Terci de ovăz la cuptor

BUCĂTĂRIA COPIILOR

Băiatul meu a început școala (deocamdată îi place), deci trezirile au început să fie mai matinale.

Prima rugăminte care răsare din gura lui din moment ce se trezește la 7 a.m. e: „Mami, dă-mi repede mâncare, să nu întârzii!”. Nu întotdeauna îmi reușește să mă trezesc cu mult înaintea lui, de aceea, un mic dejun pregătit de cu seară mă scapă de unele reacții generate de foame. Iar această coptură din ovăz sau cum îl mai numesc eu uneori terci de ovăz la cuptor este o opțiune ideală pentru diminețile grăbite.

Terci de ovăz la cuptor

Această mâncare diferă foarte mult de tradiționalul terci de ovăz. Deși după textură și gust seamănă cu un desert, totuși, e o mâncare sănătoasă, sățioasă și ușor de pregătit. Și, deoarece conține ovăz, ouă, lapte și fructe, fără doar și poate, rețeta dată intră în categoria micului dejun complex.

Să fiu sinceră, copiii mei uneori dau din nas când văd din nou terci de ovăz fiert (pe apă sau pe lapte) și vor altceva. Și, pentru că ovăzul este aproape de nelipsit în meniul nostru, am găsit o altă modalitate de a servi ovăzul la primele ore ale zilei. Să nu uităm, totuși, că ovăzul este o sursă bună de magneziu, zinc, proteine, fibre și fier. Deci, trebuie să fie prezent aproape zilnic în meniul copiilor.

Am încercat să fac acest terci la cuptor de câteva ori și toată familia, pur și simplu, l-a îndrăgit. Îmi place că-l pot prepara cu o zi înainte și-l putem savura nu doar la mic dejun, ci și ca o gustare sănătoasă și delicioasă în timpul zilei.

Terci de ovăz la cuptor

Apropo, copiii mei niciodată nu cosumă la mic dejun „cereale” din cutii cu lapte. Intenționat am pus aceasta noțiune în ghilimele pentru că neg să le numesc cereale. De fapt, nu cred că au careva tangențe cu cereale. Acestea, în primul rând, abundă în zahăr, sunt procesate și n-au nici un gram de vitamine, chiar dacă se menționeaza că au ados de fier sau alte vitamine (sintetice, de altfel). Într-un cuvânt – sunt calorii goale.

Acest terci de ovăz la cuptor se prepară foarte simplu – se combină fulgii de ovăz, zahăr, mirodenii, ouă, lapte, unt topit și opțional fructe și/sau nuci și se pune la cuptor (nici nu e nevoie de mixer, doar de tel). La coacere, ovăzul se înmoaie și devine pufos și aromat.

Îl puteți servi așa cald, direct din cuptor. Sau îl răciți și-l savurați într-un bol de lapte.

Și, apropo, nu conține nici un gram de făină.

Terci de ovăz la cuptor

Și adevărul este că puteți ajusta adaosurile după plac: fructe uscate, vișine în suc propriu, bucăți de fructe, pomușoare, nuci, alune etc. Alegeți aroma care vă aduce satisfacție. Deci, e o rețetă versatilă.

Aceasta poate fi servită atât cu lapte, în calitate de terci, fie în calitate de prăjitură cu suc fresh, smoothie, o cană de ceai sau lapte – depinde cum îi place copilului. Eventual, copilul poate lua o felie la școală pentru a o servi la pauză.

Terci de ovăz la cuptor

Există riscul că, odată ce guști din ovăz la cuptor, vei dori să consumi ovăzul doar sub această formă. Se prepară rapid, ușor, e family-friendly și, cel mai important, e delicios. Doar oferiți o șansă acestei rețete! Sunt convinsă că o veți îndrăgi!

Din ingredientele prezentate mai jos, vei căpăta o coptură mai mare care v-ar ajunge pentru 2 zile (depinde cât de mâncăcioși sunteți). Pentru o prăjitură mai mică, folosiți doar jumătate din ingrediente și un vas mai mic (pentru a avea o coptură mai groasă).

Terci de ovăz la cuptor

***
TERCI DE OVĂZ LA CUPTOR

INGREDIENTE:

  • fulgi de ovăz mărunt – 3 căni
  • zahăr brun (sau de cocos) – 100 gr
  • praf de copt – 1 linguriță
  • scorțișoară – 1 linguriță
  • sare – 1 linguriță
  • 2 ouă
  • lapte – 1 cană
  • unt topit – 1/2 cană
  • opțional: nuci măcinate, stafide, răchițele, mere (cubulețe), banane, semințe (floarea-soarelui, bostan, in) etc.

PREPARARE:

Toate ingredientele se amestecă într-un bol. Compoziția se transferă într-un vas de copt (uns cu un pic de ulei) și se pune la cuptor (170C) pentru 40-50 minute.

Se servește caldă ca atare sau cu lapte, dar și rece. Se păstrează pâna la 3 zile la frigider.

Pentru diverse idei de rețete sănătoase și ușoare, dar și activități pentru copii, nu ezitați să vă abonați la pagina de Facebook al blogului sau să mă urmăriți pe Instagram.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *