Strategii și remedii naturale pentru răceală la copii

SĂNĂTATE

 Vremea s-a răcit cumva prea brusc, ceea ce ar însemna că sezonul răcelilor la copii se declară deschis!

Acum, cel mai bine își freacă mâinile companiile farmaceutice care vor lansa reclame mai frecvent pentru a ne convinge cât de eficiente sunt anumite pastiluțe sau siropuri magice în a stopa procesul provocat de viruși. Totodată, va spori numărul vizitelor la medicul de familie pentru a primi lista lungă de tratament medicamentos.

Eu am fost un mare consumator de medicamente în trecut. Îndată cum aveam prescripția medicului, zburam la farmacie pentru pachetul magic, fără măcar să studiez prospectul și efectele adverse.

Dar am început să studiez, să citesc mai mult din surse din pediatria americană și să încerc pe propria piele cum e să tratezi infecțiile virale sezoniere fără să depinzi de medicamente. Și atunci am căpătat încredere în faptul că organismul e capabil sa facă față virozelor fără ajutorul medicamentos, care doar obstrucționează acest proces natural. Dar cea mai importantă lecție învațată este – virozele nu sunt un motiv de a fugi din prima la medic.

Odată declanșat procesul provocat de un virus sezonier, nu prea ai cum să-l stopez. De aia anti-viralele au pierit din calea mea. Și atunci când te axezi doar pe simptome și ameliorarea acestora, înveți să creezi mediul necesar pentru ca copilul să se simtă confortabil și să capete forță pentru a lupta cu infecția virală.

Cu părere de rău, cea mai mare problemă în societatea noastră încă e la cote maxime: la primii muci și tuse zburăm la medic, la febră mai înaltă de 38 și tuse care durează mai mult de 4 zile acceptăm antibiotic fără măcar să facem vreo analiză de sânge, tusea o privim ca cel mai mare inamic de care vrem sa scăpăm cu orice preț, avem frica că orice tuse poate duce la pneumonie și ne bazăm exclusiv pe medicamente fără măcar să creăm condiții adecvate care ar ameliora simptomele. Și, nu în ultimul rând, ne lăsăm ușor manipulați de frica infecțiilor secundare.

>>Citește și: Cum să-ți păstrezi calmul atunci când copilul tău are febră

Copiii răcesc în mediu de 6-10 ori pe an și e un fenomen absolut firesc, mai ales pentru cei care intră în colectivitate. Și dacă învățăm să le tratăm acasă, fără implicarea multor medicamente, cu multă răbdare și monitorizare, copiii devin mult mai puternici în fața virușilor.

Am adunat mai jos o listă de proceduri, strategii și remedii naturale în tratarea răcelilor pe care le-am testat în familia mea și sunt recomandate de pediatri care vor ajuta să amelioreze simptomele de răceală sau gripă, vor reduce discomfort și vor întări imunitatea copilului pentru o recuperare mai rapidă și fără complicații.

STRATEGII ȘI REMEDII NATURALE PENTRU RĂCEALĂ

Hidratare intensă

Hidratarea este esențială în sezonul virozelor. Lichidele fluidizează mucusul, astfel îl protejează de germeni și viruși.

Copilul ajunge să respire mai greu și să tușească mai mult anume din cauza că mucusul se usucă și irită căile respiratorii. De aceea, este foarte important să-i oferi copilului să bea cât mai multă apă din prima zi a bolii.

Dacă nu îl poți convinge să bea apă, atunci încearcă să o infuzezi cu diverse fructe (aici am scris mai mult despre asta) sau prepară înghețată pe băț din fructe sau chiar din sucuri naturale – astfel hidratarea va fi mai plăcută pentru copil.

Din ceaiuri aș opta doar pentru cel preparat din ghimbir, lămâie și miere sau adaugă în apă caldă o linguriță de sirop din ghimbir.

Dacă copilul are febră, atunci organismul se deshidratează mai rapid, de aceea încurajează lichide  din abundență (nu fierbinți!!).

Apropo, referitor la lapte în calitate de lichid cald cu miere (și chiar unt) în caz de răceală, care e un remediu vechi, dar încă foarte popular – ar trebui totuși evitat din cauza faptului că lactatele sporesc secreția mucoasă, iar acest fenomen din contra trebuie oprit.

Umidificator cu aer rece

Primul lucru care ar fi bine să-l recomande medicii ar trebui să fie folosirea umidificatorul și nu lista lungă de siropuri și spray-uri. Rolul umidificatorului este de a umezi aerul uscat din încăperile uscate în sezonul de încălzire și acționează ca un decongestionant natural excelent, în special pe timp de noapte, atunci când tusea crește în intensitate și nasul nu vrea să respire.

Și, fără îndoială, umidificatorul este net mai sigur decât oala cu apă fierbinte plasată în camera copilului.

Soluții naturale pentru calmarea tusei la copii

Igiena nazală

Picăturile nazale sunt esențiale în caz de secreții nazale și pentru a diminua congestia. În plus, soluția salină fluidizează secrețiile favorizând eliminarea mai eficientă. După ce ai stropit în nas, scoate mucușorii cu aspiratorul nazal. Apropo, aspiratorul nu e destinat doar bebelușilor, ci și copiilor de 3-4 ani, chiar dacă deja pot sufla nasul. Deseori ei încă nu pot sufla cu forța pentru a-și elibera sinusurile.

Dacă copilul mai mare permite și e gata să coopereze, puteți trece deja la toaleta prin irigație cu ajutorul unui recipient pentru spălări nazale – e un instrument tare eficient pentru a menține sinusurile curate și a preveni sinusite bacteriene. Ideal ar fi să faceți lavaj nazal după un duș cald.

Vitamina C 

Nu e cazul să alergi la farmacie pentru vitamina C, care neapărat include și zahăr (care ar trebui evitat în răceală). În shimb, include în alimentația copilului cât mai multe alimente bogate în vitamina C, atât de necesară în lupta cu răceala, precum: broccoli și conopida crude, frunzele verzi (spanac, kale, varză, țelină), cartof dulce, roșii, dovleac, și diverse fructe.

Siropul din ghimbir, miere și lămâie este perfect în aceste situații, dar nu este recomandat copiilor sub 1 an.

Acum e momentul să folosești pomușoarele din congelator (bogate în vit C) și să-i prepari copilului un smoothie delicios. Dacă nu acceptă să îl bea cu pai, atunci toarnă-l în forme și aruncă în congelator – cu siguranță va accepta smoothie sub formă de înghețată (care va ameliora durerile în gât și va hidrata copilul).

Când acceptă, eu le pregătesc copiilor mei sucuri proaspăt stoarse din morcovi, țelină apio și portocală pentru o doză mai mare de vitamina C.

Turmeric

Turmericul este un puternic anti-inflamator și stimulează sistemul imunitar. Este benefic să-l oferi copilului atunci când arată primele semne de răceală sau chiar pe toată durata sezonului rece. Eu prefer să-l adaug în smoothie (1 linguriță), în supe-cremă, în lapte cald (prefer cel de migdale sau de cocos) sau în salate.

Ameliorarea durerilor în gât prin gargare

Atunci când apar durerile în gât, cel mai indicat este să faceți gargare cu apă sărată sau, cum o fac eu de când sunt mică – apă călduță (1 cană) cu tincutăr de gățbenele (1/2 linguriță). Tinctura de gălbenele (anti-inflamator puternic) reduce inflamaţia şi limitează extinderea infecţiei.

De la 4 ani copiii deja pot fi învățați să facă gargare, dar pentru început ai putea introduce cu ajutorul unei seringe mari o cantitate mică de soluție în timp ce copilul să scoată sunete fără oprire „gagagagaga”. Nu este nici o problemă dacă înghide un pic din soluție.

Apropo, pare a fi ciudat, însă eu niciodată nu verific gâtul copiilor atunci când sunt răciți – doar dacă au dureri puternice pentru a verifica dacă nu au apărut depuneri albe. În rest, este evident că va fi roșu, chiar dacă nu-l deranjează – așa se manifestă viroza și nu trebuie să vă alarmeze și să recurgeți îndată la spray-uri.

Temperatură optimă în casă

De mici am fost învățați că atunci când suntem răciți trebuie să ne îmbrăcăm mai gros, să bem doar ceaiuri fierbinți și să închidem geamurile pentru a menține aerul cald în încăpere. De fapt, ar fi bine să facem contrariu!

Aerul cald și uscat congestionează căile respiratorii: respectiv nasul se înfundă și tusea se intensifică ori devine seacă.

La primele simptome ale virozei, coborâm temperatura din casă până la 22C, dar ideal până la 20C. Dacă aveți încălzire centralizată, deschideți geamurile chiar dacă afară e ger. Este important să lăsați geamul puțin deschis pe noapte în odaia copilului, cu atât mai mult dacă plouă: astfel veți umezi și răci aerul, iar copilul va respira mai ușor în timpul somnului.

Dușuri cu abur

Similar umidificatorului, dușurile ajută foarte bine în caz de tuse uscată, lătrătoare sau crup laringian (laringo-traheită). Pornește dușul să curgă în timp ce copilul stă lângă duș și se joacă (vreo 10′-15′), de câteva ori pe zi. Aerul umed și cald va ameliora congestia nazală și bronhială, iar tusea devine productivă.

Pentru noi această procedură este o adevărată salvare atunci când copiii au laringo-taheită (despre asta urmează să vă povestesc curând).

>>Citește mai mult despre ameliorarea tusei: Soluții naturale pentru calmarea tusei la copii

Băi detox

Oferă-i copilului zilnic băi calde detoxifiante în calitate de tratament și relaxare. Pentru aceasta, aruncă în apă un pic de sare Epsom (facilitează eliminarea toxinelor) sau bicarbonat de sodiu, niște ulei de cocos/măsline și câteva picături de uleiuri esențiale (kid-friendly).

Odinhă

Încearcă să anulezi ieșirile cu copilul răcit, chiar dacă nu are febră (cu excepția plimbărilor liniștite pe afară). În schimb, oferă-i masaj, citiți o carte, alegeți jocuri mai liniștite și încurajează-l să se odihnească.

>>Îți recomand și 56 activități zilnice pentru copii cu vârsta 2-3 ani

Nu forța copilul să mănânce

Atunci când copilul este bolnav, metabolismul încetinește. Mâncarea e ultimul lucru pe care copilul o dorește atunci când are febră sau simte discomfort. Ai grijă doar să consume multe lichide și nu insista cu mâncarea (ceea ce e contrar mitului că trebuie impus să mănânce pentru a avea forța să lupte cu virusul). Copilul singur îți va zice când e gata să mănânce.

În orice caz, evită zahărul (dulciuri, sucuri), făină albă, lactate și mâncărurile prăjite pentru că aceste mâncăruri stresează organismul copilului bolnav, îl deshidratează și sporește secreția mucusului, ceea ce poate prelungi sau avansa boala.

Și nu uita că organismul are nevoie de 3-7 zile pentru a lupta cu infecția virală. Doar prin răbdare, prin monitorizare atentă a stării copilului și eliminarea factorilor stresanți din mediul în care se află copilul, vei putea influența rapiditatea recuperării.

Apelează imediat la serviciile de urgență dacă:

  • Copilul are mai puțin de 3 luni și prezintă febră înaltă
  • Are febră și erupții pe corp
  • Are febră, dureri în zona gâtului și îl deranjează lumina
  • Are febră, dureri la urinare și are picioarele umflate
  • Are dificultatea de a respira, respiră foarte repede sau are respirație zgomotoasă/șuierătoare
  • Atunci când nu sunteți siguri de simptomele copilului sau sunteți foarte stresați. Sau când copilul arată tare bolnav

NOTĂ: eu nu sunt medic și nici nu mă bazez exclusiv pe remedii naturiste sau metode alternative! Sunt mamă a doi copii care a trecut prin aceste momente nu o dată și m-am informat din surse medicale sigure și doar din pediatria americană/britanică. Oricum, eu vin cu recomandări documentate care m-au ajutat în toate situațiile, însă dacă simțiți că e cazul, neapărat chemați medicul/ambulanța/administrați medicamente. Este copilul dvs și voi luați decizia finală.

Sper foarte mult că aceste recomandări o să vă ajute să treceți mai ușor peste sezonul virozelor ce abia începe. Cea mai bună recomandare rămâne a fi – acceptă răceala ca un fenomen firesc și necesar și că cel mai bun remediu este timpul și răbdarea părinților.

Îți voi fi recunoscătoare dacă ai distrui acest articol și prietenilor tăi pentru a le inspira mai mult calm și încredere în sezonul virozelor.

Până apar următoarele articole pe blog, te invit să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări de publicare a noului articol. Te invit să mă urmărești și profilul meu de pe Instagram.

Cu Drag, Natalia

6 thoughts on “Strategii și remedii naturale pentru răceală la copii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *