Colecție de jocuri și activități în casă {partea 2 + Video}

CAMERA DE JOACĂ

Nu mai știi cu ce să-ți mai ocupi copilul în această perioadă lungă de vacanță? Prinde o colecție de jocuri și activități captivante pentru copii de orice vârstă!

Chiar dacă s-a instalat vara și nu mai avem restricții de a ieși din casă, urmează încă o perioadă nedeterminată în care grădinițile vor fi închise (situația în R. Moldova), ceea ce înseamnă că e nevoie de mai multe idei pentru a le ocupa timpul copiilor. În plus, vor urma zile caniculare care ne vor ține în casă, așa că e cazul să pregătim o listă lungă de jocuri și activități vesele și educative pentru copii.

În acest articol vă împărtășesc a doua serie din cele 3 pe care le-am creat pentru părinți cu sprijinul celor de la „Zahărul Domnița”. Sunt jocuri și activități în casă simple de organizat și aplicat folosind puține materiale și care sunt potrivite pentru copii de orice vârstă și pentru întreaga familie.

Vezi prima Colecție de jocuri și activități în carantină {partea 1}

Colecție de jocuri și activități în casă {partea 2}

Lista dată conține activități pentru copii de vârstă diferită, iar pe final le găsești și în format video.

1. Pictăm cu bețișoare cu vată – o activitate creativă neobișnuită, dar care îl va cuceri pe orice copil. Copiii de la 2 ani deja pot încerca să picteze și cu acest instrument, iar metoda este o cale bună de a stimula motricitatea fină.

2. Desenăm cu ochii închiși ceva simplu: un cap de purceluș sau pisică, o casă sau mașină. Neapărat sunt invitați și părinți la această activitate care generează multe râsete.

3. Bătaia cu perne – cea mai solicitată activitate în familia noastră! Iar dacă se implică toată familia în această bătălie, are loc descărcarea emoțiilor negative și încărcarea cu energie pozitivă.

4. Pictură pe lapte cu efect magic

Pentru acest experiment ai nevoie de: lapte, detergent de vase, bețișor de vată și coloranți lichizi (noi avem de pe Amazon). Într-un vas se toarnă lapte cât să acopere fundul. Se toarnă câteva picături de coloranți de nuanțe diferite. Bețișorul de vată se umezește în apă, apoi se înmoaie în detergent. Odată ce atingi bețișorul de picăturile colorate începe magia (vezi în video)!

5. Activitate senzorială cu cereale: toarnă într-un vas mălai, orez sau griș și oferă-i diverse ustensile pentru joacă (linguri, vase, păhăruțe). Sau încercați Vânătoarea de Nasturi.

Ai un preadolescent plictisit în casă? Prinde 80 de idei pentru copii mari.

6. Spălăm geamurile cu un pulverizator cu apă.

7. Construiește un cort după imaginația ta.

8. Ajutor în bucătărie – dă-i un cuțit de servit pentru a tăia fructele sau legume moi (banană, kiwi, căpșune, cartof fiert).

9. Învățăm a număra cu plastilina

Pregătește multe bobițe din plastilină de culori diferite. Pe o foaie desenează cercuri din culori diferite și indică o cifră. Copilul va trebui să strivească în perimetrul cercului numărul de bobițe corespunzător cifrei indicate.

10. Colorăm pătrățele după numere

Scrie un șir de numere până la 10 pe o foaie de matematică. Copilul va colora numărul de pătrățele corespunzător fiecărei cifre folosind culori diferite.

11. Ghicește litera/cifra care se scrie pe spate – perfect pentru zile lenoase.

12. Experiment „Pungă străpunsă” – ai nevoie de o pungă zip și creioane bine ascuține. Vezi detalii în acest articol.

13. „Foarfeca – Piatra – Hârtia” – un joc clasic pentru orice vârstă.

14. Bule de săpun în farfurie – într-un vas se toarnă apă și câteva picături de săpun lichid, iar cu ajutorul unui pai se suflă în apă pentru a genera magia bulelor de săpun.

15. Imită mișcarea degetelor

16. Desenează umbra jucăriilor sau obiectelor – pentru asta ai nevoie de soare sau de o lampă.

17. Nimerește mingea de ping-pong în pahar printr-o singură lovitură de podea.

Vezi și lista cu 21 de Jocuri pentru călătoriile lungi cu mașina

18. Experiment exploziv cu bicarbonat de sodiu și oțet

Pe o tavă așează 2-3 pahare în care se toarnă pe jumătate oțet. Într-un vas adaugă bicarbonat. Copilul va adăuga câte o lingură de bicarbonat în fiecare pahar cu oțet. Reacția chimică e spectaculoasă!

19. Joc de matematică cu zaruri

Aveți nevoie de 2 zaruri. Fiecare jucător aruncă ambele zaruri și însumează punctajul. Câștigă cel care adună punctaj maxim și depinde doar de noroc. Se poate folosi operațiunea de înmulțire în cazul copiilor mai mari.

20. Învață să împletești o cosiță – leagă de scaun niște fire (mai groase) și lasă-ți copilul să se antreneze împletind o cosiță în timp ce își antrenează motricitatea fină.

Acum te las să urmărești video de mai jos pentru a înțelege mai bine aceste jocuri și activități în casă care vor întări diverse abilități și vor ocupa util timpul copiilor sau a întregii familii.

Știu bine că ai nevoie de multe idei pentru a-i ocupa pe copii în această vară, de aceea urmează și a treia colecție de activități (pentru a primi notificări, te îndemn să te abonezi la blog aici), dar și multe altele.

*Acest articol a fost sponsorizat de Zahărul Domnița pentru a oferi susținere și inspirație părinților în această perioadă mai dificilă.

Sunt curioasă ce activități mai faceți cu copii în această vacanță lungă? Mai rezistați sau deja v-ați adaptat?

Citește și:

Ești în căutare de alte idei pentru a petrece util timpul cu copiii și să creați amintiri frumoase? Atunci te invit să te abonezi la blog AICI (pentru a primi notificări când public articole noi), pagina de Facebook și mă poți urmări pe profilul de Instagram, unde zilnic vin cu inspirații pentru părinți și copii în Istorii.

Cu Drag, Natalia

3 thoughts on “Colecție de jocuri și activități în casă {partea 2 + Video}”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *