Micii Exploratori descoperă Orheiul Vechi

PENTRU MAMI TRAVEL

Recent, în cadrul liceul fiului meu (care e în clasa 1) s-a organizat prima excursie colectivă. Dar s-a ales ca prima destinație – România. Evident, România este o țară absolut fantastică, cu destinații pitorești și locuri istorice unicale și această țară are un loc aparte în inima mea. Însă, totuși, de ce nu alegem să descoperim mai profund Moldova, pentru că avem atâtea locuri deosebite, fără să fim nevoiți să parcurgem 300-500 km.

Între timp, a început să prindă contur o idee inedită, venită din partea unei prietene dragi și a unei colege pozitive din blogosferă – Svetlana Matvievici. Mulți o cunosc ca bloggerița care încearcă să ne provoace să vedem Moldova din altă perspectivă, cu locuri absolut pitorești și monumente istorice de mulți uitate. Deși ideea zboară prin gândurile noastre încă din vara trecută, acum am căpătat suficientă motivație și convingere să o punem în aplicare. Și asta, în primul rând, pentru că merge vorba de un proiect pentru copii, iar la astfel de lucruri eu sunt deschisă oricând 🙂

Despre proiectul Micii Exploratori #DescoperăMoldova

Ideea proiectului constă în următoarele: mamele (dar și tăticii sunt foarte bineveniți) își iau rucsacul în spate și copilul de mână și se pornesc să descopere Moldova împreună cu o gașcă nou creată de alți părinți cu copii. Vor fi destinații și locații diferite (unele chiar noi pentru părinți), veți cunoaște alți părinți aventuroși, copiii își vor face prieteni noi în circumstanțe noi, vor căpăta spiritul de aventură și  vor deveni exploratori ai naturii și, totodată, vor colecta amintiri de vară.

Astfel, Svetlana vine cu trasee inedite, iar eu cu program distractiv pentru copii – că la asta mă pricep mai bine 🙂

Dar, înainte de toate, am decis să organizăm un eveniment cu prietenii mai apropiați anume pentru a testa ideea și activitățile și a decide programul unei astfel de excursii. Dar, în primul rând, pentru a primi un feedback de la cei mici. Pentru că ne dorim nu doar să cunoaștem locuri și lucruri noi, dar și să creăm o atmosferă pozitivă, distractivă și cu multe descoperiri noi.

Iar pentru test am ales cea mai frumoasă destinație Orheiul Vechi și Butuceni.

Orheiul Vechi prin ochii micilor exploratori

Foto credit: Tatiana Topală

Haideți să ne gândim – câți din noi am avut ocazia să descoperim cele mai cunoscute locuri din Moldova? Spre exemplu, Orheiul Vechi? Sincer să vă spun, nu am apucat să ajung pe aici pe când eram elevă și am ajuns aici abia datorită festivalului „Gustar”. Evident, atunci am fost tare impresionată de „munții” și de atmosfera etno-folk, însă nu am avut ocazia să descopăr aceste locuri din cauza aglomerației și a prafului. Abia vara trecută am ajuns cu copiii prin Trebujeni la o pensiune drăguță. Dar e pentru prima dată când ajung la Butuceni să descopăr monumentele istorice de aici. Zona asta chiar are farmec!

Așa că, ne-am adunat 9 părinți și 10 copii cu vârsta cuprinsă între 2.5 și 12 ani și ne-am pornit să explorăm mai profund aceste locuri.

Svetlana a făcut și ea un mic reportaj despre această excursie (găsiți articolul pe blogul ei), dar vin și eu cu detaiile mele (dar și poze) și mai ales din perspectiva unui copil de 3 ani. Cu părere de rău, băiatul meu a lipsit de la această excursie din motiv că era plecat în turneu în România, dar avea mari regrete că va lipsi. Însă i-am promis că vom mai merge în curând.

Traseul a fost destul de divers:

1. Muzeul „Casă Țărănească” – aici nu prea am zăbovit mult pentru că copiii erau de vârstă mai mică. Dar am reușit să facem o poză de gașcă pe prispa casei tradiționale.

Foto credit: Tatiana Topală

2. Biserica – după un pic de efort fizic urcând mai multe trepte înalte, am ajuns în deal la biserică. Dar copila mea tot aștepta să vadă „castelul”, pentru că la „biserică” ea nu dorea să meargă. Așa că am lăsat-o s-o numească castel 🙂

3. Mănăstirea din stâncă – după ce am coborât câteva trepte în stânca întunecoasă, am dat de un loc sfânt micuț. Fetița mea îndată a exclamat „Doamne-Doamne!” după ce văzuse multe lumânări aprinse (așa numește ea tot ce e legat de biserică) 🙂 Partea neobișnuită pentru noi, dar și una cam stresantă – era ieșirea pe partea opusă, unde am dat de un peisaj magnific. Dar, îmi era cam frică din cauza locului destul de îngust de pe marginea stâncii (cam 2 m) și fără nici un gard de protecție. Însă nu puteai să pleci de aici fără câteva poze cu aceasta vedere.

Dar am dat de o activitate interesantă pentru copila mea: este un ritual aici – bagi câte un bănuț în orificiile gravate în stâncă și îți pui o dorință. Adelina a cerut „Să fiu sănătoasă! Să fiu fericită! Să fiu frumoasă!” 😀

4. De aici am coborât pe altă cărare (unde am întâlnit și o capră ce păștea) spre ferma de la Agropensiunea Butuceni. Aici a fost cea mai mare atracție pentru copii, unde am dat de cele mai prietoase animăluțe care abia așteptau să fie mângâiate și hrănite cu fân: măgăruși, cai, ponei, căprițe cu ieduți, văcuțe, vițeluși și păsări. Aici au și uitat de oboseală și foame. Am adunat multe poze aici:

Foto credit: Tatiana Topală

Măgărușii sunt adorabili – te întâmpină cu o voce zgomotoasă și te privesc cu atâtea dragoste. Demonstrația e poza de mai jos 🙂

Dar când am văzut atât de mulți ieduți, m-am umplut de drăgălășenie!

Foto credit: Tatiana Topală

Iar micuții aceștea chiar sunt atracția cea mai mare a fermei în perioada aceasta.

Foto Credit: Tatiana Topală

Apoi, am tras o fugă până la râu și la podul de lemn, chiar la poalele „muntelui”. Dar pe drum am dat și de câteva văcuțe care erau ocupate cu rugumatul.

5. Cu greu i-am scos pe copiii de la fermă și am zburat înfometați la restaurantul Butuceni – un loc ce arată ca o adevărată gospodărie țărănească. Svetlana a scris în articolul de pe blog că la cât de înfometați eram, nu am apucat să facem poze la bunătățiurile de pe masă. Dar eu am apucat, pentru că ador să fotografiez mâncarea 🙂 Zeama, sărmăluțe pitice și plăcinte cu brânză, dovleac și vișină la cuptor ne-au făcut să uităm de orice oboseală adunată. Totul a fost atât de delicios!

În timp ce așteptam mâncarea, dar și după, am organizat câteva jocuri și activități pentru copii – asta și va fi sarcina mea în acest proiect. Copiii au creat două echipe pentru a merge prin hula-hoop ținându-se de mâini, au participat la ștafeta cu lingura și minge colorată, având grijă să nu cadă, au sărit cu baloane între picioare, au căutat bănuții prin iarbă dar și alte jocuri.

Copiii și părinții au uitat că e ora de somn și atunci am înțeles la cât de repede trece timpul pe care îl petreci conectându-te cu natura.

Așa că, testul l-am trecut, copiii au rămas cu o tonă de impresii (fetița mea tot cere s-o mai duc la „castel”) și de aceea adunăm o gașcă nouă pe 1 MAI 2017 să descoperim aceeași locație – Agropensiunea Butuceni și ferma. Locurile sunt limitate (maxim 20 de copii) și se completează destul de repede. Așa că grăbiți-vă! O condiție importantă este să aveți transport propriu.

Detalii:

  • 1 MAI 2017, orele 10:00
  • Agropensiunea Butuceni, satul Butuceni, raionul Orhei
  • Costul pentru un copil va fi 150 lei, care include accesul la fermă, prânzul și distracțiile. Părinții își achită pe loc prânzul.
  • Prânzul va fi de tip picnic, pe teritoriul fermei.
  • Transport nu se asigură
  • Se acceptă copiii de la 3 la 10 ani, însoțiți de un părinte sau îngrijitor
  • Pentru confirmare, rog să mă sunați la 069791122.
  • Pentru toate detaliile despre eveniment accesați linkul eventului pe Facebook

Urmează și alte destinații kid-friendly, așa că urmăriți pagina de facebook a blogului și Descoperă Moldova.

Haideți să cultivăm spiritul aventurier la copii și să descoperim Moldova împreună cu #MiciiExploratori.

Vedeți și alte poze de la excursia precedentă, surpinse de Tatiana Topală:

Vederea în drum spre Răut de la fermă

 

Intrare la fermă

Restaurantul Butuceni

Ferma

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *