10 moduri prin care să te conectezi cu preșcolarul tău (4-6 ani)

CAMERA DE JOACĂ PENTRU MAMI

Îți dorești un preșcolar cooperant și să reduci din mârâieli? Atunci e timpul să te conectezi mai profund cu copilul tău și să facă parte din ritualul tău zilnic.

Suntem permanent prinși în numeroase activități, job, școală, grădiniță, cumpărături, gătit – nu mai dăm de capăt sarcinilor zilnice. Însă, deseori, uităm să includem în agenda noastră și momente de conectare zilnică cu copilul nostru.

De ce preșcolarii au nevoie de mai multă conectare?

Copiii între 4 și 6 ani sunt speciali. Nu mai sunt bebeluși, parcă încă sunt mici, dar deja sunt prea grei pentru a fi purtați în brațe, și nici nu pot fi numiți copii mai mari din cauza izbucnirilor emoționale frecvente. Ei oscilează între maturitate și momente de comportamente iraționale, între seriozitate și mârâieli și între crize isterice și exces de pupicuri și îmbrățișări.

Creierul preșcolarului se dezvoltă rapid și este etapa în care capătă abilități noi. Copilul devine mai independent, capătă mai mult autocontrol si încredere în sine și, cel mai important, începe să învețe să-și controleze emoțiile, deși, pe alocuri, devine prea încăpăținat și insistent asupra poziției sale. Și anume acum e momentul să reduci din dorința ta de a-l controla și să îmrățișezi cu brațele deschise această etapă frumoasă.

Și cea mai eficientă cale este să incluzi mai multă conectare și joacă în fiecare zi, măcar și pentru 15 minute.




Viața mea a devenit mult mai încărcată și ocupată în ultima vreme și uneori ajung să înțeleg că petrec prea puțin timp cu fiica mea de 4,7 ani. După ce revine de la grădiniță, își găsește ocupație interesantă în camera sa, iar eu, inevitabil, profit de acest lucru și fug la bucătărie să gătesc cina, să calc, să aranjez lucrurile, să-mi verific telefonul etc.

Sunt zile în care mă sfidează la tot pasul, vocea ei capătă mai frecvent tonalitatea de scâncet, crizele nervoase izbucnesc în cele mai nepotrivite momente, nu răspunde la cooperare. Atunci înțeleg că e timpul să mă conectez mai mult cu ea. Toate aceste comportamente nu sunt altceva decât un strigăt pentru conectare și pentru atenția mea.

Citește și Păstrați-vă amintirile de familie într-un {BORCAN}

Totuși, anii vor trece la fuga și va deveni un școlar cu interesele sale și cu gașca sa de prieteni. Aș vrea să pot opri timpul și să savurez cât mai mult din această etapă inocentă a copilăriei.

Cum aș putea să mă conectez cu copilul meu când sunt atât de ocupată?

Pentru copii, conectarea cu părintele înseamnă mult. Anume prin conectare ei cresc, se dezvoltă și devin mai încrezuți în sine. Dar nu e nevoie să petreci o zi întreagă cu el – sunt suficiente măcar 10-15 minute de atenție exclusivă zilnică din partea părintelui pentru a vedea îmbunătățiri în comportament și în relație.

Firește, joaca este cea mai eficienta cale de a te conecta cu copilul, indiferent de vârstă, însă nu fiecare părinte preferă să se joace cu păpuși/eroi/mașinuțe.

Citește și Cum se schimbă lucrurile atunci când devii mamă a doua oară

Dar te poți conecta cu copilul tău și altfel, fără să fii nevoit să te așezi pe podea și să te joci.

Activitățile de mai jos, pe care eu cu fiica mea le preferăm, le poți incorpora în activitățile zilnice de rutină. Important este doar să-ți rezervezi în agendă timpul alocat CONECTĂRII zilnice.

10 moduri prin care te poți conecta cu preșcolarul tău

1. Citește o carte

Ar fi minunat să incluzi lectura în ritualul de seară, atunci când vă colăciți pe canapea sau în patul copilului. Copiii adoră când li se citește, chiar și cei care deja pot citi. Lectura este o cale nemaipomenită de conectare: copilul stă în brațele părintelui sau lipit de el, are loc contactul vizual și astfel are loc schimb de emoții si de energie.

Copila mea deja are preferințele sale și sunt gata să-i citesc aceeași carte și o lună întreagă. De fapt, nu cartea anumită o interesează, ci momentul de conectare cu mine.




2. Joaca pe podea

Atunci cand sunt mai puțin predispusă să mă joc cu păpușile, îi propun jocuri mai relaxante, care sunt și pe placul meu: puzzle, castele din blocuri, joaca de-a magazinul, de-a cafenea sau coafor (ah, asta o ador!), mașinuțe, nisip kinetic, nisip din făină sau plastilină. Îmi rezervez măcar 15-20 de minute de joacă și încerc să-mi uit telefonul în altă odaie pentru a-i oferi atenție exclusivă.

Dacă jocurile de imaginație te plictisesc, atunci include jocuri de societate, care sunt vesele pentru toate vârstele si o metoda lejeră de conectare. Vezi aici câteva idei. 

Joaca rămâne totuși instrumentul universal prin care să ne conectăm eficient cu copilul. E limbajul copilului, iar părintele este cel mai dorit partener de joacă. Vei fi impresionată la câte lucruri vei descoperi despre copilul tău în timpul jocului.

3. Gătiți împreună

Atunci când inviți copilul să gătească împreună cu tine, relația voastră devine mai apropiată și mai puternică și chiar reduce probleme de comportament. Deși, să ai copiii în bucătărie este mai puțin comod și consumă mai mult timp, merită tot efortul datorită efectelor pozitive ale acestei activități comune.

Citește și Și mamele au nevoie de răsfăț

Oferă-i ocazia să curățe legume/fructe, să rupă salata, să amestece sau să toarnă ingredientele în timp ce aveți un dialog cald despre ziua care a trecut sau evenimentele recente.

4. Pornește muzica și cântați ori dansați

Prin această activitate veți beneficia ambii – vă veți încărca cu emoții pozitive și veți degaja pe cele negative. Cum s-ar spune “Dance/sing like nobody is watching!”. 😃

5. Pălăvragiți

Ceea ce preșcolarii adoră este să vorbească. Să vorbească mult despre trenulețele preferate, despre prințese, eroi și rochițe…despre orice! Pune-i câteva întrebări ușoare și vezi în ce direcția va merge conversația. Totodată, include în ritualul zilnic discuția despre ziua care a trecut și neapărat întreabă-l ce l-a făcut fericit astăzi, dar și ce l-a supărat.

6. Bătălia cu perne

În zilele în care îți vezi copilul mai nervos, mai mârâit și mai lipicios de tine – inițiază o luptă cu perne. Este cea mai rapidă cale de a-l detensiona! Ca urmare, vei avea un copil pozitiv, plin de energie și de iubire.




7. Ieșiți la plimbare doar voi doi

Și lasă telefonul acasă! Da, e o provocare pentru tine, însă copilul are nevoie doar de tine, aici și acum, și să nu fie sustras de prezența telefonului. Și nu e suficient doar să-l iai la un teren de joacă și să-l lași în voia sa, în timp ce te implici in discuții cu alte mămici – el/ea are nevoie ca tu să te joci cu el/ea! Legănați-vă împreună în leagăn, urcă și tu în carusel, coboară pe tobogan etc.

Un joc pe care copilul meu îl adoră este să stau în fața ei cât ea se leagănă la o distanță la care ar putea să mă atingă cu picioarele. Și când mă atinge, eu pretind că sunt indignată „Hey, nu mă murdări!” și încerc să mă feresc de fiecare data, dar o mai las să mă “murdărească”. Ori încerc să-i prind picioarele. Jocul acesta generează atâtea hohote!

Totodată, ne place la nebunie să ieșim seara mai târziu și să mergem câteva stații cu troleibuzul atunci când deja e gol.

8. Multe îmbrățișări

Prinde-ți copilul și oferă-i o îmbrățișare LUNGĂ astfel încât să simtă că deja vrea să scape din brațele tale și spune „Eu ador să te îmbrățișez! Nu vreau să-ți dau drumul niciodată! Îmi promiți că mă vei lăsa să te mai îmbrățișez?”. Copilul va depune forță ca să iasă din brațele tale și va râde până nu va mai avea aer.

9. Colorați împreună

Tipărește niște foi de colorat cu personajele lui/ei preferate și colorează alături de copil. Preșcolarii adoră aceasta activitate, dar va fi foarte fericit să te vadă implicată și pe tine. Sau desenați ce vă dictează imaginația, fie pe foaie sau pe geam cu guașe, și începeți o conversație interesantă.

10. Construiți un cort

Îl puteți construi din perne sau din scaune și cearșafuri și ascundeți-vă pentru a ține o discuție. Puteți servi și gustări, sau, de ce nu, un bol plin cu popcorn.

Sper mult că vei găsi inspirație în acest articol pentru mai multe căi de a te conecta cu copilul tău. Aceste idei nu sunt doar pentru mame, dar neaparăt și pentru tătici – copilul are nevoie să se conecteze cu fiecare părinte în parte.

Care sunt căile prin care te conectezi cu copilul tau? Mi-ar plăcea să descopăr ideile tale sau gânduri lăsând un comentariu mai jos ❤️

Până apar următoarele articole pe blog, te invit să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări de publicare a noului articol. Te invit să mă urmărești și profilul meu de pe Instagram.

***

Dacă ești în căutare de alte idei de a petrece timpul cu copilul tău, vezi articole recomandate mai jos (fă click pe imagine).

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *