Soluții pentru ameliorarea tusei la copii

PENTRU MAMI

IMG_4852

Nu este nimic mai dureros pentru un părinte decât atunci când își aude copilul tușind, dar mai ales când tusea nu-i dă pace să doarmă. Atât de tare vrei să preiai tu tusea, numai să nu-ți vezi copilul suferind. Uneori suntem gata să dăm o listă lungă de medicamente deodată și chiar și antibiotice, numai să-l scăpăm odată de acest discomfort. Însă atunci când ajungi să înțelegi care sunt particularitățile infecțiilor virale, cum și de ce apare tusea și cum, de fapt, aceasta se tratează, începi să accepți tusea ca un fenomen firesc și necesar și astfel iai decizii raționale, la rece, care evit consumul excesiv și uneori inutil de medicamente.

Prima cunoștință cu tuse am avut-o exact după ce fiul meu a împlinit 2 ani. Până atunci nu l-am auzit deloc tușind, deși fusese răcit de câteva ori. Atunci am cunoscut și un alt tip de tuse – „lătrătoare” și cu efect înspăimântător de criză de respirație (într-un cuvânt laringotraheită). Dar despre această experiență voi veni neapărat într-un alt articol.

În fine, începând cu vârsta de 2 ani, am avut parte de tuse extrem de urâte, ca sunet și ca intensitate, care treceau în bronșită aproape la fiecare 2-3 luni. Și după cum sunt de fire anchetator, mai ales ce ține de subiectele legate de sănătatea copilului, am început să studiez acest proces fiziologic atât de prezent în viața copiilor.

Din moment ce am aflat detaliile și care de fapt sunt metodele de tratare care se folosesc pe larg în pediatria din vest, am încetat să mai privesc tusea ca ceva groaznic și de care vrei să scapi cu orice preț cât mai repede. Și am încetat să intru în panică. Dar cel mai important, am încetat să mă bazez strict pe medicamente.

Din păcate, stresul asociat tusei îl mai au încă mulți părinți. Încerc să inhibe tusea cu diverse siropuri și bronhodilatatoare, la primul sunet al tusei fug la medicul de familie să le asculte copilul (care de multe ori îi sperie cu fraza standardă „ceva se aude!”), acceptă lista lungă de medicamente, printre care și antibiotice, supun radiografiilor frecvente, și capătă ideea precum că tusea se tratează doar așa. Și, în final, intră în criză de panică atunci când tusea durează mai mult de o săptămână. Și toate din cauza dezinformării.

Este un subiect foarte sensibil pentru mine, l-am studiat atât de profund, l-am analizat ascultând propriul meu organism (atunci când tușeam), dar și al copilului și am aplicat metodele care de fapt se recomandă de pediatrii din vest. Sper mult ca acest articol, bazat pe experiență proprie și multă documentare, să ghideze mulți părinți în a ameliora tusea la copii care deseori nu-i lasă să doarmă liniștiți, fără a recurge la antibiotice, numeroase medicamente și vizite frecvente la medic.

Dar ce este, de fapt, tusea?

Tusea ne comunică despre faptul că organismul vrea să scape de un iritant – de regulă, mucus sau un obiect străin. Sunt mai multe cauze ale tusei precum infecții respiratorii acute, reflux acid, astm bronșic, alergie, sinusită, tuse convulsivă (pertussis). Dar, evident, cea mai frecventă cauză sunt infecțiile virale (gripă sau răceală).

Deși, uneori sunetul tusei este îngrozitor, tusea, de fapt, este un reflex sănătos și necesar pentru a proteja și a curăți căile respiratorii. În general, atunci când tusea este cauzată de o infecție virală, aceasta poate dura chiar până la 2-3 săptămâni, mai ales dacă se suprapune o altă viroză (ceea ce se întâmplă des atunci când copilul frecventează grădinița).

Iată câteva curiozități despre tusea la copii:

 • Copiii mici răcesc în mediu de 6-12 ori pe an și în majoritatea cazurilor răcelile sunt însoțite de tuse.
 • În mare parte, tusea nu necesită tratament și va trece de la sine fără medicamente.
 • Tusea (cauzată de infecții virale) nu răspunde antibioticelor, care de fapt, nu se folosesc pentru a trata infecțiile virale. Antibioticele tratează doar complicațiile infecțiilor virale (bacteriene), iar acestea, de regulă, apar peste 10 – 14 zile de la declanșarea infecțiilor virale.
 • Nu s-a demonstrat eficacitatea medicamentelor contra tusei (siropuri sau pastile). Acestea pot cauza efecte adverse dacă se administrează copiilor sub 4 ani, și pot fi chiar periculoase dacă se administrează copiilor sub 2 ani. Apropo, în SUA au fost scoase de pe rafturi toate medicamentele contra tusei care se indică copiilor sub 2 ani.

Unicul lucru de care mă bucur e că după 6 ani copilul meu răcește mult mai rar, iar tusea nu mai e atât de intensă și uneori scăpăm de ea timp de o săptămână, fără nici un medicament. Acum deja sunt mult mai „înarmată” informațional și moral să lupt cu tusele care deja au început să apară la fiica mea (de 2 ani) și chiar ajung mai rar la medic.

8 Soluții pentru ameliorarea tusei la copii

IMG_4881

 1. Crearea mediului optim în încăpere 

În perioada sezonului de încălzire, aerul din casă se usucă considerabil, iar aerul uscat irită și mai mult căile respiratorii și uneori creează obstacol în expectorare productivă. De aceea, atunci când copilul răcește, este esențial de coborât temperatura aerului din casă, pe cât posibil, până la 20C-22C (de fapt, nu doar pe durata răcelii), iar pe noapte (dacă afară nu e ger) de oprit căldura. În plus, camera trebuie aerisită frecvent, chiar dacă afară e iarnă. În cameră trebuie să lipsească praful, de aceea podeaua trebuie spălată zilnic (după posibilitate, se scoate covorul).

 2. Umidificarea aerului

Aerul în camera copilului trebuie umezit, în special pe timpul somnului, pentru a calma tusea și a umezi căile respiratorii, astfel facilitând expectorarea. Umidificatorul este un mare ajutor în orice familie cu copii. Dacă cumva nu vă permiteți unul (deși e o investiție importantă în sănătatea copilului) sau pur și simplu încă nu ați reușit să-l procurați, atunci ai putea pe timp de noapte să pui un prosop (sau cearșaf) ud pe calorifer sau chiar pe un scaun în apropierea patului copilului.Și vă rog, nu apelați la cratița cu apă fierbinte plasată în odaia copilului, chiar dacă încă e mic sau doarme. Este extrem de riscantă această metodă. Puteți apela la cratiță doar dacă aceasta stă pe aragaz pentru a umezi aerul din bucătărie sau sufragerie.

 3. Poziția semi-culcată

De regulă, tusea devine mai persistentă pe timp de noapte, atunci când copilul e în poziție orizontală. Pentru a calma tusea, capul trebuie un pic ridicat. Pentru aceasta se pune o pernă sau o cuvertură SUB saltea. Copiii mai mari pot dormi pe o pernă mare (sau două), sau pe mama, sau cel mai bine pe tata 🙂

 4. Consumul sporit de lichide 

Pentru a fluidiza mucusul, astfel favorizând o expectorare mai ușoară, copilul trebuie să consume foarte multe lichide. Cele mai potrivite sunt: compot din fructe uscate, ceai (tei, mușețel, dar nu negru) cu miere, supă de pui, lapte cald. În general, consumul de lichide trebuie dublat odată cu primele simptome ale răcelii. Copiii până la 6 luni nu au nevoie de alte lichide decât laptele matern, care va fi oferit mai des când tușește.

 5. Apă salină

De multe ori, tusea devine mai agresivă atunci când nasul este înfundat. De aceea, este important de stropit (sau picurat) cu apă salină în nas pentru a facilita eliminarea mucoasei.

 6. Expunere la aburi

Pornește dușul fierbinte (sau călduț, dacă e vorba de copii de până la 2 ani) pentru a forma aburi și lasă copilul să respire acest aer umed și cald (nu neapărat să stea în apă) pentru 15-20 de minute. Această metodă ne-a salvat de nenumărate ori, chiar și atunci când fiul avea obstrucție și când avea crup. Atunci când nu putea dormi noaptea din cauza tusei, dormeam noaptea în camera de baie (pe bune!). Obișnuim să picurăm și câteva picături de ulei de brad în cadă (astupată). Uleiul de brad, apropo, este un expectorant minunat.

 7. Miere

S-a demonstrat prin multe studii că mierea (organică!) calmează eficient tusea, chiar mai bine decât siropurile contra tusei. Așa că, pentru a avea o noapte fără tuse, înainte de culcare dă copilului apă sau ceai călduț cu 1 linguriță de miere sau doar miere (dacă preferă). Ca alternativă, de curând am început să consumăm băutură din lămâie, ghimbir și miere pentru a ameliora tusea. Atenție: copiii până la un an nu trebuie să consume miere, deoarece s-ar putea declanșa botulism.

 8. Bomboane de supt cu eucalipt (pentru copii mai mari de 3 ani)

În cazul tusei uscate și iritante, bomboanele umezesc perfect gâtul și calmează tusea. De regulă, folosim bomboanele Halls, și nu recurgem la bomboanele din farmacie.

S-ar putea cineva să mă întrebe dacă folosim nebulizator (aerosol cu ultrasunete) pentru a trata tusea… Nebulizatorul l-am procurat îndată ce am ieșit din spital prima dată când am cunoscut laringotraheita și l-am folosit de fiecare dată când avea tuse lătrătoare sau bronșită obstructivă (ca rezultat al laringotraheitei). Dar, sincer să zic, dacă copilul nu e predispus să facă des broșite obstructive și dacă se aplică soluțiile menționate mai sus pentru a decongestiona căile respiratorii, nu veți ajunge la obstrucție, și deci nu veți fi nevoiți să procurați un nebulizator care nu e deloc ieftin. Mai degrabă investiți într-un umidificator bun sau într-o evadare la munte.

NOTĂ: Eu nu sunt o persoană care se bazează strict pe remedii naturiste sau metode alternative. Și chiar pot să mă destăinui că la începutul maternității aveam o adevărată farmacie acasă. Consider că medicamentele sunt benefice, dar să fie administrate când real este nevoie. E cunoscut faptul că sunt interese de profit legat de consumul de medicamente, chiar și în rândul medicilor, de aceea, este sarcina părintelui de a analiza și a lua o decizie informată. Personal, înainte de a accepta un medicament prescris, analizez detaliat efectele adverse (unele au o listă lungă) și simptomele pe care le prezintă copilul. Și, înainte de a administra un medicament atunci când copilul e răcit, încerc întâi metode naturale de ameliorare a simptomelor. Pentru că, totuși, majoritatea medicamentelor, chiar și pe bază de plante, prezintă efecte adverse. Iar foarte multe dintre ele nici măcar nu au fost testate pe copii mici, deci nici nu cunoaștem care sunt efecte adverse reale.

Apropo, aceste metode mă ajută și pe mine atunci când mă atacă tusea și mă bucur că am învățat să nu apelez la medicamente. Niciodată nu e târziu. Multă sănătate!

Și nu uita: o viroză trece de la sine în 7 zile, dar cu medicamente într-o săptămână! 😉

Vrei să fii la curent și cu alte soluții pentru copii și părinți? Atunci nu ezita să te abonezi la pagina mea de Facebook.

Cu Drag, Natalia

Dacă ți-a plăcut, distribuie și prietenilorShare on Facebook816Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

6 thoughts on “Soluții pentru ameliorarea tusei la copii”

 1. only@mail.md'

  Only a mom - martie 15, 2016 6:38 pm

  Buna. Merci de articol, e foarte util.

  Doar doua momente:
  N-am inteles fraza „Și nu uita: o viroză trece de la sine în 7 zile, dar cu medicamente într-o săptămână!” – e o ironie, sau o eroare?

  Si doi: Sunt de acord cu tot ce ai scris, dar la unele puncte cred ca trebuie sa mentionezi restrictia de virsta. De exemplu punctul 6 e foarte periculos pentru copii sub 2 ani. Vaporii de abur au beneficiul lor, dar cei mici fizic nu pot expectora asa cum o face un matur, astfel aceasta metoda poate agrava foarte tare situatia, de la tusa si mai latratoare pina la complicatie (obstructie, pneumonie) – (sursa> Komarovski despre inhalatii).

  Toate bune si sanatate micutilor! 😉

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - martie 19, 2016 10:33 am

   Iti multumesc foarte mult pentru comentariul tau, astfel, am ocazia sa mai completez. Ce tine de fraza data, nu e ironie, ci adevar ironic 🙂 Ca toate medicamentele de fapt nu trateaza viroza, ci doar amelioreaza simptomele. Dar insusi viroza trece in 7 zile, indiferent daca o „tratezi” sau ba. Chiar si mult-cautatele anti-virale nu au nici un efect asupra duratei virozei.
   Ce tine de aburi pentru copii mici – Komarovschi a fost o perioada guru pentru mine si i-am studiat toate inregistrarile nu o data. Si stiu ca el zicea de faptul ca, in cazul copiilor mici, apa pornita categoric nu trebuie sa fie fierbinte, pentru ca, astfel, mucoasa care e uscata in caile respiratorii se poate „ingrosa”, astfel creand obstructie si dificultatea de a o expectora. DAR, in acest caz se porneste apa la temperatura camerei, calduta, doar pentru a crea o micro-clima umeda pentru a fluidiza mucoasa din trahee sau bronhii. Eu cred ca e mai usor sa ajungi la pneumonie atunci cind un parinte se bazeaza doar pe siropuri si deloc nu creaza conditii pentru a preveni obstructia (care poate duce la pneumonie) precum lichide, aer umed si aer curat. In orice caz, daca e vorba de bebelusi de pana la 3-6 luni care tusesc o perioada mai lunga, evident, e mai bine de consultat un medic (despre ce voi mentiona si in articol) 😉

   Răspunde
 2. ionelamisiuc@gmail.com'

  ionela - octombrie 26, 2017 1:33 pm

  Am si eu o fetita de 10 luni si tuseste are mucus in gat si nul poate elimina ai curge si nasucul tot odata ce as putea sai dau ca sai treaca daca mati ajuta vas multumite foarte mult

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - noiembrie 2, 2017 4:31 pm

   Ionela, sa ma scuzi ca vin cu un raspuns tarziu (abia am vazut comentariul). Care e situatia pe moment?
   Copiii mai mici inca nu pot expectora constient si de regula asta se intampla natural, insa mai greu. In multe cazuri o va inghiti, uneori poate sa vomite (daca se acumuleaza prea multa sputa) si e ceva firesc, nu trebuie sa te sperie. E chiar benefic!

   La copii mici tusea trece mai greu, poate dura elimenraea sputei complet in decurs de 1-3 saptamani. Il poti culca cu burta pe genunchi cu fata in jos si usor lovesti cu varfurile degetelor pe zona plamanilor. Si apoi, cat mai des pe afara, pe orice timp. Si desigur, multe lichide pentru a fluidiza sputa, astfel se va curata mai usor. Sanatate!

   Răspunde
 3. sandu_cristian83@yahoo.com'

  Tamara - octombrie 30, 2017 7:01 am

  Buna dimineata!copil la 2 ani care tuseste cum poate expectora?Va multumesc

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - noiembrie 2, 2017 4:28 pm

   Buna! Au trecut 3 zile de la mesajul vostru – sunt careva imbunatatiri? In general, acum e varsta potrivita de a invata copilul sa tuseasca corect. Eu i-am invatat pe ai mei in felul urmator: impreuna cu el ii arat cu sa inspire adinc aer cu gura deschisa si sa tuseasca. La inceput nu le iese, dar daca sputa e acumulata, atunci ceva se va expectora.
   Iata din acest motiv nu se recomanda siropurile de tuse, pentru ca acestea stimuleaza secretia sputei, dar copilul inca nu e in stare sa o expectoreze si apar dificultati. Sanatate!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *