Smoothie pentru copii: ghid pentru începători

BUCĂTĂRIA COPIILOR SĂNĂTATE

În urma mai multor postări pe pagina de Facebook a blogului despre smoothie-uri pe care le consumăm în familia noastră, am sesizat interesul vostru pentru această băutură nutritivă. După cum v-am promis, vin cu un articol detaliat despre beneficiile consumului de smoothie și câteva trucuri pentru a include această băutură în alimentația copiilor.

Smoothie delicios pentru copii

În viața noastră haotică de zi cu zi, nu întotdeauna ne reușește să suplinim necesarul de nutrienți necesari pentru o dezvoltare armonioasă. Copiii petrec o bună parte a zilei la școală sau grădiniță și atunci nu avem ocazia să monitorizăm ce și cât ei mănâncă. Cu atât mai mult, copiii ajung să consume tot mai puține fructe și legume. Această misiune devine dificilă în sezonul rece, atunci când avem la dispoziție mai puține fructe, iar sistemul imunitar are nevoie de ajutor.




Smoothie cremos, servit dimineața sau seara, este o cale simplă și delicioasă de a suplini necesarul de nutrienți. Este înviorător, energizant și conține o cantitate mare de minerale, vitamine și fibre și totodată întărește imunitatea la copii.

De regulă, copiii găsesc smoothie destul de atrăgător datorită texturii sale cremoase și a gustului dulce. Totodată copiii sunt atrași de culorile acestei băuturi. Dar cel mai important – ei adoră această băutură pentru că se bea cu pai 🙂

Ceea ce îmi place mai mult în smoothie este faptul că putem consuma și iarna/primăvara fructele și pomușoarele congelate de vară, o cantitate mai mare de spanac decât l-aș consuma în salate (sau kale) și cel mai important – pe această cale consumăm suplimente și superalimente necesare pentru buna funcționare a organismului. Iar copiilor le pot servi pe ascuns și câteva floricele de broccolli sau conopidă crudă.

Deci, în loc să-ți cumperi diverse suplimente și vitamine din farmacii, care sunt sintetice și conțin zahăr și coloranți, mai bine să consumați zilnic smoothie-uri cu vitamine naturale.

10 Motive pentru a consuma smoothie

  1. Se consumă cantitatea necesară zilnică de fructe și legume – în special în sezonul rece sau atunci când copilul refuză să mănânce fructe. Poți să ascunzi și unele legume pe care copilul nu le acceptă în mod natural.
  2. Rapid și ușor. Un smoothie poate înlocui un mic dejun (adaugă 2 linguri de fulgi de ovăz), astfel economisești timp pentru alte activități fiind liniștită că copilul a primit doza necesară de energie și nutrienți.
  3. Copiii iubesc smoothie-uri. Să convingi copilul să mănânce sănătos, nu e chiar atât de ușor. Din fericire, copiii iubesc textura cremoasă și gustul dulce natural al acestei băuturi.
  4. Îmbunătește digestia – fibrele din smoothie asigură o digestie excelentă, prevenind astfel constipațiile.
  5. Consolidează imunitatea – adaugă mai multe fructe/legume bogate în vitamina C sau suplimente în smoothie pentru a întări imunitatea copilului tău și a sta departe de răceli.
  6. Frunzele verzi în alimentația copiilor. Copiii pe bune au fobie de frunze verzi și nu le acceptă sub nici o formă (ai mei sigur), așa că este cel mai bine să fie amestecate în bender alături de fructele dulci. Frunzele conțin o cantitate mare de Calciu și Fier care se asimilează ușor.
  7. Energizant – „combustibil” natural pentru motorași micuți.
  8. Stimulează creierul – abundența de nutrienți și vitamine îmbunătățește activitatea mentală, concentrarea și memoria.
  9. E delicios! Să mănânci sănătos și gustos e chiar posibil.
  10. E distractiv! Pregătirea unui smoothie va fi chiar interesant pentru copii care devin adevărați alchimiști în combinarea diferitor ingrediente și culori.

Trucuri pentru un smoothie iubit de copii

Înainte de a introduce smoothie-urile în alimentație, aveți nevoie de un blender. Cu cât mai puternic, cu atât mai bine. Dacă vă permiteți, optați pentru unul cu o capacitate mai mare de 1000W. Dar pentru începători, este destul de bun și cel de 500-800W. Sunt blendere mici (precum Nutribullet) – se descurcă și ele destul de bine, mai ales dacă nu ai nevoie de cantitate mare de smoothie.

Fructe congelate. Vei putea căpăta un smoothie cremos dacă vei folosi fructele congelate. Eu pentru asta congelez și bananele, mai ales când găsesc la market din cele super coapte (cu puncte maronii). Cu atât mai mult bananele constituie baza smoothie-ului nostru în majoritatea cazurilor, dar și un îndulcitor natural.

Smoothie este o soluție perfectă în cazul copiilor care nu prea iubesc să mănânce fructe sau se lasă impuși să mănânce iaurt. Și este ideal în perioada rece a anului, în special dacă ai reușit să congelezi câteva fructe vara. Iată și răspunsul la întrebarea „de ce congelezi toate fructele?” 🙂

Ascunde frunzele verzi. Pentru mine este o soluție ideală de a include frunzele verzi în alimentația copiilor mei, care au numeroase beneficii. Spanacul este perfect în smoothie-uri și nu se simte deloc în combinație cu fructele. Dacă în regiunea unde locuiești se găsește Kale, neapărat include-l și pe acesta ca o opțiune de frunze. Poți arunca în blender chiar și câteva floricele de broccoli sau conopidă sub formă crudă – au mult mai multe beneficii decât cele gătite.

Totodată, e o cale sigură de a include diverse suplimente și superalimente în alimentația familiei mele.

Dintre cele mai preferate suplimente sunt:

  • Semințe chia, de in și de cânepă (bogate în acizi grași Omega 3, ameliorează constipația)
  • Turmeric pulbere (antiinflamator, anticancerigen, întărește imunitatea)
  • Moringa (întărește imunitatea, detoxifică, antioxidant)
  • Iarbă de grâu pulbere (alcalinizează, antioxidant, întărește imunitatea)
  • Spirulina (detoxifică, întărește imunitatea, energizează)

Citește și Beneficiile Spirulinei {+Rețetă de Smoothie pentru Imunitate}

Evident, sunt mult mai multe pe care le putem include, însă acestea sunt cele de bază. Nu le folosesc toate deodată, însă alternez și încerc formule noi de fiecare dată.

Formula perfectă pentru smoothie nutritiv și delicios

  • o mână de fructe – ideal ar fi congelate (banană, kaki, ananas, coacăză neagră, zmeură, căpșună, mure, pere, pepene galben etc).
  • o mână de frunze verzi sau legume – spanac, kale, conopidă, broccoli, zuchini, morcov sau suc din morcovi.
  • 1-2 lingurițe de suplimente.
  • felie mică de avocado sau 1 linguriță de ulei de cocos pentru un aport de grăsimi sănătoase.
  • îndulcitor opțional: miere, 1-2 curmale uscate, sirop de arțar, stevia sau mai multe banane bine coapte. Miere DOAR copiilor de la 1 an!
  • lichid – apă, lapte de vaci, iaurt (+ un pic de apă), lapte vegetal (de cocos, migdale), suc stors de portocale/morcovi, apă de cocos. Totuși, eu recomand să folosești apă sau lapte vegetal din motiv că lactatele împiedică absorbția unor nutrienți vitali.
  • Se amestecă în blender și se servește cu paiuri cât mai cochete!

Încearcă să prepari lapte de migdale acasă – e simplu și gustos! 

Vasul conteaza! Pentru a avea succes cu smoothie în cazul copiilor, nu este important doar conținutul, gustul sau culoarea, ci și vasul din care se servește. E chiar 50% din succes! Nu, eu chiar nu glumesc! 🙂 Este foarte important să oferi alt vas decât banalul pahar.

Alege borcănașe mici (de la mâncare bebe sau de la sucuri), borcănașe colorate cu mâner, sticluțe de plastic colorate cu pai și de ce nu – pouche-uri (vezi pe Amazon). Și neapărat paiuri din cele mai drăguțe!

Eu doar pe așa cale recent mi-am putut convinge fiul să încerce smoothie: spre bucuria mea găsisem un borcănaș albastru cu pai de care el a rămas încântat și astfel a acceptat să încerce câteva gâturi de smoothie. Și de atunci a devenit un mare amator de smoothie.




Cu aia mică nu am probleme – ar bea smoothie chiar și din bol :)) Ea le adoră de mică. Probabil asta a și fost cheia succesului în cazul ei – am fost consecventă de mică și i-am oferit regulat smoothie (nu chiar zilnic). Am început să îi ofer smoothie din moment ce învățase să tragă din pai.

Cu Dani făcusem o pauză mare; iar copiii când cresc mai mari, sunt mult mai reticenți față de mâncăruri „aparent” noi.

Începe cu ingredientele pe care copilul le iubește. Atunci când introduci smoothie copilului, oferă-i ceea ce dorește – ingrediente delicioase. În mare parte, copiii adoră ingredientele dulci și o consistență cremoasă, ce seamănă cu milk-shake. Folosește iaurt sau banane congelate pentru o textură cremoasă și include multe fructe. Gustul de ciocolată la fel este foarte atrăgător – așa că poți adăuga și o cantitate mică de cacao raw.

Implică copiii în procesul de pregătire – astfel copiii vor fi mai entuziasmați să guste. Lasă-ți copilul singur să decidă ce ingrediente dorește și chiar oferă-i libertatea să creeze singur rețeta proprie. Deși aș sugera să eviți adăugarea frunzelor, legumelor sau a suplimentelor în prezența copilului :))

Încearcă smoothie sub formă de înghețată dacă copilul nu iubește textură lichidă. Pentru asta vei avea nevoie doar de forme pentru înghețată sau forme pentru cuburi de gheață și bețișoare de lemn. Vara ai o varietate mai mare de opțiuni de smoothie congelat (vezi aici o idee), dar în sezonul rece, cea mai simplă combinație ar fi din:

banană + avocado + spanac + iaurt neîndulcit/lapte de migdale, cocos + suplimente

Sau poți încerca Smoothie Bowl – adaugă puțin lichid pentru a căpăta o textură mai densă încât să fie mâncat cu lingura și nu băut. Toarnă compoziția într-un bol, adaugă niște felii de banane, curmal sau ananas (sau pomușoare congelate) și presară deasupra granola, nuci măcinate, fulgi de cânepă (sunt delicioase) sau de cocos sau chiar ciocolată rasă. Oare va rămâne indiferent față de acest bol? 🙂

Smoothie Bowl este perfect și pentru bebeluși sau copii mici care încă nu au învățat să tragă din pai.

Să experimentezi cu diverse ingrediente sau rețete este chiar distractiv, atât pentru tine, cât și pentru copil. Dacă încă nu ești sigură la început, atunci creează smoothie din mai puține ingrediente și care sunt pe placul copilului.

Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.

***

Copilul tău iubește smothie-urile și dacă da, care e combinația lui preferată?  Nu iubește? Hai poate te ajut să le iubească! Scrie mai jos în comentarii.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *