5 Activități distractive pentru luna {Martie}

CAMERA DE JOACĂ

După cum țineți minte, luna trecută am dat start unei serii de postări lunare prin intermediul căreia încerc să vin cu mici inspirații cu privire la ce să vă mai ocupați odraslele voastre – cu ativități distractive, simple de organizat, dar care în același timp dezvoltă diverse abilități. Pentru că am avut o perioadă mai busy, cu zile de naștere și călătorie activă, luna aceasta postez un pic mai târziu decât mi-am propus.

De data aceasta vă propun alte activități din diverse domenii: motricitate fină, artă, dezvoltare fizică, învățarea culorilor prin joc, dar și un experiment captivant. Aceste jocuri sunt potrivite pentru diferite vârste, însă foarte mult depinde individual de abilitățile și interesele copilului. În orice caz, orice activitate poate fi ajustată pentru copilul vostru.

5 ACTIVITĂȚI PENTRU LUNA MARTIE

*Deși încerc să fac activități sigure pentru copii, unele activități ar putea fi nepotrivite copiilor care încă bagă lucrurile în guriță sau să fie supravegheate 100% de părinte sau îngrijitor.

1. Pictură cu folie de aluminiu

Întotdeauna țin să ofer ocazia copiilor mei să descopere diverse instrumente de a picta, și de aceea, continuu să explorez alte modalități neordinare. Luna aceasta i-am oferit ocazia să picteze cu un boț din folie de aluminiu.




Prima încercare a fost cu copilul mai mare atunci când trebuia să pregătească o pictură de toamnă și a făcut un copac cu ajutorul foliei de aluminiu. A ieșit un adevărat copac tomnatic profesional, cu diverse culori care se contopeau între ele frumos. Deoarece eram atunci în presiune de timp, nu i-am oferit și fetei mele să experimenteze tehnica dată. Acum însă a avut ocazia să exploreze în voie această metodă neobișnuită pentru ea.

Instrumentul principal în acest proiect este folia de aluminiu. Mai corect spus – mingea din folie. Într-o farfurie de plastic/hârtie se toarnă câte un pic de vopsea lichidă (sau guașe), iar copilul este invitat să cufunde mingea în culoarea dorită (ori deodată în toate) și să picteze prin tehnica apăsării. Este o activitate atât de simplă, însă rezultatul e fascinant!

Aici am încercat să pictăm focuri de artificii anume pentru a încerca să scăpăm de frica față de acestea.

Pe lângă faptul că activitatea dată stimulează creativitatea, mai e și o activitate senzorială.

Vârsta potrivită pentru activitate: de la 18-24 luni și mai mari.

2. Salvăm animalul de pe celălalt mal al râului

Este un joc ce ajută la arderea energiei celor mici, dar și învățarea culorilor și formelor geometrice prin joc. Pentru aceasta e nevoie de hârtie colorată (perfect ar fi carton) și scoci. Se decupează diverse forme din hârtie și se lipesc bine de podea cu scoci la distanță diferită.

La sfârșitul traseului am pus un animăluț și i-am zis că urmează să salveze animalul de pe celălalt mal al râului, dar trebuie să meargă doar pe „pietrele” colorate (adică foi) și să aibă grijă să nu cadă în „apă”. În timp ce pășea pe o „piatră”, trebuia să numească culoarea. Data aceasta am încercat să includ culori mai puțin standarde.

Pentru că am plasat „pietrele” la distanță mai mare, trebuia să depună efort ca să facă pași mai mari – un exercițiu perfect pentru șoldurile ei pufoase 🙂

Apropo, jocul acesta poate fi organizat deja și afară, cu ajutorul cretei.

Activitatea dată pune accent pe abilitățile precum recunoașterea culorilor/formelor, motorica grosieră și imaginația.

Vârsta: 2+ ani.

3. Experiment științific: explozie de culori

Eu ador să fac experimente științifice cu copiii mei. Am făcut foarte multe cu băiatul meu, însă de regulă, Adelina era mai mult ca observator decât participant. Așa că a venit deja și momentul să încep o serie lungă de experimente și cu ea.

Cele mai populare produse pentru a crea reacții spectaculoase, fără a ieși din casă, sunt: OȚET și BICARBONAT DE SODIU. Pot fi organizate diverse experimente interesante, dar acesta e cel mai simplu. Pentru o reacție mai colorată, folosesc coloranți în formă lichidă (le-am luat de pe Amazon), dar puteți folosi și uscați.

Într-un vas mai mare plasați două păhăruțe mici (mai înalte ar fi perfecte) cu o cantitate mai mare de oțet și câteva picături de coloranți, iar în alt vas pregătiți bicarbonatul. Acum, propuneți copilului să toarne bicarbonat în pahare cu ajutorul unei lingurițe. Această combinație va genera o adevărată explozie vulcanică și reacții repetate de WOW-uri! Să știți că îi veți opri greu din acest proces 🙂

Pentru copii mai mari puteți inversa ingredientele și să includeți un pic de motricitate fină cu ajutorul unei seringi, pipete sau a unei sticle de la ketchup (ceva similar cu acest experiment). Astfel, se ia oțetul colorat cu seringa și se toarnă în pahare peste bicarbonat.

Îmi place și mie să mă implic de fiecare dată în acest proces chimic. Așa că experimentul dat este potrivit pentru orice vârstă.

Dacă nu aveți coloranți, nu e absolut nici o problemă – reacția va fi spectaculoasă oricum.

Nota: copiii mici trebuie supravegheați 100%.

4. Sortarea pomponurilor după culoare

Principalul domeniu de dezvoltare unde întotdeauna am pus accent la copiii mei este consolidarea motricității fine. Motricitatea este foarte importantă și este o premisă puternică pentru a pregăti copilul către scriere (mânuirea pixului). Pe lângă aceasta, scopul meu e să folosesc obiectele găsite prin casă și nu cumpărate în magazinele de jucării.

Pentru activitatea dată e nevoie de tuburi de la hârtie igienică, pomponuri (le găsiți în papetării) și clește de bucătărie (sau pensetă mare). Alege câteva culori pentru a consolida cunoștințele în domeniu și învelește tuburile cu hârtia colorată (folosind clei sau capsator). Pentru copii mai mari de 3 ani se poate scrie denumirea culorii cu litere de tipar, astfel va învăța să asocieze cuvântul cu culoarea.

Poziționează tuburile vertical și împrăștie pomponurile în fața copilului. Și acum încurajează-ți copilul să apuce pomponurile cu cleștile și să le dea drumul în tubul potrivit.

Pe lângă faptul că este un exercițiu de motricitate fină, mai e și o experiență senzorială – prin strângerea pomponurilor în mâini, care sunt foarte moi și plăcuți la atingere.

Ca alternativă la tuburi (poate nu obișnuiți să le adunați) sau pentru copii mai mici, puteți folosi forma de la brioșe sau tava pentru cuburi de gheață. În acest caz, fundul fiecărei forme se acoperă cu hârtie colorată, iar copilul va sorta pomponurile după culoare.

Pentru copii mai mari, puteți folosi clești confecționate din bețișoare chinezești pentru a-i provoca spre o sarcină mai dificilă.

Această activitate are mai multe beneficii: învață sortarea și potrivirea culorilor, recunoașterea denumirii culorilor (copii mai mari), consolidează apucarea și dezvoltă motricitatea fină.

Activitatea este potrivită pentru copii de la 2 ani până la 4-5 ani, cu mici ajustări. 

 5. Joc de imaginație în bucătărie

Jocul preferat al copilei mele este de-a bucătarul (de altfel ca și majoritatea copiilor). I-am procurat aragaz și diverse ustensile, unele chiar i le-am dat din sertarul din bucătăria noastră. Totuși, ezit să-i cumpăr jucăriile ce imit diverse produse alimentare, mai ales alea plastice și colorate. În schimb, încerc să-i ofer o experiență reală și ofer spre joacă produse adevărate: legume tăiate, ierburi, crupe. Evident că asta generează și murdărie, însă prin acest joc are ocazia să descopere legumele pe viu, nu doar consumându-le.

Astfel, copilul este entuziasmat să simtă și să atingă produsele adevărate, dar și să se joace cu acestea în voie. Cu această ocazie puteți genera și discuții pe tema legumelor și a nutrienților, astfel copilul va crea o atitudine pozitivă față de acestea și posibil să le accepte cu mai mare drag și în farfurie.

Încercați! Vă garantez – joaca va fi de lungă durata.

Vârsta: de la 18 luni.

Până apar următoarele articole pe blog, te invit să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări de publicare a noului articol. Te invit să mă urmărești și profilul meu de pe Instagram.

Joacă veselă și de lungă durată vă doresc și o primăvară însorită!

Dacă ați încercat vreo activitate din cele expuse, te rog scrie în comentarii 🙂

S-ar putea să te intereseze și alte articole similare: 

 

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *