Lecție de ambiție de la Leanka

PENTRU MAMI

De vreo două luni mi-am stabilit un obiectiv – să mă trezesc în fiecare dimineață la 6:00 pentru a dedica timpul unor exerciții, yoga, meditații sau pur si simplu să stau în liniște, savurând aerul matinal. Deocamdată nu-mi reușește. Dar să mă trezesc la 6 și îndată să ies afară și să alerg – asta e peste puterea mea de voință. Dar o mămică face acest lucru ZILNIC și e chiar inspirațional. Totuși e nevoie de multă perseverență și dorință. 

Leanka – o mămică activă, cu un băiețel adorabil (cu numele Marcus) de 2.7 ani și cu 2 cățelușe de rasa Chihuahua este un exemplu că poți duce un mod de viață activ chiar și cu un copil mic. Ea nu a căutat scuze, dar s-a auto-disciplinat. Iar acest lucru eu admir foarte mult! De aceea, i-am propus Leankăi să ne povestească despre ambiția ei de a deveni maratonistă, care a început de la dorința ei de a-și modela corpul fără să apeleze la cluburi de fitness, ci doar alergând dimineața, cât micuțul ei încă dormea. Sper să vă inspire și pe voi perseverența ei! 

12011314_1016255528406058_4192746828868609673_n

„Dintotdeauna mi-am dorit să am mulți copii. Acum, pe bune, sunt mamă cu 3, căci și câinii necesită multă grijă, atenție și timp.

Încerc sa petrec timpul cât mai productiv. Îmi place foarte mult sa gătesc și mai ales să o facem împreună cu Marcus. Durează un pic mai mult, în schimb îi dezvoltă atenția, răbdarea și sârguința.

Firește, plimbările sunt foarte lungi și active, căci atât Marcus, cât și câinii au multă energie care trebuie consumată pe deplin. Băiatul este responsabil de câini de când avea 7 luni – când ieșeam la plimbare cu căruciorul, el ținea leșa cu ChoKolate și Caramella. Apropo, datorită faptului că avem câini, toți avem de câștigat – învățăm să avem grijă, răbdare, respect, atenție și dragoste necondiționată.

Citim foarte mult împreună. Întotdeauna am fost de părere că, atunci când vizitezi un copil și vrei să-i faci un cadou, nu lua o jucărie, ci o carte. Iar dacă vrei să-i iai ceva dulce, nu lua bomboane – ia fructe! Cred că din acest motiv și petrecem atât timp în bucătărie – ne alintăm cu mâncare de casă: biscuiți, torturi, pancakes, budincă, gogoși.

Nici bunica mea și nici mama mea n-au încurajat dulciurile din comerț, dar au avut dragostea și dorința să le gătească acasă. Acum fac și eu acest lucru și cred că Marcus deja e îndrăgostit de bucătărie. Dar cel mai des gătim ceva simplu, rapid, delicios si sănătos. 

13327643_1043162052432162_217352115737190364_n

De la bunica am moștenit dragostea față de croșetat, tricotat și cusut. De la 5 ani țin cârligul în mâini! Am și tors în copilărie, căci verile le petreceam la țară la bunica. Și acum, când mă vede Marcus, zice că și el vrea să lucreze și îi dau un ghem cu ață și cârligul cel mai gros (bineînțeles că sub supravegherea mea) și „lucrăm” împreună.

Leanka

Lucrările personale ale Leankăi

Mai nou, am început să alerg. A început dintr-o glumă, dar durează de ceva timp și probabil nu mă voi opri. Într-o zi din iulie 2015 am încheiat un pariu cu soțul să ne modelăm corpurile cât mai bine și natural, fără extreme. Ne-am notam ambii mărimile în cm și am zis că începem de luni. Am avut câteva zile la dispoziție să determin cum sa o fac cât mai bine și mai sănătos, dar și productiv și nu foarte chinuitor. Am ales să alerg și sa urmez o alimentație separată.

Leanka1

Am început sa ies dimineața devreme când bărbații încă dormeau – la 5.45 era deșteptarea și la 6 deja alergam. Am început sa alerg câte 2-3 km și treptat adăugam distanța. Dar cel mai vesel mi-a fost că am avut companie: pe ChoKo și Caramella, de care sunt foarte mândră pentru că deja ajung să alerge câte 10 km. La distanțe mai lungi nu le iau.

În două săptămâni am intrat în ritm, eram plină de forța și binedispună! Îar în prima lună am scăpat de 6 cm în talie (deși mi-am propus 3).

Cel mai interesant lucru e că din simplu pariu și alergare pe străzile de pe sector am ajuns să alerg primul meu semimaraton oficial de 21 km peste 2.5 luni. Ca urmare, am dat de gustul competițiilor. Emoțiile care te copleșesc nu se compară cu nimic. Călătoriile te încarcă cu cunoștințe, motivație, dorință și ambiție.

Leanka2

Astfel, peste nouă luni de alergare am ajuns să obțin 9 medalii! Am alergat la Odessa, București, Istanbul, Mamaia, Iași, Verona și Malta. La Mamaia am alergat 21 km pe plajă de nisip, la Cricova am alergat în subsol, iar la Istanbul din Asia spre Europa. Au fost experiențe unice!

Când am posibilitatea, îl iau pe Marcus cu mine. Sunt convinsă că, deși sunt mici, ei țin minte aceste experiențe. Bunăoară, 2 anișori i-am sărbători la Istanbul. Exact pe 15 Noiembrie a avut loc maratonul, chiar de ziua lui, și eu am alergat o cursă de 15 km. Seara am sărbătorit cu colegii din Moldova, toți i-au cântat „Mulți ani trăiască!”. În memoria lui s-a păstrat ca un eveniment special și aparte, pentru că și acum este încântat și povestește cu melancolie.

13598987_1061271963954504_322550192_n

Apoi au urmat antrenamente de pregătire pentru maratoane și foarte des îl luam pe băiat cu mine, căci nu aveam cu cine-l lăsa. El e încântat să mă însoțească – un cerc îl alergă cu mine, apoi face exerciții fie cu antrenorul, fie cu alți alergători de pe stadion. Precum eu intru în viața lui de copil cu povești, la fel și el își trăiește momentele alături de activitățile mele.

Și iată că nu mi-au ajuns semimaratoane (am 4 oficiale), acum am ajuns să mă pregătesc pentru 42 km la Berlin, pe 25 Septembrie. Probabil încă nu realizez ce mă așteaptă, dar este o adevărată provocare pentru mine și nu voi ceda!

13029411_917786018366848_886908765836433416_o

Totodată, facem exerciții și acasă. Deseori se transformă în tăvăleală și giugiuleală.

Copilăria este de scurtă durată, dar noi, mamele, avem ocazia să trecem prin ea de mai multe ori – cu fiecare copil în parte!

Sper prin experiența și ambiția mea, am adus un strop de motivație mamelor cu pici.

Cu respect, Leanka.”

1933838_943201259094909_199357042290467844_n

O puteți urmări pe Leanka pe pagina ei de Facebook Active Mom, pentru inspirații zilnice. Sper să-i reușească să lanseze și un blog!

Eu încă caut scuze să reîncep să fac sport acasă (nu îmi place să alerg), dar aștept să-mi revin complet fizic după o intervenție și am să fac tot posibilul să vă inspir și pe voi. E posibil să faci sport chiar dacă ai copil mic acasă și nu ai cu cine-l lăsa.  

Dar tu ce scuză ai? 😉 

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *