Păstrați-vă amintirile de familie într-un {BORCAN}

PENTRU MAMI

Iată că ianuarie deja e pe sfârșite! Cum vă simțiți? S-au întâmplat multe lucruri frumoase în această perioadă scurtă de timp? De fapt, cum am intrat dintr-o sărbătoare în altă, cu siguranță ați avut parte de multe evenimente memorabile. Însă, dacă să priviți mai atent în urmă, s-au întâmplat multe evenimente mici care v-au adus o stare de bucurie, satisfacție, împlinire sau au provocat hohote zgomotoase. Dar, din păcate, ele se pierd în trecut și peste luni sau ani nu ne mai aducem aminte de ele, doar cu excepția evenimentelor majore din viața noastră.

Și iată azi vin cu o sugestie – ce ziceți dacă ați putea stoca toate aceste momente și întâmplări plăcute din viață într-un {borcan} pentru a fi reaminitite și retrăite peste ani? Pare a fi banal la prima vedere, dar, nici nu vă imaginați ce efect grandios are acest obicei pe termen lung. E ca și cum ați avea manuscrise despre istoria familiei voastre și o adevărată moștenire pentru copii.

Probabil unii țin minte că la începutul lui 2016 și chiar în articolul 35 activități de familie pentru o iarnă de neuitat am menționat despre o nouă tradiție de familie pe care o începusem și aveam mari speranțe să fim consecvenți și s-o ducem până la capăt până la sfârșitul anului. Este vorba de {Borcanul cu Amintiri}, un borcan special în care colectăm detalii importante din viața noastră care s-au întâmplat într-un an. De fapt, va servi drept capsulă a timpului care, cu trecerea anilor, ne va teleporta înapoi la momentul acelei amintiri.

Și iată că peste 365 de zile am introdus o nouă tradiție de Crăciun în familia noastră – în ajun de Crăciun, ne așezăm împreună pe podea, golim borcanul și citim fiecare bilețel. Am avut emoția retrăirii unor momente hazlii sau evenimente frumoase și de suflet pe care le-am regăsit în borcan, momente care ne-au umplut și colorat anul.

Dani își citea mai mult bilețelele sale, care constau mai mult din amintirile legate de reușitele sale la fotbal și călătoriile. Dar și Adelina insista să primească și ea câte un bilețel pe care le „citea” cu voce tare și expresiv. A fost tare amuzant s-o urmărești.

Sper la următorul borcan Dani va înțelege mai bine ideea proiectului și va înregistra și emoțiile legate de anumite evenimente sau întâmplări pozitive. Dacă să privim din altă perspectivă, este și un bun exercițiu de gratitudine pentru copii (și nu doar) care îi învață abilitatea de a observa lucrurile mici care aduc plăcere și stare de fericire, chiar și în fiecare zi.

Fără îndoială, majoritatea din noi, adulții, la fel ar trebui să învățam să observăm și să prețuim nu doar momente majore din viață, ci și cele mici, parcă neînsemnate la prima vedere, dar care au o intenție.

Prin intermediul acestei activități în seara de Crăciun, am creat multă conexiune și emoții pozitive. Este un motiv plăcut de a ne aduna împreună și de a petrece timpul.

Proiect de familie {Borcanul cu Amintiri}

Ideea proiectului constă în următoarele: pe parcursul celor 12 luni, fiecare membru al familiei va scrie pe bilețele despre anumite evenimente sau întâmplări plăcute, emoții, realizări și reușite. Bilețelele vor fi păstrate într-un borcan. Iar la sfârșit de an toate bilețele sunt citite impreună în familie pentru a depăna amintirile.

Nu neapărat să începeți tradiția asta anume de Crăciun sau Revelion. Poate fi oricare zi din an. De exemplu, o prietenă a ales ziua copiilor săi.

Dacă copilul încă e mic sau nu e în stare să scrie, evident că părintele va înregistra toate momentele pe bilețel.

Tot de ce aveți nevoie este doar:

  • un borcan (orice dimensiune)
  • foițe (am optat pentru cele colorate)
  • pix
  • accesorii pentru decorarea borcanului

Pentru că am vrut să creăm un borcan prsonalizat, le-am oferit ocazia copiilor să-l picteze. Pentru Daniel a fost o experiență nouă să picteze pe sticlă cu vopsele acril și a fost tare concentrat în procesul de creație. Adelina a fost tare insistentă să lase și ea câteva amprente, dar până la urmă i-am dat un alt vas ca să aibă și ea parte de experiența picturii pe sticlă.

Pentru că eram la prima experiență, mai uitam de anumite momente și uneori trebuia să le aduc aminte. De aia, este important ca borcanul să fie tot timpul într-un loc vizibil și accesibil (al nostru a stat în dulapul de la bucătărie). Însă la momentul când scriam vreun bilețel, instant ne-aduceam aminte de alte momente petrecute zilele precedente. Așa că completam borcanul cu mai multe deodată. Dar puteți stabili o zi când completați borcanul – să ziceam seara de vineri sau in weekend.

Am scris despre diverse momente: evenimente, lucruri trăsnite spuse de copii, surprize frumoase de care am avut parte, întâlniri deosebite, întâmplări haioase, călătorii (mai ales Dani) și alte momente zilnice sau săptămânale de care am avut parte în familie.

Borcanul ar putea include orice experiență:

  • evenimente de familie
  • surprize, cadouri neașteptate
  • lucruri trăsnite spuse de copii
  • întâmplări și situații amuzante
  • momente în care ai fost foarte fericit
  • reușite personale sau ale copiilor
  • mâncarea preferată (de care era obsedat chiar) a copilului la o anumită perioadă a diversificării sau a copilului mai mare
  • puteți include și poze

De exemplu, păstrați amintirea zilei când ați mers la patinoar și mama a căzut frumușel pe gheață, sau atunci când copilul a insistat să îmbrace fusta tutu la grădință pe timp de iarnă sau chiar momentul în care copilul v-a făcut o surpriză neașteptată sau v-a zis niște drăgălășenii într-o zi obișnuită. Puteți include și micile încercări ale copilului de a face primele sale desene sau litere de mână. Sau ziua când a căzut primul dinte și ce a adus Zâna Măseluța. Ori istoria despre cum ați petrecut ziua la săniuș. Lista poate fi nelimitată! Doar că nu uitați să includeți și data pe fiecare bilețel.

Sunt niște momente mici, însă păstrarea lor într-un borcan, vă va teleporta înapoi la această perioadă și va genera emoții minunate.

După golirea borcanului, bilețelele pot fi arhivate în mai multe căi, totul depinde de creativitatea voastră. De exemplu, le puteți păstra într-o pungă cu fermoar pe care notați și anul. Sau luați 12 foi de carton colorat și lipiți cronologic bilețelele, pentru fiecare lună. Ar fi minunat să adăugați și poze mici aferente unei amintiri. După care, creați o carte din aceste foi (o puteți chiar lamina) care vor povesti cum a fost anul în familia voastră.

Eu, ca prima experiență, mă gândesc să încerc să creez o fotocarte a anului 2016 unde voi include poze surprinse din acest an și voi include și imaginile bilețelelor lângă fotografii.

{Borcanul cu amintiri} are menirea de a înregistra și arhiva momente speciale, întâmplări haioase și plăcute, realizări și reușite din viața unei familii. Indiferent dacă sunt mici sau mari, aceste momente nu vor fi lăsate uitării și să se piardă în trecut. Toate aceste amintiri vor fi păstrate în siguranță în borcan, iar peste ani veți avea ocazia să reflectați, să retrăiți și să apreciați acele momente speciale.

Fiecare moment din viața noastră, fie pozitiv sau negativ, are o semnificație pentru noi, de aceea, merită să le păstrăm pentru tot restul vieții.

Sper că ideea aceasta v-a ajuns la suflet și o veți aplica cât de curând în familia voastră. Amintiri frumoase să aveți!

Oh, și nu uitați să urmăriți și alte postări informative și utile pe pagina de Facebook a blogului și pe Instagram (unde postez diverse detalii din viața noastră).

Cu Drag, Natalia

4 thoughts on “Păstrați-vă amintirile de familie într-un {BORCAN}”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *