Păstrează amintirile de familie într-o fotocarte
Nu e un secret că am o pasiune aparte pentru fotografie. Chiar zilele trecute mi-am dat seama că folosesc camera foto încă din adolescență. Ador să prind numeroasele momente din viața noastră și a copiilor cu camera foto, să surprind diverse detalii pe care le observi doar când privești prin obiectiv. Respectiv, am o groază de fotografii! Dar mai corect spus – o groază de amintiri!
Am mii de poze pe calculator și sute în telefon care așteaptă să fie revăzute și savurate din când în când. Doar că mai puțin acces au copiii. Dar cât de mult iubesc copiii să privească pozele de la diferite evenimente și etape ale vieții!
Special pentru acest scop, am creat un perete-foto în casa noastră. Cu toate că e greu să alegi doar câteva poze dintre cele mai bune, însă uneori le fac și rotație.
Dacă ar fi după mine, aș umple toți pereții din casă cu poze înrămate. Evident, asta e imposibil și, uneori, (adică, rareori) ajung să printez câteva fotografii în albumul lui Daniel.
Dar am și o frică nebună – să nu pierd într-o zi toate pozele noastre. Cred că ar fi o zi tragică și aș plânge în hohote; așa cum s-a întâmplat atunci când am făcut foarte multe poze în călătoria noastră de 3 zile prin New York cu soțul meu și, pe final, întâmplător, am apăsat „Format” și au fost șterse toate pozele 🙂
Cu mai mare sfințenie păstrez fotografiile copiilor. Totuși, ocazia de a vizita New York-ul va mai fi, dar copilăria n-o mai întorci.
Cu primul copil, am avut grijă să păstrez pozele tipărite într-un album foto, aranjate cronologic. Dar, într-un anumit moment, am stopat această practică pentru că nu reușeam să țin pasul numărului de poze generate, mai ales odată cu utilizarea opțiunii foto din telefon.
Cu timpul, albumul lui Daniel a devenit cartea preferată a Adelinei. O putea răsfoi zilnic și tot nu se plictisea să admire bebelușul din poze. Și apoi, căpătase obiceiul să le scoată de fiecare dată. Deja de aproape 3 ani mă tot pornesc să printez și pozele cu ea pentru un album personal. Dar am găsit o altă metodă de a păstra amintirile într-un singur loc și anume, într-o fotocarte.
Când Celebook mi-au propus să fac o fotocarte cu și pentru copii, nu am ezitat să profit de oportunitatea de a tipări fotografiile atât de frumoase din ultima perioadă.
Deși îți pare că pozele stau bine stocate și în calculator sau pe un hard disc, oricum, răsfoirea unei cărți cu poze și foi catifelate, nu se compară cu nimic. În plus, copiii vor avea acces permanent la fotografiile sale, spre deosebire de calculator.
Cu această ocazie, mi-am propus să fac o singură fotocarte cu istoria ambilor copii, chiar de la naștere. Pozele le-am ales cu mare grijă, mai ales că Daniel nu prea preferă să se vadă bebeluș în poze. Am inclus și ceva text pentru a-l convinge (nu-știu-a-câta-oară) că a fost un bebeluș adorabil.
Aveam mari emoții gândindu-mă cum va fi primită această carte de către Dani și Adelina. Îmi făceam griji să nu apară vreo altercație cu privire la a cui este fotocartea.
Așa cum și intuiam, se iscase un mic conflict și supărări – fiecare dorea să țină cartea în brațele sale. Dar repejor am calmat spiritele și au continuat să savureze ceea ce le văd ochii. Daniel citea cu mare atenție fiecare text scris în carte și chiar avea un chip luminos. E ca și cum le-am lăsat mesaje din trecut. A fost chiar un moment frumos și emoționant pentru noi.
Crearea acestei fotocărți a fost o experiență nouă și neobișnuit de interesantă pentru mine. După cum ador să fac colaje din fotografii, am întâmpinat cu entuziasm propunerea celor de la Celebook să lucrez direct cu editorul online și singură să-mi organizez pozele. Deși îmi făceam griji că-mi va răpi prea mult timp, am reușit să organizez pozele în aproape 2 ore, și cu scurtă revizuire a doua zi. Evident, selectarea pozelor a durat mai mult (pentru că am foarte multe poze), dar a fost un proces foarte plăcut pentru că am revăzut pozele din bebelușenie.
Nu este deloc greu să navighezi în editorul online și oricine se poate descurca, fără ajutorul cuiva. Cu ușurință încarci pozele pe care vrei să le printezi, alegi câte pagini dorești și structura acestora și apoi tragi pozele direct pe pagini, jucând apoi cu poziționarea lor sau creând colaje.
Celebook mai are opțiunea de a include și text pe lângă imagine și neapărat trebuie de profitat de această oportunitate. Spre deosebire de tradiționalul album foto, aici poți scrie orice: lucruri trăsnite spuse la o anumită vârstă (nu uitați să le păstrați într-un caiet), informații despre ce le place sau displace la o anumită vârstă, datele despre evoluția bebelușului pentru fiecare lună (greutatea, înălțimea, realizările, evenimente, ce mănâncă etc), întâmplări hazlii și chiar mesaje frumoase din partea părinților, care vor fi citite și recitite. Acestea, cu siguranță, vor fi cele mai dulci amintiri arhivate și nu lăsate să se piardă în trecut.
Pot să zic cu încredere că Celebook creează cele mai bune fotocărți din Moldova în ceea ce privește calitatea tiparului și calitatea materialelor folosite, de mai bine deja de 6 ani. Un fapt curios este că toate fotocărțile sunt tipărite în Olanda în rând cu titanii mondiali din domeniu. Personal, am și simțit la cât de catifelate sunt paginile.
Pentru că e prioritar pentru noi să creăm o relație armonioasă între cei doi frați, am ales ca prima carte să povestească istoria celor doi. Respectiv, cartea a fost împărțită în jumătate, începută cu Daniel și urmată de Adelina. Am inclus și texte de apreciere în rând cu pozele care îi surprind pe ambii.
Alte idei de fotocarte:
- Fotocarte de familie pentru fiecare an – se adun toate pozele ce povestesc emoții, evenimente, întâmplări amuzante și momente ordinare sau neobișnuite din viața de zi cu zi a familiei dintr-un an. Astfel, la începutul fiecărui an, începeți procesul de selectare a pozelor. Important: încercați să scrieți într-un carnețel diverse detalii și istorii pe care le veți atașa la pozele din fotocarte. Chiar dacă vă pare azi că le veți memoriza, mâine cu siguranță le veți uita.
- Calendarul anual al copilului – fotocartea va include mai multe poze din fiecare lună a anului. Totodată, ar fi frumos de inclus istorii amuzante, realizări, fraze trăsnite și lecții pe care i-ai învățat în calitate de părinte. Poți include chiar și mesaje adresate copilului pe care le veți reciti cu mari emoții peste ani.
- Cartea cu proiectele de artă – ce-ar fi să scanăm sau să fotografiem toate desenele, primele încercări de a scrie sau crafturi pe care le face copilul și să le arhivăm într-o fotocarte? Ar fi o carte grozavă pentru un copil și o amintire prețioasă.
Apropo, o fotocarte a copiilor ar fi un cadou de Crăciun pentru bunei INESTIMABIL!
Update: cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Celebook vine cu o surpriză frumoasă pentru cititorii blogului Planeta Mami. Aveți ocazia să beneficiați de un cod promoțional care vă oferă 20 de pagini adiționale cadou. De exemplu, dacă comandați o carte de 50 de pagini (orice dimensiune), plătiți doar pentru 30 de pagini. Trebuie doar să includeți codul promo PLANETAMAMI20 la finalizarea comenzii, apăsați butonul „aplică” și primiți cele 20 de pagini gratuit. Oferta dată este valabilă pentru comenzile făcute până pe 31 decembrie.
Când răsfoim această carte cu toți împreună, cocoliți sub o cuvertură, ne reamintește cât de binecuvântați suntem să avem acești copii minunați și o familie fericită. Anume asta este puterea imaginilor.
Amintirile sunt prea scumpe să fie arhivate doar pe un hard disc.
Ești pregătit(ă) să-ți creezi și tu o fotocarte a copiilor sau a familiei tale? Dacă îți dorești să scoți câteva poze din calculator sau telefon și să le dai viață într-o fotocarte, nu ezita să le dai o șansă celor de la Celebook. Le găsești pe www.celebook.md sau pe pagina lor de Facebook.
Cu Drag, Natalia
One thought on “Păstrează amintirile de familie într-o fotocarte”