Impresii calde după vacanța cu copii pe insula Lefkada {Grecia}

TRAVEL

Dacă consideri că Lefkada este prea departe să fie ajunsă cu mașina, să știi că distanța își merită efortul. Veți descoperi locuri ireal de pitorești, marea albastră-turcoaz lăptoasă și veți fi primiți cu căldură de către localnicii care adoră copiii. Așa că, dacă cumva te gândești să descoperiți insula Lefkada în viitorul apropiat, pregătește-ți o cafea și așează-te mai comod pentru a descoperi toate detaliile din călătoria noastră în 4 pe 4 roți.

Grecia este țara noastră de destinație pentru vacanțele noastre de familie. Am vizitat Grecia de 6 ori și nu cred că ne vom sătura vreodată de ea la cât de diversă și frumoasă este. În plus, este aproape de Moldova și poți ajunge ușor cu mașina. Totuși, atunci când ai mai mulți copii, zborurile cu avion devin un lux 🙂

Am avut ocazia să descoperim Creta, Kassandra, Sithonia și insula Thassos. Deși ne simțeam foarte bine pe Thassos pentru plajele ei kid-friendly și pentru proximitate, am decis să mergem un pic mai departe și să descoperim insula Lefkada. Imaginile și video din internet mă ademeneau – pentru mine, stâncile, munții și marea sunt cea mai frumoasă combinație creată de natură.

M-am convins și mai mult că vreau să ajung în aceste locuri atunci când o urmăream pe Svetlana Matvievici descoperind Lefkada cu yachtul, iar impresiile ei poetice de pe blog m-au determinat să caut cazare începând cu luna februarie.

Ofertele de cazare

Ofertele de cazarea au fost chiar din belșug. Dacă e să comparăm cu Thassos, insulă relativ mică și cu mai puține oferte de cazare care se epuizează începând cu luna februarie, în Lefkada am găsit oferte mult mai calitative și la același preț. Pentru o comparație: pentru luna iulie, tarif mediu de 70€-80€ asigură apartamente mai spațioase și mai moderne în Lefkada comparativ cu Thassos. Evident, aș recomanda să optați pentru luna iunie, atunci când tarifele la cazare sunt de 2 ori mai mici decât în iulie, sau chiar septembrie.

>>Citește și 17 trucuri utile pentru călătoriile lungi cu copiii în mașină

Căutările am început prin aprilie pe booking.com și am rezervat câteva (refundable). Dar, în final, am optat pentru o vilă recomandată de prietenii care au fost acolo și nu am dat greș 🙂

Am ales orășelul Vasiliki – zona ce are o plajă kid-friendly cu nisip și apă mică la mal. Anemolia Apartments ne-a oferit un apartament spațios cu paturi pentru toată lumea, mini-bucătărie (care am folosit-o rar) și o terasă pe iarbă – perfectă pentru dejunurile noastre grecești. Dar cel mai important criteriu în alegere a fost proximitate de plajă.

Traseul spre Lefkada (1500 km din Chișinău)

Spre deosebire de anii precedenți, când parcurgeam distanțe relativ mai scurte și fără popasuri pentru a înnopta, anul acesta am decis să înnoptăm în Bulgaria, localitatea Sandanski, care este aproape de frontiera cu Grecia. Am pornit de la Chișinău la 4:00 și am ajuns în Bulgaria pe la 20:00. Am rezervat în prealabil un apartament cu 30€ într-o stare perfectă chiar pe malul unui râu de munte, care ne-a servit drept white-noise de-a lungul nopții. Însă a fost un noise tare zgomotos de-ți părea că e o furtună teribilă :))

După ce ne-am dezmorțit mușchii o noapte, am pornit spre Lefkada (700km), ceea ce a durat 7 ore. A fost un traseu pe placul copiilor datorită celor 30 de tuneluri prin munți. Copiii nici nu au simțit ce distanță lungă am parcurs. Jocul lor preferat în trafic a fost legat de tuneluri: când intrăm în tunel reținem respirația și vedem cine rezistă până la ieșire. Evident, tunelurile cu peste 700 m au fost o provocare pentru toți.

Pentru a avea o călătorie cu mașina mai plăcută și mai distractivă, am pregătit o listă lungă de jocuri. Cum pregătesc lista, neapărat mă împart cu voi. Dar dacă aveți copii mai mici de 4 ani, atunci neapărat vedeți lista cu jocuri din articolul mai vechi.

>>Citește și 10 gustări sănătoase pentru copii în călătorii lungi

Acest traseu a fost o plăcere pentru mine: a fost împânzit de munți și am putut și citi datorită faptului că am mers doar pe autostradă până aproape de insulă. Am optat să ajungem la apartament pe partea dreapta a insulei care este muntoasă și găzduiește cele mai pitorești și stâncoase plaje. Îmi venea să mă opresc la orice cotitură pentru a admira turcoazul apelor, însă copiii nu aveau răbdare să ajungă la mare.

În Lefkada am ajuns după amiază și am fost tare bucuroasă să descopăr cât de aproape de plajă e situat apartamentul. Vila s-a adeverit tare drăguță și curată. Cel mai tare ne-a plăcut terasa pe iarbă la umbra palmierului.

Ce am mâncat în Lefkada

Bucătăria grecească este indubitabil delicioasă și naturală și fiecare își va găsi mâncarea pe plac, chiar și cei mici.

În această vacanță eu am gătit doar de 2 ori (terci la dejun și paste cu ton pentru cină).

Chiar lângă vilă este o băcănie cu plăcinte grecești care se topesc în gură, astfel dejunul nostru a avut plăcinte fierbinți zilnic, dar și iaurt grecesc cu piersici (miere am luat de acasă) și uneori și alte fructe. Prânzul încercam să-l luăm pe la 1:30-2:00, iar cinele erau ușoare: roșii, castraveți, ardei, brânză, măsline și pepene roșu.

Anume în Grecia copiii mei au prins gustul vinetelor – totuși grecii fac cea mai gustoasă salată din vinete. Paste găsești de tot felul, la fel și pizza – așa că și mofturoșii la mâncare își vor găsi mâncăruri preferate. Pastele sunt la 8€, însă porțiile sunt atât de mari încât ambii copii nu au putut să o termine și le-am luat la pachet pentru cină. Supe mai puțin, însă sigur găsești supa de pui și de pește.

Însă, atunci când ajungi pe o insulă, neapărat trebuie să te delectezi și darurile mării: sardinele au fost pe placul tuturor,  calamari grilați sau o porție mare de sea food mix. Ah, mi se face gura apă când îmi amintesc ce bun era! 🙂 În Vasiliki o porție mare ajunge la 20€ (care conținea și o Dorada mare), dar în orașul Lefkada am găsit cu 16€.  Porțiile sunt atât de mari încât o familie din 4 se satură.

PLAJELE ÎN LEFKADA

Lefkada este renumită pentru plajele ei spectaculoase și unele din ele sunt în top 10 cele mai frumoase plaje din Marea Mediterană. Anume pentru aceasta am decis să străbatem o distanță lungă.

Este o insulă muntoasă cu multe plaje cu pietre. Sunt vreo două plaje cu nisip, însă nu e atât de fin precum cel de pe plaja Paradise de pe Thassos sau în Sethonia. De aceea, am optat pentru cazare în Vasiliki unde găsești o plajă de nisip, însă nu e mare.

Plaja Ponti din Vasiliki

Vasiliki are o lagună și datorită acestui fapt nu prea există valuri și apa e foarte cladă. Pe partea dreaptă a plajei găsești nisip și apa e foarte mică la mal – ideal pentru copii mici. Aici, Adelina ne-a arătat cât de bine a învățat să înoate de-a lungul celor 6 luni de lecții de înot.

Ceea ce m-a surprins aici este că găsești iarbă și copaci pe plajă! Pot să spun că acest lucru este o raritate pentru Grecia uscată și toridă.

Plaja este amenajată cu umbrele care se oferă gratuit, însă ei așteaptă să comanzi la barul plajei și pot să zic că și prețurile la băuturi au fost mai ridicate decât în oraș. Lângă apă stăteam până la 12:00, după care ne mutam pe șezlongurile din umbra copacilor și petreceam toată după amiaza jucând, citind, cine ațipind 🙂

>>Citește și Despre vacanța noastră activă pe insula Thassos împreună cu copiii

Sunt multe taverne chiar lângă plajă, așa că nu mai ajungeam în cameră să ne schimbăm.

După masă, aici se intensifică vântul și marea se umplă cu iubitorii de windsurfing. Un tablou foarte frumos de urmărit. Dar curajoșii pot să și încerce acest sport.

Plaja Agiofili

Primele zile am ales să savurăm comoditatea plajei de lângă casă, după care am pornit să descoperim renumitele plaje cu apa turcoaz.

Dupa 17:00 am luat un taxi pe apă ca să ajungem la plaja Agiofili ce se afla la 10 minute de Vasiliki. Poți ajunge și cu mașina, însă în acea perioadă drumul a fost închis pentru că deveniseră impracticabil. Dar dacă copilul nu are rău de mare – această călătorie scurtă cu vaporul e o experiență fantastică. Călătoria costă 6€ adult și 3€ copil; Adelina a mers gratis.

Din depărtare am zărit cum se deschide această plajă mică ascunsă între stânci. E atât de diferită din ce am văzut până acum.

Găsești și umbrele aici la pret de 10€. Dar pentru că am ajuns seara, ni s-a oferi cu 5€. Însă pe la 18:00 soarele deja se ascunde după stânci, așa că nu era cazul. Unica problemă sunt pietrele – așa că nu apuci să te culci comod pe pietre.

Aici am dat de mare mai agitată anume pentru că apa e mai adâncă. De fapt, comparativ cu Ponti, e chiar foarte adâncă. Câtă bucurie și strigăte auzeam de la copiii noștri când venea un val mai mare!

Însă eu am rămas surprinsă de frumusețea din partea stânga a plajei, lângă pietre mari, de care se izbeau valurile. Apa aici e pură. Un loc atât de liniștit și meditativ.

Din păcate, ești restricționat să rămâi pe plajă până târziu, pentru că ultimul taxi pleacă la 19:30.

Plaja Porto-Katsiki

Această plajă a fost obiectivul meu principal în această călătorie. Anume pentru ea am ales să parcurgem 1500 km.

Dacă e să privești pe hartă, pare atât de aproape de Vasiliki, însă din cauza drumului serpantinos, durata traseului ajunge până la 40-50 min. Drumul e bun, însă pe alocuri încape doar o mașină, așa că prudența e esențială și nu viteza. Când am ajuns la parcare, simțeam cum mi se înmoaie picioarele de la frumusețea văzută de sus. O plajă parcă pictată – un peisaj ireal de frumos!

Am coborât 100 de trepte și am nimerit într-o oază cu apă albastru-turcoaz. Este pentru prima dată când văd apă turcoaz ca laptele! Aici valurile sunt mai puternici decât pe plajele anterioare, deci un plus de distracție pentru copii.

Eu însă nu mă opream să tot admir măreția stâncilor. Pari atât de mică în acest loc rupt din poveste. Anume în acest loc înțelegi esența Mindfullness – te detașezi complet de gândurile din trecut și de planurile din viitor, savurezi aici și acum și nu vrei să pleci nicăieri. Pentru acest loc aș reveni din nou în Lefkada.

Am apucat și apusul aici, atunci când foarte puțini oameni au rămas și atmosfera a fost de vis. Acest loc magic a fost doar al nostru!

De aici copiii au venit cu o torbă măricică cu tot felul de pietre.

Plaja Kathisma

În ziua plecării am decis să ne oprim la una dintre plajele din partea vestică a insulei – Kathisma – plaja unde poți prinde valuri puternici. În plus, este una dintre cele mai mari plaje amenajate. Dar ceea ce m-a intrigat au fost pietrele gigantice de la capătul plajei.

Aici marea devine adâncă destul de repede, pietrișul este destul de mărunt și valurile devin treptat mai mari. Daniel a rămas încântat de această plajă – pentru prima dată a avut parte de valuri atât de puternici. A fost mega distractiv să ne aruncăm în valuri și la un moment dat deja fugeam de valuri pentru că deveniseră uriași. Nu-l puteam convinge să iasă din apă ca să ne pornim spre următoarea destinație și, fără să ne dăm seama, deja era 13:00 și noi arși de-a binelea 🙂 Dar a zis că a fost cea mai frumoasă experiență!

Adelina, pe de altă parte, a rămas îngrozită de valurile mari și nu se mișca de pe șezlong și tot striga îngrijorată „Danieeeel, vine val mare! Ai grijă!”.

Se scrie despre plajă că este foarte aglomerată, însă spațiu este pentru toți pentru că este destul de lată și lungă. Eu, cel puțin, nu am simțit aglomerație nici în apă.

Mai sunt încă multe plaje frumoase de explorat în Lefkada – unele mai sălbatice, dar mai greu de accesat, altele amenajate si pitorești. Noi, totuși, ne-am dorit să petrecem mai puțin timp în mașină (care devine toridă în Grecia în parcările fără umbră), mai ales că aveam plajă bună chiar sub nasul nostru. Totodată, voiam să dedic mai mult timp copiilor și să nu fiu tot timpul vânător de peisaje frumoase cu camera foto atârnată la gât.

Printre alte plaje frumoase se numără și: Milos, Egremni (cea mai frumoasă, dar la care ajungi doar cu vaporul), Pefkoulia, Kalamitsi. În plus, la o distanță mică se află insulele: Ithaca, Kefalonia, Zakynthos și Corfu.

Eram gata să le vizităm pe toate din apropiere după așa o distanță parcursă, însă nu am vrut să ne epuizăm prea tare și am ales să petrecem 3 zile la Meteora – un loc rupt din realitate.

>>Vezi cum am descoperit Meteora împreună cu copiii

Mai jos, las câteva poze pentru un tur virtual. Găsiți și câteva video și alte informații în InstaStories highlights de pe profilul meu de Instagram. Poate vă conving să prindeți curaj pentru o călătorie mai lungă, însă care indiscutabil merită.

Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.

Ați vizitat și voi insula Lefkada? Mi-ar plăcea să cunosc și impresiile voastre, care plaje v-au plăcut și pentru care regiune ați optat să locuiți, mai jos în comentarii.

E un must să servești Frappe și Freddo Cappuchino – grecii se pricep cel mai bine la aceste băuturi!

Plaja Kalamitsi

Îți mulțumesc că ai ajuns să citești până la urmă! Hug!

Cu Drag, Natalia

2 thoughts on “Impresii calde după vacanța cu copii pe insula Lefkada {Grecia}”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *