Soluții naturale pentru calmarea tusei la copii

SĂNĂTATE

IMG_4852

Nu este nimic mai dureros pentru un părinte decât atunci când își aude copilul tușind, dar mai ales când tusea nu-i dă pace să doarmă. Atât de tare îți dorești să preiai tu tusea, numai să nu-ți vezi copilul suferind. Uneori suntem gata să dăm o listă lungă de medicamente deodată și chiar și antibiotice, numai să-l scăpăm odată de acest discomfort.

Însă, atunci când ajungi să înțelegi care sunt particularitățile infecțiilor virale, cum și de ce apare tusea și cum, de fapt, aceasta se tratează, începi să accepți tusea ca un fenomen firesc și necesar și astfel iai decizii raționale, la rece, care evit consumul excesiv și uneori inutil de medicamente.

Prima cunoștință cu tusea am avut-o exact după ce fiul meu a împlinit 2 ani. Până atunci nu l-am auzit deloc tușind, deși fusese răcit de câteva ori. Atunci am cunoscut și un alt tip de tuse – „lătrătoare” și cu efect înspăimântător de criză de respirație (într-un cuvânt laringo-traheită). Dar despre această experiență voi veni neapărat într-un alt articol.

În fine, începând cu vârsta de 2 ani, am avut parte de tuse extrem de urâte, ca sunet și ca intensitate, care treceau în bronșită aproape la fiecare 2-3 luni. Și după cum sunt de fire anchetator, mai ales ce ține de subiecte legate de sănătatea copilului, am început să studiez acest proces fiziologic atât de prezent în viața copiilor.

>>Citește și Strategii și remedii naturale pentru răceală la copii

Din moment ce am aflat detaliile și care de fapt sunt metodele de tratare care se folosesc pe larg în pediatria din vest, am încetat să mai privesc tusea ca un fenomen groaznic și de care vrei să scapi cu orice preț cât mai repede.

Și am încetat să intru în panică.

Dar cel mai important, am încetat să mă bazez strict pe medicamente.

Din păcate, stresul asociat tusei îl mai au încă mulți părinți. Se încearcă inhibarea tusei cu diverse siropuri și bronhodilatatoare, la primul sunet al tusei fug la medicul de familie să le asculte copilul (care de multe ori îi sperie cu fraza standardă „ceva se aude!”), acceptă lista lungă de medicamente, printre care și antibiotice, supun radiografiilor frecvente, și capătă ideea precum că tusea se tratează doar așa. Și, în final, intră în criză de panică atunci când tusea durează mai mult de o săptămână. Și toate din cauza dezinformării.

Este un subiect foarte sensibil pentru mine, l-am studiat atât de profund, l-am analizat ascultând propriul meu organism (atunci când tușeam), dar și al copilului și am aplicat metodele care de fapt se recomandă de pediatrii din vest. Sper mult ca acest articol, bazat pe experiență proprie și multă documentare, să ghideze mulți părinți în a ameliora tusea la copii care deseori nu-i lasă să doarmă liniștiți, fără a recurge la antibiotice, numeroase medicamente și vizite frecvente la medic.
Dar ce este, de fapt, tusea?

Tusea ne comunică despre faptul că organismul dorește să scape de un iritant – de regulă, mucus sau un obiect străin. Sunt mai multe cauze ale tusei precum infecții respiratorii acute, reflux acid, astm bronșic, alergie, sinusită, tuse convulsivă (pertussis). Dar, evident, cea mai frecventă cauză sunt infecțiile virale (gripă sau răceală).

Deși, uneori sunetul tusei este îngrozitor, tusea, de fapt, este un reflex sănătos și necesar pentru a proteja și a curăți căile respiratorii. În general, atunci când tusea este cauzată de o infecție virală, aceasta poate dura chiar și până la 2-3 săptămâni, mai ales dacă se suprapune o altă viroză (ceea ce se întâmplă des atunci când copilul frecventează grădinița).

Iată câteva curiozități despre tusea la copii:

 • Copiii mici răcesc în mediu de 6-12 ori pe an și în majoritatea cazurilor răcelile sunt însoțite de tuse.
 • În mare parte, tusea nu necesită tratament și va trece de la sine fără medicamente.
 • Tusea (cauzată de infecțiile virale) nu răspunde antibioticelor, care de fapt, nu se folosesc pentru a trata infecțiile virale. Antibioticele tratează doar complicațiile infecțiilor virale (bacteriene), iar acestea, de regulă, apar doar peste 10 – 14 zile de la declanșarea infecției virale.
 • Nu s-a demonstrat eficacitatea medicamentelor contra tusei (siropuri sau pastile). Acestea pot cauza efecte adverse dacă se administrează copiilor sub 4 ani, și pot fi chiar periculoase dacă se administrează copiilor sub 2 ani. Apropo, în SUA au fost scoase de pe rafturi toate medicamentele contra tusei care se indică copiilor sub 2 ani.

Unicul lucru de care mă bucur e că după 6 ani copilul meu răcește mult mai rar, iar tusea nu mai e atât de intensă și uneori scăpăm de ea timp de o săptămână, fără nici un medicament. Acum deja sunt mult mai „înarmată” informațional și moral să lupt cu tusele care deja au început să apară la fiica mea (de 2 ani) și chiar ajung mai rar la medic.

8 Soluții pentru ameliorarea tusei la copii

IMG_4881

 1. Crearea mediului optim în încăpere 

În perioada sezonului de încălzire, aerul din casă se usucă considerabil, iar aerul uscat irită și mai mult căile respiratorii și uneori creează obstacol în expectorare productivă. De aceea, atunci când copilul răcește, este esențial de coborât temperatura aerului din casă, pe cât posibil, până la 20C-22C (de fapt, nu doar pe durata răcelii), iar pe noapte (dacă afară nu e ger) de oprit căldura. În plus, camera trebuie aerisită frecvent, chiar dacă afară e iarnă. În cameră trebuie să lipsească praful, de aceea podeaua trebuie spălată zilnic (după posibilitate, se scoate covorul).

 2. Umidificarea aerului

Aerul în camera copilului trebuie umezit, în special pe timpul somnului, pentru a calma tusea și a umezi căile respiratorii, astfel facilitând expectorarea. Umidificatorul este un mare ajutor în orice familie cu copii. Dacă cumva nu vă permiteți unul (deși e o investiție importantă în sănătatea copilului) sau pur și simplu încă nu ați reușit să-l procurați, atunci ai putea pe timp de noapte să pui un prosop (sau cearșaf) ud pe calorifer sau chiar pe un scaun în apropierea patului copilului.Și vă rog, nu apelați la cratița cu apă fierbinte plasată în odaia copilului, chiar dacă încă e mic sau doarme. Este extrem de riscantă această metodă. Puteți apela la cratiță doar dacă aceasta stă pe aragaz pentru a umezi aerul din bucătărie sau sufragerie.

 3. Poziția semi-culcată

De regulă, tusea devine mai persistentă pe timp de noapte, atunci când copilul e în poziție orizontală. Pentru a calma tusea, capul trebuie un pic ridicat. Pentru aceasta se pune o pernă sau o cuvertură SUB saltea. Copiii mai mari pot dormi pe o pernă mare (sau două), sau pe mama, sau cel mai bine pe tata 🙂

 4. Consumul sporit de lichide 

Pentru a fluidiza mucusul, astfel favorizând o expectorare mai ușoară, copilul trebuie să consume foarte multe lichide. Cele mai potrivite sunt: compot din fructe uscate și îndulcit cu miere, apă infuzată cu fructe, ceai (tei, mușețel, dar nu negru) cu miere, supă de pui. În general, consumul de lichide trebuie dublat odată cu primele simptome ale răcelii. Copiii până la 6 luni nu au nevoie de alte lichide decât laptele matern, care va fi oferit mai des când tușește.

>Citește și Apă infuzată – hidratare aromată și nutritivă pentru copii

Copilul refuze sa bea apa

5. Apă salină

De multe ori, tusea devine mai agresivă atunci când nasul este înfundat. De aceea, este important de stropit (sau picurat) cu apă salină în nas pentru a facilita eliminarea mucoasei. Dacă nasul este complet înfundat și urmează o noapte lungă cu tuse persistentă, atunci se recomandă de apelat la picaturi nazale decongestionante. Pentru că atunci când copilul respită doar pe guriță, se usucă gâtul și căile respiratorii, astfel tusea se intensifică.

 6. Expunere la aburi

Pornește dușul fierbinte (sau călduț, dacă e vorba de copii de până la 2 ani) pentru a forma aburi și lasă copilul să respire acest aer umed și cald (nu neapărat să stea în apă) pentru 15-20 de minute. Această metodă ne-a salvat de nenumărate ori, chiar și atunci când fiul avea obstrucție și când avea crup laringian. Atunci când nu putea dormi noaptea din cauza tusei, dormeam noaptea în camera de baie (pe bune!). Obișnuim să picurăm și câteva picături de ulei de brad în cadă (astupată). Uleiul de brad, apropo, este un expectorant minunat.

 7. Miere

S-a demonstrat prin multe studii că mierea (organică!) calmează eficient tusea, chiar mai bine decât siropurile contra tusei. Așa că, pentru a avea o noapte fără tuse, înainte de culcare dă copilului apă sau ceai călduț cu 1 linguriță de miere sau doar miere (dacă preferă). Ca alternativă, de curând am început să consumăm băutură din lămâie, ghimbir și miere pentru a ameliora tusea.

Atenție: copiii până la un an nu trebuie să consume miere, deoarece s-ar putea declanșa botulism.

 8. Bomboane de supt cu eucalipt (pentru copii mai mari de 3 ani)

În cazul tusei uscate și iritante, bomboanele umezesc perfect gâtul și calmează tusea. De regulă, folosim bomboanele Halls, și nu recurgem la bomboanele din farmacie.

S-ar putea cineva să mă întrebe dacă folosim nebulizator (aerosol cu ultrasunete) pentru a trata tusea.

Nebulizatorul l-am procurat îndată ce am ieșit din spital prima dată când am cunoscut laringotraheita și l-am folosit de fiecare dată când avea tuse lătrătoare sau bronșită obstructivă (ca rezultat al laringotraheitei). Dar, sincer să zic, dacă copilul nu e predispus să facă des broșite obstructive și dacă se aplică soluțiile menționate mai sus pentru a decongestiona căile respiratorii, nu veți ajunge la obstrucție, și deci nu veți fi nevoiți să procurați un nebulizator care nu e deloc ieftin. Mai degrabă investiți într-un umidificator bun.

NOTĂ: Eu nu sunt o persoană care se bazează strict pe remedii naturiste sau metode alternative. Și chiar pot să mă destăinui că la începutul maternității aveam o adevărată farmacie acasă. Consider că medicamentele sunt benefice, dar să fie administrate când real este nevoie. E cunoscut faptul că sunt interese de profit legat de consumul de medicamente, chiar și în rândul medicilor, de aceea, este sarcina părintelui de a analiza și a lua o decizie informată. Personal, înainte de a accepta un medicament prescris, analizez detaliat efectele adverse (unele au o listă lungă) și simptomele pe care le prezintă copilul. Și, înainte de a administra un medicament atunci când copilul e răcit, încerc întâi metode naturale de ameliorare a simptomelor. Pentru că, totuși, majoritatea medicamentelor, chiar și pe bază de plante, prezintă efecte adverse. Iar foarte multe dintre ele nici măcar nu au fost testate pe copii mici, deci nici nu cunoaștem care sunt efecte adverse reale.

Apropo, aceste metode mă ajută și pe mine atunci când mă atacă tusea și mă bucur că am învățat să nu apelez la medicamente. Niciodată nu e târziu. Multă sănătate!

Și nu uita: o viroză trece de la sine în 7 zile, dar cu medicamente într-o săptămână! 😉

Până apar următoarele articole pe blog, te invit să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări de publicare a noului articol. Te invit să mă urmărești și profilul meu de pe Instagram .
Cu Drag, Natalia

25 thoughts on “Soluții naturale pentru calmarea tusei la copii”

 1. only@mail.md'

  Only a mom - martie 15, 2016 6:38 pm

  Buna. Merci de articol, e foarte util.

  Doar doua momente:
  N-am inteles fraza „Și nu uita: o viroză trece de la sine în 7 zile, dar cu medicamente într-o săptămână!” – e o ironie, sau o eroare?

  Si doi: Sunt de acord cu tot ce ai scris, dar la unele puncte cred ca trebuie sa mentionezi restrictia de virsta. De exemplu punctul 6 e foarte periculos pentru copii sub 2 ani. Vaporii de abur au beneficiul lor, dar cei mici fizic nu pot expectora asa cum o face un matur, astfel aceasta metoda poate agrava foarte tare situatia, de la tusa si mai latratoare pina la complicatie (obstructie, pneumonie) – (sursa> Komarovski despre inhalatii).

  Toate bune si sanatate micutilor! 😉

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - martie 19, 2016 10:33 am

   Iti multumesc foarte mult pentru comentariul tau, astfel, am ocazia sa mai completez. Ce tine de fraza data, nu e ironie, ci adevar ironic 🙂 Ca toate medicamentele de fapt nu trateaza viroza, ci doar amelioreaza simptomele. Dar insusi viroza trece in 7 zile, indiferent daca o „tratezi” sau ba. Chiar si mult-cautatele anti-virale nu au nici un efect asupra duratei virozei.
   Ce tine de aburi pentru copii mici – Komarovschi a fost o perioada guru pentru mine si i-am studiat toate inregistrarile nu o data. Si stiu ca el zicea de faptul ca, in cazul copiilor mici, apa pornita categoric nu trebuie sa fie fierbinte, pentru ca, astfel, mucoasa care e uscata in caile respiratorii se poate „ingrosa”, astfel creand obstructie si dificultatea de a o expectora. DAR, in acest caz se porneste apa la temperatura camerei, calduta, doar pentru a crea o micro-clima umeda pentru a fluidiza mucoasa din trahee sau bronhii. Eu cred ca e mai usor sa ajungi la pneumonie atunci cind un parinte se bazeaza doar pe siropuri si deloc nu creaza conditii pentru a preveni obstructia (care poate duce la pneumonie) precum lichide, aer umed si aer curat. In orice caz, daca e vorba de bebelusi de pana la 3-6 luni care tusesc o perioada mai lunga, evident, e mai bine de consultat un medic (despre ce voi mentiona si in articol) 😉

   Răspunde
 2. ionelamisiuc@gmail.com'

  ionela - octombrie 26, 2017 1:33 pm

  Am si eu o fetita de 10 luni si tuseste are mucus in gat si nul poate elimina ai curge si nasucul tot odata ce as putea sai dau ca sai treaca daca mati ajuta vas multumite foarte mult

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - noiembrie 2, 2017 4:31 pm

   Ionela, sa ma scuzi ca vin cu un raspuns tarziu (abia am vazut comentariul). Care e situatia pe moment?
   Copiii mai mici inca nu pot expectora constient si de regula asta se intampla natural, insa mai greu. In multe cazuri o va inghiti, uneori poate sa vomite (daca se acumuleaza prea multa sputa) si e ceva firesc, nu trebuie sa te sperie. E chiar benefic!

   La copii mici tusea trece mai greu, poate dura elimenraea sputei complet in decurs de 1-3 saptamani. Il poti culca cu burta pe genunchi cu fata in jos si usor lovesti cu varfurile degetelor pe zona plamanilor. Si apoi, cat mai des pe afara, pe orice timp. Si desigur, multe lichide pentru a fluidiza sputa, astfel se va curata mai usor. Sanatate!

   Răspunde
 3. sandu_cristian83@yahoo.com'

  Tamara - octombrie 30, 2017 7:01 am

  Buna dimineata!copil la 2 ani care tuseste cum poate expectora?Va multumesc

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - noiembrie 2, 2017 4:28 pm

   Buna! Au trecut 3 zile de la mesajul vostru – sunt careva imbunatatiri? In general, acum e varsta potrivita de a invata copilul sa tuseasca corect. Eu i-am invatat pe ai mei in felul urmator: impreuna cu el ii arat cu sa inspire adinc aer cu gura deschisa si sa tuseasca. La inceput nu le iese, dar daca sputa e acumulata, atunci ceva se va expectora.
   Iata din acest motiv nu se recomanda siropurile de tuse, pentru ca acestea stimuleaza secretia sputei, dar copilul inca nu e in stare sa o expectoreze si apar dificultati. Sanatate!

   Răspunde
 4. niculina080489@yzhoo.com'

  Juglea Niculina - decembrie 4, 2017 2:58 am

  Buna ce mi-ai recomanda la Tusa seacă fetița 3 ani și 7 luni ,la început avea Tusa productivă i-am făcut aerosoli cu respisan și fluimucil și după o dat în Tusa seacă i-am făcut ceai cu corjild de ceapa cu tei am tăiat o ceapa in 4 și am pus-o în camera unde doarme fetița ce sa mai fac mi-ai recomanda un sirop anume ? Mulțumim

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - decembrie 4, 2017 10:53 am

   Niculina, salutare!
   Eu nu sunt medic, de aceea nu pot sa-ti recomand siropuri. In general, sunt impotriva ca acestea sa fie folosita in orice situatie. Ceea ce eu recomand – este sa creezi conditii prielnice pentru ca raceala sa decurga usor si fara complicatii, si pentru a ameliora simptomele la copii. In general cred ca, atunci cand tusea deja e productiva, nu trebuie de intervenit cu medicamente deloc, pentr ca deja se pornise procesul de expectorare. S-ar apela la medicamente doar in cazul in care tusea productiva se mentine intensa – ce ar denota faptul ca se produce prea multa mucoasa, si aici se vor folosi medicamente speciale, anume acele care sunt in stare sa fluidizeze mucoasa, dar nu si s-o produca, ca atunci poate ajunge la complicatii.
   Daca ati citit articolul, ati vazut care sunt de fapt pasii pentru ca tusea sa treaca. Trebuie doar sa tineti cont in primul rind ca – tusea trece in 1-3 saptamini si e ceva norma, fiecare organism diferit se auto-vindeca si scapa de mucoasa din bronhii. Nu trebuie sa va deranjeze atat de mult tusea, doar daca intervine serios cu somnul sau tuseste intruna ziua.
   Recomandarea mea ramane aceeasi: in casa sa fie maxim 22C (foarte important sa nu fie 25-26, ca de altfel, degeaba mai folositi medicamente), multe lichide (apa, ceai din tei, compot din fructe uscate, lapte), aerisirea camerei cit mai des si cind tuseste mult noaptea – lasati un pic geamul deschi toata noaptea (nu va ingheta ;), si desigur – cit mai des pe afara – pentru ca oxigenul ajuta la deschiderea cailor respiratorii, astfel se va usura expectorarea. Si desigur, bai zilnice cu dusul lasat sa curga pina se abureste in baie, dar si umidificator pe noapte. Si atunci nu mai aveti de medicamente si nu se va ajunge la complicatii.
   Pentru ca daca se bea cu pumnul medicamentele si se fac inhalatii, dar in acelasi timp in casa sun 26C, geamurile inchise, aer uscat, copilul nu se scoate afara de frica ca va „raci caile respiaratorii”, nu prea bea lichide – atunci formula aceasta garanteaza complicatii si chiar pneuomonie. Sanatate! 😉

   Răspunde
 5. floty.stoian@yahoo.com'

  Flori - decembrie 27, 2017 8:45 pm

  Buna,
  Sunt mamica unui baietel de 3 ani si jumatate,in momentul de fata de luptam cu o viroza,am facut febra 2 zile iar acum tusim si dormim cat putem de mult,credeti ca i normal?ati trecut prin asa ceva cu micutii vostri?
  Am incercat sa i dau antibiotic si l a vomitat,asa ca l am intrerupt si mergem pe varianta leacuri babesti.
  Multumesc,
  O seara frumoasa!

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - decembrie 29, 2017 4:02 pm

   Salutare! Abia acum am deschis calculatorul si am vazut mesajul tau. Cum se simte la moment micutul? Ca sa inteleg intrebarea – noaptea tuseste foarte mult? Da, am avut multe nopti in care a tusit intruna. Cel mai mult ne salveaza sa mergem in baie (dusul pornit) ca sa respire aerul umed si se linisteste pana dimineata.

   Deci, in primul rand, eu nu sustin metodele babesti, multe din ele sunt ofensive pentru copii. Evident, sunt unele eficiente pe care le folosesti si eu. In schimb, eu promovez metoda tratamente „fara medicamente” al virozelor, asa cum si sustine pediatria americana/canadiana/britanica. Pe bune, ei chiar nu vad in viroze si simptomele ei ceva inspaimintator si tind sa amelioreze doar simptomele racelii prin crearea mediului adecvat: hidratare, umezire, aerisire si rabdare. Ultima are de spus multe – ne dorim ca tusea copilului sa treaca in 2-3 zile, insa fiziologic si anatomic asra nu e posibil – necesita timp pana bronshiile si traheea se va curata de toata mucoasa acumulata in urma infectiei, deci tusea poate dura si 2-3 saptamini, important sa scada din intensitate. Durata tusei depinde de copil, imunitate, dar si mediul. Antibiotic se prescrie doar in caz de infectie BACTERIANA, e o infectie secundara si care se intampla muuuult mai rar decat diagnosticheaza medicii nostri. Infectia bacteriana are multe alte simptome, nu doar tuse persistenta. Asta ar fi febra fff inalta ce nu scade usor si apare peste vreo saptamana de raceala (nu din primele zile), copilul pe bune se simte foarte bolnav si slabit, si leucocitele sunt marite. Deci inainte de a da antibiotic, mai bine de dat analize. dar tabloul copilului va spune totul – daca el toata noaptea tuseste insa ziua e vii si se joaca fericit, atunci asta SIGUR nu e infectie bacteriana si nu e cazul de intervenit cu AB, care scad drastic imunitatea si nici nu trateaza tusea, care e provocata de un virus.

   Răspunde
 6. ddady272@gmail.com'

  Camelia - ianuarie 3, 2018 6:10 pm

  Buna . am un bebe ce nu prea lam scos afara cand e frig dar cand racesc copilu de 5 ani incepe si el .are 9 luni pina acuma ia dat vreo 6 antibiotice de tuse ia dat si medicamente care era contraindicat copiilor de sub 2 ani si de sub 6 ani . am inceput sal imbrac si sa las geamul deschis sa se invete cu aerul rece .afara doar acoperit cu fular lam scos putin .dar e tot cu tuse si harcaiala. E gresit sal las fara fular la aer mai rece ? Ce as putea sai dau natural cv ceaiuri?

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - ianuarie 4, 2018 3:28 pm

   Camelia, doar ca sa inteleg mai bine experienta voastra – 6 ori antibiotice cui i-au fost administrate: celui mic sau mare?
   In primul rind, nu exista antibiotice PENTRU TUSE. Antibioticele trateaza doar infectiile cauzate de bacterii si in realitatea aceasta se intimpla destul de rar. Tusea este provocata de VIRUS, iar virusul nu moare deloc de la antibiotice. Uneori tusea poate avansa in bronsita, si asta la fel nu se trateaza cu antibiotic. Parerea mea este ca URGENT trebuie sa schimbati medicul care efectiv omoara imunitatea copilului (si nu doar) si in final se va imbolnavi mai des. Pur si simplu este un medic incompetent care nici nu se gindeste la sanatatea copilului.
   Referitor la preocuparea voastra legat de expunere la frig – deci cum am scris mai sus – racelele sunt cauzate de VIRUSI care se transmit de la om la om. Copilul mare merge la gradinite, deci si riscul imbolnavirilor este mai mare, apoi acesta ajunge la cel mic. De regula, al doilea copil in familie incepe sa raceasca mai devreme decit primul coil, care nu prea are surse de imbolnavire. Nu are absolut nimic de a face cu frigul – nu poti raci, avea febra sau tuse din cauza expunerii la frig. Este foarte important sa va caliti copiii, sa capete rezistenta la frig, ca apoi sa capete si imunitate fata de virusii intilniti in colectivitate. Este important sa va plimbati zilnic pe orice vreme. Eu tin minte imi plimbam copilul de 9 luni chiar si la -15C, macar pentru 20 min. Asta mic este invatat fiziologic sa reziste la frig, mai ales ca locuiti in clima unde este frig, deci nu trebuie sa il invatati treptat, cu atit mai mult ca nu e ger acum. Asa ca va incurajez sa il scoateti afara, el are nevoie de asta, caile lui respiratorii si creierul are nevoie vitala de asta. Iar ce tine de fular – la fel ma repet – aerul rece inspirat pe nas sau gura nu ii face absolut nimic rau. Apropo, se face mai rau daca se pune fular, astfel copilul expira si inspira prin fular, iar acolo se acumuleaza bacterii. Dar el are nevoie de oxigen curat, cu atit mai mult daca are tuse sau harcait – chiar il va ajuta.
   Deci aici nu e vorba de ceaiuri, ci de intatire a imunitatii> plimbari zilnice, evitarea infofolirii (copiii rezista muuult mai bine la frig decit adultii), hidratare (cat mai multe apa sau ceai din tei/musetel), cit mai multe fructe/legume si aveti grija sa nu fie mai cald de 22-23C in casa.
   Camelia, tu ai nevoie de curaj ca sa depasesti preconceptiile acestea si frica creata de medicii care dau nejustificat antibiotice si medicamente dubioase. Poti apela la mine oricind, chiar si pe email nataliamadan@gmail.com. Te ajut cu mare drag!

   Răspunde
   1. ddady272@gmail.com'

    Camelia - ianuarie 4, 2018 3:55 pm

    Va multumesc pentru raspuns . la micutu i sa dat antibiotic pt raceala de 6 ori in 8 luni .i sa dat si chiar daca nu facea febra ..doar tuse si avea si tot zicea ca e bronsita si i da antibiotic ca protectie sa nu faca pneumonie . cu scosu afara in frig mi frica tare ca sotu zice ca deia tot tuseste sil racesc .dar deschid geamu si il tin asa dar imbracat bine . dar ma streseaza foarte mult ca i se da antibiotic asa mult ,si majoritatea medicilor din zona dau asa .o sa incerc sal tin cat mai mult la aer . de aparat salin s2 in camera ce parere aveti ?

    Răspunde
    1. nataliamadan@gmail.com'

     Natalia Madan - ianuarie 5, 2018 3:53 pm

     Camelia, sunt absolut revoltata cind aud ce fac medicii din micutul 🙁 Antibiotic la raceala si pentru a preveni pneumonie e cea mai mare prostie! Eu, ca de la mama la mama, va rog, invatati sa tratati acasa racelile si sa nu apelati la medici, ci doar in caz de urgente. E groaznic cum in decurs de 9 luni a primit 8 ori antibiotice 🙁 Sincer, as da in judecata asa medici incompetenti. E trist ce se petrece cu medicina la noi. Camelia, in ce regiune stati de sunt asa medici? Consultati si blogul pediatrului Stratulat Mihai care dupa mine e cel mai INFORMAT SI INVATAT CORECT pediatru de la noi – http://pediatrica.md/mihai-stratulat-despre-tusea-fara-febra/, http://askamom.md/2016/04/09/mihai-stratulat-lasati-copilul-sa-mai-raceasca/ si blogul: http://mihaistratulat.blogspot.md/
     Aparatul de salina nu avem acasa, nu prea am studiat despre acesta. Insa cel mai potrivit e sa va cumparati un umidificator al aerului si la primele semne ale racelii sa-l porniti pe noapte si la somn, dar in conditia in care sa coboriti in casa temperatura pina la 22C. Evident, asta nu inseamna ca nu va avansa raceala, insa macar veti asigura o scurtare a racelii. Si cel mai important – invatati sa nu intrati in panica cind copilul raceste, tuseste sau are febra (am scris despre asta si pe blog) si acceptati ca e ceva firesc sa raceasca, astfel capata imunitate. Toti copiii racesc si putini de tot ajung sa aiba pneumonie! Si inca, invatati taticul vostru ca nu aerul rece provoaca tusea si raceala. Asa ca curaj si expuneti copilul bucuriei de a petrece timpul afara. Are nevoie asta si pentru dezvoltare – nu trebuie sa vada doar pereti si fetele voastre tot sezonul rece 😉

     Răspunde
   2. predafranki@gmail.com'

    Preda Aurelia - aprilie 7, 2019 7:10 pm

    Buna.Si daca debuteaza cu temperatura tusea ?nici atunci nu administam antibiotic?

    Răspunde
    1. nataliamadan@gmail.com'

     Natalia Madan - aprilie 11, 2019 9:30 pm

     Aurelia, chiar daca tusea e insotita de febra, nu este un motiv de a administra antibiotic. Antibiotic se indica in cazul infectiilor bacteriene, dar febra nu intotdeauna indica infectie bacteriana. In caz ca debuteaza tusea impreuna cu febra, este vorba de o infectie virala care NU se trateaza cu antibiotic. In general, infectia bacteriana este o infectie secundara si care se dezvolta mai tarziu dupa debutatea primelor simptome de raceala, cam dupa 7-14 zile de boala. Dar cel mai bine il confirma analiza de sange, si anume nivelul leucocitelor. Insa din pacate, medicii doar simptomatic indica antibiotic fara a trimite copilul sa faca un test de sange 🙁

     Răspunde
 7. aryavis@yahoo.com'

  Carmen - februarie 10, 2018 2:23 pm

  O săptămana are 7 zile ! Despre ce vorbești deci ?

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - februarie 12, 2018 9:03 am

   Draga Carmen, este o simpla ironie care denota faptul ca viroza fie cu medicamente, fie fara va trece intr-o saptamana, pentru ca atata are nevoie un virus pentru a-si derula toate actiunile in organismul uman, dar medicamentele nicidecum nu pot influenta scurtarea durata bolii. 🙂

   Răspunde
 8. adausflorica@yahoo.com'

  Florica - februarie 13, 2018 5:16 pm

  Bună sunt o mămică de fetiță de 11luni,si acuma citit articolul si Mam mai liniștit despre tușă fetița mea tușește o tusa suieratoare de la 10luni am mers la medic pediatric si mia recomandat antibiotic si sirop de tușă la o săptămână control si o zis să termin cu un alt antibiotic si aerosoli ,i-am făcut ,după tratament ce lam făcut tot mai tușea ,acuma iara tușește o tușă ce se destinde din piept ,nu stiu ce să mai fac unde să merg cu ea ,sunt atâtea viroze ,,ce aș putea face un sfat ,ce îmi recomandați să fac .

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - februarie 14, 2018 11:32 am

   Florica, imi pare rau ca ati trecut deja prin atatea tratamente cu antibiotic. Dar sunt curioasa – pe ce baza au prescris antibiotice? Ati facut analiza la sange macar? Febra are copilul? E jucaus? Antibiotic se prescrie doar in caz de infectie bacteriana – asta ar fi pneumonia bacteriana. Sunt simptome clare ce indica o pneumonie si nu se bazeaza struct pe imagistica (care nu intotdeauna confirma acest lucru). Ca daca si dupa ab tuseste, e clar ca acesta nu trateaza tusea cauzata de virus.

   Acum sunt foarte multi bolnavi cu infectii respiratorii si eu usor sa treci dintro raceala in alta. Desi e un copil care inca nu e in colectivitate, dar s-ar putea sa fie adus virusul in casa de voi sau de un fratior. Tusea bu trece usor, mai ales la bebelusi. Dar trebuie sa vezi cum decurge in dinamica – ca daca tuseste tot mai rar – mergeti spre recuperare.

   Deci asa – daca sangele nu indica leucocitele marite peste limita norma, atunci nici nu se vorbeste despre o infectie bacteriana si necesitatea antibioticelor.
   Te rog sa-mi zici, de cata vreme per total tuseste? Care e natura tusei – umeda sau seaca? Apar crize de tuse – cand tuseste intruna si pana la voma?

   Daca ai citit articolul – din cele recomandate cu privire la mediul din casa, le respectati pe toate?

   Răspunde
   1. adausflorica@yahoo.com'

    Florica - februarie 15, 2018 10:12 pm

    Bună mulțumesc pentru mes,am lăsat medicul de familie si am mers cu fetița la un medic pediatric ea mia făcut prima data 22decembrie 2017febra si mia făcut trei zile febră ,doar atât îi trecea când îi administram nurofen ,panadol ,si medicul de Fam o mai zis săi dau si cefaclor suspensie ,in 26am mers la control trebuia săi fac vaccinul ,medicul o zis să il amânăm după ianuarie să vedem cum este fetița ,,nu o durat mult că o început tusă era o tusă umedă cu se Rupea ,,am văzut că Nui mai trece am mers la medic pediatric o cosultato si ma întrebat face febră ea nu mai făcuse febră ,,mia spus că plămânul drept este problemă de acolo se aude goluri când suflă ,nu mia recoltat sânge nu sa făcut analize sa prescris rețetă cu antibiotic zinat,aerosol si ceva sirop de tușă ,la săptămână la control ,iam dat tratamentul ,la săptămână să continu cu ospamos ,si tușă nu a trecut in general ,după o săptămână iară tușește si acuma nu iam mai dat antibiotic dar un sirop natural de iedera Prospan ,,,Tusa fetiței este umedă si nu tușește noaptea doar odată sau două ori ,mai mult tușește dimineața inainte sa se trezeasca dar nu vomită . criză de tușă nu face , tot timpul îmi era frică de viroză când mai tusea copii ceilalți să nu ia si fetița ..mediu in casă îl respect .vă mulțumesc mult că mi-ați răspuns.

    Răspunde
    1. nataliamadan@gmail.com'

     Natalia Madan - februarie 16, 2018 2:28 pm

     Florica, eu sunt de parere ca in cazul copiilor mici cel mai bine de adresat la medic pediatru – medicii de familie nu sunt intocmai competenti in ale bolile copilariei si au doar un protocol. Nu este corect sa asumi ca ar fi pneumonie daca nu este prezenta febra, cu atat mai mult nu s-a determinat nivelul leucocitelor in sange. Pneumonia este o infectie BCATERIANA, iar atunci cand organismul este atacat de bacterii, te simti pe naiba rau, esti apatic, ai slabiciuni si neaparat febra – asa se manifesta invazia bcateriilor. Si este total gresit sa asumi pneumonie daca copilul bine-mersi se joaca si mananca si e activ si inca si fara febra.
     Tusea poate trece chiar si in 3=4 saptamani, important sa scada din intensitate. Tablou vostru – tuse dimineata, e ceva ok – din cauza ca noaptea nu prea tuseste si astfel se aduna sputa, de regula incepe o tusa mai intensa dimineata la trezire – organismul vrea sa scape de sputa acumulata, deci e ceva firesc. Asa ceva poate dura ceva timp.

     Asa ca, in continuare nnu e nevoie nici de sirop (recent Americanii au decis ca siropurile sa fie interzise copiilor sub 2 ani ca prezinta risc foarte inalt). Stati in camera de baie cu dusul pornit fierbinte – de 3-4 ori, a cate 20 min, pe podea – copilul sa inhaleze acest aer umed. Apoi, plimbari cat mai mult, noaptea geamul deschis putin si muuuuuuulte lichide pe parcursul zilei. Ajuta totodata sa ungeti pieptul cu 1-2 pic de ulei de brad + cateva picaturi de ulei de masline/cocos – inainte de culcare. Si desigur – caldut pe piept si spate: de exemplu un ciorap umplut cu malai sau sare incalzita.
     Sunt sigura ca intre timp a mai inhatat o viroza noua, fapt ce i-a prelungit boala. Dar sunt sigura ca, cu rabdare, foarte curand se va insanatosi 😉

     Răspunde
     1. adausflorica@yahoo.com'

      Florica - februarie 16, 2018 5:02 pm

      Eu vă mulțumesc mult.

 9. nycoroxy.@yahoo.com'

  Roxana - ianuarie 17, 2020 2:31 pm

  Am o fetita de un an si 9 luni am o sap de cand tuseste.normal ca ori ce mama am fost la doctor bineinteles mi dat antibiotic 3zile la 24de ore un siropel flumicil di niste picaturi de pus in nas..vresu sa zic iam dat..dar din pacate nimik schimbat.nici nu ma gandesc sai mai dau antibiotic incer cu ceaiuri si etc..alte solutie nu stiu.precizez cand doarme nu tusete si manaca este vioaie doat ca tuseste si curge nasucu

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - ianuarie 22, 2020 10:31 am

   Roxana, te salut! Au trecut cateva zile de la mesajul tau si sunt curioasa ce mai face fetita ta. Ideea este ca la unii copii tusea poate trece in decurs de 2-3 saptamani – tine de fiziologia individuala si de varsta. Important ca tusea cu zilele sa scada din intensitate, dar nu sa devina mai persistenta. Medicii usor recomanda antibiotic fara vreun motiv – doar pentru ca a vazut ca a venit o mamica ingrijorata la ei, ei simt ca asta e datoria lor. Trist. Faptul ca are tuse de cateva zile, nu e un motiv sa dai ab. Si ai facut bine ca ai stopat, mai ales ca ai vazut ca nu v-a ajutat. Asta si a fost de demonstrat: atunci cand tusea e provocata de virus (si asta se si intampla de fapt), antibioticele nu au nici un efect, doar efect nociv: reduce drastic imunitatea si afecteaza mult flora intestinala. Te rog sa tii cont de toate recomandarile din acest articol, adica nu trata doar cu ceaiuri (mai ales ca e micut si ar trebuie sa fii mai atenta cu ceaiuri). Umidificator, nebulizer la necesitate, plimbari afara si lichide si cu siguranta se va recupera. Sanatate!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *