Chestionar al preferințelor copilului tău la final de an

CAMERA DE JOACĂ

Pentru a păstra momentele prețioase din copilăria lor adunăm o groază de poze, înregistrăm video, unii reușesc să noteze frazele haioase spuse de ei, fie păstrăm careva hăinuțe sau jucării pentru a le revedea cu copilul cu trecerea anilor.

Dar am descoperit o altă idee frumoasă – chestionar pentru copii în care povestesc despre lucrurile sale preferate la finalul fiecărui an, începând cu vârsta de 3-4 ani și până la 18 ani. Este o metodă grozavă de a vedea cum se schimbă copilul tău în fiecare an!

E ceva similar cu interviul de zi de naștere pe care vi l-am împărtășit în articolul 16 tradiții frumoase de ziua copilului tău, dar acesta este unul mai simplu și doar înregistrează preferințele, care cu siguranță se schimbă din an în an.

Doar 15 întrebări simple înainte de a începe anul și pentru a face un rezumat al visurilor, ideilor și activităților preferate într-o perioadă determinată.
Întrebările sunt simple și nu necesită multă reflectare; deci le poate răspunde un copil începând cu 3 ani.

Însă, dacă ai un copil mai mare, să zicem peste 10 ani, atunci poți ajusta chestionarul și adăuga câteva întrebări pentru a afla care sunt gândurile, aspirațiile sau opiniile sale.

Spre exemplu, în loc de întrebările:

  • Care este culoarea ta preferată?
  • Care este fructul tău prefarat?

Întreabă-ți copilul:

  • Care este piesa vestimentară preferată?
  • Ce lucru cool ai învățat în anul care a trecut?
  • Cu cine îți place cel mai mult să petreci timpul?
Află mai bine care sunt preferințele copilului tău la final de an cu ajutorul acestui chestionar, ca apoi să urmărești cum se modifică acestea odată cu trecerea anilor. Va fi curios și pentru copilul tău mai mare să vadă cum evoluează răspunsurile sale.

Daniel a completat un chestionar similar 2 ani în urmă, însă deloc nu-l pot localiza. Dar începând cu anul acesta tradiția a fost relansată, cu atât mai mult că și Adelina deja este pregătită să ne relateze despre preferințele sale, la aproape 4 ani. I-am oferit ocazia să facă singură careva însemnări și a fost extrem de încântată, mai ales că îi reușește deja să scrie vreo 6 litere.

Această activitate nu necesită mult timp:

  1. Descarcă chestionarul. Doar apasă click aici.
  2. Tipărește. Orice hârtie este potrivită, însă cea groasă ar fi ideală.
  3. Decupează o poză recentă și lipește în chenarul potrivit.
  4. Intervievează copilul pentru a completa întrebările sau lasă-ți copilul să le completeze de unul singur.
  5. Păstrează foile într-o mapă sau scanează-le.

Copiii sunt foarte entuziasmați să ofere detalii cu privire la ce le place cel mai mult (chiar și adulții adoră acest lucru) și uneori sunt și blocați să răspundă la careva întrebari, precum Adelina în imaginea de mai jos :))

Peste ani, vei căpăta o colecție de amintiri frumoase care nu prea pot fi surprinse în fotografii.

Este o tradiție simplă de tot, care poate fi pornită în orice zi a anului și este o ocazie frumoasă pentru copii să refecteze, să scrie și să implice întreaga familie într-o activitate comună.

Ce alte întrebări ai include în acest chestionar? Scrie mai jos în comentarii.

***

Nu uitați să vă abonați la newsletter pentru a primi notificări despre articole noi. Totodată, nu ezitați să dați Like paginii de Facebook sau să mă urmăriți pe Instagram, acolo unde vin cu mai multe detalii din viața noastră de familie.

S-ar putea să-ți placă și alte articole similare:

 

 

 

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *