Varicela la copii: mituri și remedii naturale
Ai depistat mai multe bube pe corpul copilului tău și probabil te-ai îngrozit că e varicelă. Pentru a-ți păstra calmul, studiază mituri despre varicela la copii și încearcă remedii naturale.
Zilele trecute al doilea copil a făcut varicelă și deja pot să respir ușurată că nu vom mai avea treabă cu acest virus. În grupa de la grădiniță se declanșase acest virus care i-a ținut în casă 99% dintre copii – a rămas un sigur copil intact și asta e o enigmă pentru mine știind la cât de contagios e acest virus.
La un moment dat, credeam că nici Adelina nu va apuca virusul fiind printre ultimele care încă nu avea bube, dar în final a luat virusul și, spre bucuria mea, dar și a ei, a decurs într-o formă destul de ușoară.
La a doua experiență am fost mult mai calmă și am lăsat să decurgă de la sine, fără să implic prea multe medicamente sau proceduri. Deși, la primul copil, așteptam cu groază varicela auzind tot felul de grozăvii despre virus, complicații și simptome greu de suportat. Însă, atunci când dai de surse de informare moderne corecte, capeți acea încredere și calm atunci când copilul tău e asaltat de vezicule.
Dar cel mai curios fapt este că metodele de tratament despre care m-am documentat din pediatria americană (modernă!) diferă mult de cele practicate la noi în țară și tinerii părinți continuă să folosească metodele prin care au fost și ei tratați și urmează recomandările de la bunei. Aici, în primul rând, vorbesc despre verde de briliant, evitarea băițelor și plimbările în aer liber.
Din acest motiv, am decis să vin cu acest articol pentru a sparge câteva mituri legate de varicela la copii și mai jos voi veni cu câteva recomandări despre cum mi-am „tratat” copilul de varicelă.
Mituri despre varicela la copii
MIT 1: Te îmbolnăvești o dată în viață
Adevăr: totul depinde dacă organismul a produs anticorpi în urma îmbolnăvirii. Dar nu întotdeauna asta se întâmplă, deci există riscul să mai facă o dată varicelă. Printr-un singur test de sânge poți determina prezența anticorpilor.
MIT 2: Dacă scarpini bubițele, există riscul să rămână cicatrice
Adevăr: De regulă, doar scărpinarea persistentă poate lăsa cicatrice, dar majoritatea vor dispărea în câteva luni. Dar, totuși, 1 persoană din 10 va suferi de suprainfecție a bubițelor și dacă nu se tratează cu antibiotice, posibil să rămână cicatrice.
MIT 3: Cu cât e mai mic copilul, cu atât e mai bine să se îmbolnăvească
Adevăr: Varicela poate fi destul de periculoasă pentru orice copil cu un sistem imunitar slăbit sau slab dezvoltat (bebeluși de până la 1 lună și chiar cei până la 1 an și copiii care urmează chimioterapie sau tratament cu steroizi).
MIT 4: Dacă te vaccinezi, nu te mai îmbolnăvești
Adevăr: vaccina nu garantează protecție 100%. De fapt, cei vaccinați se pot îmbolnăvi, doar că vor avea o formă ușoară. În grupă, doi copii au fost vaccinați, însă oricum s-au îmbolnăvit. Eu aș opta pentru vaccină doar în cazul copiilor mai mari de 12 ani sau adulții care încă nu au avut varicelă.
Mit 5: Este important să ungi bubele cu verde de briliant
Dacă vezi un copil colorat cu verde de briliant îndată îți dai seama că are varicelă și această metodă încă se practică pe larg în societatea noastră. Curios este faptul că în Occident nu se folosește deloc acest antiseptic, deci e ceva specific doar nouă. Se presupune că verdele de briliant usucă sau „tratează” bubele, dar, de fapt, nu există nici un medicament care ar trata varicela. Bubele oricum se vor usca, indiferent dacă se ung sau ba.
Adevăr: verdele de briliant se folosește pentru a duce cont de bubele noi apărute, mai ales când is multe. Astfel, ții cont când bubele noi nu mai apar, ceea ce înseamnă că copilul nu mai e contagios. Dar bubele apar în primele 4-5 zile, iar pentru asta nu e nevoie de colorat cu o soluție care se curăță foarte greu și îi afectează emoțional pe copii, mai ales pe cei mai mari.
MIT 6: Trebuie de evitat băițele
Adevăr: se spune că bubele se vor usca mai greu dacă copilul este băit și din acest motiv mulți părinți evită baia pe toată durata bolii. Boala își are cursul său, iar băile în apă călduță de scurtă durată nu vor împiedica cursul natural.
În plus, băițele călduțe cu bicarbonat de sodiu sau făină de ovăz calmează mâncărimile – deci chiar se recomandă copilul să facă băi scurte de 3 ori pe zi. Doar aveți grijă să ștergeți atent copilul cu prosopul pentru a evita frecarea bubelor pentru a nu cauza inflamarea.
Mit 7: Copilul nu trebuie scos afară, dar mai ales pe vânt
În popor se zice că vântul cauzează extinderea erupției. Totodată, copiii sunt ținuți în casă până la 7-10 zile pentru a nu răspândi virusul.
Adevăr: cursul bolii nicicum nu este afectat de contactul cu aer, iar copiii chiar au nevoie să iasă afară. Totodată, atâta timp cât copilul bolnav nu stă într-o încăpere închisă alături de alți copii, nu folosește aceleași tacâmuri, pahar sau jucării și nu se îmbrățișează cu copiii pe terenul de joacă, nu are cum să-i molipsească pe ceilalți. Virusul se transmite doar prin strănut sau tuse și contact direct. Deci, o plimbare liniștită prin pădure, parc sau pe un teren pustiu nu prezintă nici un risc pentru copilul bolnav și nici pentru cei din jur.
MIT 8: Nu este bine dacă copilul are formă ușoară
Adevăr: Nu este nici o demonstrare științifică în această privință. Totul depinde de imunitatea copilul în momentul îmbolnăvirii și de prezența anticorpilor după îmbolnăvire.
Un copil poate avea până la 200 de bubițe, în schimb altul va avea doar 10-50 de bubițe. Simptomele se manifetsă diferit.
Mit 9: Te poți îmbolnăvi de la distanță
Adevăr: se zice că virusul se răspândește până la 50m distanță. De multe ori părinții se îngrozesc când văd pe teren de joacă un copil cu semne de varicelă, dar varicela se răspândește prin contact direct sau (prin tuse sau strănut). Se poate răspândi prin contact cu lichidul din vezicule sau prin săpunul folosit în comun cu alți copii.
Remedii naturale pentru varicelă
Varicela este provocată de un virus, cunoscut sub numele de varicelo-zosterian, iar tratament nemijlocit pentru a trata virușii nu prea există – virusul își are cursul său și trece de la sine. În schimb, există diverse remedii pentru a ameliora simptomele asociate virusului și a preveni anumite complicații.
În cazul varicelei, se indică uneori antivirale, dar de fapt acestea se recomandă doar în cazuri specifice – în cazul bolilor cronice sau grupe de risc (bebeluși și adulți).
În ambele cazuri, am încercat să apelez cât mai puțin la medicamente, deși cel mai bun remediu este timpul și răbdarea, dar majoritatea medicamentelor și a unguentelor sunt pentru starea emoțională a părintelui – de a satisface necesitatea „să facă ceva”.
Mai jos vă prezint remediile pe care le-am folosit din propria experiență despre care m-am documentat intens din pediatria americană.
Hidratare
Indiferent de virus, organismul trebuie hidratat bine, cu atât mai mult dacă prezintă febră (care deshidratează organismul). Dacă copilul are vezicule în cavitatea bucală, atunci prepară-i smoothie congelat pe băț: inflamația se va reduce de la rece. Poți prepara înghețată în funcție de sezonul fructelor: din banane și avocao, din piersici, căpșune și iaurt sau orice combinație de fructe.
Antihistaminice
Probabil e unicul medicament pe care l-am folosit. Copiii mei nu au avut mâncărimi persistente și încerc să cred că e datorită antihistaminicelor. Dar m-am documentat că se folosește doar intern și nu se aplică pe piele (cremă).
Băi călduțe cu bicarbonat de sodiu sau ovăz
Bicarbonat de sodiu este un puternic antiseptic, anti-inflamator și antibacterian și reduce senzațiile de mâncărime. Adaugă 1 sau 1/2 cană de pulbere în cadă cu apă călduță și și lasă copilul să stea în apă maxim 20 minute. Însă, dacă copilul nu vrea să iasă din baie și uită de discomfort, atunci poți fără grijă să-l lași cât simte el că vrea.
O baie de fulgi de ovăz este un remediu natural popular pentru mâncărimile cauzate de varicelă. Se macină 2 căni de fulgi într-o pudră fină cu ajutorul unui blender sau râșniță, se pune într-o pungă tip plasă sau din bumbac măruntă și se lasă în apă până să devină tulbure.
Se recomandă chiar până la 3 băi pe zi. Copiii se simt tare bine în apă. Doar să aveți grijă să-l uscați cu prosopul foarte atent, fără frecare.
Taie unghiile
Ai grijă ca unghiile copilului tău să fie cât posibil de scurte, iar în timpul somnului îmbracă-i mănuțele cu șosete pentru a evita scărpinarea involuntară. Acest lucru este atât de important pentru a evita zgârâierea bubițelor, astfel prevenind spargerea viziculelor, infectarea secundară și cicatricile.
Ai grijă ca mâinele să fie tot timpul curate pentru a evita riscul de suprainfecţie a bubiţelor.
Paracetamol pentru reducere febrei
Unii copii au parte și de febră înaltă și din acest motiv sunt mai apatici și somnolenți. Este ceva firesc și nu toți copii vor avea febră.
În nici un caz nu se va folosi Aspirina pentru a reduce febra la copii (poate avea și consecințe fatale). Totodată, auzisem că nici ibuprofenul nu este indicat pentru că poate interfera cu varicela și poate face erupția să sape mai adânc în piele. Pentru febră sau dureri cauzate de virus poate fi folosit în siguranță paracetamol.
Întărirea imunității
Pe durata oricărei boli, este nevoie să întărim imunitatea copilului. Asta presupune consum sporit de fructe și legume proaspete sau smoothie cu diverse suplimente (Moringa, Spirulina, Turmeric). Totodată, i-am administrat și vitamina D (luată de pe iherb.com) despre care se zice că stimulează imunitatea.
Medicamente pentru bubițe
Personal nu am folosit nici o soluție sau cremă pentru a unge bubițele, dar m-am bazat pe băițe. Dar e natura noastră să facem ceva. Astfel, dacă emoțional te simți mai bine să ungi bubele, atunci firește le poți folosi. Poți găsi în farmacii diverse soluții de calmare a pielii, antiscărpinat, pe bază de mentol sau calamină.
Timpul și răbdarea tratează infecțiile virale
Dacă în acest moment copilul tău are varicelă, îți ofer toată compasiunea mea. Dar nu uita – este doar o etapă trecătoare și el/ea va reveni înapoi la starea sa jucăușă și plin de energie.
Sănătate!
Notă: eu nu sunt medic, ci sunt mamă a doi copii care caută să se documenteze din surse medicale sigure și doar din pediatria americană. Eu vin cu recomandări documentate care ne-au ajutat, însă dacă simți că e cazul, neapărat apelează la pediatru sau administrează medicamente. Este copilul tău și tu iai decizia finală.
Dacă rezonezi cu această informație și îți pare util articolul, îți voi fi recunoscătoare dacă vei distribui și altor părinți. Și nu uita să te abonezi la blog lăsând adresa ta de e-mail aici și te aștept pe pagina de Facebook și Instagram.
Presupun că și aceste articole îți vor fi utile:
- Despre tusea la copii și remedii naturale
- Cum să-ți păstrezi calmul atunci când copilul tău are febră
- Smoothie pentru copii: ghid pentru începători
Cu Drag, Natalia