeaua, ușile de la dulap, geamurile, să spele vase, să măture etc.

19. Întâlniri de joacă – invită o prietenă cu copil la voi acasă (ori mergeți la ei) – copiii se vor juca, mamele își vor satisface necesitatea de a socializa.

20. Pulverizator – să stropească toate florile (așterne un prosop dedesupt sau le pui în cadă), să stropească geamul după care îl va șterge cu un prosop mic.

21. Cleștișori – să prindă cleștișori de marginea unei cutii de carton sau atârnă rufele la uscat pe o sfoară.

22. Joaca cu fulgi de ovăz și apă – într-un bol de plastic toarnă apă, iar în alt bol mic pune fulgii de ovăz (mici) și o lingură. Oferă-i un tel și arată-i cum să toarne ovăzul cu lingura în bolul cu apa și să ameste cu telul.

23. Turnulețe din paste tubulare sau inelușe din cereale.

24. Tunel – trecem prin tunel sau ne aruncăm mingea unul altuia prin tunel. Alternativă – tunel creat din scaune și cearșaf.

25. Citim sau răsfoim cărțile.

26Baloane de săpun – modalitate simplă și accesibilă de a distra un copil.

27. Antrenarea cu foarfeca – taie fâșii lungi din hârtie colorată (lățimea 1 cm) și ajută-l să taie bucăți mici. Pentru început folosește foarfece de antrenare.

28. Pictăm cu bețișoare cu vată prin metoda punctării.

29. Pune diverse crupe și boabe în farfurii și lasă copilul să transfere acestea cu lingura în orificiile de la forma pentru cuburi de gheață sau pentru brioșe.

30. Transferă apa cu ajutorul unei burete.

31. Lego mărime mare – creăm turnuri înalte.

32. Spală vasele în chiuvetă cu o buretă: pahare/farfurii de plastic, capace de la borcane, ustensile de bucătărie, tacâmuri etc.

33. Călcă hainele – cu fierul de călcat rece (ideal cel de călătorie) și un pulverizator. Necesită supraveghere!

34. Nisip kinetic sau nisipul din făină – răstoarnă nisipul într-o tavă cu margini ridicate, oferă-i diverse ustensile (lingură, cuțitaș de plastic, păhăruțe de plastic, fărfurioare) și lasă-l să-și „murdărească” mâinele. Și neapărat așterne un cearșaf dedesubt pentru a curăța mai ușor.

35. Pictură „uriașă” – lipește o coală de hârtie de podea (cu scoci).

>>Încearcă și jocul educativ Unește Cifrele

36. Motricitate fină în bucătărie – rupe salata/pătrunjelul, curăță mandarinele sau oăule sau taie banana cu un cuțitaș. Sau oferă-i legume adevărate în joaca de-a bucătarul.

37. Colaj din hârtie colorată – după ce a tăiat cu foarfeca diverse forme din hârtie sau după ce le rupe cu mâna, le lipește cu clei pe o hârtie.

38. Spală încălțămintea cu peria.

39. Tradiționalul <De-a v-ați ascunselea>.

40. Învățăm culorile prin sărituri.

41. Puzzle din lemn – copiii de la 2 ani încep cu puzzle cu forme (animale, forme geometrice, mijloace de transport) sau puzzle de carton din 2-3 piese.

42. Experiment cu bicarbonat de sodiu și oțet.

43. Turnuri din cuburi sau pahare de plastic – apoi le distrugem fie cu piciorul, cu mâna (noi și cu burta), cu un baston sau cu mingea.

44. Construim un cort din cearșafuri, perne și scaune.

45. Jucăm cu balonul.

46. Colorăm cu carioci, creioane, pictăm cu acuarele sau vopsele lichide pe hârtie sau pe geam cu pensula groasă sau cu degete. Colorăm forme de ghips.

>>Află care este Motivul adevărat pentru care mamele ajung să țipe la propriul copil

47. Joaca cu apa – pe o tavă cu margini ridicate pregătește păhăruțe de volume diferite, borcănașe și boluri mici. Dă-i copilului o sticlă de plastic (sport) plină cu apă și lasă-l să toarnă apă în fiecare vas sau să transfere apa dintr-un vas în altul.

48. Stickere – le lipește pe podea, în caiet, pe dulap, scaun, pe fața mea/pe corp, pe haine. Apoi le dezlipește.

49. Ne jucăm în cada cu apă – când deja orice idee de joacă se epuizează, ori nu ai chef de joacă, umple-i cada cu apă și jucării!

50. Cremă de corp – îi torn puțină cremă în palme și ea o aplică pe picioarele mele sau mâini.

51. Ladă senzorială: umple o ladă de plastic sau un capac de la cutie de carton cu orez, făină de porumb, boabe de mazăre sau ovăz de fulgi, oferă-i o lingură și lasă-l să umple diverse recipiente. Necesită supraveghere maximă la copii mai mici!

52. Gătim împreună – bate ouăle cu telul, adăugând lapte câte puțin sau făină, presară dovleac sau brânză pe foi de plăcinte etc.

53. Descoperim parcuri sau terenuri de joacă noi.

54. Pictează pe oglindă sau pe geam cu creioane pentru sticlă sau vopsea lichidă/guașe.

55. Ascundeți-vă cu o lanternă sub o cuvertură. Multe chicoteli sunt garantate!

56. Se antrenează să prindă mingea (de pluș sau umflată slab).

Cam acestea au fost activitățile ei preferate (dar și ale mele) în al treilea an de viață. Sper mult că vei consulta această listă pentru fiecare zi, astfel ca copilul, dar și tu să nu ajungeți la plictiseală sau pană de idei.

Voi cum petreceți zilele cu copii micuți? Dacă ai și alte idei de a-i ocupa p copii de 2-3 ani, atunci te rog împărtășește-le pentru a completa lista. 

Ești în căutare de alte idei pentru a petrece util timpul cu copiii? Atunci te invit să te abonezi la blog AICI (pentru a primi notificări când public articole noi), pagina de Facebook și mă poți urmări pe profilul de Instagram, unde zilnic vin cu inspirații pentru părinți și copii în Istorii.

*** 

S-ar putea să-ți prindă bine și aceste articole:
Cu Drag, Natalia

24 thoughts on “56 activități zilnice pentru copii cu vârsta 2-3 ani”

 1. tinacocos@yahoo.fr'

  Tina - mai 31, 2017 6:02 am

  Nu pot sa cred cat de rai sunt unii, primim niste sfaturi frumoase, care au costat destul timp, si unii se leaga de cateva greseli … sunt mai ales convinsa ca cei care le-au observat nu fac niciodata …

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - iunie 1, 2017 3:14 pm

   Tina, iti multumesc pentru sustinere ^_^ Atunci cand ai repede de scris, avand langa piciorul tau toata ziua doi copii, iti mai scapa. Dar ochiul strain vede mai usor o greseala gramaticala, decat ochiul meu care poate verifica textul de vreo 4 ori 🙂 Asa ca e ok sa fie accentuate pentru ca eu sa am ocazia sa le rectific. Important e cum sa le accentuez 🙂

   Răspunde
 2. emiliia_hu@yahoo.com'

  Hanka - iulie 5, 2017 10:07 am

  Super idei, merci foarte mult! Bebele meu este inca mica, dar mi le salvez, ca ne vor prinde bine mai incolo 😊 ai idei si de la 7 luni incolo?
  Cine se leaga de greseli, chiar nu intelege esenta postarii tale. Te imbratisez!

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - iulie 6, 2017 9:42 am

   Emilia, te cuprind strans pentru incurajare!
   Acum tot adun material si poze pentru a face o lista cu activitati pentru 1-2 ani, si sub 1 an. Sper sa-mi reuseasca, dar vara mai greu gasesc timp pentru scris 🙂 Ma stradui sa o fac cit mai rapid 😉 Multumesc ca ma urmarest!i

   Răspunde
 3. anna_tamaita@yahoo.com'

  Ana Tamaita - iulie 25, 2017 11:28 am

  Waw. Deabia astept sa le incerc pe toate. Multumesc pentru idei. Le asteptam si pe urmatoarele 🙂

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - iulie 27, 2017 10:57 am

   Ana, sa inteleg ca aveti un toddler in casa? ^_^ va doresc zile active si curioase!

   Răspunde
 4. mioara_48@yahoo.com'

  STĂNESCU MIOARA - august 16, 2017 4:31 pm

  Felicitări pentru altruismul dumneavoastră și ideile minunate, benefice dezvoltării psiho-fizice a micuților! Ar fi o minune ca toate mamicile să fie preocupate și să desfășoare astfel de activități și jocuri, până la vârsta integrarii într-un colectiv de copii. Lucrez in învățământul preșcolar si nu știți, câți copilași nu știu să-și folosească manuțele, in acțiuni extrem de simple, nu au deprinderi minime de autonomie, de satisfacere a nevoilor primare, specifice vârstei. Păcat, mare păcat! Felicitări, din toată inima pentru tot ce ați împărtășit și pentru modul in care vă gestionați atitudinea față de modul inadecvat, de exprimare al unor comentatori! Sunteți o mămică de ispravă și vă îmbrățișez cu drag ( chiar dacă numai virtual)!

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - august 21, 2017 10:00 am

   Draga Mioara, mi-ati adus o bucurie mare in inima, chiar de dimineata ^_^ va multumesc mult pentru aceste mesaj, pentru incurajare si apreciere, dar si pentru motivare ferma de a continua ceea ce a m pornit (atit pentru copiii mei, cit si pentru ceilalti parinti). Si e un plus sa primesc feedback de la o persoana ce lucreaza cu copiii zi de zi. Inca o data va multumesc si va transmit si eu o imbratisare viruala ^_^

   Răspunde
 5. roxanamihaela.stefanescu@gmail.com'

  Roxana Stefanescu - februarie 21, 2018 3:59 pm

  Foarte frumoase activitatiile o sa incerc si eu sa le pun in practica. Am o fetita de doi anisori care doreste mai mereu sa fie in preajma mea, fiind singura cu copilul acasa si studiind online imi este destul de greu sa ma impart intre casa, scoala si copil . Am senzatia ca ii fur din timpul pe care trebuie sa il ofer. Am incercat si varianta cu gradinita , insa ma face sa-ma simnt si mai vinovata. Desi cred ca au nevoie si de alti copii pentru socializare totusi cred ce de la noi mamele copii invata cel mai bine limba si increderea in sine. Cum traiesc in Irlanda si doresc foarte mult ca fetita sa invete limba materna. Consider si observ ca are nevoie de a petrece cat mai mult timp cu mine pentru a putea sa stapanesca mai bine limba materna. Acum am o nelamarire cum ar trebui structurata ziua unui copil ? Si cat timp alocat pentru aceste activitati? Fetita mea rareori se joaca singura , prefera mai mult televizorul sau tableta , iar in lipsa e calare pe mine:) Ai ceva sfaturi in aceasta privinta? As vrea sa incerc sa nu mai sa se uite la acestea , si sa ii concentrez atentia pe ceva mai constructiv.

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - februarie 21, 2018 11:20 pm

   Roxana, esti o mama minunata si esti accesibila copilului tau de 2 ani si asta e frumos <3 Si te inteleg foarte bine - e foarte greu sa mai si studiezi/lucrezi avand un copil de 2 ani acasa, si desigur cazi in capcana TV/Tableta. Dar acestea din urma ar trebuie sa fie reduse la maxim la aceasta varsta - iata si una din consecinte: copilul nu stie cum sa se distreze si sa-si ocupe timpul, pentru ca se bazeaza ca ecranele o vor distra. In acest context, mai degraba as opta pentru o gradinita parti-time macar (ca presupun in Irlanda nu stau copiii toata ziua). Tu la fel ai nevoie de respiro - da, nu se pune deloc la indoiala dragostea ta fata de copila, dar ea are nevoie de tine la fel fericita si implinita. Tu trebuie nicidecum sa te simti vinovata ca o lasi la gradinita, mai ales daca ea merge cu placere. Astfel, vei reusi sa iti faci treburile tale cat e la gradi si cand revine, tu esti in forta si cu entuziasm sa ii organizez timpul interesant si educativ. As aca te incurajez 😉
   Iar ce tine de organizarea timpului: uf, eu diverse modele de schedules am analizat ca sa vad ce ni se potriveste, dar oricum te ghidezi dupa propriile necesitati si proprietati. Ca sa inveti copilul sa se joace cu timpul singur, trebuie sa-l ghidez, sa-i captezi interesul, sa-ti arati interesul tau si apoi incetisor te dai la o parte. Poti sa-ti faci un plan, sa zicem de 5 activitati sau jocuri, si le repartizezi pe intreaga zi, evident, sa includeti si plimbarile afara. Eu asa faceam cu baiatul - care era foarte dependent de mine si nu se juca deloc - asa ca poate lista aceasta te va ajuta sa iti faci un oarecare plan. Apoi, gatiti impreuna, da-i sa se joace cu apa (aici sigur va fi incantata), sa se joace cu fulgii de ovaz si apa - in bucatarie lor le place cel mai mult - nu-ti ve capta copilul atentia astfel nici cu o carte :))))

   Răspunde
 6. Kikigeorgiana@yahoo.com'

  Cristina - mai 31, 2018 10:51 pm

  Am un copil f activ, nu sta locului.nu pot sa o integrez in nici una din activitatii, face contrar la ce ii arat eu, loveste.nu stiu ce sa mai fac sunt terminata.

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - iunie 4, 2018 4:49 pm

   Cristina, te rog sa-mi zici ce varsta are 😉

   Răspunde
 7. florinasimion88@gmail.com'

  Roxana - octombrie 23, 2018 3:56 pm

  Wow! ❤
  Cât de minunate sunt ideile tale, dragă mămică! 🤗 Mii de mulțumiri că ai ales să le împarți cu noi.
  Al meu tânăr fecioraș doarme dus, dar acuşi mă duc sa tai o sfoară, să pregătesc nişte cleştişori şi câteva perechi de şosetuțe (care oricum sunt un fel de pasiune secretă a oricărui copil, cred 🤔 – în special fiindcă se găsesc in sertarul „nu e voie”)
  De mâine, le iau în ordine. 😁👍

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - octombrie 26, 2018 9:09 am

   Vai, Roxana, ma bucur foarte mult! ^_^ Ai perfecta dreptate – copiii sunt obsedati de sosetute :)))

   Răspunde
 8. grecucristinamd@gmail.com'

  Cristina - noiembrie 30, 2018 1:40 am

  Salut. Foarte util voi incerca si eu cu copii mei. Va multumim pentru inspirație.

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - noiembrie 30, 2018 5:04 pm

   Ma bucur tare mult! Sunt sigura ca o sa va ajute sa va organnizati timpul mai interesant <3

   Răspunde
 9. marianamateescustan@gmail.com'

  Stan Mariana - februarie 12, 2020 2:37 pm

  Minunate ideile tale. Maine ne operam de strabism si voi avea nevoie sa l tin ocupat cu cât mai multe activități ca sa uite de durere.
  Mulțumesc!

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - februarie 28, 2020 10:09 pm

   Vai, sper ca ati trecut cu bine aceasta experienta <3

   Răspunde
 10. ranca.alexandra@yahoo.com'

  Alexandra - aprilie 20, 2020 9:31 am

  Multumim pentru inspiratie ! Esti o super mamica 🙂

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - aprilie 20, 2020 9:48 am

   Alexandra, iti multumesc ☺️ Cu mare drag! Si multa sanatate va doresc! ❤️

   Răspunde
 11. ale21a@yahoo.com'

  Alexandra SKMN - aprilie 29, 2020 2:57 pm

  Fetita mea n are rabdare sa ne jucam impreuna (are 21 luni) e hiperactiva si orice ne am juca ,la un moment dat (dupa cateva minute ,gata …s a plictist .
  Super ideile oricum !

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - mai 5, 2020 7:25 am

   Alexandra, copiii mici au durata atentiei scurta si e normal sa se plictiseasca repede si sa caute alte activitate. Un copil poate fi captivat prin jocuri cu apa, altul cu alergari prin casa. Ideintifica ce tip de activitate ii mentine mai multa atentie, dar nu renunta la ideea de a incerca si alte activitati, chiar daca ii mentii aentia doar 5 minute. Aici conteaza nu sa-l ocupi mult timp, ci sa-i oferi ocazia sa invete, sa exploreze, sa insuseasca abilitati noi – pana la urma, asta e scopul jocului 😉 Bafta!

   Răspunde
 12. mihai.chiorean.arte@gmail.com'

  Camellia - iunie 2, 2020 9:53 pm

  Salutare am citit articolul fiind mana a 2 copii, minunate sunt ideile tale o sa mai pun in practica mai alea transferarea de apa cu ajutorul unei burete asta e noua pt noi! Si multe alte idei! Multumim..

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - iunie 11, 2020 3:52 pm

   Buna, Camelia! Ma bucur tare mult! Sincer, mi-i dor de aceasta varsta cand ei sunt fascinati de atatea lucruri <3 Sanatate!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *