Alimentația corectă începe de acasă

BUCĂTĂRIA COPIILOR SĂNĂTATE

Una dintre cele mai mari preocupări ale părinților în creșterea copiilor este să le ofere HRANĂ – multă, gustoasă, variată, pe placul copiilor, pentru comoditatea noastră etc. Nu este mai mare bucurie decât să vezi cum copilul devorează totul din farfurie și se dezvoltă armonios.

Dar se știe că copiii sunt foarte selectivi la ce bagă în gură și nu înotdeauna acceptă orice le pune mama în farfurie. De multe ori, din dorința ca copilul să mănânce măcar ceva sau din frica că va rămâne flămând, ne lăsăm tentați să-i oferim ceea ce dorește, indiferent dacă este indicat copilului la o anumită vârstă sau dacă e sănătos.

Sau, cum se întâmplă uneori, părinții tind să le creeze obiceiuri alimentare sănătoase, însă personal consumă alimente mai puțin sănătoasă, în farfurii personale. Astfel copilul pierde acel model pentru o alimentație corectă.

Dar dorința pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă se naște doar acasă și ține de ceea ce este pe masă, de la o vârstă fragedă.

Dar mai este o altă problemă în societatea noastră – copii petrec până la 8 ore la grădinițe, iar școlarii iau două mese la cantinele școlii. Iar calitatea alimentației în instituțiile de învățământ nu este nici pe departe nutritivă, suficient pentru a acoperi necesitățile unui copil. Deși știm că au avut loc multe dezbateri, discuții la nivel de minister și proteste organizate de părinți, oricum situația încă rămâne aproape neschimbată.

Părintele poate să încurajeze copilul să-și dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase încă de la vârstă fragedă care vor aduce beneficii și în viața de adult. Este important să înveți copilul să-și analizeze preferințele alimentare. Las aici câteva idei pentru a încuraja obiceiuri alimentare sănătoase:

  1. Fii tu un model – Nu trebuie să fii perfect tot timpul, însă copilul va observa efortul tău să te alimentezi corect. Astfel vei transmite mesajul că sănătatea este o prioritate în familia voastră.
  2. Studiați etichetele – Toată familia va învăța ce e bine pentru sănătate și va deveni mai conștientă cu privire la ce consumă. Este un obicei care va schimba comportamentele.
  3. Oferă o varietate mare de alimente, în special legume și alte crudități.
  4. Exclude TV și tableta în timpul meselor – Regula aceasta este lege în casa noastră, chiar și dimineața.
  5. Implică copilul în procesul de gătire – Astfel, copilul va căpăta altă percepție față de alimentație, va cunoaște ingredientele și apoi va fi încântat să guste ceea ce a gătit. În plus, încearcă să-l implici câ mai des în planificarea meniului.
  6. Ai grijă la recompense alimentare – Nu răsplăti comportamentul bun sau o sarcină împlinită cu dulciuri sau cu o vizită la un fast-food. Găsiți alte căi de a sărbători reușitele.
  7. Consumați cât mai multă apă, nu suc –  În timpul mesei sau înainte de a lua masa nu oferiți suc copiilor în calitate de lichid. Sucul este o bombă de zahăr, conservanți și calorii deșarte.
  8. Boxă cu gustări la îndemână – Creează un sertar/boxă sau un bol accesibil copiilor care va include gustări sănătoase pe parcursul zilei: tije de morcov și castravete (poate fi servit cu humus sau iaurt), roșii cherry, mere filiate, fructe proaspete și uscate, brioșe de casă, ouă fierte, nuci și semințe.
  9. Implică toată familia în mișcare – Faceți plimbări pe jos sau cu bicicleta, înotați, grădinăriți sau pur și simplu implicați-vă în jocuri active afară. Fiecare dintre voi va beneficia urmând o viață activă.
  10. Fii implicat – Fii un susținător al modului sănătos de viață pentru copiii voștri. Discutați frecvent cu copilul despre alegerile corecte din școală. Monitorizați meniul din grădinițe și insistați să fie incluse cât mai multe legume și fructe.

Niciodată nu e târziu să începi să te alimentezi sănătos!

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *