Lămâie, ghimbir și miere {sirop natural pentru imunitate}
Abia că fiul meu a scăpat de o tusă persistentă, că iarăși îl aud că are nasul înfundat. Tocmai mă taie ceva înăuntru când aud că iarăși îi curge nasul (cred că 99% din mame mă înțeleg acum). Oricum, spre bucuria mea, răcelile deja sunt mult mai rare și decurg mult mai ușor acum la aproape 7 ani decât 2-3 ani în urmă, dar mă îngrozește gândul să o luăm de la capăt. Pe deasupra, aș fi tare fericită ca aia mică, dar și eu, să nu ne îmbolnăvim, pentru că ultima dată a decurs mai greu.
După cum nu întotdeauna poți evita contactul cu o persoană bolnavă (mai ales atunci când ai un copil de grădiniță), e cazul să înarmăm organismul nostru cu o imunitate dublă. Indiferent dacă e vorba de o răceală sau gripă, organismul are nevoie de o imunitate mai puternică pentru a face față infecției. Evident, este foarte important să consumăm cât mai multe fructe și legume, smoothie-uri, să petrecem cât mai mult timp afară și să ducem un mod de viață sănătos, dar mai e nevoie de stimulat imunitatea pentru a avea un scut mai puternic împotriva virozelor de sezon.
Zilele trecute, pur întâmplător, am dat de o rețetă care nu s-a lăsat așteptată să fie testată. Este o compoziție din miere, ghimbir și lămâie și are un gust absolut delicios și aromat! E precum un sirop concentrat și dulce.
Și cel mai tare mi-a plăcut că se prepară în borcan. Sunt o mare amatoare a borcănașelor de tot felul, în special mason jars. Firește, îl poți prepara în orice borcan, de orice dimensiune. Depinde câte lămâi ai.
Acest sirop are toate proprietățile necesare pentru a lupta cu o eventuală infecție virală sau a te proteja de ele. În plus, este foarte eficient în tratarea tusei și ameliorarea durerile de gât, dar și în caz de febră (doar că diluat cu apă), pentru a menține o hidratare adecvată a organismului.
Citește și Strategii și remedii naturale pentru răceală la copii
Este foarte important să folosiți miere organică. Noi avem mare noroc că bunica ne aduce miere de la un pădurar. Dar, de când am descoperit această rețetă, probabil că va trebuie să ne furnizeze mai des.
Apropo, un studiu (efectuat pe 100 de copii) a demonstrat că mierea calmează de minune tusea, mai ales pe timp de noapte (când se și intensifică) și are un efect mult mai eficient decât siropurile pentru tuse (care, de fapt, trebuie administrate nu mai târziu de orele 17:00). O pot confirma din propria experiență. Deci, această compoziție ar putea fi indispensabilă în perioadele de tusă persistentă.
Citește și Soluții naturale pentru calmarea tusei la copii
Siropul se prepară foarte ușor și rapid: lămâia, ghimbirul și mierea se strivesc bine în borcan, după care se păstrează la frigider până la 4 săptămâni. La noi, un astfel de borcan se ține maxim câteva zile pentru că fiica-mea e foarte încântată de sucul pe care îl prepar diluând cu apă și îl cere îndată cum își aduce aminte.
Această compoziție poate fi servită în câteva moduri: 2-3 lingurițe de sirop dimineața, fie ca limonadă dizolvând cu apă călduță sau rece, fie se adaugă 1-2 linguri de sirop în ceai, doar că nu fierbinte.
În ultimul timp copiii mei servesc orice băutură doar cu pai și astfel consumă cantități mai mari (ceea ce e important în caz de viroză). Dar, în ultimul timp am început să le servesc în borcănașe mici (de sub piureuri pentru bebeluși) – sunt mult mai atractive pentru ei, mai comode (pentru că sunt înguste) și mai accesibile. De regulă, torn în borcănaș 1/4 de sirop și umplu cu apă plată.
Îmi făceam grijă că băutura va căpăta un gust iute și astringent din cauza ghimbirului, și fiul meu nu ar mai bea-o niciodată (pentru că nu suportă senzații tari). Însă, datorită cantității mari de miere, gustul ghimbirului este perfect mascat.
Citește și Detalii și sincerități despre alimentația copiilor mei
Apropo, acest sirop nu se dă copiilor sub 1 an, pentru că conține miere!
***
Sirop din lămâie, ghimbir și miere
INGREDIENTE:
- 2-3 lămâi (spălate bine), preferabil curățate de coajă
- 2 bucăți de ghimbir (mărimea degetului arătător)
- 1 cană miere (sau mai mult)
- un borcan de 500ml
PREPARARE:
- Se feliază lămâile (1cm) și ghimbirul (cât mai subțire).
- Ingredientele se pun în mai multe straturi în borcan. Câteva felii de lămâie, câteva de ghimbir și 1-2 linguri de miere.
- Se strivesc ingredientele (eu am folosit un sucitor). Apoi se repetă straturile și strivirea, până se folosesc toate ingredientele. Lămâia va elimina mult suc.
- Se toarnă restul mierei.
- Dacă borcanul nu s-a umplut, se mai adaugă miere.
- Se închide ermetic borcanul și se tulbură până se omogenizează. Se păstrează la frigider, până la 4 săptămâni.
Sper că această {licoare} vă va ține departe de viroze până vară!
Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.
Aș vrea să cunosc ce metode naturiste folosiți și voi pentru a întări sistemul imunitar la copii?
Cu Drag, Natalia
15 thoughts on “Lămâie, ghimbir și miere {sirop natural pentru imunitate}”