Trucuri jucăușe prin care să-ți convingi copilul să se spele pe dinți

PENTRU MAMI SĂNĂTATE

Copiii adoră să se spele pe dinți DOAR cât sunt mici, cât e privită ca o activitate nouă și fascinată, iar periuța – noua lor jucărie. Le place când mami le periază dinții, le place aroma dulce a pastei și în general procesul.

Dar vine momentul când procesul deja îi plictisește, mai ales că trebuie să-l repete în fiecare zi și fără ajutorul mamei. Și, cu timpul, nici măcar amenințările unor eventuale carii sau o săptămână fără dulciuri nu mai au efect. Ba sunt copii care și după un tratament stresant la dentist oricum se las rugați să își spele dinții.

Ți se întâmplă să implori în fiecare zi copilul să vină să-și spele dinții? Ai amenințat, mituit, ai venit cu povești groaznice despre carii, te-ai supărat, ai tras de mână și ai înțeles în final că aceste metode nu mai funcționează? Să știi că nu ești unic(ă), pentru că asta se întâmplă în majoritatea caselor.

Dar de ce copiii nu iubesc să se spele pe dinți?

Motivele pentru care copiii refuză să-și perieze dinții sunt numeroase. Unii ar avea sensibilitate la contactul cu periuța sau nu agreează gustul pastei. Alții aleg mai degrabă să citească o carte cu mami sau să se mai joace. Dar mulți, pur și simplu, nu înțeleg de ce părinții sunt obsedați cu periajul dinților, indiferent cât nu le-am povesti despre importanța igienii orale.

Dar să recunoaștem – mulți copii pur și simplu nu agreează această procedură. Ar trebui să-i certăm?

Din acest motiv, necesitatea perierii dinților în fiecare dimineață (sau seară) declanșează de multe ori conflicte, copiii fug din baie, alții nici nu pot fi convinși să intre în baie, dar unii pur și simplu își închid gurița. Astfel de scenarii se petrec zilnic în aproape orice cameră de baie și ele inevitabil generează frustrări din partea părinților.

Este foarte important să-i învățăm pe copii să aibă grijă de iginena cavității bucale încă de la vârstă mică, însă nu este o misiune simplă.

Am avut și noi multe lupte cu primul copil și am testat diverse strategii. El încă nu e mare amator al acestei proceduri, însă pe parcurs am găsit câteva strategii care au funcționat și funcționează și cu asta mică.

>>Citește și Smoothie pentru copii: ghid pentru începători

Dar cel mai bun efect îl au strategiile prin care transformăm periajul dinților într-o joacă.

Am încercat să adun o listă cu câteva tactici și trucuri jucăușe pentru ca momentul perierii dinților să devină plăcut pentru toată familia.

Testați câte una pentru măcar o săptămână și dacă veți reuși să mențineți consecvența, cu timpul periajul se va transforma în obicei.

Periajul dinților la copii: de la certuri la zâmbete

Cât de mare n-ar fi rezistența de a peria dinții, oricum este important să asigurăm igiena orală a copiilor noștri. Iar cele mai eficiente instrumente în cazul copiilor sunt: joaca și râsete. Cu aceste instrumente copiii devin pozitivi și cooperanți și simt că preiau ei controlul.

Trucuri simple ca să-ți convingi copilul să se spele pe dinți

1. Periajul dinților – activitate de familie

În familia noastră acest principiu garantează cele mai bune rezultate (evident, în combinație cu câteva trucuri jucăușe). Copiii mai ușor se alătură periajului atunci când îi au pe mami și pe tati alături în acest proces. Este o activitate de conectare pentru că ne privim în oglindă și facem schimb de mutre și zâmbete. Dacă cumva unul din copii refuză să meargă în acel moment în baie, este avertizat că pierde ocazia să-și perieze dinții împreună cu familia și ulterior o va face de unul singur. Este cea mai convingătoare avertizare – copiii își lasă deodată toate treburile și se alătură activității de familie înainte de culcare.

Încearcă să incluzi momente amuzante în timpul procedurii: mami să perieze dinții lui tati sau pornește muzica și dansați. Sau mai bine, lasă-ți copilul să-ți perieze dinții – cu asta îl vei cuceri pe loc.

2. Clepsidra

Cumpăra cea mai ieftină clepsidră și copilul tău, urmărind nisipul cum se scurge, nici nu-și va da seama cum a trecut timpul periind.

3. Inventează o poveste

Țin minte cum prima poveste cu fiica a fost despre elefănței colorați ce se ascund printre dinți 🙂 Nu am idee de ce anume elefănței, dar a mers foarte bine! Ea deschidea larg gura și eu tot prindeam elefănței de diverse culori „Stai că am găsit un elefănțel roz! Acum stai nemișcată că văd unul verde”. Cu cât mai multă dramă și teatru, cu atât mai multe râsete vor fi stârnite.

Alta a fost „Stai să scot o bucată de pizza dintre dinți!” sau orice din ce a mâncat în acea zi sau la cină.

4. Periază-ți corpul

Acest truc merge foarte bine cu cei mici. Invită copilul în baie și anunță că e ORA PERIAJULUI și începe să-i „periezi” fruntea/sprâncenele/umerii/nasul până când copilul, hlizind, va zice „Mamiiiii, trebuie să-mi curăți dinții!”. Acest joc va genera garantat multe hohote.

5. Cursa cu obstacole

Acest joc a fost preferatul fiului meu când pur și simplu nu-l puteam convinge să între în baie. Îl provocam „Cine ajunge primul la baie?”, iar el, fiind foarte competitiv, se pornea din loc îndată, însă eu îi închideam accesul spre baie sau din odaie cu corpul meu. Dorința de a depăși obstacolul prin ușoară hârjoneală crea multe hohote, astfel periajul devenea o plăcere.

>>Citește și Detalii și sincerități despre alimentația copiilor mei

6. Dialog cu periuța

Îl folosesc și acum cu fetița mea! Dar când era mai mică, adora atunci când periuța „învia” și bătea în spatele ușei întrebând unde sunt dinții care trebuie curățați. Periuța o întreba ce a făcut astăzi sau ce a mâncat și îi povestea despre cât de dor i-a fost de când nu a luat-o în mână.

Dar cel mai important – Nu folosi amenințările! Este important să rămâi pozitivă. Deseori copiii sunt amenințați că vor merge la dentist pentru proceduri dureroare (inclusiv injecții) dacă nu își vor peria dinții. Însă această „pedeapsă” nu prea funcționează și, mai rău, generează fobie față de dentiști – medicul pe care inevitabil îl vor vizita, chiar dacă își vor peria dinții de 3 ori pe zi.

Care pastă de dinți e mai puțin nocivă pentru copii?

De când am decis să reduc substanțele toxice din viața mea, am atras atenție și pastei de dinți pe care o folosim și am aflat că majoritatea conțin numeroase ingrediente nocive, chiar și cea pentru copii. Pe lângă asta, majoritatea conțin și îndulcitori artificiali – iar toate aceste chimicale copilul le înghite până învață să scuipe. Multe conțin fluorura de sodiu care, ingerată frecvent, poate cauza prejudicii semnificative pentru sănătate și în special la nivelul sistemului nervos. Și cel mai rău, cea mai populară pastă de dinți din lume conține triclosan – acesta are efecte nocive asupra sănătății și promovează, printre altele, dezvoltarea cancerului de colon.

Recent a fost făcut și un studiu și s-a determinat că 59% dintre tipurile de pastă de dinți analizate pe piața României nu pot fi folosite pentru copii cu vârsta mai mică de 6 ani. Poți găsi detalii despre studiu aici, împreună cu lista ingredientelor nocive, câteva alternative naturale și recomandări. 

De doi ani folosim gel de dinți de la Weleda din ingrediente naturale care e potrivită copiilor de la 2 ani și o recomand cu drag, mai ales că o puteți găsi deja și în farmacii. Firește, este vădit mai scumpă decât pasta cu ambalaj atractiv și cu fel de fel culori pe care o găsiți în supermarketuri, însă asta e o investiția în sănătatea familiei voastre. La urma urmei, un tub este folosiți pentru o perioadă îndelungată, așa că investiția nici nu se resimte.

Pentru mine a fost o salvare la un moment dat. Fiul meu urăște senzațiile „tari” pe limbă din cauza mentei și de aceea nu dorea să renunțe la pasta cu gust de căpșună. În schimb, gelul Weleda are un gust de mentă-dulce foarte slab și a fost acceptată din prima.

Dacă ești pregătită să oferi copilului pastă de dinți non-toxică, încearcă neapărat gelul de dinți Weleda. În Moldova îl poți găsi pe www.organik.md, la BiOrganic Cafe, în farmaciile Felicia, Elody și Farmacia Familiei și la Goose-Goose.  Dacă ești în România, atunci sigur găsești mai ușor gelul pentru copii atât în magazine naturiste, magazine online și în farmacii.

În general, consider că cea mai bună cale de a păstra dinții sănătoși este alimentația bogată nutritiv și cât mai puține dulciuri, dar mai ales acade sau bomboane care se sug mult timp.

CARE DIN ACESTE TRUCURI VEI DORI SĂ LE ÎNCERCI ÎN ASTĂ SEARĂ? CARE TRUCURI SUNT EFICIENTE ÎN CASA VOASTRĂ CE ELIMINĂ LUPTELE? AȘ VREA SĂ LE CUNOSC, MAI JOS ÎN COMENTARII.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *