Jocuri distractive de petrecere pentru copii de peste 6 ani

CAMERA DE JOACĂ

Petrecerile de zi de naștere pentru copii nu trebuie să fie sofisticate, încărcate și cu mult fast. În mare parte, e suficient doar să organizezi câteva jocuri și activități distractive care să genereze multe hohote și amintiri frumoase, de câteva gustări ușoare finger-food pe placul copiilor și de o planificare din timp.

Dacă în cazul copiilor mici este ușor de organizat câteva activități distractive care nu necesită mult efort, păi cu cei mari misiunea este mai dificilă – e nevoie de multă creativitate, ingeniozitate și energie. Pentru asta și am decis să vă împărtășesc câteva jocuri ce vor transforma o petrecere în amintiri frumoase.

Când Daniel împlinise 6 ani, am decis că petrecerile le voi organiza deja acasă, doar cu copii, fără animatori (care au fost prezenți în anii precedenți). Ieșise o petrecere mega veselă. De atunci, Daniel solicită petrecerile acasă și cu multe jocuri „ca la mama”.




Zilele trecute, băiatul meu a împlinit 9 ani și prin coincidență a avut 9 invitați – cei mai buni prieteni de la școală și grădiniță. Mi-a luat doar câteva zile să planific jocurile, meniul și câteva decorații.

În acest an am optat pentru un meniu simplu și ușor, un fel de snack bar, pentru că nu o dată s-a demonstrat că copiii mănâncă foarte puțin la petreceri. Am creat platouri colorate cu: ardei dulce, castraveți, roșii cherry și Mozarella, cașcaval, masline, plăcinte, fructe și un platou cu brioșe de ciocolată și biscuiți din susan. I-am bucurat pe copii mai târziu și cu pizza caldă, iar la desert am avut un tort de casă de la Torturi de la Ghiocica. Suflarea în lumânări totuși rămâne o tradiție obligatorie.

Dacă ești în căutare de jocuri care să-i țină în suspans pe copiii mai mari la petreceri de zi de naștere, cu drag am să te ajut cu o listă lungă. Astfel, nu vei mai avea nevoie de un animator (care nu e atât de accesibil).

JOCURI DE PETRECERE PENTRU COPII DE LA 6 ANI

1. „DOCTOR, DOCTOR, CINE SUNT?” – un copil este așezat pe scaun cu spatele la gașcă. Restul copiilor formează o coadă în spatele copilului și păstrează liniștea pentru a nu fi identificați. Fiecare copil trebuie să zică fraza „Doctor, Doctor, cine sunt?” cu o voce cât mai schimbată, iar copilul din față trebuie să ghicească persoana fără să se întoarcă (cel mai bine e să aibă ochii legați). Dacă nu ghicește, alt copil îi ocupă locul și jocul continuă.

Jocul este perfect pentru situațiile în care toți copiii se cunosc între ei sau la sfârșitul petrecerii când deja s-au cunoscut.

2. „TELEFONUL STRICAT” – un joc clasic din copilăria noastră, dar puțin cunoscut de copiii noștri. În prealabil, scrie pe câteva foițe diverse combinații de 2-3 cuvine. Toți copiii se așează în cerc. Se alege un copil care va începe jocul – el alege un bilețel și citește conținutul fără ca alții să vadă și-i șoptește la ureche copilului de alături. Apoi, fiecare pe rând îi șoptește următorului ceea ce a înțeles. Ultimul copil va spune cu voce informația care a ajuns la el și se verifică cu ceea ce e scris în bilețel.

3. „MINGEA PING-PONG ÎN PAHAR” – e nevoie de mai multe mingi de ping-pong și un pahar. Toți se așează pe podea în cerc, cu paharul în centru. Fiecare copil va trebui să nimerească mingea în pahar printr-o singură lovitură de podea (nu pe covor). Se aruncă pe rând sau toți împreună dacă sunt puțini participanți.

Este jocul nostru preferat pe care îl practicăm și în serile de familie (ne cerem scuze de la vecinii de la etajul inferior). 🙂

4. „ADUNĂ SKITTLES CU PAIUL” – deși sunt total împotriva consumului acestor bomboane chimice, pentru joacă sunt numai bune! Se pot folosi și M&Ms.

Într-un vas se toarnă bomboanele și se așează în centrul mesei sau pe podea. Fiecare copil va primi câte un pai și un vas micuț. La semnalul START copiii trebuie să adune cât mai multe bomboane în vasul său cu ajutorul paiului în decurs de 2 minute. Dacă bomboana a căzut jos, se trage cu paiul – mâinile sunt interzise. Câștigă acel care a adunat mai multe bomboane.

În final, copiii își mănâncă bomboanele câștigate (dacă părinții permit). A fost cel mai interesant joc pentru copii!




5. „NU-L SUFLA PE JOKER” – jocul acesta a fost prezentat și în articolul „Jocuri de Revelion”, dar îl includ și aici.

E nevoie de jumătate de set de cărți de jucat și un pahar de sticlă (sau cană). Se așează paharul pe masă și setul de cărți se așează pe pahar cu fața în jos. Prima carte de jos să fie Joker (sau oricare altă carte aleasă). Fiecare copil va sufla atent cărțile, astfel încât să rămână pe pahar doar Joker.

6. „SFIDEAZĂ GRAVITAȚIA” – e nevoie de 3 baloane umflate și cronometru. În decurs de 1-2 minute, copilul trebuie să mențină toate cele 3 baloane în aer. Nu e deloc ușor, așa că neapărat implicați și adulții!

7. „MARȘUL ELEFANTULUI” – e nevoie de o portocală/măr, dresuri și 6 sticle de plastic mici umplute cu apă. Portocala se bagă în piciorul dresurilor care se îmbracă pe cap. Scopul este să dați jos toate sticlele cu portocala.

8. „SKADENBERG” – acest joc este distractiv atât pentru băieți, cât și pentru fete. E perfect dacă se execută pe o măsuță mică. Copiii se vor distra foarte bine măsurându-și forța brațelor.

Acest joc generează multă gălăgie pozitivă 🙂

9. „CURSA CU PAHARE” – pentru acest joc e nevoie de pahare de plastic/hârtie și paie. La o margine de masă se așează 3-4 pahare (de aici e linia de pornire). La semnalul START, copiii trebuie să sufle paharul cu paiul spre partea opusă a mesei și să-l dea jos.

Între timp, copiii și-au inventat și jocul său – un fel de „fotbal” cu paharul – trebuia să dea jos paharul pe partea altui copil suflând cu paiul.

10. „CURSA CU BALOANE” – se formează două echipe. Fiecare echipă primește câte un balon umflat și se stabilește linia de pornire și de întoarcere. Muzica se pornește și câte un copil din fiecare echipă trebuie să ajungă spre linia de întoarcere cu balonul între picioare (la nivelul genunchilor), apoi să se întoarcă înapoi la echipă și să trasmită balonul următorului copil. Câștigă echipa care a ajuns prima. Mâinile nu se permit în joc – doar pentru a transmite mingea altui copil. Este cel mai distractiv joc!

Acum poți răsufla ușor – jumătate de petrecere de zi de naștere deja o ai planificată! Nici nu e nevoie de mult spațiu pentru a desfășura aceste jocuri. Cu certitudine, aceste jocuri o să asigure multă distracție și amintiri frumoase.

Apropo, aceste jocuri sunt ideale nu doar pentru zile de naștere (de copii sau adulți), ci și pentru petreceri de botez și chiar la întâlniri cu prietenii de familie. Și de ce nu – chiar și în weekenduri cu familia pentru o seară distractivă și memorabilă.




Până apar următoarele idei de activități și jocuri pentru copii, te invit să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări. Mă poți urmări și pe profilul de Instagram.

***

Îți place și ție să organizezi petreceri acasă pentru copilul tău? Ce alte jocuri preferați? 

S-ar putea să-ți prindă bine și alte articole:

Cu Drag, Natalia

4 thoughts on “Jocuri distractive de petrecere pentru copii de peste 6 ani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *