Experiment distractiv {Generator de spumă}

CAMERA DE JOACĂ

Atunci când ajungem la bunei la țară, încercăm să experimentăm și să jucăm cât mai mult afară și să facem lucrurile pe care în apartament ca atare nu le-am face. De regulă invităm mai mulți copii din vecinătate pentru a-i implica și pe ei în diverse jocuri, pentru că, să fim sinceri, copiii de la țară au parte de mai puțină joacă, mai ales una coordonată de un adult (pentru că părinții sunt foarte ocupați). În plus, când sunt mai mulți participanți, timpul se petrece mult mai distractiv.

De data aceasta am încercat un fel de generator de spumă – deoarece nu e un secret că copiii sunt înnebuniți după baloane de săpun și spumă de baie.

Sarpe de spuma

Acest experiment este simplu și se pregătește foarte ușor și, cel mai important – nu costă nimic. Toate materialele necesare le aveți deja în casă.

Materiale necesare:

  • sticlă goală de plastic (fără capac)
  • un prosop vechi (de bucătărie) sau un ciorap (cu siguranță există vreun ciorap fără pereche)
  • elastic
  • foarfecă
  • săpun lichid (pentru vase sau gel de duș)

Cum se face un generator de spumă

Cu ajutorul foarfecelor tăiați fundul de la sticlă (inițial străpungeți cu un cuțit). Dacă copilul e mare, îl puteți însărcina pe el să taie sticla – va fi o experiență nouă și un exercițiu de motricitate fină foarte bun. Apoi decupați o bucată din prosop și o atașați-o bine la sticlă cu ajutorul elasticului. Sau atașați ciorapul, dar oricum îl fixați cu elastic pentru că la o suflare mai puternică ar putea să zboare și ciorapul.

Acum pregătiți soluția pentru spumă: într-un bol cu apă (200-250 ml) se toarnă 3 lingurițe de săpun lichid și un pic se amestecă.

Sarpe de spuma

Iar acum înmuiați stofa în soluția de spumă și începeți să suflați prin gura sticlei. Generatorul de spumă va începe să scoată multe baloane de săpun dense. Cu cât mai încet se va sufla, cu atât mai lung „șarpele de spumă” va ieși – anume așa este numit acest experiment în blogosferă.

Doar o mică atenționare: chiar dacă pare că copilul înțelege ce trebuie să facă, oricum demonstrați-i la început cum se suflă după care aerul se trage PE NAS. Dacă îi vine greu să inspire pe nas, atunci neapărat să scoată sticla din gură. Am auzit cazuri când un copil a inspirat pe gură și a inhalat spuma și nu e deloc plăcut. Aveți grijă atunci când faceți acest experiment, în special cu copiii mai mici.

Mă bucur că nu am avut așa incident cu Daniel. În orice caz, această activitate îi învață pe copii să-și coordoneze respirația, ceea ce este un adevărat exercițiu pentru dezvoltarea cognitivă.

Generator de spuma

Băiatul meu a fost extrem de entuziasmat să creeze multă spumă densă și încerca să facă un șarpe cât mai lung. Doar că vântul care adia ușor îl rupea uneori. Dacă la acest joc participă mai mulți copii, ați putea organiza și o competiție – cui îi va reuși să facă cel mai lung șarpe de spumă.

Acest experiment i-a ținut ocupați pe copii destul de mult și nu se opreau să tot sufle (un antrenament bun pentru plămâni).

Generator de spuma

Este un proiect destul de simplu, distractiv și care nu costă nimic. Este o adevărată invenție pentru copii. Am avut și eu tentația să încerc și chiar nu mă puteam opri.

Generator de spuma

După o competiție lungă, copiii au decis să adune spuma într-un loc. Astfel, au creat un adevărat munte de spumă. S-a generat o veselie mare când au început să se joace cu aceasta. Parcă ar fi o baie de spumă doar că fără apă.

Generator de spuma

În cazul în care nu aveți ocazia să mergeți la bunei la țară, puteți organiza acest experiment chiar și în curtea blocului. Sunt absolut convinsă că va ieși un show spectaculos pentru toți copiii din curte, iar copilul tău va iradia de mândrie că el a inițiat-o!

Apropo, îl puteți face chiar și în cadă folosind soluția pentru spuma de baie (sau săpun lichid) – va fi o distracție mare când se va umple cada cu multă spumă.

Încercați neapărat! Cu siguranță o să vă reușească!

Cu Drag, Natalia

2 thoughts on “Experiment distractiv {Generator de spumă}”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *