Interviu cu Larisa Cepoi {Life&Business Coach} despre cariera în Coaching

OTHER

Despre termenul de Coaching am auzit câțiva ani în urmă și primul termen descoperit, de fapt, a fost Parent Coach – un serviciu tare răspândit prin SUA. Recunosc, aveam și eu pe alocuri ideea să mă inițiez în acest domeniu (și mai apare ocazional), însă nu știam care ar fi calea spre a deveni un Coach.

Coaching-ul este un domeniu încă nou pe piața noastră, dar foarte valoros și plin de beneficii, mai ales că este a doua profesie din lume după IT, care se dezvoltă cu pași foarte rapizi.

Dacă în țările dezvoltate serviciile unui Coach sunt foarte răspândite și la mare căutare, păi în R. Moldova, lumea a început să vorbească mai mult despre Coaching abia recent, în timp ce în România cererea și interesul pentru acest domeniu au crescut mai rapid. Auzim tot mai des despre Nutrition Coach, Detox Coach, Business Coach, Welness Coach și, în ultima vreme, tot mai des auzim despre Life Coach.

Am avut ocazia nu o dată să cunosc persoane care s-au bucurat de succes și transformări personale anume datorită susținerii unui Coach. Anume pentru asta Coaching-ul devine tot mai popular – pentru că aduce rezultate palpabile atât la nivel profesional, cât și personal. Totodată, am înțeles de ce tot mai multe persoane se interesează să îmbrățișeze această profesie – domeniul care îți oferă flexibilitatea mult dorită, posibilitatea de a lucra de acasă online și care îți poate îmbunătăți calitatea vieții.

Sursa: ceoadvisorycouncil.com

Orice persoană care iubește comunicarea, are abilitatea de a asculta și de a empatiza și are o satisfacție în a-i ajuta pe oamenii, poate deveni un Coach. Și consider că este o oprtunitate ideală pentru mamele care vor să se reinventeze după concediu de îngrijire a copilului și nu știu cum să se reîncadreze în câmpul muncii având copii mici acasă, cu atât mai mult în această perioadă tumultuoasă a pandemiei.

Cine poate deveni un Life and/or Business Coach?

Și, totuși, ce este un Coach? Cine poate deveni un Coach și cum poți să urmezi această cale? La aceste întrebări cel mai bine va răspunde Larisa Cepoi – Life&Business Coach, Trainer&Mentor Noble Manhattan Coach. Cu Larisa ne-am cunoscut acum vreo 2 ani prin intermediul unor prieteni comuni și din start mă cuceriseră stilul ei de comunicare, optimismul și vitalitatea ei și am avut ocazia să cunosc mai mult despre acest domeniu direct de la sursă la o ceașcă de cafea.

Și, din moment ce aveam eu mai multe întrebări legate de Coaching, am invitat-o la o discuție virtuală în care am și înregistrat toată informația pe care mi-a oferit-o. Deci, pot spune că e primul meu interviu aici pe blog 🙂

Întrebări și Răspunsuri legate de cariera în Coaching cu Larisa Cepoi

1. Care este rolul unui Coach și cine poate deveni un Coach?

Un Coach bun te sprijină și te încurajează pe toată durata procesului; te ajută să îți descoperi abilitățile, resursele interioare și să trăiești cu scopul de a realiza acest ideal.

În primul, este important să-ți placă să lucrezi cu oamenii – un lucru care nu este întocmai ușor. Sunt două lucruri esențiale: dragostea față de oameni și comunicarea. Celelalte abilități sunt dezvoltate riguros la un nivel foarte înalt pe parcursul studiilor (care durează minim 9 luni) și aici vorbim despre: stabilirea raportului, stima de sine, valorile, comunicarea eficientă, instrumentul sub care ajustezi comunicarea, cum oferim sau cum primim feedback și multe alte abilități.

Coachingul este despre performanță, despre încredere, sprijin, despre a asculta și a ne lăsa de prejudecăți, tipare, etichete și presupuneri. Coach-ul este persoana care niciodată n-o să recomande, n-o să se dea cu părerea sau să-și impună părerea.

2. Cum s-a schimbat viața ta odată ce ai intrat în lumea Coaching-ului?

Cunoștințele dobândite m-au ajutat să privesc altfel lucrurile la nivel personal și să aplic abilitățile și instrumentele din coaching ca manager, în compania pe care o conduc. Totodată, instrumentele și tehnicile dezvoltate în cadrul școlii Noble Manhattan Coaching sunt foarte amănunțit explorate, deci se pot aplica în orice domeniu din ariile vieții: carieră, sănătate, sport, management sau familie.

Dar cel mai mult m-a ajutat în relație cu copiii mei. Când am început să lucrez în Coaching, am folosit în primul rând acasă toate instrumentele la care am avut acces. Coaching-ul a dus la alt nivel abilitățile mele de parenting, iar, de departe, cea mai importantă a fost abilitatea de a asculat cu inima.

3. Școli de Coaching – sunt atât de multe încât devii copleșit. Care sunt criteriile care ne ajută să alegem o școală de formare?

Înainte de a alege o școală de formare personală și profesională în Coaching, e bine să dicuți cu o persoană care a făcut școala sau care poate să te ghideze în a determina care nivel vrei să atingi: Certificat sau Diplomă.

Certificatul îți oferă 125 ore de lucru individual cu acces la platformă online pe viață și constituie 60% din diplomă. Foarte mulți aleg Certificatul anume ca să guste din acest domeniu. Acest Certificat îți oferă o parte din tot ce înseamnă Coaching și instrumente de lucru – 5 Module din 12 cum oferă Diploma, deci mai puțin ca preț și ca timp.

Diploma în schimb, îți oferă un spectru complet de pregătire, deplasare la diverse conferință (care intră în cosul programului), ședințe de Coaching, un Mentor Coach care să-ți răspundă la toate întrebările și posibilitatea de a plăti în rate. Acesta este un program solid, ce oferă 350 ore de studiu individual, cât și un program intens de practică, astfel încât studentul practică ceea ce a învățat. Diploma este la nivelul unui Masterat.

Toate cursurile Noble Manhattan Coaching sunt acreditate de către 3 organizații internaționale din lumea Coaching-ului: International Coach Federation, International Institute for Leadership&Management și Autoritatea Internațională pentru Mentoring și Leadership.

4. Procesul de studii este intens? Adică, poți urma școala în timp ce ai un job full time sau ești acasă cu copiii mereu?

Lecțiile sunt oferite online și le poți asculta de oriunde în ritmul tău. Totodată, stabilești singur programul întâlnirilor cu echipa pentru a exersa tehnicile și tot ce se învață la curs care îți este alocată în decurs de 18 luni – deci e termenul maxim de studii. Dar, unii reușesc să urmeze toate modulele și practica într-un ritm mai rapid (pentru Diplomă). Flexibilitate la nivelul studiilor există.

În 2020 am înțeles cât de potrivită e această carieră pentru mine și pentru familia mea deoarece toate ședințele corporate și individuale le-am trecut pe online. Tot mai multe persoane se înscriu la Școala de Coaching și din ce în ce mai mulți antreprenori oferă managerilor programe de coaching plătite pentru a dezvolta cultura de Coaching în echipele lor, deoarece se cam termină cu dictatura. Se înscriu și persoane din sistemul bancar, din instituții publice, și tot mai multe mame care sunt în concediu de maternitate și care vor să se reinventeze și să facă o schimbare profesională și o dezvoltare personală.

5. La începutul acestui an veniți cu un program nou Child&Adolescent Coaching. Pentru cine anume este destinat acest program?

Programul Child & Adolescent Coaching este destinat în primul rând părinților, dar și instituțiilor de învătământ sau oricărui adult care interacționează cu copiii/adolescenții pentru a oferi generațiilor viitoare oportunitatea de a se dezvolta armonios. Este un program acreditat internațional și se predă deocamdată doar în limba engleză.

Acest program vine în sprijinul adolescenților, copiilor și adulților să se dezvolte mental, emoțional, fizic și academic, într-un format prietenos și flexibil. Adulții vor beneficia de instrumente de lucru pentru a experimenta partea teoretică, astfel încât rezultatele să fie maximizate.

Interviul integral în format video îl poți urmări pe acest link de Instagram și vă garantez că veți simți energia caldă și entuziasmul pe care le emană Larisa Cepoi atunci când povestește despre tot ce înseamnă Coaching. Totodată, o puteți urmări pe Instragram și Facebook unde vine cu diverse recomandări, dar și noutăți legate de Școala Noble Manhattan Coaching.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *