Experiment creativ pentru copii: artă explozivă
Un experiment creativ pentru copii care îi fascinează chiar și pe cei mari.
Fiul meu nu prea iubește să coloreze în caiete de desen, deși, eu personal ador! În schimb, el e captivat de artă „neordinară”: să picteze pe geamuri, pe oglindă, figurine din ipsos sau să picteze cu mâna.
Dar de curând i-am găsit o altă modalitate de a picta. Cel mai important e că nu e nevoie să fug până la magazinul de arte sau la papitărie, ci doar să deschid dulapul de la bucătărie, pentru că e nevoie doar de oțet și bicarbonat de sodiu.
Toți am rămas impresionați la cât de simplu și captivant poți să creezi și au cerut să o repetăm din nou și iar din nou.
Prima încercare de a folosi această combinație explozivă de oțet și bicarbonat de sodiu în experimentul Balon Acidulat a provocat numeroase întrebări și entuziasm din partea fiului, de unde a și apărut dragostea lui față de experimente științifice. Ce-i drept, sunt foarte multe jocuri și experimente care utilizează aceste două ingrediente, care se găsesc în orice gospodărie. Dar acest experiment creativ a devenit preferatul nostru.
>>Vezi cum am construit un robot din cutie de carton care merge
Experiment creativ pentru copii
Pentru această activitate veți avea nevoie de:
- un vas de copt lat sau platou
- oțet
- bicarbonat de sodiu
- câteva picături de coloranți (ori sub formă de praf) sau guașe
- păhăruțe (numărul acestora depinde de câte culori veți folosi)
- pipetă, seringă mai mare sau chiar un pulverizator
Se așterne un strat generos de bicarbonat de sodiu pe o tavă. Oțetul se toarnă în păhăruțe și se colorează cu câteva picături de coloranți sau guașe.
Fiica era încântată că poate să participe și ea la pregătirea experimentului. A ținut morțiș să presară bicarbonatul de sodiu. Inevitabil, toată masa a fost presărată cu acest praf alb, dar satisfacția a fost pe măsură.
Apropo, atenție la copiii care încă tind să „guste” totul – să fie desfășurat sub supraveghere strictă!
Acum pregătește copilul precum că urmează o explozie de culori și urmărește-i reacția de fascinare. Cu ajutorul pipetei sau a unei seringi, se picură oțetul colorat peste bicarbonat de sodiu.
Ca urmare, se va forma o spumă colorată care produce și un sunet fâșâitor.
E fenomenal!
Copiii sunt încântați de această reacție! Culorile se contopesc atât de frumos. Cu cât mai multe nuanțe se folosesc, cu atât e mai spectaculos.
Mă gândesc că dacă am folosi un pulverizator, această „pictură” ar fi și mai impresionantă. Dar o lăsăm pentru data viitoare.
Copiii mai mari vor pune multe întrebări despre acest fenomen. Explică-i că oțetul, care este un amestec de acid acetic și apă, în contact cu bicarbonat de sodiu produce o reacție chimică. Oțetul creează acid carbonic care apoi se descompune în dioxid de carbon. Anume dioxidul de carbon produce această reacție spumoasă, producând și sunetul fâșâitor. Este o adevărată introducere a copilului în știință!
>>Descoperă 10 moduri prin care să te conectezi cu copilul tău de 4-6 ani
Cei mici vor avea nevoie un pic de ajutor. Fiica mea a prins repede ideea folosirii seringii și a pipetei. E un adevărat exercițiu pentru dezvoltarea motricității fine.
>>Încearcă și acest experiment cu gheață – a activitate perfectă pentru vară
Această activitate simplă este ieftină și nu generează murdărie, stimulează creativitatea, copiii descoperă diverse combinații de culori și este foarte distractivă.
O mică remarcă: contactul mâinilor cu oțet și bicarbonat de sodiu este absolut sigură și inofensivă, însă este important ca mâinile murdare să nu atingă ochii.
Apropo de tava de plastic – recomand din toată inima să vă procurați una pentru diverse activități. E într-adevăr foarte comod să o utilizați pentru joaca cu plastilină, cu apă, cu nisip din făină sau nisip kinetic și chiar pentru desenat cu vopsea. E un fel de spațiu de lucru al copilului.
Dar până apar următoarele idei de activități pentru copii, nu uita să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări de publicare a noului articol. Mă poți urmări și pe profilul de Instagram .
Dacă ați încercat această activitate creativă, te aștept cu impresii, mai jos în comentarii.
Cu Drag, Natalia
2 thoughts on “Experiment creativ pentru copii: artă explozivă”