Chestionar al preferințelor copilului tău la final de an

CAMERA DE JOACĂ

Pentru a păstra momentele prețioase din copilăria lor adunăm o groază de poze, înregistrăm video, unii reușesc să noteze frazele haioase spuse de ei, fie păstrăm careva hăinuțe sau jucării pentru a le revedea cu copilul cu trecerea anilor.

Dar am descoperit o altă idee frumoasă – chestionar pentru copii în care povestesc despre lucrurile sale preferate la finalul fiecărui an, începând cu vârsta de 3-4 ani și până la 18 ani. Este o cale grozavă de a-ți cunoaște mai bine copilul și de a descoperi ce lucruri îl fac fericit. Iar atunci când urmez această tradiție în fiecare an, ai ocazia să vezi cum se schimbă copilul tău în fiecare an.

Chestionar al preferințelor copilului tău

E ceva similar cu interviul de zi de naștere pe care vi l-am împărtășit în articolul 16 tradiții frumoase de ziua copilului tău, dar acesta este unul mai simplu și doar înregistrează preferințele, care cu siguranță se schimbă din an în an.

Doar 15 întrebări simple înainte de a începe anul și pentru a face un rezumat al visurilor, ideilor și activităților preferate într-o perioadă determinată.

>>Recomand și această Colecție de jocuri și activități în casă {partea 2 + Video}

Spre exemplu, în loc de întrebările:

 • Care este culoarea ta preferată?
 • Care este fructul tău prefarat?

Întreabă-ți copilul:

 • Care este piesa vestimentară preferată?
 • Ce lucru cool ai învățat în anul care a trecut?
 • Cu cine îți place cel mai mult să petreci timpul?

Află mai bine care sunt preferințele copilului tău la final de an cu ajutorul acestui chestionar, ca apoi să urmărești cum se modifică acestea odată cu trecerea anilor. Va fi curios și pentru copilul tău mai mare să vadă cum evoluează răspunsurile sale.

Chestionar al preferințelor copilului tău

Daniel a completat un chestionar similar 2 ani în urmă, însă deloc nu-l pot localiza. Dar, începând cu anul acesta tradiția a fost relansată, cu atât mai mult că și Adelina deja este pregătită să ne relateze despre preferințele sale, la aproape 4 ani. I-am oferit ocazia să facă singură careva însemnări și a fost extrem de încântată, mai ales că îi reușește deja să scrie vreo 6 litere.

Chestionar al preferințelor copilului tău

Chestionar al preferințelor copilului tău

Acest chestionar al preferințelor conține întrebările simple care nu necesită multă reflectare. Deci le poate răspunde un copil chiar începând cu 3 ani.

Însă, dacă ai un copil mai mare, să zicem peste 10 ani, atunci poți ajusta chestionarul și adăuga câteva întrebări pentru a afla care sunt gândurile, aspirațiile sau opiniile sale. Și e chiar curios să vezi cum i se schimbă caligrafia în fiecare an.

 1. Filmul/Serialul meu preferat
 2. Mâncarea mea preferată
 3. Cel mai bine mă pricep la
 4. Culoarea mea prefera
 5. Activitatea, Jocul sau Jucăria preferată
 6. Cele mai frumoase amintiri din acest an au fost
 7. Cartea/Povestea care mi-a plăcut
 8. Cei mai buni prieteni sunt
 9. Când voi crește mare, vreau să devin
 10. Fructul meu preferat
 11. Jocul de familie care îmi place cel mai mult
 12. Anul acesta am învățat să
 13. Afară îmi place cel mai mult să… (adică activitate)
 14. În noul an vreaă să învăț să
 15. Mă simt fericit(ă) atunci când

Chestionar preferinte ale copilului

Pentru comoditatea voastră, am creat un tabel cu aceste întrebări astfel încât trebuie doar să-l imprimați și să-l oferiți copilului să-l completeze. Îl poți descarca în format PDF aici. Recomand să imprimați pe o hârtie mai groasă și neapărat să lipiți o poză a copilului din anul curent în chenarul destinat fotografiei.

>>O listă cu peste 50 de filme de familie să le privești cu copilul tău 

Oferă-i copilului libertatea de a răspunde singur la întrebări și doar ajută-l acolo unde nu înțelege întrebarea. Iar dacă copilul e mic, deci poți începe de la 3 ani, însă cu întrebări mai simple, scrie pentru el. Și neapărat păstrează foile într-o mapă, fie creează o cărțulie, așa cum s-a inspirat una din cititoarele blogului. Sau fotografiaz răspunsurile și păstrează-le în format digital.

Dar cel mai curios moment este atunci când compari răspunsurile din chestionarul competat 1-2 ani în urmă sau să vezi cum i s-a schimbat scrisul. Copiii se amuză mult să vadă că unele preferințe au rămas neschimbate, pe când altele s-au schimbat, inclusiv și lista de prieteni. Așa că vei căpăta o colecție de amintiri frumoase care nu prea pot fi surprinse în fotografii.

Este o tradiție simplă de tot, care poate fi pornită în orice zi a anului și este o ocazie frumoasă pentru copii să refecteze, să scrie și să implice întreaga familie într-o activitate comună.

Apropo, uneori aleg să înregistrez răspunsurile la interviu și în format video, ceea ce devine și mai interesant, însă consumă mai mult timp. Cu Adelina am organizat acest interviu video, însă am folosit întrebările pe care le-au adresat urmăritorii <3

*Update: această tradiție deja o repetăm al 3-lea an, de aceea am inclus și o poză actualizată cu Adelina mare, care singură completează chestionarul. Eu nu le arăt răspunsurile din anul precedent până nu-l completează pe cel curent deoarece momentul comparării răspunsurilor e atât de frumos!

Chestionar al preferințelor copilului tău

Ce alte întrebări ai include în acest chestionar? Scrie mai jos în comentarii.

***

Nu uitați să vă abonați la newsletter pentru a primi notificări despre articole noi. Totodată, nu ezitați să dați Like paginii de Facebook sau să mă urmăriți pe Instagram, acolo unde vin cu mai multe detalii din viața noastră de familie.

S-ar putea să-ți placă și alte articole similare:

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *