Experiment cu gheață – activitate de vară pentru copii

CAMERA DE JOACĂ

Dacă e vară și e cald, atunci e timpul să ne răcorim un pic cu activitatea ce implică gheață. Această activitate este o inițiere în știință, dar și o minunată experiență senzorială. Experimentul dat este perfect pentru micii curioși, dar va fi captivant și pentru copiii mai mari.

Pentru această activitate senzorială vei avea nevoie de:

  • forme pentru brioșe sau cuburi de gheață
  • diverse jucării sau obiecte: animăluțe, bănuți, mărgele
  • pipetă, seringă mare sau un ciocănel
  • congelator 🙂

Puteți testa diverse forme pentru a îngheța apa: formele pentru brioșe, pentru gheață mai mici, cutia de la ouă, mănuși de bucătărie și chiar baloane. Dacă doriți să creați un bloc mare de gheață, atunci înghețați apa pe straturi. Dacă vreți să faceți cuburi de gheață, suflați bine balonul pentru a-l întinde și apoi turnați apa.

Blocuri de gheață – activitate de vară pentru copii

În fiecare formă puneți o jucărie și turnați apă. Lasă-le peste noapte în congelator. Ți-aș recomanda să implici copilul în procesul de pregătire: fie să pună obiectele în forme, fie să toarnă apă. Dar cred că va dori să le facă pe ambele.

Prietenii purcelușei Peppa au fost personajele acestei activități – și i-am zis că îi vom salva din ghețari.

Dimineața copilul va fi tare nerăbdător să vadă cum s-a transformat apa în gheață, iar aici ai ocazia să-i povestești copilului cum se întâmplă.

În continuare va începe marea distracție!

Cuburile de gheață le puteți topi prin mai multe căi: le aruncă într-un pahar cu apă, le ține în mână până se topește (nu, nu va răci!) sau le va lăsa afară la soare ca să vadă cum se topesc încet.




Eu am ales calea mai lungă, cu ajutorul unei pipete. Îi ofer în pahar cu apă caldă și o las să toarne peste cuburi și să vadă procesul lent de topire. Ce pot să zic, activitatea ei a durat mult, spre bucuria mea 🙂

Pipetele acestea le-am așteptat tare mult timp: sunt din astea mari, anume destinate activităților pentru copii. Le găsiți pe Amazon și chiar vă recomand să le cumpărați online (link). Ca alternativă, folosește o seringă mare, care la fel va antrena motricitatea fină, sau o sticlă sport. Ideea este ca apa să curgă mai lent. Evident, copiii mai mici sau cei nerăbdători vor turna apa și din pahar 🙂

Totodată, i-am oferit și sarea. De fapt, sarea topește gheața. Dar care copil nu iubește să toarnă sarea în mâncare? Iata aici are toată libertatea.

Pentru băieți activi și puternici aș recomanda să faci mici ajustări: îngheață jucăriile într-o caserolă mai mare, pe straturi. Apoi, ieșiți afară și dă-i un ciocănel să distrugă „ghețarul” pentru a salva animalele sua mașinuțele.

Ce învață activitatea cu gheață topită?

  • stimulează motricitatea fină: scoaterea cuburilor din forma de silicon, strângerea pipetei sau a sticlei, utilizarea seringii, lovitura cu ciocanul.
  • satisface curiozitatea lor naturală
  • învață despre temperatură și proprietățile apei
  • activitate senzorială: contactul cu gheața si apa caldă
  • dezvoltă imaginația: salvăm animalele din ghețari

Zilele acestea neapărat repetăm acest experiment pentru a-i oferi ocazia Adelinei să ia rolul Elsei care va aduce vara în lumea animalelor. Cine mai e fan Elsa?

Deși copilul poate independent să urmeze această activitate, părinții la fel ar fi entuziasmați să participe la topirea „ghețarilor”. Eu cu siguranța am fost curioasă. Cu această ocazie, puteți să-i dezvoltați și spiritul de observație cu următoarele întrebări „Ce s-a întâmplat cu apa după ce a stat la rece? Ce se întâmplă cu gheața când torni apa caldă? Ce simți atunci când ții în mâini o bucată de gheață?”.

Ulterior, veți putea experimenta să înghețați apa în diverse forme și chiar să adăugați coloranți pentru a crea cuburi de gheață colorată. După cum repet să zic  – imaginația nu are limite atunci când vine vorba despre joaca copiilor.

Jocul este potrivit pentru orice vârstă și pentru orice sezon, care poate fi jucat atât în casă, cât și afară.

Dacă ai încercat acest experiment cu copilul tău, te rog mult împărtășește impresiile voastre mai jos în comentarii.

***

Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.

***

Alte activități de vară pentru copii care te-ar interesa:  




Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *