Vacanță de familie pe insula Thassos {Grecia}

PENTRU MAMI TRAVEL

Odată ce cunoști Grecia – cu plajele ei fermecătoare, marea azurie, caldă și cristalină, cu peisajele care îți taie răsuflarea, cu oamenii ei care adoră copiii și cu o cultură unică, greu te mai decizi să mergi în vacanță la mare cu familia în alte țări, chiar dacă ți se oferă condiții și service mai bune.

Această țară e atât de diversă, de la Nord la Sud, încât sunteți asigurați cu destinații noi pentru fiecare vară. Și de fiecare dată veți fi surprinși de unicitatea și splendoarea acestei țări. După mine, Grecia este {DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE}!

IMG_0394

Mulți părinți aleg să meargă cu copiii în Turcia. Evident, comoditatea calatoriei cu avionul, mâncărurile diverse și accesibile aproape non-stop și distracțiile pentru copii sunt foarte atractive, însă aerul fierbinte (care te ține mai mult în hotel) și marea neatractivă și adâncă ne țin departe de acest gen de vacanță.

Intenționam să public această postare încă primăvara, ca să vin cu impresii și sugestii înainte de începerea sezonului estival, însă tot intervenea ceva. S-ar putea că mulți au decis deja cu privire la vacanță și au făcut rezervările. Dar sunt sigură că mai sunt din cei care deocamdată nu și-au făcut planurile de vacanță.

Azi vreau să vă povestesc despre vacanța noastră pe insula Thassos din vara anului trecut: despre cum a fost organizată, ce am vizitat, ce ne-a plăcut, cum ne-am descurcat cu copiii și, desigur, multe poze! Postarea va fi lungă, dar deloc plictisitoare. Sunteți gata pentru o călătorie virtuală pe insula grecească Thassos?!

IMG_0498

Vacanță de familie pe insula Thassos în Grecia

Considerată insula de smarald din Marea Egee, am optat pentru Thassos din mai multe motive:

  • este cel mai apropiat punct din Chișinău, atunci când călătorești cu mașina;
  • este o insulă destul de verde comparativ cu alte părți ale Greciei (majoritatea teritoriului este acoperită de pini și măslini);
  • are printre cele mai frumoase plaje, iar marea este incredibil de frumoasă și liniștită. Într-un cuvânt – sunt ideale pentru copii;
  • pe Thassos se simte atmosfera grecească tradițională;
  • aici găsești peisaje frumoase: marea + munții (iar eu ador această combinație). Deși sunt munți, plajele sunt aproape toate de nisip.

În Grecia am călătorit cu mașina – ne-am oprit doar la București pentru 2 ore de somn (de la 4 până la 6 dimineața) ca șoferul să se restabilească un pic și am ajuns la port în vreo 10-11 ore (de la București). Spre insulă am ajuns cu ferry boat (a durat călătoria în jur de 45 min) și a fost o experiență interesantă pentru copii, în special pescărușii care zburau deasupra și tot se alintau cu biscuiții serviți din zbor.

CAZAREA:

Cele mai bune oferte le prinzi la începutul anului. Mulți europeni obișnuiesc să facă rezervările chiar din toamnă. Noi am făcut rezervarea online în martie (pe booking.com). În plină vară e mai dificil de găsit oferte atractive, dar nu e imposibil – doar că va trebui să fii în proces de căutare câteva zile.

Vara trecută am optat pentru un bungalow în stil grecesc (cu mini bucătărie) chiar pe malul mării, in partea sudică a insulei (Lysistrata Bungolows). Vilele care sunt pe malul mării sunt mai scumpe, dar condițiile nu sunt întotdeauna pe măsura așteptărilor. Însă acest lucru e specific pentru Grecia. Dar atunci când ești cu copii, proximitatea de plajă este un mare avantaj. În plus, vila noastră avea o grădină deasă și era un refugiu perfect pentru noi atât timp cât Adelina dormea la amiază în casă. Daniel stătea afară aproape cât e ziua de lungă.

Plaja era la doi pași de vilă și era amenajată cu șezlonguri și umbrele care ni se ofereau gratis. De regulă, acestea sunt contra cost în Grecia (5-7 euro), însă unele oferă opțiunea să consumi de acești bani. Plaja nu era aglomerată și era de nisip, dar găseai un rând de pietriș mărunt chiar la intrare în apă. Apropo, pe lângă toate accesoriile pentru plajă (colac, bazin, ariprioare) luați și multe păhăruțe, vase și găleată pentru a implica copiii în joacă cu nisip și pietricele.

Thassos, Grecia

Thassos, Grecia

Pentru mine era prioritar să fie un aragaz în vilă deoarece Adelina avea 1 an și 4 luni și trebuia să-i pregătesc mâncarea acasă. Mamele deobicei zic „Oh, nu, eu vreau să merg în vacanță, să mă odihnesc și să nu gătesc!”. Nimic mai adevărat, dar să ne gândim din altă perspectivă. Oare cat timp îți ia să prepari o supă sau terci pentru un copil de 1 an?! În al doilea rând, nu este atât de vesel să cauți tavernă pentru a lua prânzul în plin soare și nemijlocit la ora somnului. Dar cine a zis că părinții se odihnesc atunci când merg cu 2 copii în vacanță, dintre care unul mic? :)) Firește, asta nu trebuie să vă descurajeze să vă luați copiii la mare – ei merită o vacanță cu mami și cu tati, departe de casă și rutină. Ori o luați pe bunica!

Nu era o problemă pentru mine nici să pregătesc un mic dejun ușor pentru toată familia, mai ales că îl savuram la terasa căsuței noastre la umbra copacilor. Deobicei aveam terci, omletă sau preferatul nostru pudding din ovăz și semințe chia adăugând piersici și folosind adevăratul iaurt grecesc, care e atât de cremos.

Thassos, Grecia

Alteori, aveam plăcinte grecești cu brânză. Sunt absolut DIVINE! Dar mai ales servite cu un latte spumos sau frappe.

Thassos, Grecia

Cina întotdeauna o luam în oraș (dar cu mâncarea în termos pentru aia mică). În apropierea vilei găseam foarte multe taverne (asta ar trebui sa fie un criteriu la alegerea cazării). Uneori luam cina în alte localități din apropiere sau acolo unde ne prindea călătoria. Ne place să nu fim legați de restaurantul hotelului (când ai mesele incluse), ci să gustăm din farmecul unei seri grecești, încercând diverse taverne care te întâmpină cu un anumit ritual: gazda întâmpină oaspeții, se așterne fața de masă de hârtie de unică folosință (de regulă cu harta insulei) și se aduce o carafă cu apă rece (gratuit). Mâncarea se aduce destul de repede, iar porțiile sunt generoase ca mărime.

Ciorbe pentru copii nu prea găsești, iar garnitură găsești doar cartofi pai, musaka, salată din cartofi fierți cu unt și foarte rar paste. De aceea, termosul m-a salvat de fiecare dată. În general, bucătăria grecească este savuroasă, dar neapărat trebuie de gustat produsele mării care sunt proaspete și delicioase.

CE SĂ VIZITEZI

Atunci când ești în Grecia, mai ales pe o insulă, este păcat să petreci toată vacanța pe o singură plajă. Aproape nici o plajă nu seamănă una cu alta și fiecare are ceva special. Thassos, fiind o insulă destul de mare, oferă numeroase plaje pitorești și cu nisip fin. Este un adevărat paradis al plajelor!

După cum eram cazați în partea sudică a insulei, eram foarte aproape de cele mai frumoase plaje și sătucuri tradiționale care se află în partea vestică a insulei. Pe unele plaje am stat toată ziua, iar altele au fost doar vizitate și admirate. Mai jos vin cu un mic tur virtual al localităților și plajelor vizitate:

  • LIMENARIA

Am mers pentru o plimbare de seară în acest orășel mic, care anterior era un sat pescăresc. Orășelul este situat pe o colină și are o multitudine de golfulețe. Ca să descoperi Limenaria, trebuie să pătrunzi în orășel și să te rătăcești pe străduțele înguste împânzite cu flori și case colorate. Este un oraș plin de viață. Cu cărucior a fost un pic mai complicat, dar nu e imposibil.

Thassos, GreciaThassos Grecia

Sunt foarte mulți turiști în acest oraș, respectiv, găsești o sumedenie de taverne în stil grecesc pe malul mării care oferă o priveliște deosebită. Fiecare tavernă are un aspect și design aparte și e concurență mare în a atrage trecătorii anume la ei. Noi am luat cina la taverna „Kostis” unde ai ocazia să mănânci într-un cadru tradițional grecesc care servește doar produse pescărești. M-am delectat cu cea mai generoasă porție de calamar delicios anume aici.

Thassos, Grecia

Dulciurile grecești care se prepară din mierea tradițională tassiană trebuie neapărat gustate, iar în Limenaria găsești multe locuri unde le poți cumpăra.

Thassos Grecia

  • PARADISE BEACH

Plaja aceasta este mai ascunsă și ajungi la ea cu mașina pe un drum destul de abrupt. Este o plajă amenajată, cu șezlonguri (contra cost), un bar și restaurant. Hotele prin apropiere nu sunt, deci lumea vine doar să savureze peisajul acestui loc. Pe bune, am crezut că am nimerit în Montenegro! Plaja este mărginită de abrupturi stâncoase – o vedere foarte pitorească. Nisipul este alb și extraordinar de fin, marea de culoare turcoaz e limpede și caldă și intrarea în mare nu e deloc adâncă (trebuie să mergi mult până dai de adâncime) – ideal pentru copii și jocuri de apă.

Daniel insistă să mergem și anul acesta pe Thassos doar pentru a vizita din nou Paradise Beach pentru că a rămas cu multe impresii de bălăceală plăcută.

Thassos, Grecia

Cu părere de rău, în acea zi nu luasem cu mine obiectivul cel bun și nu am poze care să redea întocmai ce au surprins ochii.

GOLDEN BEACH

Plaja aceasta am vizitat-o fugitiv, pentru că vroiam să descoperim mai multe locuri din partea vestică a insulei într-o zi. Golden beach este deosebită – apa este de culoarea turcoaz, nisipul este extraordinar de fin de un auriu pal, iar în spate se înalță pitoresc munții.

IMG_0272

Intrarea în mare nu este adâncă, deci este ideală pentru familii cu copii (cam la fel e peste tot pe insulă). Găsești foarte multe opțiuni de cazare în această regiune și multe taverne.

Noi am vizitat această plajă doar pentru o oră pentru o plimbare scurtă pe nisip și câteva poze. Evident, cineva nu dorea să facă poze ci să se bălăcească în apă 😀

IMG_0343

  • PANAGIA

Este un sătuc tradițional din munți cu case vechi și cu o adevărată ambianță grecească. Am lăsat mașina la parcare și am cutreierat sătucul pe jos. Personal, ador să descopăr o localitate hoinărind pe străzile unde nu prea merg turiștii, să văd cum trăiesc localnicii, departe de zone turistice. Străzile înguste de marmură și căsuțele albe cu flori la ferestre te fac să te simți parcă într-o poveste. Viața pare atât de relaxantă și liniștită aici. Aș zice că e cel mai frumos sat văzut vreodată în Grecia! E un adevărat muzeu.

Thassos, GreciaThassos, Grecia

În centru găsești foarte multe taverne la umbra copacilor bătrâni, unele chiar oferă o mini înghețată pe băț la desert din partea casei. Tot aici sunt multe magazine cu suvenire, deserturi, măsline și miere locală diversă (chiar și sub formă de suvenire) și chiar unica fabrică tradițională de ulei de măsline cu utilaje destul de vechi unde merită să faci o vizită. Nu am ezitat să cumpărăm de aici o cantitate mare de ulei.

Thassos, GreeceThassos Grecia

Trebuia să ajungem și la vestita plajă de marmură (Marble Beach), însă neplanificat ne-am reținut prea mult în Panagia și deja cu toții eram obosiți. Am auzit că e o plajă spectaculoasă, însă am decis să mai rămână câteva locuri nedescoperite pentru a avea un motiv în plus să revenim pe insulă.

Thassos Grecia

Sper că mi-a reușit să vă fac gust de cultura și natura grecească și veți avea un motiv în plus să descoperiți Grecia măcar o dată. Noi abia așteptăm următoarea noastră vacanță în Grecia!

Dacă cumva planificați vacanța pe insula Thassos, voi fi bucuroasă să vă răspund la orice întrebare (aici în comentarii).

Cu Drag, Natalia

2 thoughts on “Vacanță de familie pe insula Thassos {Grecia}”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *