12 activități pentru călătoriile cu copiii în mașină {2 – 4 ani}

CAMERA DE JOACĂ TRAVEL

Ideea de a călători cu mașina cu un copil mic îi sperie un pic pe mulți părinți. Unii copii chiar nu pot sta liniștiți în scăunel auto nici măcar 30-60 minute, ce să mai zici de 10-15 ore. Dar, având experiența călătoriilor lungi cu mașina, am înțeles un lucru – cu o pregătire adecvată, călătoriile pot fi mai puțin dificile, și pe alocuri chiar distractive pentru toată lumea. Evident, călătoriile nu sunt toate la fel: uneori ele sunt mai ușoare, alteori aia mică chiar e mofturoasă și necesită mai multă atenție.

Am găsit numeroase idei de activități în drum, dar am încercat să fac o listă compactă cu activitățile pe care le-am testat și noi și care v-ar ajuta să aveți o călătorie mai puțin frustrantă și, de ce nu, distractivă, chiar dacă e vorba de 10 sau 2 ore. Aceste activități sunt potrivite pentru copiii de 2 – 4 ani, dar cred că multe din ele pot fi interesante și pentru copiii mai mari (sau mai mici).

Oricum, pentru a avea o călătorie liniștită și copii fericiți, este important să faceți popasuri frecvente, măcar pentru 15-20 minute, în care să coborâți din mașină și să mai alergați un pic sau să vizitați un magazin de la benzinărie (și poate să cumpărați vreun fleac pentru copil). Sper această listă să vă inspire și să vă ajute.

Activități pentru călătoriile lungi cu copiii {2-4 ani}

1. Tavă magnetică/tablă de scris/suport

Îmi venise o idee să confecționez un suport multifuncțional pentru activitățile în drum. Îmi rămăsese o bucată mică de autocolant care imite tabla de scris cu creta și aveam doar sarcina să găsesc o tavă de metal pentru joaca cu magneți. Am căutat mult până am găsit una metalică și la preț accesibil. Am lipit autocolantul pe toată suprafața tăvii.

Activitati in drum lung

Astfel, tava o puteam folosi pentru mai multe scopuri: a desena sau scrie cu creta, pentru joaca cu magneți (litere, cifre, magneți de frigider), suport pentru a desena sau a juca cu plastilina.

Activitati la drum lung

2. Plastilină moale

Nepărat pregătește un cuțitaș pentru plastilină și câteva forme. Pregătește câțiva „viermișori” lungi pe care copilul le va tăia cu cuțitul pe tavă (sau o carte cu copertă tare).

3. Sârmă flaușată

Pentru cei mici: pregătește din timp o cutie mică de carton și cu ajutorul unui creion ascuțit străpunge-o pe toată suprafața. Acum lasă-ți copilul să-și vadă de treabă – va trebui să bage sârmulițele colorate în fiecare gaură. Pentru cei mari: confecționați bijuterii, animale, coronițe, arcuri, mașini etc. Sârma o găsiți în papetărie.

4. Puzzle magnetic

În ultima perioada Adelina a căpătat un interes sporit față de puzzle. De aceea am inclus în listă și această activitate. Din întâmplare (și spre bucuria mea) am găsit un puzzle magnetic exact pentru vârsta ei pe care îl putea asambla pe tava metalică.

Activitati in drum lung

5. Teatru de păpuși

Fata mea adoră să ducă dialoguri cu animale de pluș, iar un teatru de păpuși o poate distra sau sustrage de la mofturi. În timp ce stai pe bancheta din față, joacă cu un animăluț de pluș și antrenează-l în discuții cu o voce amuzantă. Și lasă-l din când în când să cadă dramatic jos – asta îi amuză foarte tare.

6. Tichete de recompensă

Deocamdată nu am folosit acest joc pentru Adelina (încă e mică să înțeleagă ideea), dar l-am folosit pentru Daniel pe când avea 4 ani și ne-a ajutat foarte mult în drum. Am tipărit „tichete de călătorie” (vezi AICI) și le-am decupat în prealabil. Ideea este următoarea: copilul primește câte un tichet la fiecare 30 de minute de călătorie (sau mai puțin). La destinație se numără tichetele și, în funcție de număr, va putea „cumpăra” sau obține ce dorește în calitate de recompensă (evident, fără exagerări). Aceste tichete îi ajută pe copii să conștientizeze cât au de mers și așteaptă cu suspans următorul tichet – astfel timpul trece mai repede.

7. Abțibilduri

Abțibildurile au fost un hit la drum și cred că fiecare copil are o dragoste aparte pentru a dezlipi și lipi abțibildurile. O carte mare cu abțibilduri ar fi o mare bucurie pentru copil, însă pentru cei mici ar fi o provocare să le dezlipească de sine stătător și va trebui să stai lângă copil ca să-l ajuți. Eu am găsit stickere care sunt un pic „umflate” si de mărime mică, astfel copilul putea singur să le dezlipească și să le lipească pe o foaie așternută pe tavă.

În orice caz, dacă copilul întâmpină dificultate în a le dezlipi, poți să le dezlipești singură și să le lipești de marginea tăvii. De aici copilul va putea ușor să le ia singur și să-și facă un colaj dorit de abțibilduri.

Activitati in drum lung

8. Lanternă

Lanterna este o modalitate grozavă de a distra copiii în drum odată cu lăsarea întunericului (în cazul în care încă nu dorm).

9. Lipici și forme

Pentru această activitate vei avea nevoie de un clei uscat, hârtie colorată și foi albă. În prealabil decupează diverse forme mici din hârtie colorată (nu trebuie să fie ideale). Cu ajutorul tău, copilul va trebui să aplice clei pe fiecare formă și să facă un colaj pe o foaie.

10. Mici surprize

În prealabil cumpără diverse jucării mici, cărți noi sau mărunțișuri nu scumpe. În timpul călătoriei vei oferi câte un cadou nou la fiecare oră, ca recompensă. Pentru ceva timp copilul va fi ocupat cu studierea sau joaca cu noul cadou.

11. Povești audio

Aceste CD-uri au o putere uimitoare – captează atenția copiilor pe toată durata povestirii și nici nu vor observa cum trece timpul.

Am avut o situație haioasă vreo doi ani în urmă. Cumpărasem odată un CD cu povești audio, însă nicăieri nu se menționa durata povestirii. Și când eram deja în drum, am aflat că erau 2 povești, a câte doar … 6 minute 😀 Daniel era încântat să le asculte, însă pentru noi deja devenise dificil să le ascultăm repetat de atâtea ori. Așa că sfatul meu – cumpărați povești lungi.

Apropo, în situații de moftureală, ne ajută și un CD cu muzica ei preferată, pe care o fredonăm împreună.

12. Ronțăială

Totuși, să nu subestimăm importanța gustărilor într-o călătorie lungă – sunt o salvare în momente de maximă frustrare din cauza că sunt „blocați” în scaun sau când pur și simplu vă doriți vreo 20-30 minute de LINIȘTE.

Iata câteva idei de gustări de ronțăit: stafide sau alte fructe uscate, fulgi de porumb, semințe decojite (rumenite un pic), struguri, boabe de porumb sau mazăre, acadele (eu cumpăr doar organice de pe iherb), biscuiți, covrigi etc. Unele gustări (mai puțin sănătoase) nu obișnuiesc să le dau acasă, însă în drum fac o excepție pentru a salva unele situații. Mai multe idei de gustări sănătoase pentru călătorii lungi le găsiți în articolul Idei de gustări sănătoase pentru copii în călătorii lungi.

Activitati pentru calatoriile lungi cu copiii mici

Și să nu excludem „metoda disperată pentru situații disperate” – telefonul sau tableta cu jocuri, muzică sau desene animate. În orice caz, încerc să apelez la metoda aceasta atunci când nu mai ajută nimic.

Vă doresc o călătorie cât mai interesantă, ușoară și distractivă. Drum bun!

Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.

S-ar putea să-ți prindă bine și alte articole:

Cu Drag, Natalia

6 thoughts on “12 activități pentru călătoriile cu copiii în mașină {2 – 4 ani}”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *