Cum să-ți păstrezi calmul atunci când copilul tău are febră

SĂNĂTATE

Cele mai înspăimântătoare momente pentru părinți în procesul de creștere a copiilor, care se întâmplă frecvent în copilărie, sunt: voma și febra! Sunt anume acele momente care ne sperie rău, devenim derutați, dorim să chemăm ambulanța, să administrăm orice doar să oprim procesul. Iar în astfel de momente, deseori, partea rațională a creierul nostru se blochează și ajungem să fim dominați de panică. Iar panica este cel mai rău inamic în a lua decizii corecte și raționale.

Despre vomă (cauzată de enteroviroze) am să vorbesc mai aproape de sezonul estival, însă acum voi scrie (mult) despre febră cauzată de infecțiile virale: de ce nu trebuie să ne sperie linia trecută de 37 sau 38 și ce trebuie să facem în loc să zburăm la medic, să chemăm ambulanța ori să administrăm antibiotice pentru a opri suferința copilului.

Sincer să zic, mulți ani în urmă, deveneam și eu stresată atunci când linia gri trecea ușor peste groaznicul 37! Cred că nu sunt unica care a sunat pediatrul la ora târzie din cauza că bebeul are ușor peste 37. De fapt, aceste reacții sunt firești, ele au fost băgate adânc în mentalitatea noastră încă din copilărie de părinți, bunei, medici, dar și de dezinformare. Mai țin minte și mitul acela precum că „febra înaltă duce la fierberea organelor interne”. Inevitabil ni s-a indus fobie de febră.

Am avut, însă, noroc să găsesc la timp un pediatru cu o altă mentalitate, care m-a ajutat să învăț să reacționez foarte calm chiar și atunci când copilul are 39 și să nu am nici o frică să mai și pornesc aerul condiționat pe timpul verii, în caz de febră. Paralel, am început să mă informez mai amplu din pediatria americană/britanică despre tot ce înseamnă bolile copilăriei și cum să le faci față. Iar atunci când ești informat (corect) și nimeni nu te sperie cu diverse „grozăvii”, devii un părinte mai calm și le faci față mai ușor unor astfel de momente neplăcute. Dar cel mai important – înveți să apreciezi cu calm starea copilului, dincolo de valori.

Și am învățat să-mi tratez copilul și nu febra. Pentru că nu este nici un motiv să faci orice ca febra să dispară atunci când copilul se joacă, este adecvat și este hidratat. Se zice că nu există o cifră maximă de pe termometru care are însemna să apelezi la urgență, doar cu excepția cazurilor când copilul refuză să bea, nu se mai urinează sau se comportă neadecvat. Așadar, dacă copilul se urinează, este hidratat și se comportă adecvat – puteți monitoriza starea copilului de acasă.

Totuși, în majoritatea cazurilor, prima reacție a părinților atunci când își văd copilul febril este: să sune urgent medicul/să stea în rând la policlinică/să cheme ambulanța ori să administreze antitermice (medicamente împotriva febrei). Dar oare e corect să facem tot posibilul să reducem febra până la sub 37? Ne vom simți noi mai bine sau copilul?

Și totuși, CE ESTE FEBRA?

În pofida convingerilor pe care le avem implantate adânc, febra totuși este prietenul nostru. Este o reacție naturală a organismului ca răspuns la infecție sau boală. Febra ne dă de știre că sistemul imun s-a pus pe treabă și organismul luptă cu infecția.

Febra nu este în sine o boală, dar mai degrabă un simptom al unei boli. Nu trebuie să tindem să tratăm febra prin diverse medicamente, ci anume cauza care a dus la creșterea temperaturii (și nu întotdeauna).

Aproape întotdeauna febra este un semn bun (cu excepția faptului că avem un copil bolnav 🙂 )! În majoritatea cazurilor febra este cauzată de o infecție virală (mai ales în copilărie) și aceasta va avea tendința de auto-coborâre în procesul vindecării. De regulă, ea scade după 2-3 zile. În funcție de circumstanțe, uneori scăderea febrei nu este doar inutilă, ci chiar poate împiedica procesul de recuperare sau prelungi boala (vedeți un studiu efectuat de Academia Americană a Pediatrilor). Totodată, antibioticile nu au nici un efect asupra infecțiilor virale (răceli) care au provocat febra (chiar și acea peste 39) și ar trebuie să fie evitate, pentru că acestea scad imunitatea. Astfel, procesul de recuperare se prelungește.

Pe de altă parte, în cazul în care febra înaltă se menține mai mult de 3-4 zile, ar putea fi o suspecție de infecție bacteriană (infecție urinară, meningită, pneumonie bacteriană, angină) care se tratează cu antibiotice. Însă acestea se administrează strict cu confirmarea medicului și în baza altor simptome decât febra înaltă și prelungită (și în baza unor analize).

Experiența noastră

Odată ce am cunoscut aceste detalii, am căpătat calmul în momentul în care descopeream febra la copiii mei. Și am învățat să am încredere în deciziile mele fără să zbor la medic din cauza febrei și, cel mai important, am învățat să gestionez febra la copii fără să apelez din prima la antitermice. Scopul meu este doar să creez un mediu adecvat, să evit cu orice preț deshidratarea și să le creez stare de confort. Dar în primul rând, evaluez starea copilului și nu doar valorile din termometru. Pentru că dacă termometrul arată 38.3, iar copilul se joacă în voia sa, e vioi și nu plânge, atunci nu e nici un motiv pentru a administra medicamente pentru a-i reduce febra.

Și un lucru important pe care l-am învățat pe parcurs și a spulberat cel mai principal mit legat de febră: este greșit să beai ceai fierbinte cu zmeură, fiind învelit cu o plapumă groasă cu scopul de a transpira! Este o practică ce poate duce chiar la complicații și la deshidratare sigură. Mai jos explic de ce.

Anul acesta a fost pentru prima data când termometrul a ajuns la 40 la unul din copii și, evident, a trecut rece prin spate. Fără să stau pe gânduri, dar stresată, i-am administrat o doza de Paracetamol și am deschis geamul din dormitor, deși era iarnă. Probabil, pentru că eram în perioada unei epidemii în țară cu o viroză severă care provoca febră foarte înaltă, care dura câteva zile, nu am lăsat panicii să mă controleze, evitând să apelez la urgență (era noapte). Așadar, mult contează situația la general.

Managementul febrei constă în următoarele:

Scopul principal este să le creăm stare de confort, dar nu să reducem febra.

  1. Coborâți temperatura din casă până la 18-20C! Dacă e perioada caldă a anului, se pornește aerul condiționat sau ventilatorul. Bolnavul trebuie să respire aer mai răcăros: cu cât aerul e mai cald, cu atât mai greu va coborî temperatura corpului. În plus, temperatura înaltă din încăpere va cauza transpirație excesivă, ceea ce poate duce la deshidratare (este o situație periculoasă, mai ales la copii). Totodată, îmbrăcați copilul cât mai lejer și din fibre naturale. Și fără cuverturi (doar dacă nu are frisoane)!
  2. Încurajați copilul să bea cât mai mult, anume pentru a suplini pierderea lichidelor cauzată de febră. Întotdeauna, scopul de bază în caz de febră este EVITAREA DESHIDRATĂRII! Dar, important, nu oferiți lichide fierbinți sub nici o formă! Cel mai potrivit ar fi apă plată (puteți stoarce și suc de lămâie), compot din fructe uscate răcorit (sau oricare, dacă copilul îl acceptă cu plăcere), ceai din plante (tei, mușețel) răcorit, suc fresh, lapte rece.
    Noroc că copila mea încă acceptă suc fresh, astfel eu profit să-i dau și o doză mai mare de vitamina C. Supa de pui la fel este indicată: pe lângă faptul că e lichid, mai conține și gelatină și proteine care întărește imunitatea.
  3. Vitamina C – cât mai multe fructe proaspete, ceai cu lămâie sau ghimbir, suc fresh.
    De un an consumăm siropul din ghimbir, miere și lămâie – o doză mare de vitamina C.
  4. Comprese răcoroase – aplicați comprese pe frunte, mâini sau palme. Nu toți copiii mici sunt confortabili cu această procedură, dar personal o folosesc mai mult atunci când copilul doarme. Am încercat și băi cu apă abia călduță, ceea ce le ajută să se simtă mai bine.
  5. Odihnă – respectiv fără ieșiri prin ospeții sau la drum. Exact acum are și libertatea să privească TV – se va simți confortabil și liniștit.
  6. Îmbrățișări și giugiuliri multe – se elimină hormonul fericirii oxytocin și este chiar indicat pentru recuperare 🙂
  7. În nici un caz nu apelați la fricțiuni cu alcool – acesta se absoarbe în piele și este nociv.
  8. Înghețată din suc sau fructe – hidratează de minune și favorizează coborârea temperaturii. Le puteți găti din fructe, ceai din plante îndulcit, sucuri naturale sau chiar compot. Un exemplu de înghețată găsiți aici; eu le am tot timpul în congelator. Dar puteți folosi orice fructe de sezon, de exemplu: din avocado, banană, suc de portocală, kiwi etc.
    E un remediu eficient și nutritiv în caz de febră, dar și pentru durerile în gât (neapărat trebuie să găsesc și un studiu care va sparge mitul precum că înghețata provoacă dureri în gât 😉
  9. Și în ultimul rând – dacă copilul suportă cu greu febra înaltă (plânge isteric, este apatic, doarme rău, are frisoane, dureri de cap), atunci se administrează antitermice.

Referitor la antitermice (medicamente ce scad febra)

În realitate, acestea se administrează doar dacă febra provoacă discomfort, iar aici e nevoie de urmărit starea copilului. Unii copii foarte ușor suportă și 38.3, pe când alții vor fi isterici și la 37.5. Așa că, evaluați starea copilului și nu indicii de pe termometru. Mai mult decât atât, antitermicele nu sunt chiar atât de inofensive, acestea pot afecta cu timpul ficatul.

Atunci când se administrează medicamentul (doza să fie exactă), nu vă așteptați să scadă de la 38.5 la 36.7. Este o așteptare și înțelegere greșită! Să știți că orice evoluție, cât de mică n-ar fi, deja este una pozitivă, chiar și dacă coboară cu 2-3 puncte. Respectiv, dacă temperatura era 38.5, atunci deja este un progres dacă coboară la 37.7. Acest lucru nu trebuie să vă sperie sau să vă tenteze să mai dați o doză într-un interval scurt. Febra va coborî în decurs de 2-3 ore și apoi poate să urce înapoi și e ceva firesc, chiar și în decurs de 3-4 zile, atâta timp cât durează viroza.

În orice caz, citiți cu atenție instrucțiunile și urmați întocmai modalitatea de administrare și dozarea.

CÂND TREBUIE SĂ APELĂM LA DOCTOR

  • Copilul are mai puțin de 3 luni și are febră înaltă
  • Copilul are vizibil mai puține scutece ude în 24h. La copii mari urina lipsește mai mult de 8-10 ore (ar putea indica deshidratarea)
  • Pe corp au apărut iritații
  • Are febra mai mare de 39.5-39.8
  • Are dificultatea să respire
  • Febra înaltă durează mai mult de 3-4 zile
  • Febra a lipsit 24 de ore și apoi a revenit
  • Atunci când nu sunteți siguri de simptomele copilului sau sunteți foarte stresați. Sau când copilul arată tare bolnav

Unii părinți sunt îngrijorați din cauza unui posibil episod de convulsii febrile. Eu, sincer, niciodată nu m-am gândit la asta. Doar ca informație – doar 2%-4% din copii pot prezenta convulsii, ceea ce înseamnă că e un fenomen rar. În caz că copilul a avut o convulsie, se cheamă ambulanța. Însă nu e un motiv care să vă creeze panică suplimentară în caz de febră – incidența este foarte mică. Apropo, convulsiile febrile, de fapt, apar nu din cauza temperaturii înalte, ci din cauza oscilațiilor mari. Astfel, chiar și antipireticele pot cauza în unele situații convulsii, deoarece acestea pot reduce drastic temperatura (de exemplu, de la 39 la 36).

Notă: eu nu sunt medic! Sunt mamă a doi copii care a trecut prin aceste momente nu o dată și m-am informat din surse medicale sigure și doar din pediatria americană (modernă). Toate mămicile care stau în străinătate și au acces la pediatria modernă pot să confirme că acestea sunt practicile tuturor pediatrilor. Oricum, eu vin cu recomandări documentate care m-au ajutat în toate situațiile, însă dacă simțiți că e cazul, neapărat chemați medicul/ambulanța/administrați medicamente. Este copilul dvs și voi luați decizia finală.

Este stresant atunci când copilul are febră – o știu și singură. Vă simțiți îngrijorați și neputincioși. De aceea, sper mult ca acest articol să spulbere unele mituri/convingeri și îl veți găsi util pentru a vă trata copilul cu încredere. Sănătate!

Presupun că și aceste articole vor fi utile când copilul e răcit:

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *