Chestionar pentru copii la sfârșit de an școlar

CAMERA DE JOACĂ

Din moment ce anul școlar s-a apropiat de final, m-am gândit că ar fi interesant să urmărim cum ni se schimbă școlarii din an în an prin intermediul unor simple întrebări. Nu știu cum voi, dar mie nici nu-mi vine să cred la cât de repede a trecut anul, fără să simt că a fost greu sau solicitant, dar care a fost superior mai ușor decât primul an.

Eu în general ador să le organizez interviuri copiilor mei și să urmăresc cum evoluează cu anii modul de a gândi, de a vorbi (în caz că e video) și cum se schimbă preferințele, dar și să înregistrăm cele mai frumoase amintiri.

Despre chestionare și interviuri pentru copii am vorbit în mai multe rânduri, atât în articolul mai vechi Tradiții de zi de naștere  (pe care îl recomand să-l faceți în format video), cât și în Chestionarul de sfârșit de an – copiii mei fiind ambii entuziasmați să-l completeze. Dar cine nu iubește chestionarele?!

Dar uite că de data aceasta vin cu un chestionar destinat școlarilor pentru a afla impresiile generale legate de anul școlar încheiat, pentru că e întotdeauna interesant să descoperi ce se petrecere în lumea lor interioară.

Chestionarul este o cale frumoasă de a marca încheierea anului școlar, de a reflecta asupra celor întâmplate pe parcursul celor 9 luni și de a face careva previziuni pentru următorul an. Îți rămâne doar să tipărești acest chestionar și să aduni în fiecare an răspunsurile copilului.

Chiar dacă copilul tău se descurcă și singur să completeze chestionarul, ți-aș sugera să te așezi lângă el/ea pentru a urmări procesul și chiar să discutați unele răspunsuri. Nu vei regreta! Chiar zilele acestea am stat alături de băiatul meu în timp ce completa și am primit o plăcere enormă să descopăr unele detalii de care nu știam. A fost plăcut să urmăresc cum se hlizește sub nas încercând să răspundă la unele întrebări; așa că a meritat să-l urmăresc pentru 10 minute.

Spre suprinderea mea, a dat acordul să filmez tot procesul (pentru arhiva de familie – asta a fost condiția lui). Am decis să intrăm amândoi în obiectiv pentru a înregistra momentele în care ne petrecem timpul în doi (cât de des o facem?).

Acum rămâne doar să descarci Chestionarul la sfârșit de an Școlar și să-ți îndrumi copilul să răspundă cu toată sinceritatea, indiferent dacă termină clasa a 1-a sau a 5-a. Pe parcursul anilor va fi plăcut să compari răspunsurile din chestionare și totodată să vezi cum a evoluat manuscrisul, dar și personalitatea sa.

O altă tradiție pentru școlari ar fi să faceți o poză tematică Ultima zi de Școală și să comparați cu cea din prima zi de școală pentru a vedea cum a crescut odrasla timp de 9 luni.

Ce privire relaxată și entuziasmată are Daniel în ultima zi de școală – nici măcar nu a dorit să îmbrace înapoi forma școlară după ultima oră de educație fizică :))

Vacanța lungă de vară deja bate la ușă și pe alocuri mă iau fiorii. Evident, mă încântă ideea să-mi setez alarma mai târziu decât 6:30, să am un program mai lejer, să petrec mai mult timp cu școlarul meu și să planific câteva călătorii cu familia. Dar, pe de altă parte, sunt mai puțin pregătită să jonglez cu toate activitățile mele și să-i ocup cumva timpul pe parcursul celor 90 de zile pentru a evita dependența de TV și tabletă și, totodată, să suport căldura excesivă. Dar am un mare noroc că deja e suficient de mare și responsabil să rămână singur acasă – a rămas doar să-i stabilesc câteva sarcini zilnice de menținere a ordinii în casă. Sper să-mi reușească să mențin consecvența.

Apropo, cele 70 de idei de activități de vară și Activitățile Anti-Plictiseală sunt actuale pentru orice vârstă și atât de necesare pentru vacanța de vară. Mi-a rămas doar să tipăresc lista.

Și pe final, felicit toți copiii cu încheierea anului școlar și vă dorsc o vară cu mii de amintiri frumoase!

Voi în ce mod sărbătoriți încheierea anului școlar? Împărtășiți careva rituluri și tradiții, mai jos în comentarii.

***

Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.

***

S-ar putea să-ți placă și alte articole relevante: 

Cu Drag, Natalia

4 thoughts on “Chestionar pentru copii la sfârșit de an școlar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *