Brioșe sănătoase ușor de preparat: fără zahăr și fără făină

BUCĂTĂRIA COPIILOR

Ești în căutare de o rețetă de brioșe sănătoase care nu-ți va răpi mult timp?
Încearcă aceste brioșe fără făină, fără zahăr și fără ulei pregătite în blender. 

După cum cunoașteți, eu sunt un mare fan al brioșelor pentru copii. Dar eu le-am schimbat un pic percepția: acestea nu sunt privite deja ca un simplu desert, ci ca o gustare hrănitoare și o alternativă sănătoasă la mic dejun. Întotdeauna caut rețete ce includ fructe sau legume pentru a le spori valoarea nutritivă, dar și pentru a le face mai moi și savuroase.
Totodată, caut căi de a-mi reduce timpul petrecut la bucătărie atunci când vreau să coc, iar această rețetă mă salvează chiar și-n cele mai încărcate zile pentru că se prepară prin doi pași: se aruncă toate ingredientele în blender/robot și apoi se toarnă în forme. Și, atenție, se țin în cuptor doar 10 minute!

Cât de simplu e!

Este o formulă perfectă pentru mine și din considerente că nu conține făină de grâu și nici un gram de zahăr. Toată dulceața i-o asigură bananele coapte.

DOAR 4 INGREDIENTE

Pentru a căpăta brioșe savuroase și sănătoase, nu e nevoie de o groază de ingrediente, ci doar de câteva esențiale:

Unicul ingredient pe care trebuie să-l ai pregătit în prealabil este piureul de bostan copt: fie îl coci din timp (vezi aici cum) sau decongelezi piureul deja pregătit din timp. Ca alternativă folosește piure de mere coapte sau sos de mere.

Per general, această rețetă îți va răpi din timpul tău doar 20-30 de minute! Și sunt sănătoase – iar acesta e un bonus.

BRIOȘE FĂRĂ ZAHĂR ȘI FĂRĂ FĂINĂ

Eu tind să exclud zahărul din alimentația familiei pe cât posibil, dar asta nu înseamnă că renunțăm la copturi dulci, însă căutăm alternative sănătoase pentru a ne satisface pofta de dulce. Cea mai bună cale de îndulcire a brioșelor este să folosim banane coapte sau curmale uscate.

Datorită piureului de banane și bostan, brioșele devin moi și pufoase. Dar cel mai important – sunt bogate în fibre (atât de necesare pentru burtica picilor). Cu siguranță, brioșele pot înlocui un bol de terci din ovăz (de care copiii deja s-au săturat).

Și din moment ce se folosesc doar ingrediente naturale și nutritive, brioșele pot fi servite și bebelușilor de la 8-9 luni (fie o mini-brioșă întreagă sau ruptă în felii mai mici).

UȘOR DE PREPARAT ȘI DE CURĂȚAT

Eu ador să coc bunătățiuri, însă întotdeauna mă ia groaza când văd câte boluri și ustensile am de curățat după ce brioșele pleacă în cuptor. Probabil din acest motiv și tu eviți astfel de activități și ajungi să coci tot mai rar.

Aceste brioșe se prepară atât de simplu și ai nevoie doar de un blender sau robot. Doar măsori cantitățile, arunci în blender și torni în forme.
Aluatul e gata în 7 minute + 10 minute stau la cuptor + 3 minute se răcesc = 20 de minute și ai gustarea gata!

Un alt avantaj al preparării în blender este faptul că fulgii de ovăz se mărunțesc până la consistența făinii de ovăz, deci e diferit decât rețeta acestor Brioșe din Ovăz și Banane. Astfel, obții brioșe pufoase fără să recurgi la făina albă (nu întocmai sănătoasă).

Dar problema cea mai mare cu aceste brioșe este faptul că se mănâncă prea repede, de aia am dublat cantitatea de ingrediente din rețeta originală. Dar uneori îmi pare că trebuie să triplez.

Uneori modific rețeta adaugând nuci zdrobite și câte o vișină congelată în interiorul brioșei – iar combinația aceasta e bestială!

Ideal ar fi să folosești o formă de mini-brioșe sau din acelea înguste și înalte de la Ikea. În orice caz, eu umplu formele doar pe jumătate, astfel vor ieși mai multe brioșe micuțe. Așa vei fi sigură că toată brioșa va fi mâncată din prima.

***

BRIOȘE SĂNĂTOASE DIN FULGI DE OVĂZ

INGREDIENTE:

 • 2 căni de fulgi mari de ovăz
 • 2 banane bine coapte
 • 1/2 cană piure de bostan (sau măr)
 • 2 ouă
 • 1 linguriță scorțișoară
 • 1 linguriță bicarbonat de sodiu stins în oțet
 • 1/2 linguriță sare

PREPARARE:

 1. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Ungeți formele cu ulei (ideal ar fi cel de cocos).
 2. Adăugați toate ingredientele în blender și mixați aprox 1-2 minute.
 3. Turnați aluatul în forme (2/3 din formă).
 4. Coaceți brioșele timp de 10-12 minute.
 5. Lăsați-le să se răcească, apoi le scoateți din forme.

Notă: nu am încercat să folosești păhăruțe de hârtie pentru brioșe, de aceea nu cunosc dacă păhăruțele se vor dezlipi când sunt răcite. Se păstrează în container acoperit până la 5 zile sau în congelator până la 3 luni.

***

Dacă ai încercat această rețetă, lasă te rog impresiile voastre mai jos în comentarii. Ai făcut careva modificări la rețeta dată?
Vrei și alte rețete sănătoase de brioșe? Le-am adunat pe câteva aici: 

Brioșe cu cartof dulce, măr și ovăz

Brioșe cu dovlecel și mere

Brioșe din fulgi de ovăz cu picături de ciocolată

 

Cu Drag, Natalia

2 thoughts on “Brioșe sănătoase ușor de preparat: fără zahăr și fără făină”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *