Cum deosebim o viroză (răceală) de gripă
Prin 2009, când s-a depistat primul caz de gripă porcină în țară, am avut zile de panică intensă. Evident, această anxietate nu era justificată și era alimentată de dezinformare și neștiință, dar și de panica creată parcă artificial la știri. Din fericire, dădusem de un articol al lui doctor Komarovskii (care folosește termeni simpli, pe înțelesul tuturor) care îndată mi-a spulberat orice frică (și nu doar ce ține de gripă).
Atunci am înțeles că informarea corectă este esențială, în special atunci când ești părinte, ceea ce te scapă de preocupări excesive și panică. Doar așa, fiind calm, poți evalua singur situația și să iai o decizie la rece.
Săptămânile acestea s-au confirmat câteva cazuri de gripă AH1N1 în țară. Peste tot, în sursele media, se creează și mai multă panică. Se recomandă să mergem de urgență la medic atunci când avem febră și stare de răceală. Dar nu prea se aduc detalii despre care de fapt sunt simptomele gripei. Astfel, inevitabil, mamele vor zbura la medic cu copilul care are febră (care mai mult ca precis va avea o simplă viroza) și vor sta la coadă lungă pentru o consultație, poate chiar alături de eventualii bolnavi de gripă.
Am vrut și eu să-mi aduc careva clarități cu privire la riscul gripei și care sunt de fapt simptomele și am făcut o mică investigație (din sursele pediatriei americane). Astfel, mi-am propus să mă împart cu această documentare și cu alți părinți, ca să le fie mai ușor să aprecieze singuri starea copilului (dar și personală, pentru a nu fi ulterior sursa gripei) și să determine dacă e cazul să apeleze la medic sau e doar o simplă viroză.
Nu voi folosi termeni medicali (pentru că nu am studii medicale), dar voi scrie în termeni simpli, pentru a fi spre înțelesul tuturor.
ȘI TOTUȘI, CE ESTE GRIPA?
Gripa este o boală infecțioasă acută a căilor respiratorii provocată de un virus gripal. Este o boală foarte contagioasă, sezonieră, care se declanșează în perioada noiembrie – martie.
Mulți părinți au auzit că gripa a provocat decesuri și de aceea intră în panică atunci când își văd copilul bolnav. Dar, de fapt, oamenii nu mor de la gripă, ci de la complicațiile provocate de gripă, precum pneumonie și deshidratare. Oamenii în vârstă, femeile însărcinate și cei care au boli cronice sunt cei mai predispuși complicațiilor. Și cel mai important e că aceste complicații nu apar în primele zile de la declanșarea bolii, ci mult mai târziu, și doar dacă nu s-au luat măsuri necesare pentru a preveni aceste complicații.
CARE SUNT TOTUȘI SIMPTOMELE GRIPEI?
Gripa declanșează TREI sau mai multe din aceste simptome:
- Febră înaltă (mai mare de 38C)
- Dureri puternice de cap
- Dureri musculare
- Tusă uscată
- Ochi iritați, roșii
- Dureri în gât (mai rar)
- Dureri de burtă, vomă, grețuri – mai des la copii (dar să nu să se confunde cu o gastroenterită)
În cazul în care în urma determinării simptomelor presupui că este vorba de gripă, în primul rând nu intra în panică și nu suna salvarea sau fugi la medicul de familie! Foarte posibil că copilul tău are doar o răceală (cauzată de un virus mai agresiv) care decurge mai sever decât de obicei (pentru că sunt peste 200 de tipuri de viruși). Sunt anumite măsuri și recomandări care vor ajuta să amelioreze starea copilului și să treceți cu brio această infecție. Nu uita: un părinte informat, este un părinte încrezut și calm!
Pentru a înțelege diferența dintre gripă și viroză și nu a fugi la prima manifestare a virozei la medic (și a intra în contact cu alți pacienți bolnavi), este important de înțeles care sunt simptomele acestora și cum ele decurg. Cel mai important indiciu este modul în care debutează infecția. În caz de gripă, simptomele se declanșează brusc: copilul a venit de la școală slăbit, are durere de cap, ochi iritați și febră înaltă. Pe când în caz de viroză, simptomele apar pe parcursul a câtorva zile: azi a apărut doar febra, fără careva simptome, mâine a început să-i curgă nasul, poimâine începe a tuși.
Pentru a avea o înțelegere mai bună despre simptomele acestor infecții, am încercat să fac o analiză prin intermediul unui infografic:
CUM TREBUIE SĂ ACȚIONĂM ÎN CAZ DE GRIPĂ?
Mai jos prezint recomandările unuia dintre cei mai renumiți pediatri din SUA – Dr. Sears – pentru a trata și ameliora simptomele și a evita complicațiile ulterioare. De fapt, sunt recomandările întregii pediatrii americane și britanice.
- Hidratează copilul prin consumul înalt de lichide – asta e misiunea NUMĂRUL UNU! Pentru că, după cum am zis mai sus, este esențial de prevenit deshidratarea organismului, care este specifică gripei și este foarte periculoasă, în special la copii. În caz de deshidratare sigură, se adresează de urgență la medic. Dar prin hidratare adecvată, aceasta poate fi prevenită.
- Administrarea antipireticelor (Paracetamol, Ibuprofen) pentru a ameliora durerile asociate de gripă.
- Camera copilului trebuie des aerisită, temperatura în casă să fie maxim 20C, odihnă, copilul bolnav trebuie izolat de restul copiilor.
- Anti-virale (precum Tamiflu) – doar la indicația medicului (nu se indică copiilor mici).
- Antibioticele NU TRATEAZĂ gripa (și nici oricare altă viroză)!
CÂND TOTUȘI E CAZUL SĂ NE ADRESĂM LA MEDIC?
- Febra înaltă se menține mai mult de 3 zile
- Copilul prezintă simptome de deshidratare moderată spre severă (buze uscate, lipsa urinei de mai mult de 8-10 ore, plânset fără lacrimi, apatie, somnolență excesivă)
- Copilul arată foarte bolnăvicios
- Tusă persistentă împreună cu dureri în piept ȘI dificultăți de respirație (ceea ar putea fi pneumonie).
- Copil mai mic de 1 an și prezintă 2 sau mai multe simptome (în special dacă a avut contact cu o persoană bolnavă).
CARE SUNT METODELE DE PREVENIRE?
De fapt, aceste măsuri se recomandă pentru a evita îmbolnăvirea cu orice tip de virus, nu neapărat gripal:
- Evitarea locurilor închise și aglomerate, după posibilitate (măcar în perioada sezonului de gripă)
- Igiena personală: învățați copilul să se spele des pe mâini (când e la grădiniță sau la școală) cu apă caldă și săpun, să aibă permanent cu el gel igienizant pentru mâini. Învățați copilul să nu atingă ochii sau gura dacă nu are mâinile spălate.
- Evitați să stați în preajma persoanelor bolnave.
Medicamentele imuno-stimulatorii (după cum sunt foarte populare la noi în țară) nu pot preveni îmbolnăvirea cu gripă și nu s-a demonstrat de fapt eficacitatea lor. După părerea mea, sunt bani arucați în vânt. În nici o sursă din pediatria americană nu am întâlnit nici o recomandare și nici măcar o mențiune despre administrarea acestor medicamente. După cum zice Komarovskii „acestea ajută doar în calitate de psihoterapie a părintelui”. 🙂
În străinătate este foarte răspândită vaccina contra gripei, însă aceasta e mai eficientă atunci când se administrează la începutul toamnei. În principiu, se recomandă să fie vaccinați copiii mai mici de 5 ani. În plus, persoana vaccinată oricum poate contracta gripa, însă va decurge într-o formă mai ușoară. Dar asta e decizia fiecărui părinte.
Și pe final, un apel către părinți: în caz că aveți simptome de gripă, VĂ ROG stați acasă și nu mergeți la serviciu, pentru că și alți părinți riscă să se îmbolnăvească de la voi și să aducă gripa la copiii lor. Nu va fi o tragedie dacă veți lipsi 2 zile de la serviciu, decât să favorizați la răspândirea acestei boli.
Evident, este copilul tău și tu iai decizia, pentru că anume tu poți evalua situația cel mai bine. Eu vin doar cu unele recomandări care se practică în medicina și pediatria avansată.
*Pentru această postare, am consultat mai multe surse credibile cu specializare în medicină și pediatrie: www.askdrsears.com, www.komarovskiy.net, www.webmd.com, cartea „What to expect the toddler years” (care, apropo, e o adevărată enciclopedie pentru orice părinte).
Sănătate tuturor copilașilor, dar și a părinților (ca să nu aducă virușii acasă)!
Cu Drag, Natalia