Vânătoarea de {nasturi}
Fiica mea adoră când îi dau libertatea să se joace cu produsele alimentare, în special cele care imit nisipul. Deși, sincer să zic, uneori sunt ok cu asta doar dacă urmează să dau cu aspiratorul.
Prima încercare a fost nisipul din făina de grâu care nu generează atâta mizerie și chiar are o textură extrem de fină și plăcută. Însă din păcate, acesta nu poate fi păstrat pentru o perioadă lungă, pentru că peste câteva săptămâni capătă un miros neplăcut și respectiv trebuie să faci un „nisip” proaspăt.
Apoi am încercat să ne jucăm cu făină de porumb (sau mai bine mălai) cu diverse lingurițe, morișcă, păhăruțe și forme pentru cuburi de gheață. Joaca și concentrația a fost de lungă durată, iar apoi făina poate fi păstrată într-o cutie (noi am folosit cutia mare de la setul de tacâmuri).
Zilele trecute însă am găsit o idee de a implica la maxim și motorica fină și am zis să o testăm. După cum urma să dau azi cu aspiratorul, am făcut invitație ambilor copii (2 ani și 7 ani) de a încerca o joacă nouă – să caute comori (adică nasturi) prin făină, pe care le-am îngropat binișor (deci e nevoie de multă făină).
Pentru această activitate vei avea nevoie de:
- o tavă sau un vas (orice dimensiune). Noi am folosit capacul de la o cutie.
- un vas mic (unde să adune nasturii)
- făină de porumb sau de griș (cel puțin 1kg)
- nasturi de mărimi diverse. Poți înlocui nasturii cu piese mici LEGO, fasole (mai bine negre) și chiar paste spirale sau scoici.
Mă bucur că în sfârșit le-am găsit rostul nasturilor pe care-i adun de mulți ani (de la diverse haine).
Această activitate dezvoltă foarte bine motorica fină în procesul de căutare, dar și atunci când curăță nasturii de făină. În plus, e atât de simplă și materialele pot fi găsite în orice gospodărie, fără a părăsi casa.
Câtă concentrație și câtă bucurie avea când mai găsea un nasture!
Deși fiul abia aștepta să încerce și el această joacă, dar cu o regulă inventată de el, nu o puteam convinge să cedeze cutia cu făină și tot repeta căutarea de {comori}.
Pe lângă faptul că este un exercițiu perfect de motricitate fină, mai e și o activitate senzorială, atât de importantă pentru copii de orice vârstă.
Fiului i-a venit o idee de a folosi această tavă într-un mod interesant pentru el, și anume, să adune nasturii contra cronometru. Mi-a părut o idee ingenioasă! Doar că fiica nu putea fi convinsă până la urmă să cedeze tava cu făină și se incingea un mic conflict între ei. Așa că am decis să-i fac o altă tavă, însă cu griș și aș spune că acesta liber poate înlocui mălaiul. Deci, urma să găsească 30 de nasturi contra cronometru. Prima dată i-a reușit în 1:06 minute. După care era tentat să bată propriul record.
Fiica a venit și ea repede la tava fiului și dorea și ea să le caute cu viteză (nu știu cum a înțeles ideea), respirând ca și cum alerga. Recordul ei a fost 3:37 minute.
Este așa o bucurie când vezi că ambii copii sunt ocupați și captivați 🙂 Nu-mi rămânea decât să-i admir și să-mi verific liniștit pagina mea de Facebook.
Chiar dacă azi nu e ziua de curățenie, însă nu mai știi cu ce să-ți ocupi copilul (de orice vârstă), nu sta pe gânduri și oferă-i libertarea să exploreze. Doar că în așa caz așterne un cearșaf larg sau o față de masă mai veche sub masă. Astfel, curățirea post activitate va fi floare la ureche. Însă câtă satisfacție va primi copilul tău!
Această activitate poate fi organizată și copiilor mai mici, fără ezitare. Însă chiar dacă copilul tău este un mare amator de a băga lucrurile mici în guriță, nu o evita. Fii cu ochii în patru și învață-l că acestea nu se pun în guriță. Îți garantez, cu timpul (uneori repetat și de 100 ori) nu va mai face acest lucru. Evitând astfel de activități, nu-l vei putea învăța să scape de acest obicei. Baftă!
Iar dacă ești în căutare de alte activități pentru copii, nu ezita să te abonezi la pagina mea de Facebook.
Cu Drag, Natalia