Impresii după programul de detoxifiere cu sucuri naturale {3 zile}

PENTRU MAMI SĂNĂTATE

Dorința de a ține o cură cu sucuri naturale am avut-o de mult timp, însă nu găseam suficient imbold și curaj. Odată cu trecerea la alimentația vegană, credeam că organismul meu deja este într-un proces continuu de detoxifiere și asta am simțit-o și pe propria piele, însă simțeam că am nevoie de o curățenie generală.

Motive pentru detoxifiere sunt multe. Dar anume pentru mine este pentru un boost de imunitate și curățare naturală a colonului, dar și din curiozitate – să văd dacă scap de acneea de pe frunte apărută odată cu trecerea la alimentația vegană.

Prin intermediul curei de detoxifiere, organismul primeşte nutrienţii de care are nevoie, însă într-o formă mult mai uşor digerabilă şi pentru care nu va fi nevoit să muncească foarte mult (de aici se explică explozia de energie pe durata programului). Este o cale eficientă spre purificarea organismului.

Eram tentată, dar nu aveam curaj. Evident, eram atrasă de campania diferitor programe de detox cu sucuri, însă eram convinsă că o pot face și acasă, mai ales că deja mă pot numi „expert” în sucuri pentru că le consum aproape zilnic. Dar tot nu mă încumetam. Nu eram sigură de unde s-o apuc, dar cel mai important, nu știam cum voi face față preparării sucurilor care mă vor ține în bucătărie o zi întreagă (curăță, stoarce, spală, iar prepară, iar spală etc).

De aceea, când cei de la Detox Delivery Moldova au venit cu ideea să le testez programul elaborat de detox, am fost mai mult decât tentată. Deși, pe de altă parte, nu eram deloc convinsă că voi rezista 3 zile fără să ronțăi ceva. Dar am acceptat provocarea!

Începând cu o zi de marți, urma să consum doar sucuri presate la rece – 4 sticluțe a câte 400 ml repartizate uniform pe parcursul zilei. Pe lângă aceasta, primeam zilnic și un bonus delicios și răcoritor – limonadă Detoxada, pe care aveam voie s-o savurez între mese. Regula importantă era să consum cel puțin 2l de apă între „mese” pentru a evita deshidratarea, care ne și dă senzația de foame. Și aveam voie să consum ceai din plante. Atât!

Pre-detox

Nemijlocit înainte de cura cu sucuri, este important să-ți pregătești organismul pentru a reduce cu putință efectele adverse, dar și pentru rezultate mai bune. Asta presupune: renunțarea la produse de origine animalieră (inclusiv lactate), la alcool și la cafea. Iar cu o zi înainte de program e nevoie să te alimentezi doar raw vegan. Aceasta este prima provocare și ar fi binevenit să renunți la unele ieșiri cu prietenii sau evenimente unde va fi multă mâncare (și alcool), altfel va fi prea dificil să-ți ții poftele sub control.

Pentru că sunt vegană, în perioada pre-detox (cam 3 zile) trebuia să mă impun doar să renunț la cafea (ceea ce nu e ușor) și la un pahar de vin (că totuși era weekend). Luni chiar mi-a făcut plăcere să mănânc doar salate și fructe și nu e prima dată când îmi organizez astfel de zile.

Și deja așteptam foarte curioasă să vină curierul seara cu sucurile și mă pregăteam moral pentru ceea ce va urma.

#Ziua 1

Eram foarte entuziasmată de ceea ce urmează, pentru abundența de vitamine și nutrienți care îmi va inunda corpul, dar și pentru o lecție de voință. Pentru că, întâi de toate, este mai mult un challenge psihologic decât unul fizic.

Ziua a început cu apă caldă cu suc de lămâie și m-a ținut până am trimis băiatul la școală. Abia pe la 8:15 am servit dejunul din sticluță. Sunt obișnuită să iau dejunul mai târziu, în plus, deseori prima mea masă constă din smoothie, fie din suc (morcov, țelină, grapefruit). Așa că eram ok să-mi potolesc foamea cu sucul de dimineață.

Sucurile din prima zi purtau culoarea VERDE.

Sucul #1 mi-a plăcut foarte tare (conținea și kale). Faptul că are fructe, îi redă sucului un gust dulciu și e foarte ușor de băut. În plus, pulpa de la pară și măr mi-a oferit acel saț necesar până la următoarea masă.

Am ales totuși să merg și la sală de sport în pofida fricii că s-ar putea să leșin în timpul antrenamentului. Dar am fost optimistă, mai ales că citisem că mulți au parte de o explozie de energie. Așa că n-am renunțat la sport pe durata programului. Apropo, toxinele se elimină în mare parte prin transpirație, adică, prin sport activ. Așadar, chiar se recomandă ca în perioada de curățare să faci mișcare activă zilnic pentru cel puțin 30 de minute. Acesta a fost un argument puternic pentru a-mi continua planurile de sport.

După sală am simțit foame mai puternică și am mers să descopăr următoarea combinație: kale, lămâie, zucchini și castravete, pe care am servit-o la 12:00. De data aceasta, sucul nu era deloc dulce și chiar cerea un pic de sare – semăna cu o supă rece din crudități. Dar în 30 de minute am simțit că nu-mi mai e foame – probabil atâta timp a avut nevoie organismul să absoarbă toți nutrienții.

Foamea a apărut aproape de „chindia” de la 16:00, dar era una ușoară. Nu simțeam amețeli, doar o cefalee nesemnificativă. Poate era și o cefalee psihologică – cauza probabil era mai mult auto-sugestia după ce citisem feedback-ul altor persoane ce se plângeau de dureri de cap :))

Seara îmi făceam griji că mă va ține foamea până ce mă culc, însă după ce au revenit copiii acasă, eram total ok. Mi-a prins bine și ceaiul din plante, dar și limonada aromată. Am adormit tare repede si deloc n-am avut senzație de foame la culcare.

#Ziua 2

A doua zi m-am trezit ușor și absolut fără senzație de foame. Prima zi am trecut-o cu brio și eram pregătită să-mi continui provocarea, fiind deja înarmată cu curaj și voință.

Ziua #2 purta culoarea ROȘU – predomina sfecla roșie. Dimineața eram tare pofticioasă să încerc gusturi noi (prună, struguri, lime și sfeclă roșie). Am rămas încântată de această combinație.

A doua zi chiar mă simțeam mai bine. Senzația de foame a apărut abia după 12:00, dar sucul #2 l-am servit abia la 13:00. Prezența sfeclei mi-a plăcut și s-a băut tare ușor, comparativ cu cel de ieri – verde.

A doua zi, creierul îmi făcea deja feste. Aveam o poftă nebună să mestec măcar ceva: o salată, un fruct! Dar și mai greu a fost atunci când am intrat în coffee shop pentru o întâlnire – aroma de cafea am simțit-o atât de intens! În aceste zile chiar am învățat să-mi satisfac poftele doar absorbind și savurând mirosurile 🙂

Experimentam nu doar detoxifiere fizică, ci și psihologică.

De fapt, senzația de foame este mai mult de ordin psihologic și din obișnuința de a ronțăi tot timpul. Programul de detox este o ocazie oportună de a înțelege cum îți funcționează organismul, cât de dependent ești de gustări luate la întâmplare care nici nu oferă nutrienți necesari pentru a primi doza de energie.

Era important să port cu mine tot timpul sticluța cu apă – foamea apărea în momentul deshidratării. Iar acest lucru m-a educat și după program – port tot timpul sticluța cu apă.

Pe la 14:00 am înțeles că sunt la jumătate de cale, iar când privești lucrurile din perspectiva că acuș-acuș dai de capăt, totul devine parcă mai ușor.

Ceaiul din plante a fost mai mult decât binevenit în aceste zile care au devenit brusc mai reci. Mă ajuta să-mi potolesc și foamea, pe care o simțeam tot mai rar.

Evident, gândul îmi devia uneori și spre latte…și mi-am adus aminte de poza aceasta 🙂

#Ziua 3

După cum mulți o descriau, ziua a treia chiar s-a adeverit cea mai grea. Dimineața m-am trezit cu senzații de balonare, dar după primul suc, totul revenise la normal.

Ziua #3 purta culoarea oranj; leguma predominantă fiind morcovul. Foame nu prea am simțit pe tot parcursul zilei, iar sucul de la prânz, ce conținea doar legume, printre care și roșiile – mi s-a părut de-a dreptul un deliciu! Părea chiar o supă de roșii, doar că rece. Am sorbit-o cu o poftă nebună!

Aveam destulă energie chiar dacă nu am consumat cofeină sau ceva dulce. Dar era tare greu psihologic – aveam o necesitate nebună să mestec și îmi era tare dor de fructe.

Seara am participat la un atelier de pictat eșarfe, evident, unde predomina cafeaua și alte bunătăți. Dar mă țineam foarte calmă. Sucul #4 era prezent tot timpul lângă mine.

Am adormit rapid din două motive: a fost o zi obositoare și eram entuziasmată că a doua zi voi ruguma! 🙂

Impresii generale despre program de detox

 • Deși nu aveam scopul să scad în greutate, oricum m-am bucurat să văd pe cântar mai puțin de 1,5kg. După detox kg pot reveni înapoi, ceea ce e firesc, dar dacă continui să faci mișcare și urmezi o alimentație balansată, vor coborî înapoi (ceea ce am pățit și eu).
 • Greu de crezut, dar acneea de pe frunte s-a redus în jumătate – ceea ce mi-a demonstrat că problema vine din interior și organismul încă e în proces de detoxifiere.
 • Am fost în stare să renunț la cafea pentru o săptămână și sper să-mi pot controla poftele ulterioare de cafea.
 • A fost o relaxare că nu trebuie să-mi gătesc mâncare pentru 3 zile, astfel am economisit timp la  gătit și mestecat.
 • Ceaiul cald din plante a fost o oază pentru mine, deoarece ar fi fost dificil să consum doar lichide reci în perioada rece a anului.
 • Mi-am învățat organismul să ceară și mai multă apă, chiar și după program.
 • Din cauza consumului sporit de lichide, am avut necesitate de baie  FOARTE des. Ținând cont de acest lucru, planifică-ți bine zilele 🙂
 • Am fost nevoită să anulez ieșirile cu prietenele pentru că ar fi dificil să stau doar cu sucul meu. Programul totuși îți afectează libertatea socială.
 • Mi-a fost dificil să continui cura (mai mult de 3 zile) din punct de vedere psihologic – necesitatea de a ruguma a fost enormă! Următoarea dată cu siguranță voi încerca 5 zile de curățare.
 • Mulți povesteau despre stare ușoară după program, dar probabil acest lucru se simte mai bine dacă obișnuiești să consumi mâncare mai grea, abundentă sau calorică. Fiind vegană de mai bine de 1 an, nu am simțit diferențe mari, deoarece organismul este obișnuit cu acest aport caloric.
 • Toate sucurile de la Detox Delivery au fost delicioase și îmi place cum zilele sunt împărțite pe culori. Amestecul de ingrediente a fost ademenitor! Unele ingrediente le-am gustat prima dată sub formă de suc (pepene galben, kale, pară) și ar fi imposibil să fac suc din acestea în condiții casnice. E nevoie de storcător special, care nu costă puțin.
 • Am primit multă încurajare și motivare din partea celor de la Detox Delivery fără de care aveam să renunț după prima zi.

În linii generale, aș recomanda acest program de detox celor care doresc un start mai sănătos și să cunoască cum le funcționează organismul. Veți simți un boom de energie, veți beneficia de o doză semnificativă nutrienți. În plus, detoxifierea favorizează curățarea colonului (cu siguranță o veți simți). Citisem un studiu precum că detoxifierea regenerează sistemul imunitar, iar pentru mine acest lucru a fost cel mai puternic argument.

Această provocare a născut un sentiment profund de împlinire și de realizare. Mi-am demonstrat că pot să-mi educ voința, mai ales atunci când vine vorba de schimbări sănătoase în organism.

Detoxifierea în sine este o oportunitate pentru autodisciplină, te ajută să înțelegi cum îți funcționează organismul, să descoperi alte gusturi și chiar ajută la reglarea metabolismului. În orice caz, este important să te autodisciplinez nu doar pe durata celor 3-5 zile, dar și după program, să devii mult mai responsabilă de alegerile alimentare, să renunți la unele obiceiuri nocive și să urmezi o alimentație echilibrată pe termen lung.

Pe final, vreau să mulțumesc tuturor celor care m-au încurajat pe pagina de Facebook pe durata acestor 3 zile. Eu chiar căpătasem curaj!

Apropo, pentru cei care sunt stabiliți în România – compania Detox Delivery urmează să-și extindă activitatea în România începând cu luna Noiembrie 2017.

PS: Detox Delivery Moldova mi-a oferit acest program de detox spre testare, dar toate opiniile sunt ale mele, bazate strict pe experiența personală. 

Cu Drag, Natalia

2 thoughts on “Impresii după programul de detoxifiere cu sucuri naturale {3 zile}”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *