Cum să creezi un calendar de Crăciun {Advent}

CAMERA DE JOACĂ

Mai mulți ani în urmă, după o deplasare în Germania, am descoperit calendarele Advent cu ciocolată și mi s-a părut o idee numai bună pentru fiul meu de a crea entuziasm în așteptarea Crăciunului (de ani buni îl sărbătorim pe stil nou).

Atât de mult l-a încântat acest calendar! În fiecare dimineață se trezea fără nici o dificultate și fugea iute la calendar ca să-și mai ia o ciocolată (care era mică de tot) și să numere zilele rămase până la sosirea Moșului cu daruri.

Dar anul trecut am descoperit o mămică care a creat un calendar cu propriile mâini, și cel mai curios lucru e că, în loc de dulciuri, folosea alte surprize, care au o valoare mult mai mare pentru fericirea copilului.




După cum, sincer, nu am timp să fac anul acesta unul (sau poate mă apuc de el în ultimul moment), am invitat-o pe Ludmila Moga să împărtășească această idee superbă cu cititorii blogului. Este o mămică foarte creativă!

Calendarul de Craciun

„Sunt Ludmila Moga și mă bucur că am ocazia să împărtășesc o idee dragă mie, aici, pe Planeta Mami! Astăzi vin cu sugestii despre cum să creăm un calendar Advent original și simplu.

Calendarul de Crăciun, aşa cum l-am conceput eu, e o variantă a calendarului catolic (advent calendar). Doar că un pic diferă: dacă ei pun accentul pe mici cadouri – dulciuri pe care le primesc copiii, zilnic, timp de 24 de zile, înainte de Crăciun, eu am pus accentul pe latura creativă a „aşteptării” sărbătorilor de iarnă. Astfel, întrebarea „Când va veni Moş Crăciun?” dispare, dat fiind faptul că acest calendar indică cât a mai rămas până la ziua mult dorită şi face aşteptarea „mai uşoară”.

Inspiră-te din cele 7 idei de Calendare de Crăciun DIY

Chiar dacă în comerţ se pot găsi diverse modele de calendare, deja al treilea an, îl fac acasă, aşa cum cred eu că le-ar plăcea copiilor mei, în dependenţă de vârstă şi interese. Anul acesta va fi unul în totalitate hand-made.

Pentru realizarea lui, aveţi nevoie de:

  • o bucată mai mare de carton tare (de exemplu, de la o cutie groasă)
  • hârtie colorată
  • 24 de cutii goale de la chibrituri

Și, evident, puţină răbdare. În rest, toate imaginile le puteți descărca direct din articol. Rămâne doar să le imprimaţi.




Iniţial, acoperiți cu o vopsea-spray părțile laterale ale cutiuților sau acoperiți cu o hârtie colorată. Imprimați imaginile și lipiți-le pe cutii (imaginile le puteți descărca aici).

Calendarul de Craciun

Înveliţi (sau vopsiţi) cartonul cu hârtie colorată (puteţi folosi orice hârtie creponată sau ambalaj pentru cadouri). Faceţi pe margini o ramă din hârtie de altă culoare. Lipiți cutiuțile pe această „ramă”.

Calendarul de Craciun

În mijlocul tabloului, puteţi lipi orice imagine vă place sau puteţi desena ceva tematic. Eu am optat pentru abţibilduri. Am ales un brăduț și câteva imagini, le-am imprimat pe hârtie adezivă (cu lipici), le-am decupat şi am format un tablou (puteţi lăsa copiii să facă tabloul).

Citește și 35 de activități de familie pentru o iarnă de neuitat

Imprimaţi steluţele (le descărcați aici), decupaţi-le şi lipiţi-le pe cutiuțe. Ele indică numărul zilelor ce au rămas până la Crăciun. Le puteţi lipi în ordine crescătoare, descrescătoare sau haotic (alegerea vă aparţine). Eu le pun haotic, pentru a dezvolta atenţia şi memoria copilului (trebuie să reţină cifra deschisă ieri).

Calendarul de Craciun

În fiecare cutiuţă punem câte un bileţel ce conţine o activitate (pentru inspiraţie, puteţi vedea lista activităţilor noastre aici).

Calendarul de Craciun

Totodată, se imprimă diverse imagini mici pe foi adezive, se decupează și se pun câte una în fiecare cutiuță (pe care le găsiți aici). Acestea reprezintă o jucărie pentru bradul din centrul tabloului. Astfel, în ziua de Crăciun, brăduţul va fi împodobit complet.

Calendarul de Craciun

Dacă copiii sunt micuţi, puteţi opta doar pentru imagini, fără activităţi. Respectiv, în fiecare zi, copilaşul va adăuga o nouă jucărie.

Calendarul de Craciun

Calendarul îl atârnați pe perete sau unde va fi mai comod copilului.

Calendarul de Craciun

Câteva sfaturi ca să vă reuşească calendarul:

  • Orice calendar aţi face, optaţi pentru cel ce nu conţine bileţele sigilate. Astfel, în caz de necesitate, veţi putea schimba cu locul activităţile (dacă n-aţi reuşit să luaţi bilete pentru spectacolul programat sau nu a nins ca să faceţi o plimbare cu săniuţa).
  • Faceţi câteva bileţele de rezervă (din aceleaşi considerente, expuse anterior).
  • Asiguraţi-vă de cu seară că sunteţi pregătiţi pentru activitatea de a doua zi.
  • Stabiliţi din start când veţi deschide cutiuţele, seara ori dimineaţa.
  • Străduiţi-vă să faceţi ceea ce v-aţi propus, altfel, se destramă tot farmecul sărbătorii.
  • Puteţi începe calendarul când vă este comod (cu 24, 20, 15, 10 zile înainte de Crăciun).
  • Puteţi folosi ideea şi pentru alte sărbători (Paştele, ziua de naştere, etc.), făcând schimbările adecvate zilei ce o aşteaptă copilul.

Calendarul de Craciun

Sper că aceste idei vor fi utile la crearea unui calendar pentru copilul vostru și, de ce nu, împreună cu ei. Acum, numărătoarea inversă până la sosirea Moșului Crăciun va fi mult mai plăcută și mai captivantă.

***

Ludmila Moga

Ludmila Moga este mămică a doi copii, profesoară de limba şi literatura română, dar căreia îi place la nebunie să creeze lucruri frumoase, alături de cei mici, plăcerea descoperită în momentul când a aflat că va fi mamă. O puteți urmări pe Facebook.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *