Beneficiile Spirulinei {+Rețetă de Smoothie pentru Imunitate}

BUCĂTĂRIA COPIILOR SĂNĂTATE

După cum v-am promis în articolul „Smoothie pentru copii: ghid pentru începători voi veni pe parcurs cu mai multe rețete de smoothie-uri delicioase și nutritive și cu mai multă informație despre suplimente recomandate copiilor și chiar graviduțelor. Pentru că beneficiul smoothie-urilor nu constă doar în fructele și frunzele consumate în cantități mari, ci anume în faptul că pe această cale delicioasă puteți consuma suplimente extrem de nutritive și care ne ajută în diferse afecțiuni sau carențe.

Seria articolelor o încep cu Spirulina – acum chiar avem nevoie de o imunitate mai puternică pentru a face față provocărilor acestui sezon și nu numai. Spirulina ocupă un loc de frunte în rândul superalimentelor și de aceea merită să fie inclusă în dieta familiei.

CE ESTE SPIRULINA?

Spirulina provine dintr-o microalgă verde-albăstrie fiind foarte bogată în proteine, fier și alți nutrienți. Este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți, Vitamine din grupa B, beta-carotină, calciu (de 26 ori mai mult decât în lapte), fosfor, clorofilă (efect dezinfectant și regenerant) și ficocianină (cu proprietăți antiinflamatorii).

Spirulina este foarte populară atunci când vine vorba de nutriție și sănătate și nu în zadar – acest superaliment este una din cele mai nutritive alimente de pe planetă. Eu ador spirulina pentru numeroasele beneficii pe care le are o singură doză.

Motive pentru care să incluzi spirulina în alimentația familiei tale

Spirulina este bogată în nutrienți vitale pentru dezvoltarea fizică și mentală a copilului. Acestea sunt doar câteva beneficii pe care le are spirulina:

  • Sursă bogată de vitamine și minerale ușor asimilabile.
  • Stimulează imunitatea
  • Tratează diareea și infecțiile intestinale datorită prezenței Lactobacilus. E recomandat și în tratamentele cu antibiotice pentru normalizarea florei intestinale cauzate de acestea. Totodată, ajută la tratarea candidozei – efect secundar în tratamentul cu antibiotice.
  • Îmbunătățește memoria și performanța academică.
  • Reglează digestia și contribuie la dezvoltarea florei intestinale bune.
  • Previne și tratează anemia datorită cantității mari de fier. Fierul din Spirulină se absoarbe de 4 ori mai bine decât cel din carnea de vită.
  • Detoxifică organismul – substanțele din spirulină ajută la curăţarea organismului de toxine şi metale grele. Spirulina chiar se recomandă să fie administrată în urma vaccinării pentru a elimina toxinele ce se conțin în vaccine.

Spirulina este recomandată copiilor – important e să se respecte doza permisă copiilor, în funcție de vârstă. Și e foarte important să optați pentru surse sigure de spirulină.

Notă: Spirulina este contraindicată femeilor gravide (însă doar din cauza lipsei de studii), persoanelor cu afecțiuni ale glandei tiroide, boli auto-imune și celor care au alergii la fructe de mare.

Forme ale spirulinei: pastile, pudră și vie

Spirulina se comercializează sub formă de pastile, pudră sau vie congelată. Evident, indiferent de formă, spirulina este benefică, dar fiecare formă prezintă avantajele sale.

Pastilele sunt comode pentru adulți, însă este mai puțin economicos. Copiilor în schimb le este greu să le înghită.

Pudra poate fi folosită ușor în smoothie, mâncăruri sau chiar copturi.

Dar recent am descoperit Spirulina Vie congelată, ce vine în capsule porționate, și am fost tare curioasă să văd diferența în utilizare pentru că era ceva nou pentru mine. Și desigur am făcut o mică cercetare personală pentru a afla beneficiile unei spiruline vii.

Spirulina vie este o pastă densă la decongelare și nu are miros pronunțat cum o are pudra, astfel gustul nu se simte deloc în smoothie-urile sau supe-creme.

Am aflat că spirulina vie păstrează toți nutrienții comparativ cu cea uscată care trece prin procesul de deshidratare – procesul prin care cantitatea de focacianină scade semnificativ, la fel și o parte din enzime.

Spirulina poate fi combinată cu apă, sucuri proaspete, smoothie-uri, iaurturi și supe-cremă. Dar după mine, cea mai optimală cale de a servi copiilor spirulina este în smoothie dulce sau supe.

Smoothie pentru imunitate cu Spirulină

Spirulina nu prea se simte în smoothie, mai ales dacă este combinată corect, însă dacă nu sunteți obișnuiți cu aceasta, s-ar putea să-i simțiți un pic gustul, însă este doar până vă obișnuiți. Unii chiar o beau cu o doză mică de apă.

Pe mine pur și simplu mă cucerește culoarea smoothie-ului cu spirulina vie – un fel de verde-albăstriu-smarald. Însă dacă copilul tău e reticent față de tot ce conține culoarea verde, atunci adaugă fructe colorate puternic pentru a schimba culoarea acestuia (de exemplu mure congelate).

Nu este o rețetă standardă de smoothie – ai toată libertatea să experimentezi cu diverse combinații și proporții. Și nici cantitatea fiecărui ingredient nu contează – totul se pune la ochi, în funcție de câți consumatori de smoothie ai în casă. Dar cu timpul vei învăța deja ce cantitate de ingrediente să folosești. În caz că ai făcut prea mult și nu s-a băut totul – torni smoothie în forme pentru înghețată și voia-la! – ai înghețată pentru zilele următoare 😉

Pentru a întări mai bine imunitatea și a spori efectul antioxidanților din spirulină, propun să folosești ananas în smoothie. Bromelina – substanța cea mai importantă din ananas – are proprietăți anti-inflamatoare puternice și este întocmai de ce am avea nevoie în sezonul rece.

Să nu lipsească din smoothie și diverse semințe pentru grăsimi sănătoase și Omega 3: chia, in, cânepă. În calitate de lichid, eu folosesc lapte de migdale (făcut acasă) și apă. Aș recomanda să folosești lapte vegetal (soia, cocos, migdale) pentru a beneficia de toate proprietățile ingredientelor. Dar ești liberă să folosești doar apă.

Și desigur, smoothie de astăzi va conține Spirulina Vie pe care am decongelat-o în prealabil.

* Rețeta: Smoothie cu Spirulina Vie *

INGREDIENTE:

  • 1 banană congelată (sau coaptă bine)
  • 1 cană ananas bine copt
  • 1 cană căpșuni congelate (sau mure, coacăză neagră, zmeură)
  • 1 linguriță semințe chia
  • 1/2-1 container spirulina vie decongelată
  • 1 cană lapte vegetal (migdale, soia, cocos) + apă până capătă textură lichidă
  • opțional miere

PREPARARE:

Toate ingredientele se aruncă în blender până se omogenizează bine. La necesitate se mai adaugă apă filtrată pentru a căpăta textură fluidă. Dar poți exclude apa pentru a servi sub formă de Smoothie Bowl (servit cu semințe, fructe și mâncat cu lingura). Se consumă îndată sau în decurs de 3o min.

***

*Spirulina Vie este livrată în boxe la domiciliu pe teritoriul Republicii Moldova. Dar foarte curând vor fi livrări și la București – așa că neapărați urmăriți-i și pe pagina de Facebook. Toate detaliile despre spirulina vie și livrări le găsiți pe site-ul www.spirulinavie.com. sau la numărul de telefon: 060544357.

***

Este important să încurajăm obiceiuri sănătoase încă din copilărie. Așa că, în loc să-i dai copilului „vitamine” colorate sub formă de ursuleț ce conțin mai mult zahăr și coloranți, mai bine oferă-i spirulină în fiecare dimineață în smoothie sau adăugat în mâncăruri pentru a-i ține sătuli și energici pe parcursul zilei. Iar tu vei fi liniștită că și-a luat doza de nutrienți pentru a crește sănătos!

În familia ta deja se consumă Spirulina? Copilul tău acceptă smoothie de culoarea verde sau camuflezi spirulina? Dacă ai careva sugestii cu privire la spirulină, te rog să ne împărtășești aici în comentarii. 

***

S-ar putea să-ți placă și alte articole relevante:

Cu Drag, Natalia

2 thoughts on “Beneficiile Spirulinei {+Rețetă de Smoothie pentru Imunitate}”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *