Pași spre un regim de somn sănătos al copilului

SĂNĂTATE

Copilul si somnul

La început era problema somnului de noapte – nimeni nu dormea, toată lumea era epuizată și frustrată. A fost greu, dar nu aveai cum să schimbi situația pentru că era vorba doar de o etapă de adaptare a nou-născutului.

Peste câteva luni a apărut problema somnului de zi – fiul dormea cel mult 45 de minute un somn. A fost extrem de dificil, pentru că procesul de adormire era anevoios, după care urma procesul de transferare din brațe în pătuc și în final ramânea foarte puțin timp ca să mănânc, să merg la baie, să fac mâncare, să strâng prin casă, să mă așez un pic, să citesc ceva … gata! 30 minute s-au epuizat și aveam deja un copil treaz.

Odată ce am trecut la un somn de zi, situația s-a normalizat un pic și fiul dormea mai mult la prânz. Dar a apărut problema adormirii pentru somnul de noapte – erau tot felul de condiții, ezitări, mângâiat, cântat, ținut de mână, “vreau apă”, “mi-i foame”, „nu închide ochii” și tot felul de motive pentru a nu merge la culcare și a închide ochii. O adevărată bătălie! Procesul de adormire putea să dureze și 90 de minute. Și asta a durat până aproape de 6 ani.

Presupun că foarte mulți părinți se regăsesc în aceste probleme ale somnului copilului. După mine, somnul este cea mai mare preocupare a unui părinte îndată ce apare un omuleț nou în familie. Atunci când copilul doarme suficient și nu are probleme cu adormirea, toată familia este odihnită și fericită.

Îmi aduc aminte, când eram însărcinată, mi se spunea să dorm mult că altfel și copilul va dormi bine după naștere și va fi un iubitor de somn. O, da! De-ar fi atât de simplu. Din păcate, am avut mai puțin noroc de copil care să iubească să meargă la culcare. Și chiar invidiam în liniște prietenele copiii cărora adormeau chiar în timp ce luau prânzul, citeau cartea sau priveau TV.

Abia după ce a apărut al doilea copil, am început să studiez mai atent acest subiect sensibil pentru mine. Am înțeles că dezvoltarea unor obieciuri sănătoase de somn depind foarte mult de mine. Am citit și analizat diverse cărți, studii, articole și am aplicat diverse metode pentru a-i crea o atitudine pozitivă față de somn. Multe probleme ale somnului copilului chiar pot fi prevenite și e chiar în mâinele noastre. Dar este prioritar de început cât mai devreme și desigur, presupune consecvență, răbdare și multă practică.

IMG_4635

În continuare, prezint câteva reguli care m-au ajutat să dezvolt obiceiuri mai sănătoase legate de somn la copiii mei:

1. Program regulat al somnului (de zi și de noapte)

Primul copil se culca atunci când avea cheful; nu aveam nici o regularitate cu privire la orele de somn. Avea un regim flexibil și nu eram adepta orelor fixe de somn. Dar, de fapt, păstrarea orelor stabile de culcare este un factor esențial. Mi-a fost mult mai ușor să introduc un program de somn zilnic atunci când fiica mea a trecut la două somnuri de zi, astfel avea ore prestabilite când mergea la culcare, iar acest lucru mă ajuta să scăpăm de capricii la culcare și adormea mult mai ușor.

2. Evitarea epuizării totale

Firește, uneori copiii pot adormi instantaneu atunci când sunt epuizați. Dar acesta nu este un obicei sănătos și oboseala excesivă chiar afectează multe abilități ale copilului. Mulți părinți chiar intenționat își lasă copiii să „cadă din picioare”, astfel ca să nu fie probleme la culcare și să doarmă mai mult. Dar foarte multe studii arată că anume așa apar problemele cu somnul, iar copiii devin irascibili.

Atunci când, din anumite motive, nu reușeam să-mi culc copilul la ora tradițională, procesul de adormire devenea mult mai anevoios și mai lung. Așa că, acum, îndată ce văd primele semne de oboseală, ne pregătim îndată de culcare.

3. Somnul de noapte să înceapă cât mai devreme posibil

Mulți părinți sunt de părere că dacă copilul se culcă mai devreme, atunci se va trezi dimineața prea devreme, de aceea mulți tind să-și culce copiii cât mai târziu posibil. Dar această presupunere este în mare parte greșită (sunt doar puține excepții). Copiii chiar sunt gata să meargă la culcare mai devreme, mai ales dacă creezi asocieri pozitive cu acest moment. Dar dacă observi din timp primele semne de oboseală și îndată îl duci la culcare, copilul va avea un somn mai profund și mai lung.

Americanii, de exemplu, obișnuiesc să-și culce copiii pentru noapte chiar la 20:00. Pe lângă faptul că copilul va avea un somn calitativ, părinții au ocazia să interacționeze în liniște. Pentru noi, ora de culcare începe la orele 21.00.

4. Rutina de culcare

Acestea sunt pașii pe care le urmați în fiecare seară, care încep cu 20-30 minute înainte de ora de culcare. Nu este deloc ușor să menții o rutină zilnică, dar acest lucru îi dă copilului de înțeles că urmează o serie de evenimente, în fiecare seară, care au loc înainte de culcare. Astfel copilul este mai bine pregătit moral pentru somn și dispare lupta cu somnul.

Cu primul copil nu am avut nici un ritual de culcare (până a crescut mai mare), dar acum am reușit să creem condiții plăcute de somn. Deobicei, pașii pe care îi urmăm zilnic sunt: gustarea (niciodată dulce!), îmbrăcăm pijamaua, spălăm dinții, pornim muzica liniștită de somn, răsfoim cărțile la lumina slabă, construim piramida din inele sau păhăruțe, urmează masaj ușurel, mami cântă și adormim. Deși astfel procesul de culcare se întinde, copilul adoarme mult mai repede și, cel mai important, fericit că a petrecut timp de calitate împreună cu mami sau tati (e binevenit ca tati la fel să participe la acest ritual).  

Apropo, produsele alimentare (în calitate de gustare) care induc spre un somn ușor și liniștit sunt: pieptul de curcan, bananele, laptele cald, iaurtul natural (neândulcit) și brânza de vaci. 

5. Cât mai mult timp afară și mai puțin TV seara

Plimbarea de seară este necesară pentru un somn liniștit și odihnitor, de aceea, mă strădui cel puțin pentru jumătate de oră să ieșim afară. Spălarea vaselor sau curățenia după cină poate să mai aștepte. Și desigur, TV trebuie deconectat cu cel puțin o oră înainte de culcare. La noi în familie, ora 20:30 este momentul când televizorul se deconectează.

Copiii si somnul

Insuficiența somnului la copii afectează multe aspecte ale vieții. Copiii mai mici sunt mai mofturoși, rău mănâncă, apare hiperactivitatea. Copiii mai mari sunt mai obosiți și asta reduce succesul lor la școală sau grădiniță, devin irascibili și hiperactivi. Și nu în ultimul rând, părinții devin extenuați, iar asta deja devine o problemă globală a familiei.

Cu Drag, Natalia

5 thoughts on “Pași spre un regim de somn sănătos al copilului”

 1. vio_chirila@yahoo.com'

  Chirila Violeta - septembrie 21, 2015 3:59 pm

  Noi adormim doar la san. Are 1 an si 5 luni si practic doarme cu sanul in gura. Daca nu sunt alături (co-sleeping) atunci se trezește la fiecare 40 min sau o ora. 2 ore consecutive daca doarme si fara sanul in gura atunci e mare progres. In afara de faptul ca doarme cu sanul in gura el inca le si alternează cățărându-se pe mine ca sa treacă la celălalt. Dimineata respectiv ma scol ca si călcată de masina 🙁

  Răspunde
  1. nataliamadan@gmail.com'

   Natalia Madan - septembrie 21, 2015 4:06 pm

   Cat de bine te inteleg! Pe mine la fel, mutarea aceasta de la un san la altul, ma irita un pic 🙂

   Răspunde
  2. lilia.str@gmail.com'

   Lilia - septembrie 21, 2015 5:57 pm

   îm dau seama ce mă așteaptă pe mine dacă la 5 luni al meu deja e cu picioarele pe mine, presupun eu că e o șmecherie de-a lui să simtă cînd mă voi scula să plec de lîngă el

   Răspunde
 2. lilia.str@gmail.com'

  Lilia - septembrie 21, 2015 5:51 pm

  Copilul meu( acum are 5 luni) era cel mai liniștit copil din palata în care am stat după naștere, dormea cel mai mult și practic mai nici că putea să plîngă. Somnul era strîns și după program pînă în momentul în care am decis să renunț treptat la laptele praf(în acel moment îl hrăneam mixt) și să îl alăptez exclusiv. Îndată după a apărut marele haos și oboseala cronică de la nesomn. Copilul meu a devenit hiperactiv, capricios, cere des sinul și adoarmne foarte greu. Somnul e deseori de 10-15 minute, chiar și afară, la aer curat, rar de 30-40- minute, foarte rar de 1-2 ore. Cînd doarme peste o oră deja încep să verific dacă respiră. Inițial nu auzea nici TV, acum se trezește de la orice foșnet. Seara altă poveste. L-am deprins să îi facem baia la 9.00 in speranța că după va păpa și nani, dar nu a fost să fie. Deseori e ora 23.00-23.30 și noi încă nu dormim. Am presupus că e erupția dentară, dar care durează deja de două luni și nici urmă de dinte încă. La 2.00 noaptea din nou trezirea, pentru că vrea papă și spre dimineață, pe la 5.00, iar, apoi pe la 8.00. Simt că așa nu voi rezista mult și cred că nici pentru bebe nu e bine

  Răspunde
 3. turtureanu.rusu@yahoo.com'

  Ana - septembrie 22, 2015 8:55 pm

  Sunt mamica a 3 picii, de respectiv- 36, 22 si 2 luni. Problema noastra legata de somn este legata de alimentatie. Copiii cei mai mari nu adorm fara biberonul cu lapte… si nopatea se trezesc si cer de mincare, nu se multumesc doar cu apa… E un chin sa dormim fara biberon…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *