Învățarea alfabetului la preșcolari: găsește litera cu pensula

CAMERA DE JOACĂ

Învățarea alfabetului la preșcolari prin joacă. Încearcă această metodă captivantă de învățare care stimulează și alte abilități.

Din moment ce fetița mea are tot mai mare interes în a învăța să citească, mi-am propus să-i consolidez abilitatea de identificare a literelor.

Aproape de 5 ani a început să manifeste interes în alfabet, de aceea încercam diverse metode jucăușe de a învăța literele. Prima activitate a fost cu ajutorul stickerilor și e ceva similar cu această metodă, însă implică o pensulă și acest lucru a devenit mai captivant pentru Adelina.

Citește și >> Învățăm literele cu ajutorul autocolantelor

Învățarea prin joacă

Atunci când procesul de învățare este transformat într-o joacă sau activitate creativă, copilul este mai entuziasmat să însușească noua materie sau abilități noi. Iar eu mereu am fost adepta învățării prin joc și am văzut cât de eficientă e această metodă în cazul copiilor mei.

Învățarea alfabetului pe-de-rost dintr-un Abecedar sau de pe planșe nu e despre mine. Și nici nu consider a fi o metodă eficientă. Copiii pur și simplu învață automat.

Dar partea proastă este că nu le stimulează curiozitatea și nici interesul față de procesul de învățare. La 5-6 ani copiii încă vor să se joace, de aceea ei sunt încântați că pot învăța în timp ce se joacă.

Învățarea alfabetului la preșcolari prin joacă: găsește litera cu pensula

Pentru această activitate cu siguranță ai materialele necesare acasă. Vei avea nevoie doar de o pensulă, un marker, o cutie (sau un capac de la cutie) și multă sare.

Scrie haotic câteva litere de tipar (fie mici și mari, în funcție de vârstă) și toarnă un strat gros de sare (numai nu zahăr :)).

Citește și >> 10 moduri prin care să te conectezi cu preșcolarul tău

Dacă copilul tău abia începe să învețe alfabetului, atunci scrie 5-8 litere care sunt mai des folosite.

Acum cere-i copilului să găsească o literă cu ajutorul pensulei. Vai, devine atât de entuziasmat copilul în procesul de căutare și se bucură tare atunci când o găsește 🙂

Această activitate nu doar îl ajută pe preșcolar să identifice mai bine literele, dar stimulează și motricitatea fină (lucrând cu pensula) și memoria (trebuie să țină minte unde văzuse o literă).

Important e să stabiliți din start o regulă: nu pune limba pe sare! :)) Copiii tare iubesc sarea, de aceea avertizează-l că nu e sarea de mâncat și poate se va abține de la gustat.

De la ce vârstă poate învăța copilul alfabetul?

Chiar dacă îți înveți copilul să recunoască literele începând cu 2-3 ani, nu înseamnă că e conștient de proces. La această vârstă se învață automat. Părerea mea este că trebuie să aștepți până copilul capătă interes în alfabet, astfel copilul va învăța cu plăcere.

Fetița mea a început să manifeste interesul în alfabet aproape de 5 ani. Nu am presat-o deloc și nici nu făceam aceste exerciții zilnic. Acum la 5 ani și 9 luni cred că e timpul să o ajut să identifice literele mici și mari deoarece deja reușește să citească unele cuvinte din litere mari. Ceea ce înseamnă că foarte curând vin cu o activitate care-i ajută să citească 😉

Încearcă și >>Activitate senzorială {Brioșe Aniversare}

Dar nu uita: fiecare copil e induvidual și se dezvoltă în ritmul său. Dacă copilul tău la 5 ani încă nu are nici un interes în litere și cărți, atunci încă nu e pregătit. Ai răbdare și nu grăbi procesul.

Dar cel mai important, învață să nu compari succesul copilului tău cu succesul altor copii <3

Dar până apar următoarele idei de activități pentru copii, nu uita să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări de publicare a noului articol. Mă poți urmări și pe profilul de Instagram, unde zilnic vin cu inspirații în Istorii.

Copilul tău la ce vârstă a început să citească? Ce metodă ai urmat? Scrie mai jos în comentarii.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *