Paste orzo cu legume

BUCĂTĂRIA COPIILOR

Oare există vreun copil care să nu iubească paste?! Eu cred ca nu! Și nu în zadar, pentru că acest produs este atât de versatil și are o textură perfectă chiar și pentru copiii care învață să mestece. Fiul meu, de exemplu, le-ar consuma de trei ori pe zi. Însă, pentru mine este important ca copiii mei să consume cât mai multe legume, care, din păcate, nu sunt în lista de preferință a fiului. O metodă pentru a-mi ademeni copiii să consume mai multe legume, dar și cu plăcere, este să le combin cu paste.

Orzo cu legume

Această mâncare se prepară foarte ușor și este pe cât de sănătoasă, pe atât de delicioasă. Fiica mea o adoră, inclusiv și eu! De multe ori mă salvează atunci când am nevoie de un prânz rapid sau cină sau o mâncare la pachet, atunci când urmează să luăm masa departe de casă.

Pastele orzo au forma unui bob de orez lung și e foarte util să le ai la îndemână, pentru că le poți folosi în diverse mâncăruri: supe, în salate sau pur și simplu cu cașcaval sau brânză. Este o adevărată descoperire pentru mine. În plus, sunt ideale pentru copii mici pentru că se înghit ușor. Textura lipicioasă a acestor paste permite copiilor mici să o mănânce cu lingurița sau furculița (sau cel puțin să încerce), spre deosebire de alte paste.

Orzo cu legume

De obicei, pregătesc o porție mai mare ca să-mi ajungă și mie, pentru că e de-a dreptul delicioasă! După cum deseori, noi mamele, nu întotdeauna reușim să avem un prânz sănătos și la timp, aceste paste sunt o soluție perfectă. Pe deasupra, ea este satisfăcută atunci când observă că mănâncă același lucru ca și mine.

Prepararea acestei mâncăruri este atât de simplă și rapidă, încât vei fi tentată să o prepari destul de des. Se pun toate legumele tocate împreună cu orzo la fiert într-o singură cratiță și în 10 minute ai o mâncare bogată în vitamine. Fără mare efort! Poți folosi orice combinație de legume sau orice ai în frigider, fără să te pregătești în prealabil de această rețetă. Morcov, mazăre verde (congelată), păstări, ardei, broccoli, dovlecel, roșii, spanac – cu cât mai colorat, cu atât mai atrăgător pentru cei mici.

Aceste paste cu legume se combină ideal cu Parmezanul ras (sau Grana Padano) – cu cât mai mult, cu atât mai cremos. Și desigur, mai bogat în calciu, atât de necesar organismului în creștere. Apropo, Parmezanul poate fi consumat chiar și de copii sub un an. Datorită termenului lung de păstrare, proteinele sunt defalcate în aminoacizi care sunt mai ușor asimilate de sistemul digestiv imatur al copilului.

Ca să fie mai atrăgătoare și să nu fie loc de reproș cu privire la varietatea de legume incluse, aseară i-am făcut fiului meu o astfel de „piramidă”, folosind un container de plastic pentru bebe. Nu a mai avut tentația să pescuiască legumele și să le pună deoparte.

Orzo cu legume

Această mâncare poate fi servită chiar și copiilor sub 1 an, însă nu e prea potrivită pentru a fi mâncată cu mâna (cum le place celor mici), pentru că vei avea de curățat mult și destul de anevoios.

Și cel mai important – oferindu-le din start copiilor mâncare sănătoasă și delicioasă, creezi o bază solidă pentru obiceiuri alimentare sănătoase.

***
Paste Orzo cu legume și cașcaval

INGREDIENTE:

  • Paste Orzo
  • Legume: ceapă, morcov, dovlecel, broccoli, ardei, roșii, mazăre verde (congelată)
  • Parmezan sau Grana Padano ras mărunt
  • Opțional: sare, pătrunjelul

PREPARARE:

Legumele se toacă mărunt (sau se folosește tocătorul) și se fierb toate la un loc pentru 3 minute (în puțină apă). Se adaugă Orzo și se fierbe până sunt gata pastele. Se scurge apa, se adaugă un pic de ulei și cașcaval (cu cât mai mult, cu atât mai gustos).

Pentru mai multe idei de rețete sănătoase pentru copii, nu ezita să te abonezi la pagina mea de Facebook.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *