Exercițiu de motricitate fină cu cleștișori

CAMERA DE JOACĂ

După cum probabil ați observat pe pagina de Facebook a blogului, deseori vin cu multe activități care stimulează dezvoltarea motricității fine – atât de importantă pentru viitoarea dezvoltare a copiilor. Motricitatea fină antrenează mușchiuleții mâinilor necesare pentru dezvoltarea aptitudinilor de bază precum mânuirea pixului/creionului, folosirea foarfecelor, legarea șireturilor, auto-hrănirea (utilizarea tacâmurilor), îmbrăcarea-dezbrăcarea (nasturi, fermoar) etc. Mai mult ca atât, aceste activități sunt distractive și, de regulă, nu necesită multă pregătire. Și de multe ori materialele care pot fi folosite pentru dezvoltarea motricității fine le găsiți ușor prin casă.

Spre exemplu, o banalitate de cleștișori – pot fi un material excelent pentru diverse activități educative. Sunt atât de multe idei cum pot fi folosite acestea atât pentru dezvoltarea motoricii fine, cât și pentru dezvoltarea diferitor abilități precum sortarea, matematica, alfabetul, creativitatea etc. Iar copiii iubesc cleștișorii!

Când era mai mică, fiica mea a arătat interes mare în a atașa cleștele de marginea unei cutii; le punea, apoi le scotea și apoi iar le punea. Deci, e o activitate captivantă de maximă concentrație care antrenează perfect mușchiuleții mâinii.

Exercitiu motricitate fina clestisori

Recent am dat de o altă activitate ce implică cleștișorii, inspirată din pedagogia Montessori. Este o activitate care se organizează extrem de ușor și ține copilul ocupat pentru o perioadă destul de lungă – o noutate minunată pentru părinți! 🙂

Este, de fapt, un joc imitativ – atârnarea rufelor la uscat. Este cert faptul că copiii adoră să imită sarcinile cotidiene ale adulților. Și aici chiar folosim rufe „adevărate” care sunt confecționate împreună cu copilul (dacă are deja această îndemânare). Este o activitate distractivă atât pentru copiii de grădiniță, cât și pentru fetițe mai mari. Aici întră în joc imaginația copilului, iar acest lucru trebuie neapărat stimulat.

Exercitiu motricitate fina clestisori

Pare a fi o activitate simplă, dar, de fapt, este un adevărat exercițiu de motricitate fină, consolidează mușchiuleții mâinilor, dezvoltă percepția vizuală, coordonarea mână-ochi, cât și imaginația și creativitatea (la confecționarea hainelor). Deși pentru adulți prinderea cleștișorilor ar fi o sarcină banală, pentru copii este o adevărată provocare să deschidă cleștișorul și să poziționeze haina astfel încât să fie prinsă de cleștișor. Se dezvoltă mai multe abilități în același timp.

Exercițiu de motricitate fină cu cleștișori

Pentru această activitate aveți nevoie de:

  • cleștișori (mai bine din plastic pentru că se manevrează mai ușor). Pentru copii mai mari puteți folosi mini-cleștișori (care se folosesc pentru art-hobby);
  • o sfoară sau panglică;
  • niște hăinuțe pentru păpuși sau, cum am făcut noi, niște tipare de haine decupate din fetru sau hârtie. Sau mulți ciorapi mici.

Exercitiu motricitate fina clestisori

Am legat sfoara de două scaune și i-am dat fetei mele să atârne „rufele” la uscat. La început a fost o mică provocare pentru ea, dar până la urmă a atârnat mai mulți cleștișori decât haine. Dar și mai plăcut pentru ea a fost să scoată cleștișorii.

Hăinuțele le-am decupat fără să desenez modelul. Însă, dacă ai un copil mai mare, ai putea să desenezi modelul pe o foaie (nu e nevoie să ai talent pentru asta) care se prinde cu ace mici de fetru și să încurajezi copilul să decupeze din fetru de sine stătător. Sau ar putea chiar crea modele proprii. Dacă se confecționează hainele din hârtie, lasă-ți copilul să-și folosească imaginația pentru a colora machetele.

Să vezi că va fi foarte distractiv chiar și pentru tine și îți vei aduce aminte de momentele din copilărie când te jucai cu păpuși. Cel puțin eu am avut emoții plăcute. Iar fata mea a fost foarte concentrată la treabă.

Exercitiu motricitate fina clestisori

Pentru un adevărat joc de imaginație, lasă copilul să „spele” hainele în miniatură într-un vas cu apă (sau și spumă). După care le stoarce și le atârnă la uscat. Astfel jocul devine foarte real pentru copil.

Mai târziu, fiica mea a ridicat sfoara mai sus ca să aibă o sarcină mai dificilă. În așa poziție au fost antrenați și mușchii gâtului!

Exercitiu motricitate fina clestisori

Ai putea introduce și jocul culorilor în această activitate. Pentru asta e nevoie de câteva articole de haine pentru fiecare culoare. Iar copilul va sorta hainele pe sfoară după culoare (sau ai putea avea câteva rânduri de sfoară).

Apropo, toate materialele le poți păstra într-o pungă pentru zilele când este necesitatea de a ocupa copilul pentru o perioadă mai lungă.

Sper să vă prindă bine acest joc, în special în zilele ploioase.

Exercitiu motricitate fina clestisori

Dacă încă nu ați vizitat pagina de Facebook a blogului (și nu ați dat Like), vă invit pe pagină, pentru că voi veni cu tot mai multe idei pentru a ocupa copiii într-un mod educativ și distractiv.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *