13 obiceiuri pentru a deveni o mamă mai calmă și mai fericită

PENTRU MAMI

Dacă îți vei forma aceste obiceiuri, vei reuși să devii mai fericită și mai calmă și, ca urmare, veți deveni o familie mai fericită!

Familia, casa, munca, crizele de furie, ore de somn insuficiente, timp puțin pentru propriile pasiuni – toate te pot ușor epuiza. Din lipsa de timp pentru tine și a numeroaselor griji și sarcini pe care trebuie să le jonglezi, ajungi să te plasezi pe ultimul loc.

În consecință, are de suferit sănătatea ta, starea de spirit, relația cu copiii și soțul, inclusiv și atitudinea ta. Toate luate împreună te pot transforma într-o persoană nefericită, iar energia negativă îi afectează pe cei din jur, inclusiv pe tine pe termen lung.

Citește și Anul acesta te îndemn să devii mai fericită, mai productivă și mai sănătoasă

Dar un lucru nu trebuie să uiți: ca să poți avea grijă de alții, trebuie să ai grijă de tine!

Găsește timp pentru a face schimbări în obiceiuri, rutine, în gândire, modul de viață și atitudine pentru a deveni o mamă mai productivă, mai calmă și mai fericită.

Recent am pornit o serie de articole dedicate mamelor cu scopul de a vă oferi imbold în a găsi timp și motivație pentru a avea mai multă grijă de nevoile voastre și a vă îmbunătăți calitatea vieți prin simple obiceiuri și rutine.

Dacă îți dorești să devii o mai bună versiune a ta – mai fericită și mai calmă – atunci te invit în această provocare plină de transformări.

Începe cu pași mici

Analizează lista de mai jos pentru a identifica obiceiurile pe care ai vrea să le începi sau să le îmbunătățești și creează-ți un plan de acțiuni.

Dar ai grijă să nu pornești toate obiceiurile deodată pentru că există riscul să abandonezi la un moment dat. Eficient ar fi să alegi un obicei nou pe care ai dori să-l formezi sau să-l întărești și acordă-i toată atenția pentru 2-4 săptămâni.

Dacă te focusezi doar pe un singur obiectiv într-o perioadă determinată, vei fi mai motivată și vei vedea rezultate. În așa mod, vei evita să amâni anumite acțiuni.

Se zice că e nevoie de 21 de zile de repetiție pentru a-ți crea sau întări un obicei, care apoi devine un gest automot.

13 OBICEIURI PENTRU A FI O MAMĂ MAI FERICITĂ ȘI MAI CALMĂ

1. Notează-ți obiectivele

Cea mai bună cale de a-ți forma obiceiuri noi este să le scrii. Iar pentru asta vei avea nevoie de un planner/agendă, fie ea fizică sau virtuală!

Personal, mă simt mai motivată și mai organizată atunci când îmi planific ziua, săptămâna și luna – lucrul care mă ajută să-mi urmăresc progresele și să fiu mai eficientă.

După ce adorm copiii, îmi rezervez 10′-15′ pentru a-mi planifica ziua următoare, astfel mintea mea merge la culcare eliberată de planuri și idei.

Acest obicei te va ajuta să devii mai organizată și mai productivă, să economisești timp și să reduci din stres, indiferent dacă ești o mamă care lucrează sau îți petreci toată ziua acasă cu copilul. Cu timpul, planificarea timpului va deveni o normalitate și chiar o necesitate.

2. Planifică-ți bugetul și controlează-ți cheltuielile

Acest obiectiv e în topul listei mele, pentru că am scăpări la acest capitol. Deseori ajung să constat că nu știu cum mi-am cheltuit veniturile, dar lucrurile de care am nevoie așa și nu le-am procurat. Deci, acum sunt determinată să învăț să-mi contabilizez veniturile și cheltuielile.

Cu acest scop deja am început să-mi notez absolut orice cheltuială pentru a determina unde aș putea tăia din cheltuieli. În plus, mi-am rezervat două plicuri pentru a economisi bani: pentru o călătorie cu prietene și alta pentru “zile negre”.

3. Limitează consumul de Social Media

Social Media este o capcană care ne consumă timpul, totodată ne afectează starea de spirit și încrederea de sine. Este foarte ușor să te consumi emoțional urmărind viața altora și să pierzi ocazia de a te bucura de lucrurile frumoase care sunt chiar sub nasul tău.

Social Media ne face să ne comparăm cu alții, ceea ce inevitabil duce la pierderea încrederii de sine și ne face să punem la îndoială propria valoare, astfel ajungem să ne întrebăm “de ce viața mea nu e atât de frumoasă ca a lor?”.

Încearcă să-ți limitezi timpul pe care îl petreci pe Facebook și Instagram (cronometrează timpul) și stabilește unele zile (cel mai bine weekend și serile) în care să te deconectezi de viața virtuală pentru a te bucura de tot ce-ți oferă viața.

4. Reduce dezordinea din casă

Suntem legate emoțional de multe obiecte din casă, multe dintre ele fiind adunate de-a lungul vieții. Le păstrăm fără să conștientizăm că de fapt excesul de lucruri din casă, care nu ne mai aduc bucurie sau nu mai sunt funcționale, devin cauza stresului și a haosului atât din casă, cât și din minte.

Curăță bucătăria și dulapurile de lucrurile pe care nu le mai folosești, donează hainele pe care nu le-ai purtat de mult timp și îmbrăcămintea copiilor din care au crescut, aruncă toate mărunțișurile și reduce la maxim numărul de jucării (copiii nu au nevoie de multe).

Casa ta va respira mai bine și mintea ta se va elibera de haos.

Vezi 15+ trucuri pentru o casă mai organizată de la Diana Mihaila (primul blogger-specialist în soluții de organizare din România) și începe organizarea din acest moment!

5. Reduce dezordinea și din mintea ta

Ai grijă de haosul și de energia negativă care-ți domină mintea. Toată negativitatea acumulată în ultima perioadă trebuie să o elimini din mintea ta.

O poți face prin mai multe căi: să vorbești cu o persoană dragă care știe să asculte sau cu un psiholog, permite-ți să ierți, să uiți sau să te resemnezi.

O metodă eficientă ar fi să scrii pe o foaie toate gândurile și emoțiile negative acumulate, fie o scrisoare către persoana care ți-a provocat durere, rupe foaia în multe bucăți și arunc-o.

6. Citește un capitol pe zi

Eu ador să citesc articole pe diverse subiecte (parenting, blogging, mindfullness și dezvoltarea personală), însă toate sunt în engleză. Ultima vreme cărțile stau și își așteaptă timpul pe masa din dormitor. Dar să citești cărți, și mai ales cele românește, este total diferit.

Iubesc cărțile care învață, care te ajută să te autodescoperi, dar nu am citit literatură artistică de ani buni. Așa că anul acesta mi-am propus să-mi creez obiceiul de a citi, folosind tehnica descrisă de Diana Ivanov recent pe blogul ei unde povestește despre cum reușește să citească cărți în timp record și asta în condiția în care are doi copii mici acasă.

7. Planificarea meniului

Încearcă să planifici meniul familiei pentru o săptămână și vei vedea cât stres și presiune vei reduce din viața ta. Cu această ocazie îți vei putea planifica și cumpărăturile și vei scăpa de problema care ne macină pe multe dintre noi “Ce să mai gătesc astăzi?!”.

Crede-mă, acest obicei îți va simplica simțitor viața!

8. Învață să meditezi

Meditațiile sunt extrem de benefice pentru mame, pentru echilibru emoțional și însușirea autocontrolului în situații stresante sau dificile.

Eram o persoană mintea căreia nu înceta să gândească întruna, să-și vizualizeze scenarii negative sau stresante legate de copii și era mereu anxioasă. Însă, după ce am citit cartea “Mindfulness pe înțelesul tuturor” și am început să practic meditațiile mindfulness, am început să însușesc arta de stăpânire a gândurilor și a emoțiilor.

Cum meditezi? Începe cu 5′-10′ pe zi în care îți deconectezi mintea de orice gând. Te așezi comod într-un spațiu linștit, închizi ochii și încearcă să-ți concentrezi atenția pe respirație: fie în zona nărilor simțind cum aerul intră și iese, fie pe abdomen/piept (cum el se mișcă prin respirație). Dacă apare vreun gând sau dialog intern, îți reîntorci atenția spre respirație.

De regulă, meditez 10 minute dimineața înainte de a-mi trezi fiica. Dar scopul meu e să meditez zilnic – lucrul care mă va ajuta să devin mai calmă.

9. Ai grijă de relația cu partenerul de viață

Deși acum te vezi mai mult în rolul de mamă, încearcă să nu-ți ignori relația cu soțul. Voi aveți nevoie unul de altul, chiar dacă nu cu atâta intensitate ca și până la copii. Însă te asigur că intensitatea revine, și chiar e mai mare, odată ce copiii cresc. Însă este important să investiți în relație.

Începeți o tradiție pe care s-o respectați săptămânal sau o dată la două săptămâni – petreceți timpul doar voi doi: după ce adorm copiii priviți un film, serviți vin la lumina lumânărilor, faceți o baie, vorbiți pe orice temă, încercați un joc de societate etc.

Încercați ocazional să lăsați copiii cu bunei, prietenă sau vreo vecină și luați masa în oraș. Într-un cuvânt – conectați-vă!

Noi cu soțul avem și o regulă: o dată în an, cel puțin, plecăm în călătorie fără copii pentru câteva zile. Să vedeți cât de mult improspătează relația aceste plecări în doi! Nu este obligatoriu să plecați peste mări și țări – puteți ușor găsi o cabană drăguță sau o vilă și fără să treceți frontiera. 

10. Nu te mai compara cu alte mame

Acest obicei îți face doar rău: te face să pui la îndoială abilitățile tale de mamă. Nici o mamă nu este perfectă – ele nici măcar nu exisă! Unica persoană cu care trebuie să faci comparație este cu persoana care ai fost tu ieri. Încearcă doar să-ți setezi obiective care te vor face mai bună și evită să urmărești ce fac ceilalți.

Firește, te poți lăsa inspirată de alte mame, însă cu toate suntem atât de diferite și avem un ritm de viață diferit, dar și copii diferiți.

Tu faci tot posibilul să fii o mamă mai bună, atâta cât poți tu.

11. Întrodu exercițiile fizice în viața ta

Sportul nu doar te face mai sănătoasă și îți tonifiază corpul, dar este un instrument perfect pentru a-ți echilibra starea psiho-emoțională. Știai că, în timp ce exersezi, se elimină endorfina, fapt ce-ți asigură o stare de bine?

Citește și Lecție de ambiție de la Leanka

Alege orice tip de sport, doar practică-l regulat: dans, zumba, plimbări lungi la pas rapid, jogging, sala de forță, yoga (canalul Yoga With Adriene pe Youtube e bestial), pilates, înot, bicicleta sau 15′-45′ de sport acasă (canalele mele preferate sunt: Fitness Blender și PopSugar Fitness).

12. Fă timp pentru tine zilnic

Nu devii egoistă atunci când acorzi timp și atenție ție și pasiunilor tale, ci din contra – atunci când reușești să ai grijă de tine (nu vorbesc de aspect fizic), viața ta abundă în dragoste, afecțiune, răbdare și apreciere ceea ce inevitabil și natural te face pe tin mai fericită.

Așadar, indiferent cât de ocupată ești, rezervă-ți 20-30-50 minute doar pentru tine: citește un capitol din cartea care tot așteaptă pe raft sau un articol motivațional, ascultă album cu piesele preferate (sau chiar dansează), fă-ți o baie cu spumă și muzică relaxantă, colorează mandale, privește un film – fă orice îți aduce plăcere și liniște pe suflet sau îți ridică starea de spirit.

E timpul să arăți familiei tale că necesitățile și pasiunile tale contează, pentru că „O mamă fericită = Familie fericită”.

Citește: Și mamele au nevoie de răsfăț

13. Jurnal de recunoștință

În fiecare zi ni se întâmplă lucruri frumoase, deși de multe ori nu le acordăm atenție. Însă, atunci când începem să le observăm și să simțim recunoștință pentru ele, calitatea vieții noastre se îmbunătățește considerabil. Gratitudinea sau recunoștința sunt un adevărat antidot pentru stres și cu timpul înveți să fii mindful.

În fiecare zi rezervă-ți 10′ înainte de culcare în care notezi în agendă 3 lucruri frumoase care ți s-au întâmplat în acea zi, chiar și în zilele în care îți pare că ghinionul te urmărește. Prin acest obicei vei simți că ești chiar o persoană norocoasă și fericită și vei învăța să te bucuri chiar și de cele mai mici lucruri.

Am încercat pe scurt să-ți ofer câteva idei despre cum să devii o mamă mai fericită și mai calmă, ție îți rămâne doar să începi să le practici și să te bucuri de rezultate. Fiecare zi este o șansă nouă pentru a deveni mai împlinită și mai bogată emoțional, iar aceste acțiuni te vor ajuta.

Copiii tăi vor fi recunoscători să aibă o mamă care radiază de fericire și dragoste!

Hai să vorbim! Care obiceiuri descoperite recent te ajută să te menții calmă și fericită? Sau unde simți că ai nevoie de mai mult ajutor și informație?

Sunt bucuroasă atunci când revii pe blog pentru idei și inspirații noi, iar pentru asta te invit să te abonezi la blog pentru a primi un email de notificare atunci când se publică un articol nou. Totodată, te invit să urmărești paginile mele de Facebook și Instagram unde vin cu inspirații zilnice.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *