Descoperim Meteora (Grecia) împreună cu copiii

TRAVEL

Meteora este spectaculoasă prin peisaje ireale și atmosferă plină de mister. Deși pare a fi o provocare să explorezi această zonă împreună cu copiii, cu siguranță se merită să descoperi aceste formațiuni ireale din inima Greciei – una dintre cele mai vizitate locuri din țară.
Meteora cu copiii, Grecia

Dacă intenționați să vizitați Grecia de Nord sau Centrală împreună cu copiii în acest an, atunci vă tentez cu ideea de a include măcar 2 zile la Meteora cu copiii. Este un loc spetaculos, plin de mister și istorie – locul unde trebuie să te ciupești ca să înțelegi că totul este real.

După vacanța noastră de 8 zile în Lefkada, ne plănuisem să vizităm și Meteora – eu personal am vrut să mă conving cu proprii ochi că e întocmai precum am zărit în poze. Pasiunea mea sunt munții, stâncile și diverse formațiuni naturale – așa că Meteora era în lista mea de așteptare de ceva timp.

Află toate detaliile din Vacanța noastră de familie pe insula Lefkada

După câteva zile de bălăceală în apa turcoaz din Lefkada, era chiar necesar să facem un popas undeva prin munți înainte de a lua calea lungă înapoi spre casă. Au fost 2 nopți și 3 zile pline cu impresii, emoții, experiențe noi și amintiri frumoase.

Meteora împreună cu copiii

Ca să ajungi la Meteora, este nevoie să te abați de la autostradă, urmând un traseu cu serpentine, însă sunt ușor de parcurs, iar peisajele sunt superbe.

Atunci când te apropii de Meteora, simți că ai nimerit într-un film SF – descoperi stânci cu forme extrem de ciudate, care sunt luminate pe timp de noapte, și mănăstiri suspendate la înălțime.

Citește și despre Vacanța noastră pe insula Thassos (cu un copil de 14 luni)

Meteora este un grup de mănăstiri construite pe o serie de stânci la care au acces turiștii, însă sunt zile anumite în care sunt deschise publicului. Ești pur și simplu copleșit de emoții și curiozitate și te tot întrebi „Cum era posibil pe vremurile trecute să construiască astfel de adăposturi în vârful stâncilor?!”.

Însă scopul nostru nu era să vizităm mănăstirile, dar să savurăm peisajele, să urcăm în vârful stâncilor și să prindem apusuri din munți.

Mulți aleg să viziteze Meteora în alt sezon decât vara deoarece temperaturile aici urcă drastic și evident este dificil să stai la cozi lungi sau să te plimbi pe stânci – soarele arde nemilos. În cazul nostru a fost o continuare a vacanței la mare și am avut noroc de ploi scurte și nori și nu prea am simțit arșița. Dar trebuie să țineți cont de acest detaliu.

Meteora cu copiii, Grecia

Unde să te cazezi

Opțiuni de cazare găsești multe, dar depinde și de sezon. Noi am fost la început de iulie și am reușit să prindem o cameră de hotel cu doar 3 zile înainte să ne pornim încolo.

În preajmă sunt două sătucuri: Kalambaka și Kastraki și poți găsi cameră la hotel sau vile pe booking.com sau airbnb.com. Noi am optat pentru Meteora Hotel at Kastraki anume pentru peisajele care se deschid de la locație și pentru piscină afară – un detaliu apreciat la maxim de copii. Hotelul se află într-o zonă mai izolată, în jur e doar câmp, însă se află la o distanță și altitudine care îți permite să admiri grupul de stânci.

Meteora cu copiii, Grecia

Uneori aveam iluzii – e real sau e un tablou? Peisajul este excepțional și cu o încărcătură energetică puternică!

Hotelul este fondat de un neamț – deci mulți turiști din Germania, Austria și UK. Include doar micul dejun continental (copiii mei erau tare happy), însă pe loc poți servi toate mesele la restaurant. Însă nu mă opresc să repet: în Grecia se merită să iai masa la taverne – este o adevărată experiență culturală și bucătăria este extrem de gustoasă.

Meteora cu copiii, Grecia

Piscina a fost cea mai mare bucurie pentru copiii mei. După vacanță îi intrebam ce le-a plăcut cel mai tare în Grecia și exclamau cu entuziasm „Hotelul și Piscina” 🙂

Meteora cu copiii, Grecia

Deși ne întristasem când am văzut ploi la meteo, până la urmă nu a fost un impediment: copiii fără ezitare săreau în piscină prin ploaie pentru că apa era destul de caldă.

Poți găsi cazare și la poalele stâncilor – vederea e complet diferită decât de la distanță, dar ai acces la diverse taverne tradiționale, străduțe șerpuitoare și localnici primitori.

Ce să faci la Meteora cu copiii

La Meteora vii să explorezi peisaje unice și să absorbi toată energia din acest loc unic. Dacă sunteți cu copii mai mari, vă puteți aventura într-un hiking spre mănăstiri, iar iubitorii de biciclete se pot alătura unui grup de turiști pe biciclete (poți lua în chirie).

În prima zi distracția noastră a fost în mare parte piscina, iar eu mă delectam cu frappe grecesc și peisaje de pe șezlong. Sunt o mare amatoare de munți și stânci.

Meteora cu copiii, Grecia

A doua zi am ieșit dimineața devreme, înainte ca să soarele să devină arzător, și să prindem cozi mai scurte la intrare în manastire. Nu intenționam să le vizităm pe toate, însă din curizotate am decis să vizităm Sfânta Elena.

Drumul până la mănăstire, în care se deschid stânci cu tot felul de forme ciudate, a fost tare captivant. Aici îți pui la încercare imaginația: stâncile ba semănau cu fantome, ba cu dragoni, tigri și capuri de oameni ciudați.

Un loc de-a dreptul mistic!

Meteora cu copiii, Grecia

Atunci când vizitezi zona în perioada estivală, trebuie să te aștepți la parcări încărcate. Am parcat mai departe, în schimb a fost un prilej de a face hiking până la mănăstire.

Și de aici se dechide un peisaj spectaculos! Iar noi i-am simțit energia!

Meteora cu copiii, Grecia

Trepte numeroase, poduri suspendate și stânci abrupte – toate deveneau mai aglomerate cu trecerea timpului. Dar am reușit să ajungem mai repede pe teritoriul unei mănăstiri unde am găsit și un muzeu, dar și magazin de suvenire. Aici Daniel și-a cumpărat o brățară împletită pe care o poartă mereu.

Meteora cu copiii, Grecia

Însă n-am zăbovit mult din cauza soarelui care deja ardea. Pe Adelina am acoperit-o cu o eșarfă din cauza că ne-am ars un pic în ultima zi la mare.

Meteora cu copiii, Grecia

Piatra aceasta îți părea că acuș se rostogolește peste noi :))

Meteora cu copiii, Grecia

După o doză bună de soare, hiking și impresii, am coborât în Kalambaka pentru a lua prânzul, după care a urmat relaxare la piscină.

Aici am aflat că mulți urcă pe una din stâncile pentru a surprinde apusul deasupra munților, însă în acel moment era înnorat. Dar dorința noastră a alungat norii exact cu o oră înainte de apus!

Ne-am mobilizat rapid, am cumpărat cina la pachet și am „zburat” în vârf. Dar, din păcate, momentul culminant l-am scăpat, însă atmosfera oricum era neobișnuită.

Meteora cu copiii, Grecia

Mulți curioși au venit să trăiască această experiență.

Meteora cu copiii, Grecia

La un moment dat, se făcuse destul de rece și noi nu eram îmbrăcați potrivit. Însă nu am ezitat să facem un picnic sus pe stâncă – momentul care a rămas în amintire ca una dintre cele mai spectaculoase aventuri.

Meteora cu copiii, Grecia

În ziua plecării am găsit o camera de joacă cu tare multe jucării și n-o puteam convinge pe Adelina să plecăm spre casă. Dar și noi ezitam să plecăm pentru că era o zi atât de însorită!

Meteora cu copiii, Grecia

După ce am trăit această experiență inedită printre stâncile ciudate, am prins mai multă viață și drumul înapoi spre Chișinău nu ne-a părut atât de greu.

Cu siguranță o să mai revin în acest loc, poate și în alt sezon, și voi îndemna cât mai multă lume să descopere atmosfera mistică și peisajele spectaculoase din această zonă a Greciei.

Este o destinație de vis! Dar cum a zis cineva „Meteora nu trebuie povestită, ci numai trăită!”.

Dacă te-am cucerit cu ideea de a include 2-3 zile în Meteora în cadrul vacanței voastre în Grecia, dă-mi te rog de știre. Și cu drag aștept impresiile voastre!

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *