16 tradiții frumoase de ziua copilului tău

CAMERA DE JOACĂ

Petrecerea și tortul sunt minunate. Însă sunt multe alte căi simple de a introduce magie de ziua copilului tău. Începeți tradiții frumoase de zi de naștere care încep din prima clipa când se trezește pentru a asigura amintiri frumoase ce vor ține o viață.

IMG_4919-001

Săptămâna trecută fiul meu a împlinit 7 ani. Mai mult de două luni în urmă a început să numere câte zile mai rămân până la ziua sa de naștere (cred că nu e unicul care face asta). Iar săptămâna trecută îmi amintea în fiecare zi că vineri e ziua cea mare. E atât de frumos și inocent acest suspans al copiilor în așteptarea acestui eveniment. Îl au și mulți adulți (inclusiv și eu) care au avut parte de surprize și momente frumoase în copilărie, care au creat percepție festivă față de această zi. De aceea, pentru noi este extrem de important să transformăm această zi în una magică pentru ei, cu multe surprize neașteptate (deși ei se așteaptă la ceva) care încep din momentul în care deschid ochii dimineața și până la sfârșitul zilei.

Firește, un tort imprimat cu personajul preferat, cadouri și mega petrecere sunt o modalitate grozavă de a sărbători ziua copilului. Însă, sunt MULT mai multe căi de a crea o zi specială pentru copil, care nu sunt costisitoare sau chiar nu costă nimic, dar care pot deveni tradiții de familie pe care copilul le va purta în suflet de-a lungul anilor.
Am încercat să adun câteva idei de a sărbători ziua copilului {de dimineață până seara} care nu necesită multă creativitate sau pregătiri, însă vor crea momente magice și unice. Unele idei am început să le implementăm câțiva ani în urmă, altele abia anul acesta și doar câteva au rămas să fie implementate anul viitor. Puteți încerca unele idei, să vedeți care generează impresii și emoții explozive, și cine știe – probabil că veți da start unor tradiții noi de familie de care copilul își va aminti toată viața.

16 Tradiții frumoase de ziua copilului tău

Traditii de zi de nastere a copilului

1. Treziți copilul cântând cu toată familia „MULȚI ANI TRĂIASCĂ!” și întâmpinați fastuos cu un mini tort/prăjitură/brioșă cu lumânări chiar la începutul zilei.

2. Pregătește la mic dejun MÂNCAREA PREFERATĂ a copilului – azi are acest privilegiu. Noi i-am pregătit clătite Americane, pe care le-am transformat într-un tort cu lumânări, cu cacao cu lapte și smoothie. Și neapărat decorează festiv masa pentru micul dejun.

3. Nu uitați să purtați cu toții bonete pe cap, de la mic la mare, iar omagiatul/omagiata poate purta chiar și o coroană de rege/regină (ca să se evidențieze). Coroanele se pot ușor confecționa din carton colorat sau deja procurate.

Traditii de zi de nastere a copilului

4. {O ZI DE EXCEPȚII} – atunci când i se îndeplinesc toate dorințele (acceptabile, evident).

  • Dorești să rămâi acasă și să nu mergi la grădiniță? Poftim!
  • Vrei să te joci în tabletă suplimentar? Azi ai voie!
  • Vrei înghețată la mic dejun? Se poate!
  • Azi vrei să te culci mai târziu? Sigur că da!

În fond, asta este ziua copilului și are dreptul să decidă măcar azi cum o va petrece 😉 Dar, evident, punem și o limită rațională la toate dorințele sale. Sau lăsați-l(o) să aleagă 3 dorințe.

5. {SURPRIZA CU BALOANE} Baloanele sunt deja o tradiție, însă ce zici de o altă idee, de exemplu, perdea din baloane la ușa camerei copilului sau chiar avalanșa de baloane care va ieși din dulapul său atunci când va merge să-și pună pijamaua sau să-și ia hainele (apropo, s-ar putea să nu fie atât de ușor să bagi multe baloane în dulap!). Această surpriză a fost testată prima dată de fiul meu anul acesta, generând o groază de hohote.

 

6. Organizează un INTERVIU cu omagiatul/omagiata (video sau pe hârtie) cu întrebări deosebite. Și repetă această tradiție (preferabil aceleași întrebări) în fiecare an, chiar începând cu vârsta de 2 ani. Va fi extrem de amuzant și curios să vezi cum se schimbă răspunsurile cu trecerea anilor. Puteți descărca AICI lista de întrebări pe care o folosim sau încearcă și acest Chestionar Universal.

Această tradiție am introdus-o anul trecut și abia aștept să organizez zilele ce urmează interviul de la 7 ani în format video.

7. {MUZICA PREFERATĂ} Preferințele muzicale se schimbă din an în an, și cred că ar fi curios să urmărești cum acestea evoluează la copilul tău pe parcursul anilor. Sugerează copilului să facă o listă cu piesele sale preferate (sau le scrii tu), să zicem 10-15 piese, și arhivează-le pe un CD pe care vei menționa vârsta și numele copilului. Și ascultați această compilație toată ziulica. Neapărat păstrați într-o cutiuță aceste CD-uri pentru a vedea cum „se dezvoltă” gusturile muzicale pe parcurs.

Noi am început această tradiție anul trecut, când făcuse o listă de 17 piese. La 6 ani avea predilecție pentru muzică americană, în schimb, anul acesta preferă mai mult muzică românească.

8. Dacă ziua și disponibilitatea vă permit – lăsați-vă copilul să aleagă singur/ă localul unde vrea sa ia prânzul și să comande orice îi poftește inima. Azi se poate!

9. {VÂNĂTOARE DE CADOURI} – anul acesta am încercat să schimb modalitatea de a oferi cadoul. Am transformat acest ritual într-un joc. În loc să i-l înmânăm, l-am ascuns prin casă (am avut două cadouri). Apoi am lăsat bilețele prin toată casa cu indici care l-ar duce către cadoul său. Au fost vreo 10 bilețele, una care ducea spre cealaltă. A fost atât de emoționant să-l vedem cum aleargă entuziasmat prin casă și caută bilețele. Pentru copiii care încă nu pot citi, bilețelele pot include imagini cu locul unde este ascuns următorul bilețel sau cadoul.

Idei de indici:

  • Vezi în coșul de la baie
  • Caută în frigider
  • Deschide dulapul mamei
  • Caută sub covorul din dormitor
  • Verifică încălțămintea ta etc.

IMG_4916

10. Dacă copilul (care poate citi) e la grădiniță sau la școală de ziua sa, amintește-i cât de important este pentru tine, chiar dacă nu-i ești alături. Scrie câteva mesaje frumoase pe câteva fețuici colorate și ascunde-le în ghiozdan (în diferite buzunare) și în buzunarele de la haină. Poți lăsa următoarele mesaje: „Îmi este dor de tine”, „Ai cei mai frumoși ochi”, „Te descurci de minune la fotbal/dansuri”, „Ai un zâmber fermecător” și orice alt mesaj care îl va spori încrederea în sine.

11. Lasă un mesaj de felicitare pe oglinda de la baie cu ajutorul creioanelor pentru sticlă sau pentru baie (așa cum noi am folosit). Va fi o surpriză neașteptată!

12. {TRICOU CU TEXT IMPRIMAT} Țin minte că de ziua mea voiam să spun fiecărei persoane că „azi e ziua mea de naștere!”, chiar și vânzătoarei de la magazin. Și nu pentru a primi cadouri, ci doar pentru ca lumea să cunoască. Sunt convinsă că majoritatea copiilor au exact aceeași dorință, chiar dacă unii nu ar exterioriza-o. Iar pentru asta, pregătește-te din timp și imprimă pe un tricou textul „AZI E ZIUA MEA!” pe care o va purta doar de ziua sa. Cu siguranță va avea mii de emoții pe parcursul zilei.

13. {PETRECEȚI} De fapt, petrecerea nu trebuie să fie cea mai extravagantă petrecere a anului, cu interpreți vedetă și clovni de la Circ (cum e tendința în ultima perioadă). Copilul nu are nevoie de multă lume, ci de cei mai apropiați prieteni, și evident, părinții. Indiferent unde petreceți – într-o cafenea sau acasă – nu uitați de jocuri distractive, pe care le puteți organiza și voi, fără ajutorul animatorilor. Iar pentru aceasta, v-am pregătit o listă lungă de Idei de Jocuri și Activități de Petrecere Pentru Copii.

IMG_4964

14. Dacă petreceți acasă cu familia, rugați fiecare membru sau invitat să zică ce calități admiră la omagiat(a), în loc de urări cu fraze standard.

15. Faceți o poză specială de zi de naștere în fiecare an, în același stil. De exemplu, în aceeași locație, în aceeași poziție, sau aceleași accesorii. Va fi o amintire unică!

16. Spuneți copilului „LA MULȚI ANI!” cât e ziua de lungă, și acoperiți-l cu avalanșa de pupicuri și îmbrățișări!

Orice copil își dorește o zi de naștere specială, indiferent de vârstă. Nu e nevoie de mult timp și resurse ca să vă pregătiți, în schimb veți crea tradiții de care copilul își va aduce aminte o viață întreagă.

Și nu uita, cel mai bun cadou pentru copilul tău sunt TIMPUL, ENERGIA și ATENȚIA voastră 😉

***

Până apar următoarele articole pe blog, te invit să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări de publicare a noului articol. Te invit să mă urmărești și profilul meu de pe Instagram.

Dar voi ce ritualuri de zi de naștere aveți în familia voastră? Scrie te rog mai jos în comentarii!

***

S-ar putea să-ți placă și alte articole similare: 
Cu Drag, Natalia

5 thoughts on “16 tradiții frumoase de ziua copilului tău”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *