Prepararea și congelarea piureului de dovleac

BUCĂTĂRIA COPIILOR

IMG_3827

Am aminitiri speciale legate de dovleacul copt, încă din copilărie, în vacanțele de iarnă petrecute la mamuca pe „cuptiori”. Ca orice gospodină de la sat, ea păstra toți bostanii sub pat, unde foarte des ne și ascundeam la joacă. Ne răsfăța pe atunci cu dovleacul copt în cuptorul cu lemne și presărat cu zahăr. Aroma o simt și astăzi, iar pe atunci era incomparabil.

Cu timpul, unica cale de a pregăti dovleacul acasă, era în plăcinte. Dar, vreo 4 ani în urmă, am încercat prima dată o rețetă americană delicioasă de brioșe cu piureu de dovleac, ei fiind înnebuniți de această legumă și o folosesc în foarte multe rețete. Și nu în zadar, piureul de bostan dă savoare și aromă oricărei copturi.

Pentru a putea pregăti astfel de brioșe anul împrejur, am început să congelez dovleacul. Însă am ales o metodă migăloasă și cam grea: porționam un dovleac întreg în bucăți mai mici, astfel ca să le pot da prin răzătoare. În primul rând, să tai dovleacul este foarte greu, cu oricare cuțit! Apoi, să stai jumătate de oră să dai prin răzătoare echivalează cu 30 minute de exerciții intensive pentru mușchii mâinilor – doare cumplit și abia mai poți ține mâna încordată, că-ți tot tremură. După care, păstram dovleacul ras în pungi în congelator. Iar pentru a-l folosi în rețete (nu plăcinte), urma să-l dau prin blender cu un pic de apă, ca să-mi iasă piureul.

Ce să zic, un proces extrem de dificil, după mine, care consumă mult timp și efort.

Când fiica-mea urma să înceapă diversificarea din toamnă, am studiat minuțios tot procesul de congelare a piureurilor din fructe și legume. Și atunci am aflat o metodă extrem de simplă de a prepara piureul de dovleac, fără mari bătăi de cap și destul de rapid. Piureul îl foloseam pe atunci pentru a da gust terciurilor, dar și combinat cu piureul de fructe.

IMG_3829

Prepararea și congelarea piureului de dovleac

Pot să zic că e nimic mai simplu decât să pui dovleacul întreg (spălat bine preventiv) pe o tavă tapetată cu folie de aluminiu la cuptor (la 180C). Sau, dacă e prea mare, se secționează în jumătate și se pune cu tăietura în jos. Unii curăță de semințe și partea „fibroasă” cât e crud, însă e mult mai ușor și mai rapid să îl curăți după coacere. Ți-ar părea că ar trebui să se coace o zi întreagă, dar acesta se coace în 40-60 de minute. Oricum, ca să verifici dacă e copt, apasă cu degetul în diferite locuri și dacă e moale, e gata.

IMG_3837

După ce se răcește, cu o lingură se curăță de semințe și miezul fibros. Semințele le poți pune în apă pentru o oră, apoi le speli bine, le usuci și le rumenești pe tigaie – o gustare de familie sănătoasă și delicioasă.

După care, cu o lingură se desprinde coaja de miez. Și piureul e gata! Uneori, chiar nu e nevoie să-l mai pasezi prin blender, ci doar cu o furculiță sau cu paletă piure.

Acest piure îl poți folosi în diverse copturi, de exemplu în brioșe cu dovlecel, despre care am scris anterior pe blog. Doar că în loc de dovlecel, adaugi piure de dovleac. Restul, îl congelezi. Dacă ai un bebe, îl congelezi în forme pentru cuburi de gheață sau în forme pentru brioșe de silicon. Acesta îl poți combina cu piureul din fructe, cu brânză, iaurt, orez sau ovăz. Apropo, combinația din piureul din măr copt și dovleac este divină! Poți prepara chiar și clătite americane cu piure de dovleac. Neapărat testez rețeta în curând și voi veni cu o actualizare.

Congelare Dovleac

Dacă e pentru copturi sau supe, îl poți congela în forme pentru brioșe (pe care apoi le transferi în pungi) sau chiar în pungi cu fermoar. Eu pun doar o cană de piureu într-o pungă. Și neapărat scoate tot aerul (pe cât posibil) și scrie cu un marker permanent data, conținutul și cantitatea.

Piure de dovleac

Pentru că deja suntem în iarnă, dovleacul este un pic mai scump decât în septembrie-octombrie. Însă, dacă găsești vreo bunicuță care ține dovleci sub pat (sunt sigură că au multe și chiar nu au ce face cu ei), nu ezita și cumpără-l. Astfel, vei beneficia de un bostan organic, iar bunicuța se va bucura de niște bani. Chiar și peste câteva luni, dovleacul încă își păstrează toți nutrienții.

Și nu uita să te abonezi la pagina mea de Facebook pentru a fi la curent cu articole noi și diverse idei interesante legate de copii și maternitate.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *