Lecție de joacă pentru părinți {de la Mirela Retegan}

PENTRU MAMI

Eu cred cu tărie că atunci când suntem (ori devenim) părinți jucăuși, punem baza unei relații armonioase cu copilul și creștem cu adevărat un copil fericit. Dar, din păcate, deseori alegem să îmbrăcăm haina unui părinte serios și ne etichetăm drept nefiind jucăuși. Ori nu știm cum să ne jucăm, pentru că ne pare că e prea complex … sau, pur și simplu, nu avem chef. Dar, după ce ai ocazia să interacționezi cu un părinte de-a dreptul jucăuș, imediat îți schimbi atitudinea și apare un chef nebun să te dezbraci de seriozitate, să uiți de cicăleală și să alegi calea jocului în loc de educare și exigență.

Acel părinte jucăuș am avut ocazia să-l cunosc (și chiar să interacționez) zilele trecute la primul workshop organizat de Clubul Nostru. Acest părinte a fost Mirela Retegan.

Sincer să zic, nu prea o cunoșteam până acum, însă, nemijlocit înainte de eveniment, am studiat și blogul ei, și diverse articole, dar și show-urile de pe youtube – și eram foarte entuziasmată s-o cunosc.

Lectie de joaca pentru parinti

Mi-a plăcut foarte mult primul ei discurs retoric, care, de fapt, te pune pe gânduri – cât realmente petrecem timp cu copiii noștri? Adică, cu fermitate afirmăm că suntem părinți devotați și suntem cu ei multe ore din cele 24. Dar ne-a îndemnat să analizăm care este, de fapt, calitatea timpului petrecut cu ei și iată cum arată dintr-o parte:

„Mai repede trezește-te! Mai repede mănâncă! Grăbește-te, că întârziem la școală/grădiniță! În trafic le dăm telefonul să stăm în liniște cu gândurile noastre. Seara iar în trafic. La cumpărături. Ajungem acasă și-i lăsăm cu TV pentru a găti repede cina. Imediat fă-ți temele! A câta oară să repet să-ți strângi jucăriile/să-ți speli dinții!…”

Deci, efectiv, foarte puțină conexiune. Și Mirela vine cu o provocare pentru părinți: de ce să nu transformăm multe din aceste momente uneori tensionante (pentru părinte și copil) într-un joc, să schimbăm tonul cicălitor în unul jucăuș, să interacționăm mai mult cu ei și, pur și simplu, să petrecem timpul calitativ (și nu cantitativ).

Lectie de joaca pentru parinti

Asta ne-a și învățat Mirela în această seară – să devenim jucăuși, să coborâm la nivelul lor și să folosim limbajul copilului, să transformăm un moment tensionant și iritant într-unul amuzant. Evident, acest lucru nu este deloc ușor de implimentat (și nu se întâmplă peste noapte), mai ales dacă am fost obișnuiți cu altceva până acum, însă, ascultând-o pe Mirela, părea totul atât de firesc și atât de simplu. Și imediat îți doreai să pui totul în aplicare.

Și ne-a făcut demonstrații de diverse jocuri și soluții simple, dar care câștigă atenția copiilor și ne ajută să transmitem mai ușor mesajele pe care ei deseori le refuză. Într-un cuvânt – căpătăm un copil COOPERANT. Și cel mai important – prin joc arătăm copiilor că îi iubim.

Am aflat multe idei noi de jocuri în casă, cum să îi facem pe copii să nu se plictisească în trafic (fără a recurge la tabletă), cum poți inventa o poveste despre carie, astfel periatul dinților să nu fie un stres pentru toată lumea și multe altele.

Nu m-am aștepat că toți părinții din sală vor fi implicați în diverse jocuri. Deci, am jucat la propriu! Inițial a invitat la joacă un tătic și apoi un bunic – care, de fapt, erau vedetele serii și au fost aplaudați de toate mămicile din sală. Este atât de important să schimbăm imaginea tatălui din „tată autoritar” în „tătic jucăuș”. Ulterior, acesta va deveni, cu siguranță, mai interesant decât orice tabletă.

Lectie de joaca pentru parinti

Apoi ne-a ridicat pe toți în picioare, a pornit muzica și ne-a pus să ne jucăm, să dansăm (a-ram-sam-sam) și chiar să ne gâdilim. Toate aceste jocuri au stârnit multă veselie și hohote zgomotoase. Sunt convinsă că multe mame (inclusiv și eu) au avut o descărcare emoțională puternică și o detașare completă de problemele legate de copii, casă, cină, curățenie.

Ce să zic – pe loc am devenit cei mai jucăuși părinți, doar că fără copii în preajmă, însă sunt sigură că eram cu copiii în gând. În timp ce jucam cu mare entuziasm sau auzeam vreun joc nou, deja vizualizam cum mă joc cu copiii mei chiar din astă seară. Tare s-ar bucura copiii să ne vadă jucându-ne și râzând în hohote într-un așa mod. Ar fi cei mai fericiți copii.

Lectie de joaca pentru parinti

Am sorbit-o, pe bune! Mi-a plăcut foarte tare ce am văzut, atmosfera era atât de degajată, auzeam multe hohote în sală. Mirela emană atâta energie, e tare pozitivă și tare simpatică.

Lectie de joaca pentru parinti

Am ajuns acasă plină de impresii și am testat jocul „Clopoțel” cu băiatul și nu-mi păsa că deja urma să fie ora de culcare. Vai, câte hohote am stârnit! Aia mică tot umbla în jurul nostru și ne imita și cerea să intre și ea în joc. După care am inversat rolurile: Dani cu tati și Adelina cu mami. Chiar nu m-am așteptat să prindă ideea și asta mică, deși jocul e pentru copii mai măricei. Așa că am plecat la culcare veseli, fericiți și uniți. Deci, anume ăsta e și rezultatul jocului între părinți și copii.

A fost o întâlnire care mi-a încărcat bateriile. O întâlnire între noi, adulții, în care ne-am jucat, am comunicat și am râs. Dar am râs foarte mult! Am și învățat lucruri. Am descoperit că orice problemă are o soluție, fără să ajungem la cicăleli, frustrări și nervi pierduți. Doar că necesită exersare și schimbare de atitudine.

La final de eveniment nu a lipsit tradiționala tombolă cu numeroase premii de la parteneri, și, totodată, s-au acumulat fonduri pentru un nou-născut diagnosticat cu o boală gravă.

Evident, nu au lipsit spre vânzare nici cartea „Pledoarie pentru mami și tati” și CD-uri cu show-urile de la Gașca Zurli și cu jocuri de jucat în trafic (ediție limitată).

Doina Cernavca (fondatoarea Clubului Nostru) ne promite multe întâlniri cu vedete care pot să inspire și să motiveze, dar și ceva nou – ateliere practice. Anume întâlnirea cu Mirela Retegan a și fost un atelier – pentru că nu am stat doar pe scaun și am ascultat-o până ne amorțeau picioarele, ci ne-am implicat în jocuri practice, ne-a demonstrat pe viu, iar noi am testat. Și chiar îmi place un astfel de atelier, pentru că nu o dată ziceam despre copii: totul se învață mai eficient atunci când se face prin joc. Asta a și făcut Mirela în acea seară și îi mulțumesc mult că m-a sensibilizat un pic și m-a trezit, pentru că devenisem prea serioasă și cicălitoare în ultima perioadă.

Lectie de joaca pentru parinti

Haideți să ne jucăm mai mult! Să eliberăm copilul din noi, să învețe să vorbească pe limba copiilor. Și părinții au nevoie să se joace copilărește. Jocurile vă vor ajuta să vă deconectați de probleme și de griji și vor ajuta să vă reconectați cu copilul din voi și de copilul de lângă voi.

Apropo, Adelina deja de aproape două săptămâni cântă întruna „Am o căsuță mică” 🙂

Pentru a fi la curent cu următoarele evenimente organizate de Clubul Nostru, urmăriți pagina lor de Facebook.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *