Bruschette cu salată din ou și avocado

BUCĂTĂRIA COPIILOR

Copilului tău nu-i place avocado? Nu mai știi ce să pregătești la mic dejun? Atunci neapărat încearcă această rețetă rapidă de bruschette delicioase cu salată din ou și avocado.

Bruschette ou avocado

Este cert faptul că avocado este numit cel mai nutritiv fruct din lume. Și da, e fruct! 🙂 Însă, cu părere de rău, multe mămici evită să-l folosească în alimentația copilului din motiv că nu este un fruct local. Personal, după ce am aflat câte elemente nutritive și beneficii are, am decis ca în casa noastră avocado să nu lipsească cu desăvârșire. E suficient de spus că avocado conține aproape toate vitaminele și mineralele ale fructelor și legumelor luate la un loc. Și cel mai important – e bogat în grăsimi sănătoase, atât de importante pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Bruschette ou avocado

Eu ador să folosesc avocado în salate pentru că devine cremos și se combină perfect cu roșiile sau năutul. Sau, la mic dejun, mă salvează deseori felii de pâine prăjită unse cu pastă de avocado (este o alternativă ideală și sănătoasă la unt). Dar nu prea-mi place să consum felii mari de avocado. Deși, cunosc unele persoane care-l mănâncă cu plăcere chiar așa întreg, inclusiv și fata mea. Iar eu profit de această perioadă.

În schimb, băiatul meu, imediat cum descoperă cuburi de avocado în salată, le scoate din farfurie împreună cu reproșuri: „Iar ai pus avocado?!”. Dar, el ADORĂ salata din avocado și ou, mai ales servită cu felii de pâine prăjită. Și e conștient de prezența lui avocado în salată. Paradox, nu?! Și, până la urmă, aceasta a devenit preferata mâncare pentru mic dejun și gustare.

Bruschette ou avocado

Această rețetă este atât de simplă și o poți prepara rapid chiar și în diminețile grăbite. Important e să ai câteva ouă fierte din timp și un avocado moale.

Apropo, deoarece mai rar găsim avocado moale în supermarkete și, de regulă, le găsim foarte tari (adică verzi), vă zic de un truc care va accelera coacerea și înmuierea acestui fruct, pentru că el nu este gustos fiind verde. Metoda care o folosesc este simplă: avocado se pune într-un vas (sau pungă de hârtie) împreună cu mere/pere la temperatura camerei pentru câteva zile. Uneori se înmoaie în 2-6 zile (depinde de cât de verde este). Atunci când se apasă ușor cu degetul (din toate părțile), este bun de consumat.

Salata se prepară mai rapid decât fierberea ouălor: avocado se pasează și ouăle se dau prin răzătoare, se stropește cu suc de lămâine, după care totul se amestecă cu iaurt. Voilà!

Bruschette ou avocado

În general, în rețeta tradițională se folosește maioneza. O fi probabil mai gustos însă deloc nepotrivit pentru alimentația copiilor. Evident, doar cu excepția maionezei de casă. Dar este foarte gustos și cu iaurt grecesc sau chiar cu iaurt simplu natural (doar să nu fie lichid). Poți chiar adăuga un pic de smântână.

Această salată îmi vine la îndemână de fiecare dată când vreau să-mi hrănesc familia cu ceva rapid și nutritiv, atât pentru mic dejun, gustare, cină ușoară sau chiar pentru picnic. Poate fi servită pe felii de pâine prăjită, cu cartofi copți, ca sandwich, asortată cu frunze de salată sau spanac (să fie cât mai bine ascunse de ochii copiilor!) sau chiar ca salată aparte. Daniel o manâncă cu lingura.

Bruschette ou avocado

Pentru fiica mea fac mini-bruschette (ca să încapă deodată în gură) și le devorează fără să le numere. Am rugat-o să țină un pic în mânuțe pentru a face câteva poze, dar ea cu atâta pofta privea bucățica aia din mână și, nerăbdătoare, îmi zice: „Vreau s-o mănânc!” (deși mâncase multe până atunci). A fost tare hazlie 🙂

Bruschette ou avocado

Copiii de la 1 an deja pot să savureze această sălățică, important să fie folosit avocado moale. Și nu e cazul să treci ingredientele prin blender – copii la vârsta aceasta deja trebuie să învețe să mănânce ceva mai constistent, nu doar sub formă de piureu. Ai putea chiar încuraja copilul s-o mănânce cu lingurița sau chiar cu mâna, direct din farfurie (stai fără grijă – totul se spală!).

Apropo, uneori folosesc aceste bruschette și ca aperitive atunci când oameni dragi pășesc pragul casei noastre 🙂

Micul dejun poate fi variat și nu trebuie să includă doar terci pe lapte, ochiuri sau pâine cu unt („cereale” cu lapte nici nu le consider a fi mâncare). Și garantez – toată familia va deveni fan al acestei rețete nu doar pentru mic dejun, ci și pentru cină.

***
Bruschette cu ou și avocado  

Bruschette ou avocado

INGREDIENTE:

  • 2 ouă fierte + 1 gălbenuș (fierte timp de 12-13 minute)
  • 1/2 avocado (sau ma mult, după preferință)
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 2 linguri iaurt (grecesc sau natural)
  • 1/4 linguriță sare
  • opțional: pentru ornare – felii subțiri de roșii, frunze de salată sau spanac, vlastări

PREPARARE:

Ouăle le radem prin răzătoare (ochiuri mici). Avocado și gălbenușul se pasează cu furculița sau prin răzătoare dacă nu e suficient de moale. Într-un vas amestecăm ouăle, avocado, iaurtul, sucul de lămâie si sare. Se consumă deodată sau se păstrează într-un vas acoperit.

Sugestii pentru servit: salata poate fi servită ca sandwich, asortată cu o frunză de salată sau spanac, cu pâine prăjită, acoperită cu o felie de roșie sau în calitate de garnitură. Este preferabil să fie consumată în ziua preparării, deoarece a doua zi se schimbă culoarea și gustul.

Mai multe rețete sănătoase pentru copii găsești în secțiunea BUCĂTĂRIA COPIILOR. Totodată, te invit să te abonezi la blog AICI (pentru a primi notificări când public articole noi) și să dai like la pagina de Facebook. Iar pe Instagram vin zilnic cu idei și inspirații pentru părinți și copii în Istorii.

Încearcă și alte rețete sănătoase:

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *